سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

راهنمای ساخت چشم انداز کسب و کار برای سال 91


تعریف چشم انداز به تنهایی معجزه ای ایجاد نمی کند. چشم انداز باید با ارزش های مشخصی همراه شود. هر سازمان باید ارزش های خود را تعریف کند و آنها را اولویت بندی کند تا کارکنان و هم چنین تمام افرادی که با سازمان در ارتباط هستند از آن مطلع باشند.

خلاقیت: مطالب این مقاله برداشتی آزاد از کتاب «با تمام قوا به پیش» نوشته کنت بلانچارد است. چشم انداز شما برای سال 1391 چیست؟ بسیاری از مدیران و صاحبان کسب و کار دیدگاه واضحی از آینده کارشان ندارند، یعنی اگر از آنها بپرسیم وضعیت شرکت تان را در پایان سال بعد تشریح کنید، جواب مشخصی ندارند. صرف این که هدفی مالی تعریف کنیم یا سعی کنیم به فروش مشخصی دست یابیم چشم انداز محسوب نمی شود. چشم انداز خود از سه بخش تشکیل شده است: هدفی چشم گیرو جذاب، ارزش های واضح و تصویری روشن از آینده. چشم انداز شور و شوق خاصی در ما ایجاد می کند و به ما انگیزه می دهد تا برای رسیدن به آن از هیچ تلاشی دریغ نکنیم.



اگر کارمندانی داریم، بسیار مهم است که آنها نیز دقیقا چشم انداز کسب و کارمان را بدانند. اگر کارمندان با چشم انداز شرکت ارتباط برقرار نکنند و با آن زندگی نکنند، فعالیت های روزانه خود را به چشم یک وظیفه خسته کننده خواهند دید. روزی از سه بنا به ترتیب پرسیدند در حال انجام چه کاری هستید؟ اولی گفت: کار من چیدن آجر است، کارم بسیار سخت و خسته کننده است. دومی گفت: من کار با ارزشی انجام می دهم، من دیواری مستحکم می سازم. سومی گفت: من یکی از مهم ترین بناهای این شهر را بنا می کنم. هر سه نفر دقیقا یک کار را انجام می دادند، فرق آنها در دیدگاه شان نسبت به کاری است که انجام می دهند. بنای سوم، چشم انداز واضح و روشنی دارد.

تعریف چشم انداز به تنهایی معجزه ای ایجاد نمی کند. چشم انداز باید با ارزش های مشخصی همراه شود. هر سازمان باید ارزش های خود را تعریف کند و آنها را اولویت بندی کند تا کارکنان و هم چنین تمام افرادی که با سازمان در ارتباط هستند از آن مطلع باشند. اولویت ارزش ها هم موضوع مهمی است که معمولا به آن پرداخته نمی شود. مثلا در دیزنی لند ارزش های مشخصی تعریف شده که تمامی کارکنان از آن اطلاع دارند. آنجا «امنیت» نسبت به «احترام» ارزش بالاتری محسوب می شود. یعنی اگر مثلا یکی از کارکنان برای بازدیدکننده ای درباره پارک توضیح می دهد و می بیند کودکی به زمین می افتد، بلافاصله آن بازدیدکننده را رها می کند و سراغ کودک می رود تا به او کمک کند، چون می داند در فهرست ارزش ها «امنیت» بالاترین اولویت را دارد.

اگر مجموعه ما ارزش هایی مشخص با اولویت هایی واضح نداشته باشد، رفتار کارکنان با مشتریان کاملا اتفاقی خواهد بود و همواره با موضوعات یکسان برخورد نخواهد شد. اتفاقی که معمولا در شرکت ها رایج است، آن است که مشتری مثلا یک بار درخواست تخفیف می کند و درخواستش به راحتی پذیرفته می شود و دفعه بعد همین مشتری هنگام درخواست تخفیف با واکنش تندی مواجه می شود. برایان تریسی در کتاب «ساخت کسب و کار فوق العاده» توضیح داده که یکی از عواملی که در مشتری تجربه ای لذت بخش ایجاد می کند، توقع برخورد یکسان و مداوم است. این موضوع فقط با تعریف ارزش ها امکان پذیر است.

