سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

راه و رسم زندگی بدون یارانه



 

 

راه و رسم زندگی

 

 

موجی از نگرانی به سمت خانواده‌ها می‌آید، آیا از پس زندگی بدون یارانه و با قیمت‌های واقعی بر خواهیم آمد یا نه؟

 

زمستان سرد با بهای گران گاز مصرفی فرا رسیده است. آب هم گران می‌شود و استحمام، رختشویی، ظرفشویی و نظافت عید همه و همه آب مصرف می‌كند.

 

برای سفرهایی كه پیش‌رو داریم نیز باید پول بنزین لیتری 700 تومان بپردازیم. اگر صاحبخانه اجاره بها را گران كند چه كنیم؟ اگر همه چیز بازهم گران شود چه كنیم؟


شواهد نشان می‌دهد این سوالات تا حد زیادی قابل پاسخگویی است. اگر بخشی از آن هم قابل پاسخگویی نباشد حتما دولت برای آن فكری خواهد كرد، اما این زمان وقت هنرنمایی زنان است. شما حالا باید نشان دهید كه چطور می‌توانید با صرفه‌جویی همه چیز را تحت كنترل آورید؟ می‌توانید از نان شروع كنید.

 


صرفه‌جویی مهمتر از نان شب

نان مصرفی خانوار یك سوم تا 2 برابر گران شد. آیا واقعا تمام نانی را كه می‌خریدیم مصرف می‌كردیم یا نه؟ این یك‌سوم می‌تواند همان نان‌هایی باشد كه نصیب نان خشكی می‌شد. راستی اگر شما كه دارید این مطلب را می‌خوانید یك شهرنشین هستید خوب است حقیقتی تلخ را به شما بگویم.

 

در برخی شهرستان‌ها و روستاها نان سوبسیدی خریداری شده توسط مردم، صرف خوراك دام می‌شد و از اول به همان نیت خریداری می‌شد و مردم در اصطلاح خود نام نانوایی گاوی به آنها می‌دادند.

 

پخت ناخوشایند نان توسط این نانوایی‌ها دلیل این موضوع بود و اكنون تا جایی كه از دور و نزدیك خبر می‌رسد‌ این روزها چنین نانوایی‌هایی كاملا خلوت شده است.

 

یك بار هنگام خرید از یكی بازارچه‌های مرزی متوجه شدم از آن مرز كالا وارد می‌شد و با وانت نان بربری بیرون رفت!

 

این موضوع نشان می‌داد بخشی از سوبسیدهای ما به كشور همسایه هم می‌رسد ! اما روی صحبت ما با آنهاست كه نان را می‌خریدند تا خودشان مصرف كنند.


یك نكته مهم وجود دارد و آن این‌كه نان خریداری شده پس از مدتی بیات می‌شود و به اصطلاح از دهان می‌افتد. برای جلو گیری از این موضوع وقتی نان مصرفی خود را می‌خرید آن را برش زده در فریزر قرار دهید و اگر بیرون نگاه می‌دارید در یك فضای تاریك و در دمای معمولی بگذارید تا به این زودی كپك نزند. خرده نان‌ها را جمع كرده و برای صبحانه آن را در شیر خیسانده و با تخم‌مرغ مخلوط و نان تست ایرانی درست كنید. نان‌خشك‌ها را در فر یا روی ماهیتابه تفت داده و حسابی بكوبید و به عنوان نان سوخاری مصرف كنید. هر بار به اندازه مصرف، نان را از فریزر خارج كنید و در دمای اتاق بگذارید تا آماده شود. شما باید به عنوان خانم خانه مراقب باشید كه هیچ چیز هدر نرود. خوراك‌های دست‌خورده و نان‌های گاز زده را هم ریز کنید و برای پرنده‌های گرسنه پشت پنجره‌تان بریزید.

 

 

پرده‌های ضخیم
هر چیزی فصل خود را دارد و زمستان خانه هم پوشش زمستانی می‌خواهد. با پوشاندن پرده‌های ضخیم به پنجره‌ها و فرش‌های گرم و نرم به زمین و روی سرامیك‌ها خانه را گرم‌تر نگه دارید. می‌توانید پنجره‌های خود را نیز درزگیری كنید. به جای رنگ می‌توانید از پوشش‌های عایقی كه در بازار موجود است به دیوار‌ها نصب كنید كه زمستان‌های گرم و تابستان‌های سردی داشته باشید. كانال‌های كولر را با پوششی مناسب بپوشانید. اگر شب از یك اتاق استفاده می‌كنید، بخاری اتاق‌های دیگر را خاموش كنید و وقتی از خانه خارج می‌شوید، حتما بخاری‌ها را روی شمعك بگذارید. وقتی برای گرم كردن خانه بخاری را روشن می‌كنید، می‌توانید كتری و ظرف غذای خود را نیز برای جوش آمدن یا پخت روی آن قرار دهید. اگر بچه‌های كوچك نداشته باشید كه آن را روی خود برگردانند، این اقدام عملی‌تر است.

