سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

فواید تغذیه ای زغال اخته



 

 

زغال اخته

 


گیاه زغال اخته به صورت درخت یا درختچه در کنار جریان آب و یا در بیشه ها می روید و از گروه گیاهان گل دار گلبرگ جدا محسوب می شود و در زبان انگلیسی به آن CORNELIAN CHERRY گویند.

 

گل های زغال اخته، زرد رنگ و خوشه ای می باشد و شهد فراوانی برای زنبورهای عسل دارد . برگ های سبز پررنگ و براق و نوک تیزی دارد. میوه ی آن به شکل بیضی و حدوداً به اندازه ی آلبالوی درشت است و طعم ترش و شیرینی دارد. رنگ میوه ی آن قرمز بسیار خوش رنگ می باشد .

 

درختچه ی زغال اخته حدود 300 سال عمر می کند و در حدود 25 سالگی تا 8 متر می رسد. این درخت به طور کلی ارتفاعی حدود 8-4 متر دارد. چوب آن بسیار محکم است و در صنعت نیز کاربرد دارد.

 

زغال اخته در منطقه ی وسیعی از اروپا، آسیا به خصوص ایران، ارمنستان و قفقاز می روید. محل رویش این گیاه در ایران، در جنگل های ارسباران، کوه های البرز، منطقه ی الموت، کوهین قزوین و در جنگل های بین مازندران و گیلان می باشد.

 

منطقه ی قزوین و رودبار به ویِژه در حاشیه البرز، بیش ترین تولید کننده و صادر کنندگان زغال اخته ی کشور محسوب می شوند. میوه ی زغال اخته در اواخر تابستان آماده ی چیدن است.

 

 

ترکیبات و ارزش غذایی

میوه ی نرسیده ی آن به علت داشتن اسید زیاد، بسیار ترش است ، ولی میوه ی رسیده ی آن به رنگ قرمز روشن و خوش مزه و شیرین است. این میوه در تابستان، عرضه و معمولاً به صورت تازه مصرف می شود ، ولی به صورت خشک، مربا، کنسرو، ترشی، آب میوه، سس، نکتار، ژله، مارمالاد، سرکه، لواشک و قرص های آنتی اکسیدان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

 

این میوه حاوی مقادیر زیادی آهن ، کلسیم ، اسید فولیک ، ویتامین های E , B1 , B2 , C و فلاوونوئیدهاست.

 

آنتوسیانین موجود در زغال اخته رنگدانه ای از گروه فلاونوئیدها می باشد که عامل رنگ قرمز در گوجه فرنگی و دیگر میوه هاست. میوه های خانواده ی گیلاس (CHERRY) و زغال اخته (CORNELIAN CHERRY) حاوی مقادیر بالای آنتوسیانین هستند. حدود 17 ترکیب آنتی اکسیدان از خانواده ی گیلاس استخراج شده است که ویتامین E,C و ملاتونین نیز جزء آنها هستند. قرص های آنتی اکسیدان در برخی کشورهای اروپایی به نام قرص های یکی در روز (ONE DAY) معروف هستند و بدون تجویز پزشک نیز خریدشان برای عموم آزاد است.

 

 

زغال اخته

 

 

فواید درمانی

قسمت هایی از این گیاه که در تغذیه درمانی استفاده می شود عبارتند از : میوه ، برگ ، پوست و ریشه درخت.