بخش سوم یک چشم انداز تصویری کاملا واضح و روشن از آینده است. وقتی فردی با چشم انداز شرکت آشنا می شود باید بتواند آن را در ذهنش تصور کند. بنابراین جملات کلیشه ای و مبهم نمی تواند چشم اندازی مناسب برای کسب و کارمان باشند. جملاتی مانند: جلب هرچه بیشتر رضایت مندی مشتریان، تلاش برای ارائه بهترین کیفیت به مشتری و... هیچ تصویر مشخصی در ذهن ایجاد نمی کنند و بنابراین هیچ انگیزه ای برای تغییر ایجاد نمی کنند. چند هفته پیش در بیمارستان 15 خرداد ورامین کارگاهی درباره ساخت چشم انداز داشتم و از آنها خواستم برای چند دقیقه تصور کنند رئیس بیمارستان هستند و یک چشم انداز جذاب برای بیمارستان درنظر بگیرند و آن را در چند جمله مختصر توضیح دهند. بسیاری از شرکت کنندگان جملاتی کلیشه ای در زمینه افزایش کیفیت درمان و... ارائه دادند. یکی از حضار چشم اندازش این بود که بیمارستان به مکانی بسیار ویژه و لذت بخش برای بیماران سالمند تبدیل شود و برخورد افراد بیمارستان با سالمندان مانند برخورد افراد خانواده باشد! این چشم انداز مرا به وجد آورد. هرکسی می تواند چشمانش را ببندد و عزیزان سالمندش را در چنین مکانی تصور کند و دقیقا تصویر واضحی از مکانی ببیند که به سالمندان توجه ویژه ای می شود.



حال فرض کنیم چشم اندازی جذاب برای کسب و کارتان در نظر گرفتید. اجرای چنین چشم اندازی به همکاری و مساعدت تمامی کارکنان بستگی دارد و معمولا کارکنان علاقه ای به تغییر و همکاری در ساختن چشم انداز جدید ندارند. سوال پایه ای تر شاید این باشد که چه کسی باید چشم انداز یک سازمان را طراحی کند؟ پاسخ شاید برای بسیاری از مدیران دلنشین نباشد! چشم انداز توسط تمامی کارکنان ساخته می شود و نه فقط توسط یک نفر یا مدیران ارشد. اگر همه سهیم باشند، احتمال همکاری نیز بیشتر است و هر فردی خود را مسوول خواهد دانست.

بسیاری از سازمان ها چشم انداز دارند. مدیران سازمان چشم اندازی کلیشه ای انتخاب می کنند و دستور می دهند بر در و دیوار سازمان نصب شود تا همگان از چشم انداز مطلع شوند. ولی کنت بلانچارد می گوید: ارزش چشم انداز خیلی بیشتر از آن است که لوح و بر دیوار نصب شود. اگر این گونه عمل کنیم چشم انداز پس از مدتی به فراموشی سپرده خواهد شد. چشم انداز باید به بخشی از صحبت های روزانه مدیران و کارکنان تبدیل شود. مدیران باید با تمامی گفته ها و رفتارشان نشان دهند که نه تنها چشم انداز مشخصی دارند بلکه با آن زندگی می کنند و خودشان بهترین الگوی ممکن هستند. مثلا اگر چشم انداز هتلی «احترامی بیش از اعضای خانواده خودتان» باشد، وقتی مدیری بیند قلمی از دست میهمانی به زمین می افتد خودش بلافاصله خم می شود، قلم را برمی دارد و به مهمان می دهد. اگر او برای این کار خدمتکار را صدا بزند و از او بخواهد این کار را انجام دهد، مشخص است که خودش با چشم اندازش زندگی نمی کند.