 

 

فضایی شاعرانه
شاید فضاهای شاعرانه زیر هجوم نور به خانه‌های ما گم شده باشد. می‌توانید هفته‌ای یك روز را با فضایی شاعرانه سر كنید. یك شمع در خانه روشن كنید یا چراغ‌های كوچك و كم مصرف خانه مثل آباژور‌ها یا چراغ‌خواب‌ها را وسیله روشنایی رمانتیك خانه قرار دهید.

 


مهمانی‌های شاهانه

شاید در مهمانی‌هایی كه برگزار می‌كنیم اسراف زیاد باشد. برای این‌كه برنج یا غذای اضافه نداشته باشید، باید در نظر بگیرید كه برای هر نفر چه میزان مواد نیاز دارید؟ معمولا هر نفر 100 گرم برنج، 100 تا 200 گرم گوشت (بسته به این‌كه خورش یا كباب یا چلو گوشت درست می‌كنید میزان فرق دارد) مصرف می‌كند. برای سالاد هم چیزی بیش از یك گوجه و یك خیار به ازای هر نفر نباید در نظر بگیرید. برای خورش‌هایی مثل قیمه برای هر نفر یك سیب زمینی و 3 قطعه بادمجان كافی است.

 

با دقت در مقیاس‌های خود از غذاهای اضافه عذاب نمی‌كشید. برای این‌كه مقیاس‌ها را خوب درك كنید یك ترازو كه به گرم وزن می‌كند در آشپزخانه خود قرار دهید بعلاوه یك دفتر مقیاس. شما با دقت تجربیات خود را در مورد پخت مربا، برنج و غذاهای گوناگون یادداشت كنید. وقتی مهمان دارید كافی است آن مقیاس‌ها را ضرب در تعداد كنید تا نتیجه‌ای صحیح به دست آورید.

 

به خاطر داشته باشید به ازای هر 4 مهمان یك وعده اضافه در نظر بگیرید و اگر چند نوع غذا درست می‌كنید، بدانید كه مهمان‌ها كمتر مصرف خواهند كرد و در نتیجه اگر 2 نوع غذا می‌پزید، مقیاس را برای نیمی از مهمان‌ها در نظر بگیرید.

 

غذایی درست كنید كه قطعات آن به تعداد نفرات باشد تا هر كس اگر میل داشت، بتواند از آن بچشد و به این ترتیب بعضی دیگر محروم نمانند، یعنی به اندازه نیمی از مهمان‌ها باشد اما قابل تقسیم میان همه. مثلا برای 4 مهمان، 4 كتلت و 4 قطعه مرغ موجود باشد.

 

اگر شما مراقب میزان‌ها و مقیاس‌ها باشید بزودی همه چیز خیلی دقیق دستگیرتان می‌شود و این كار باعث می‌شود بعد از مهمانی دچار عذاب‌وجدان نشوید.


ظرف‌های یكبار مصرف در خانه داشته باشید كه اگر نمی‌خواهید غذایی را نگه دارید به افرادی كه اعضای خانواده‌شان نبوده‌اند، بدهید تا برای آنان ببرند. در یخچال نگه داشتن مقدار زیادی غذا نتیجه‌ای جز هدر رفتن ندارد و بزودی پس از یك شب متوجه خواهید شد دیگر میلی به استفاده از غذا ندارید.

 

 

صرفه‌جویی در آب

برای این‌كه صرفه‌جویی در مصرف آب را شروع كنید، نخست باید دقت كنید ببینید در چه وضعیت‌هایی هدر رفتن آب دیده می‌شود؟

 

هدر رفتن هنگام شستن ظروف:‌ وقتی می‌خواهید شستن ظرف را شروع كنید نخست باید آشغال‌های داخل ظروف را در بیاورید و سپس آن را دسته‌بندی كنید. لیوان‌ها یك طرف، بشقاب‌ها طرف دیگر و ظرف‌های بزرگ مثل دیگ و ماهیتابه را هم جدا بگذارید.