 

1. زغال اخته دارای تانن و اسیدهای آلی، آنتوسیانین ها (گروهی از فلاونوئیدها) به ویژه از خانواده ی فلاون و ایزوفلاون، کاروتنوئیدها، آنتی اکسیدان ملاتونین ( که به صورت قرص آنتی اکسیدان حاصل از فرآورده های طبیعی به بازار عرضه می شود) می باشد. آنتی اکسیدان ها مقاومت بدن در برابر بیماری های غیرواگیر که از رادیکال آزاد تولید می شود را بالا می برند و به پیش گیری از صدمه به سلول ها و بافت های بدن در مقابل این رادیکال های آزاد کمک می کنند. رادیکال های آزاد، داخل بدن تولید می شوند و یا از طریق عوامل محیطی وارد بدن می گردند.رادیکال آزاد اتمی با یک کمبود الکترون در آخرین مدار خود است و می تواند به بافت های بدن آسیب برساند و بیماری هایی چون بیماری قلبی ، سرطان ، دیابت ، تصلب شرایین، آب مروارید ، آرتروز و آرتریت را به وجود آورد. آنتی اکسیدان هایی چون فلاونوئیدها، ویتامین E , C ، ملاتونین، آنتوسیانین ها با دادن یک الکترون، باعث خنثی شدن رادیکال های آزاد بدن می شوند ، در نتیجه از این بیماری ها جلوگیری می کند.

 

2. مقدار فروکتوز و گلوگز زغال اخته کم است و مصرف آن برای افراد چاق و بیماران دیابتی مشکلی به وجود نمی آورد. حتی جوشانده ی برگ آن با گل توت فرنگی برای درمان دیابت (مرض قند) مؤثر است.

 

3. هورمون ملاتونین موجود در آن خواب انسان را راحت و عمیق می کند. این عمل به طور طبیعی و روزمره انجام می شود. این هورمون مسئولیت تنظیم ریتم 24 ساعته ی، روز و شب بدن را به عهده دارد. زغال اخته حاوی مقادیر زیادی ملاتونین است.

 

4. پوست زغال اخته تب بر است و در رفع اسهال مؤثر می باشد. حتی میوه ی آن نیز اثر قابض دارد ، از این رو خوردن آن در رفع اسهال و ورم معده مؤثر است. برای درمان اسهال بهتر است یک قاشق سوپخوری زغال اخته را با یک فنجان آب سرد مخلوط نموده و آن را به مدت 5 دقیقه بجوشانید و پس از 15 دقیقه دم کشیدن آن را صاف کرده و هر روز 2 تا 6 فنجان بنوشید.

 

5. محققی به نام دکتر LECLERC,H. نشان داده است که جوشانده ی پوست زغال اخته در درمان بیماری مالاریا مؤثر است. جوشانده ی 60 گرم پوست درخت زغال اخته در یک لیتر آب اثر تب بر و ضد مالاریا دارد. جوشانده ی فوق را باید به تدریج صبح و ظهر و شب به میزان 1 یا 2 استکان با کمی قند میل نمود.

 

6. زغال اخته به عنوان ضد اتصال چند نوع باکتری در ادرار و مدفوع شناخته شده است؛ به عبارت دیگر زغال اخته به خروج باکتری ها از بدن کمک می کند. باکتری اشرشیاکلی عامل 85 درصد عفونت های مجاری ادراری است. یکی از متداول ترین عفونت ها، التهاب مثانه است که به ویژه در خانم ها شایع است. که به نظر می رسد اسید بنزوئیک موجود در زغال اخته در ایجاد خواص درمانی و پیشگیری نقش داشته باشد؛ هر چند تحقیقات اخیر نشان می دهند که این اثر احتمالاً به دلیل وجود پلیمری در زغال اخته است که ماهیت آن هنوز شناخته نشده است. این ملکول ناشناخته از اتصال اشرشیا کلی، به دیواره ی مثانه و مجاری ادراری جلوگیری می کند و به این ترتیب، از رشد و تکثیر باکتری و ایجاد عفونت، جلوگیری می کند. لازم به ذکر است که زغال اخته نمی تواند جایگزین آنتی بیوتیک شود، اما استفاده از این میوه و آب آن می تواند اثر داروهای مورد استفاده در این شرایط را تقویت کند.

 

7. همچنین دریافت منظم آب زغال اخته برای اسیدی کردن ادرار در افراد مبتلا به ادرار بدبو و سنگ های ادراری مؤثر است. اگر سنگ کلیه از جنس کلسیمی باشد ، آب زغال اخته در رفع آن اثر چشمگیری دارد .