 

اگر ظرف‌ها زیاد چرب هستند آنها را در یك سینك آب داغ غوطه‌ور كنید و با استفاده از موادشوینده كه داخل آب می‌ریزید، زمینه پاكیزگی آنها را فراهم كنید.

 

در مرحله بعدی كافی است آنها را با اسكاچ شسته و همه را یكجا آبكشی كنید. این روش آب كمتری مصرف می‌كند تا این‌كه یكسره آب گرم را باز بگذارید و گاز مصرف كنید و آب هدر دهید و مایع ظرفشویی را مدام روی اسكاچ بزنید و ظرف‌ها را بشویید.

 

رختشویی: این یكی دیگر از موارد هدر دادن آب است. اگر رخت‌های كثیف را جمع كنید تا لگن ماشین را پر كند و بعد آن را بشویید در آب و برق صرفه‌جویی می‌شود.

 

اگر كنتورهای شما و همسایه‌هایتان مشترك است و حس می‌كنید آنان موازین صرفه‌جویی را رعایت نمی‌كنند، حتما یك كنتور جدا درخواست كنید.


منبع: jamejamonline.ir


ویدیو مرتبط :
سهراب سپهری زندگی رسم خوشایندیست - خسرو شکیبایی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چه کسانی می توانند یارانه نقدی بگیرند؟/ هرآنچه در مورد وضعیت زندگی یارانه بگیران باید بدانید



اخبار ,اخبار اقتصادی ,هدفمندی یارانه

 

اخبار اقتصادی - چه کسانی می توانند یارانه نقدی بگیرند؟/ هرآنچه در مورد وضعیت زندگی یارانه بگیران باید بدانید

وقتی در مورد حذف یارانه های نقدی صحبت می کند، لحنش عصبانی تر از همیشه می شود. با خشم و استفاده از کلماتی تند و می گوید:«این کار شاید پوست خربزه زیرپای دولت باشد ولی مهم است که مجلس به دولت اختیار داده که این کار را بکند یا نکند.

 

من به آقای روحانی توصیه می کنم این کار را انجام ندهد.» سعید لیلاز اعتقاد دارد بخش مهمی از جمعیت کشور به یارانه های نقدی نیاز دارند:«شما فکر کنید مثلا دولت اعلام می کند کسانی که یک میلیون تومان درآمد دارند می توانند یارانه بگیرند و دیگران نمی توانند. حالا یک نفر می گوید یک میلیون و 20 هزار تومان درآمد دارد.

 

تکلیف او چیست؟ دولت اعلام می کند به این افراد یارانه می دهد. در مراحله بعدی کسی می گوید یک میلیون و 35 هزار تومان درآمد دارد و بازهم دولت قبول می کند. این سیر ادامه پیدا می کند تا بی نهایت.» اقتصاددانانی که دغدغه های عدالت محورانه در ذهن دارند به دولت هشدار می دهند همچنان پرداخت یارانه های نقدی را ادامه دهد.

او به شرایطی اشاره دارد که حتی در نزدیک ترین نقاط به پایتخت نیز قابل مشاهده است. در حاشیه تهران و کنار یکی از مهمترین اتوبان های پایتخت، ردیفی از کوره پزخانه ها قرار گرفته است. کارگران این کوره پزخانه ها همگی در لیست افرادی قرار می گیرند که طی سال های گذشته از یارانه های نقدی بهره مند شده اند. کارگران و حتی کارفرمایان کوره پزخانه ها همان گروه هدفی به شمار می روند که اقتصاددانانی مانند لیلاز به آنها اشاره دارند.

هر کارگر کوره پزخانه روزانه 1000 خشت آجر را تولید می کند تا درآمد روزانه 27 هزار تومانی را کسب کند. دستیابی به آمار افرادی که نیاز به دریافت یارانه نقدی دارند، با توجه به اطلاعاتی که از سوی نهادهای رسمی منتشر شده، غیرممکن به نظر می رسد ولی حداقل می توان با توجه به وضعیت عمومی اقتصادی شهروندان ایرانی به تصویری دقیق تر از وضعیت مالی مردم دست یافت.