 

8. زغال اخته در بند آمدن خون مؤثر است. لذا خوردن میوه ی خام و سایر فرآورده های آن برای بیماران توصیه می شود. در این رابطه ابوعلی سینا دانشمند و پزشک مشهور اسلام، آب زغال اخته را برای شستشوی زخم های جلدی و گرد ریشه ی آن را برای التیام زخم ها بکار می برد.

 

9. شربت زغال اخته ضد عطش است. خصوصاً در تابستان برای جلوگیری از گرمازدگی نوشیدن شربت آن بسیار مؤثر است.

 

10. نظریه ای وجود دارد که زغال اخته برای درمان شب ادراری بچه ها هم مفید است. بدین منظور 30 گرم برگ آن را در یک لیتر آب بریزید و آن را بقدری بجوشانید تا یک سوم آن بخار شود و پس از صاف نمودن آن را با شکر شیرین کنید و قبل از خواب 1 فنجان به کودک بدهید.

 


علت ناشناخته بودن زغال اخته در ایران

این میوه و فواید زیاد آن در ایران ناشناخته مانده است بدین دلیل که ؛

1- این میوه به صورت بسته بندی غیربهداشتی ، فله ای و عمدتاً توسط دست فروشان دوره گرد عرضه می گردد.

 

2- متخصصان صنایع غذایی در مورد صنایع تبدیلی این میوه مثل خشک کردن، مربا، شربت، ژله، مارمالاد و ... تحقیقات انجام نداده اند.

 

3- متخصصان علم تغذیه در مورد تأثیر زغال اخته بر سلامتی بدن تحقیقاتی انجام نداده اند.

 

4- متخصصان داروساز در مورد تولید داروهای ضد اکسیدان و ضدالتهابی و ... این میوه بررسی های لازم را به عمل نیاورده اند.


ویدیو مرتبط :
اسموتی بی نظیر شاه توت و تمشک و زغال اخته

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مصرف زغال اخته از تکثیر سلولهای سرطانی پیشگیری می کند



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

مصرف زغال اخته از تکثیر سلولهای سرطانی پیشگیری می کند

کارشناس مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: مواد مغذی موجود در زغال اخته، مانع از تکثیر سلول های سرطان خون، بدون تاثیر بر سلول های سالم می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، اکرم  پایدار افزود: زغال اخته حاوی مقادیر بالای آهن، کلسیم، اسید فولیک و ویتامینها است.

وی با اشاره به کم کالری بودن زغال اخته، اظهار کرد: مصرف این میوه باعث اضافه وزن نمی شود و می توان آن را به صورت روزانه در برنامه غذایی قرار داد.

این کارشناس مواد غذایی، مصرف زغال اخته را در پیشگیری از ابتلا به تومورهای سرطانی در نوزادان موثر دانست و تصریح کرد: این خواص با مصرف زغال اخته به صورت کامل ایجاد می شود و مصرف عصاره آن به تنهایی موثر نیست.

مبتلایان به دیابت بارداری، هر هفته به پزشک مراجعه کنند

مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: زنان مبتلا به دیابت بارداری باید به صورت هفتگی به پزشک مراجعه کنند.

ظفر پریسایی افزود: فشارخون بالا، عفونت ادراری، ابتلا به دیابت باداری در حاملگی های بعدی و نقایص مادرزادی کودک، مهم ترین عوارض دیابت بارداری هستند.

وی با اشاره به دسته بندی مبتلایان به دیابت بارداری، اظهار داشت: دیابت بارداری در برخی از زنان با نشانه هایی مانند احساس تشنگی، تکرر ادرار، افزایش وزن، افزایش اشتها، گیجی، استفراغ و ابتلا به عفونت های مختلف همراه است که این افراد در گروه علامت دار دسته بندی می شوند.