آمارهای رسمی تایید می کند حداقل 100 هزار کارگر کوره پزخانه ها در 30 هزار واحد کوره پزخانه به کار مشغول اند. 11 میلیون کارگر نیز براساس حداقل دستمزدی که از سوی وزارت کار تعیین شده در دسته افرادی قرار می گیرند که زندگیشان زیرخط فقر سپری می شود. اما حتی همین شاخص نیز نمی تواند به درستی وضعیت مالی این گروه را مشخص کند چراکه میزان درآمد کارگران مجموعه های صنعتی بزرگ با واحدهای صنعتی کوچک تفاوت بسیاری دارد. حتی میزان درآمد کارگران صنعتی در تهران و حاشیه تهران با کارگرانی که در نقاط محروم مانند بیرجند فعالیت می کنند نیز اختلاف قابل توجهی دارد.

همچنین دو میلیون و 500 هزار نفر کارمند رسمی دولت هم میزان حقوق ماهیانه شان کمتر از عدد خط فقر در تهران و شهرهای بزرگ برآورد شده است. همین گروه برای دریافت سبدکالایی در صدر لیست قرار داشتند. در صورتی که اطلاعات واگذاری سبدهای کالایی تایید شده باشد، این گروه می توانند یارانه نقدی هم دریافت کنند ولی به نظر می رسد کارمندان شانس بالایی برای دریافت یارانه نقدی نداشته باشند.

 از سوی دیگر 40هزار فرش باف و بیش از 700 هزار کارگر کارگاه های کوچک هم در دسته کسانی قرار می گیرند که حداقل از نظر میزان درآمد ماهیانه می توانند در لیست یارانه بگیران جایی داشته باشند. البته تخمین میزان درآمد ماهیانه این افراد نیز به سادگی امکان پذیر نیست.

آمارهای که کمیته امداد امامی خمینی منتشر کرده نیز نشان می دهد این نهاد 4 میلیون و 500 هزار نفر را تحت پوشش دارد که برای همراهی با آنها سالیانه از 70 هزار میلیارد ریال کمک های مردمی و بودجه دولتی استفاده می کند. مرکز آمار هم تایید می کند 9 میلیون زن سرپرست خانوار در کشور به کار خانگی اشتغال دارند که سالیانه 80 هزار میلیارد تومان گردش مالی کسب و کار آنهاست. البته این میزان درآمد برای زنان سرپرست خانوار آنها را از لیست نیازمندان دریافت یارانه نقدی خارج می کند ولی  به گفته برخی اقتصاددانان حداقل 5 میلیون نفر از این افراد در شرایط مالی نامناسبی قرار دارند.

همچنین به گفته مسوولان وزارت کار و امور اجتماعی 140 هزار کارگر کشور در معرض بیکاری قرار دارند. 2 میلیون و 943 هزار بیکار کشور هم براساس قوانین رسمی می توانند از یارانه ها بهره مند شوند. گزارش های رسمی درآمدی هم اثابت می کند این گروه توانایی مالی بسیار پایینی دارند.

به طور مثال تحقیق دانشگاهی که چندی پیش انجام شده بود، نشان می داد ساکنان دهک های درآمدی پایین در صورتی که قصد خرید خانه را داشته باشند باید 110 تا 120 سال درآمدهای خود را پس انداز کنند. دهم درآمدی دهم نیز حداقل باید 8 تا 9 سال درآمد خود را برای خرید خانه پس انداز کند.

 

کارمندان و کارگران نیز با 40 سال پس انداز فرصت خرید خانه را پیدا می کنند. گزارشی که به تازگی بانک مرکزی منتشر کرده نشان می دهد 68 درصد مردم ایران صاحب خانه و 7/21 درصد مستاجر اند. 33 درصد هزینه های سالیانه خانواده های ایرانی هم صرف مسکن می شود.  پرداخت 2 هزار میلیارد تومان وام مسکن که دولت طی سال های گذشته انجام داده نیز کمک موثری برای این گروه نبوده است.

بهره مندی شهروندان ایرانی از امکانات رفاهی زندگی در سال 91 مشخص می کند 41 درصد مردم ایران اتومبیل شخصی در اختیار دارند. همچنین 98 درصد مردم تلویزیون رنگی در خانه هایشان دارند و 80 درصد از ماشین لباسشویی استفاده می کنند ولی تنها 38 درصد مردم ایران رایانه شخصی دارند. در صورتی که رایانه شخصی به عنوان مولفه نسبی برخورداری برای خانواده های ایرانی در نظر گرفته شود، جمعیت کمی از کشور را می توان افراد برخوردار ارزیابی کرد.

همین آمارها روایت می کند در روستاها 22 درصد خودروی شخصی، 94 درصد تلویزیونرنگی و 95 درصد اجاق گاز در اختیار دارند.  دست یابی به آمار تعداد افراد نیازمند به دریافت یارانه نقدی با اتکاء به چنین آمارهای دشوار به نظر می رسد. گزارش وزارت بهداشت تایید می کند 13 میلیون نفر از مردم ایران هیچ پوشش بیمه ای برای خود در اختیار ندارند.

 

برمبنای اطلاعاتی که آموزش و پروش منتشر کرده نیز 145 هزار نفر بازمانده از تحصیل در ایران زندگی می کنند. سعید لیلاز اعتقاد دارد برای یافتن افرادی که نیازمند دریافت یارانه های نقدی هستند، استناد به این آمارها نمی تواند راهگشا باشد چراکه بخش مهمی از این افراد همپوشانی موقعیتی دارند. به طور نمونه فردی می تواند تحت پوشش کمیته امداد، کارگر کورپزخانه و بدون بیمه درمانی باشد. با این حال اقتصاددانان روایت می کنند برای حذف یارانه نقدی بخشی از جمعیت ایران امکان عملیاتی حداقل طی زمانی کوتاه وجود ندارد.

شریف زادگان  وزیر رفاه دولت اصلاحات که طی دو سال مسولیت شناسایی دهک های درآمدی را در اختیار داشت نیز به آسمان می گوید:« دولت برای حذف دهک ها باید اقشار جامعه را به صورت کامل و برمبنای یک بانک اطلاعاتی ملی مورد شناسایی قرار دهد. دهک های کنونی تقریبی و غیرواقعی هستند.

 

بنابراین براساس آنها نمی توان گروهی را به راحتی حذف کرد. معتقدم که در این راستا بهتر است دولت و مردم را قانع کند که برمنبای یک استدلال واقعی خود از دریافت یارانه ها انصراف دهند. یارانه ای که طی این سال ها میان مردم توزیع شده به هیچ عنوان هدفمندی نیست و مردم ان را حق خود می دانند. حذف برخی از دهک ها از این توزیع پول تبعات مختلفی برای دولت خواهد داشت. در صورتی که برمبنای اطلاعات ناکافی عنوان شود. معتقدم حذف دهک ها نباید به صورت یکباره اعمال شود. این کار باید تدریجی و احتیاطی صورت گیرد.»

در متن مصوبه مجلس آمده است:« یارانه نقدی صرفا سرپرستان خانوارهای متقاضی که به تشخیص دولت نیازمند دریافت یارانه باشند، پرداخت می‌گردد (مجموع درآمد سالانه آنها کمتر از رقم تعیین شده توسط دولت باشد) و افراد متقاضی دریافت یارانه نقدی باید در موعد تعیین شده به مراکز ثبت‌نام مراجعه نمایند.

 

چنانچه پس از تحقیق مشخص گردید که اشخاص با درآمد بیشتر از مبلغ فوق اقدام به دریافت یارانه کرده‌اند به میزان 3 برابر یارانه دریافتی جریمه می‌شوند.» به گفته برخی از اقتصاددانان کشف افراد یارانه بگیر رسما به پروژه ای دشوار برای دولت بدل می شود. با این حال منتقدان شیوه کنونی پرداخت یارانه های نقدی اعتقاد دارند بخش مهمی از منابع کشور طی سال های گذشته از طریق پرداخت یارانه نقدی هدر رفته است. دولت محمود احمدی نژاد و دولت حسن روحانی تا آذرماه امسال 123 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به مردم پرداخت کرده اند. این میزان یارانه معادل شش سال بودجه بهداشت و درمان کشور است.

 

همین میزان یارانه نقدی معادل دو برابر عملکرد عمرانی سه سال گذشته دولت بوده است. حجم بودجه عمرانی مصوب دولت طی سالهای 89 تا 92 رقمی معادل 167 هزار میلیارد تومان بوده است. یارانه نقدی پرداختی طی سالهای 89 تا آذرماه 92 هم معادل 76 درصد از کل بودجه مصوب عمرانی کشور بوده است. دولت هنوز شیوه اجرای حذف افرادی را که شایسته دریافت یارانه نیستند، را مشخص نکرده است.
اخبار اقتصادی - روزنامه آسمان