پریسایی افزود: دسته دیگر افراد بدون علامت هستند که غالب مبتلایان بیماری دیابت بارداری را تشکیل داده و این امر لزوم توجه به آزمایش های غربالگری دوران بارداری را ضروری می سازد.

وی رژیم غذایی مناسب، ورزش و در مواردی نیز انسولین درمانی را برای کنترل میزان قند خون مبتلایان به دیابت بارداری موثر دانست و تاکید کرد: افرادی که مبتلا به دیابت بارداری هستند، شش هفته پس از زایمان باید به پزشک مراجعه کرده و شرایط جسمی خود را بررسی کنند.

نحوه نگرش به فرد معتاد باید در جامعه عوض شود

کارشناس بهداشت روان مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد گفت: برای مقابله با مشکل اعتیاد، لازم است به اعتیاد مانند بیماری نگاه کرده و پیش داروی ها و نگرشهای غلط باید کنار گذاشته شود.

حسن پوربابا افزود: تاثیرات منفی اعتیاد بر زندگی خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی افراد، موجب شده است به صورت یک مساله حاد به این مشکل نگریسته شود.

وی بیان داشت: داشتن یک نگرش منطقی به پدیده اعتیاد، موجب می شود توقع درمان و بهبود سریع از فرد وابسته به مواد مخدر نداشته باشیم.

پوربابا با بیان اینکه رفتار پرخاشگرانه نسبت به فرد وابسته به مواد مخدر نادرست است، تصریح کرد: خوشبینی ساده لوحانه نسبت به رفتارهای ناهنجار نیز روند درمان را با کندی مواجه می سازد.

این کارشناس بهداشت روان، اظهار داشت: اگرچه هنوز درمان قطعی برای اعتیاد کشف نشده است، اما وابستگی به مواد مخدر به تدریج در اثر مسائل مختلفی ایجاد شده است که باید در طول زمان و با کمک تیم درمانی، خانواده و جامعه حل شود.

افزایش سن بارداری خطرات زیادی را برای زنان به همراه دارد

کارشناس مامایی مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد، گفت: خطر ابتلا به دیابت، فشارخون، جفت سرراهی، سقط، حاملگی دوقلویی، جداشدن زودرس جفت و سزارین، هم چنین نیاز به حاملگی (IVF)، زنان باردار بالای 35سال را تهدید می کند.

فرناز شجاعی افزود: مناسب ترین زمان بارداری، سنین بین 20 تا 35 سال است، اما بر اساس آمارها، قریب به 10 درصد زنان در سنین بالای 35 سال باردار می شوند.

وی با بیان اینکه  نازایی، دیر ازدواج کردن، ازدواج مجدد و برخی دلایل خانوادگی در تاخیر سن بارداری موثر است، اظهار داشت: زنان در سنین بالای 35 سال، باید تبعات احتمالی و خطرناک این اقدام را پذیرفته و برای پیشگیری از آن، جوانب احتیاط را رعایت کنند.

شجاعی افزایش سن مادر را در بروز ناهنجاری های کروموزومی موثر دانست و تصریح کرد: خطر "سندرم داون" یا "منگولیسم" در سنین بالای 30 سال، یک مورد در 109 تولد زنده و در یک زن 20 ساله، این احتمال یک مورد در دو هزار تولد زنده تخمین زده شده است.

این کارشناس مامایی با بیان اینکه در زنان دارای سلامت کامل و بدون مشکلات طبی، میزان عوارض بارداری و جنینی کمتر است، عنوان کرد: بهبود مراقبت های بهداشتی و طبی نیز باعث کاهش خطرات احتمالی می شود.

وی بیان داشت: مادران باردار بالای 35سال می توانند با مراجعه مرتب به پزشک و ماما، داشتن رژیم غذایی مناسب، استراحت کافی، عدم استعمال دخانیات و مصرف اسید فولیک، خطرات را به حداقل برسانند./مهر