به واقعیت پیوستن چشم انداز معمولا کاری ساده و سریع نیست. شرکت های زیادی وجود دارند که سال ها کوشیده اند تا بتوانند رویای خودشان را به واقعیت تبدیل کنند. شرکت های دیگری وجود دارند که چشم اندازشان هیچ گاه به واقعیت نپیوسته است و همواره در حد یک جمله زیبا باقی مانده است. سازمان هایی سریع تر موفق می شوند که به جای تمرکز بر موانع راه، بر چشم اندازشان متمرکز می شوند. آنها می دانند برای رسیدن به رویاهای شان باید بهای سنگینی بپردازند. باید به صورت مدام به کارکنان آموزش بدهند، نظرات مخالف آنها را بشنوند، جسارت ایجاد تغییراتی بزرگ را داشته باشند و امید خودشان را از دست ندهند. نکته دیگر آن است که شاید لازم باشد تغییراتی در چشم اندازمان ایجاد کنیم. ممکن است پس از پیمودن بخشی از راه متوجه شویم چشم اندازمان نیاز به تغییراتی جزئی یا حتی تغییرات پایه ای دارد. چشم انداز سازمان ها همیشگی نیست و شاید شرایط باعث شود تغییراتی اعمال شود.

هین واگنر که نابینای مادرزاد است و دوبار رکورد سرعت در اتومبیل رانی را شکسته، می گوید: برای انجام کارهای خارق العاده و خیلی بزرگ باید هدف های خارق العاده داشته باشیم. هدف او در سال 2012 هدایت هواپیمایی از یک قاره به قاره ای دیگر است. بنابراین در طراحی چشم انداز، ترس و نگرانی را کنار بگذارید. شجاعت از مهم ترین خصوصیات مدیران موفق است. هیچ گاه کسی برای نرسیدن به چشم اندازتان شما را جریمه نخواهد کرد، ولی اگر چشم انداز بزرگی نداشته باشید شاید در آینده هیچ گاه خودتان را نبخشید.





اهمیت چشم انداز

زمانی که جف بیزاس مالک و مدیر کتاب فروشی آمازون از کار پردرآمدش استعفا داد تا سایت آمازون را راه اندازی کند، مدیرش به او گفت: مطمئن باش که به زودی پشیمان خواهی شد! جف بیزاس پاسخ داد: نمی خواهم با این کابوس زندگی کنم که شاید می توانستم موفق بشوم و سعی خودم را نکردم. اگر استعفا بدهم شاید پشیمان بشوم، ولی اگر سایت آمازون را راه اندازی نکنم مطمئنم که پشیمان خواهم شد. جمله معروف هلن کلر می گوید: بهتر است نابینا باشیم و چشم انداز خارق العاده ای داشته باشیم تا ببینیم ولی هیچ رویای بزرگی نداشته باشیم. اکنون زمان مناسبی برای طراحی چشم انداز برای سال 1391 است، بنابراین هرچه سریع تر دست به کار شوید و تمامی تیم خود را به یک جلسه دعوت کنید و از آنها بخواهید درباره رویاهای شان صحبت کنند و بگویند که اگر صاحب کسب و کارتان بودند سال بعد کسب و کارتان را چگونه می دیدند و چه تغییراتی ایجاد می کردند. مطمئن باشید از جواب های آنها متحیر خواهید شد. اگر سال ها بدون چشم انداز مشخص، کسب و کارتان را پیش برده اید، اکنون چشم انداز داشته باشید و تفاوت را در پایان سال 1391 ببینید!


ویدیو مرتبط :
آیا چشم انداز کسب و کارتان با طرز فکرتان محدود می شود؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب: چشم‌انداز سال ۹۲ توأم با حضور جهادی ملت در عرصه‌های سیاسی و اقتصادی است



پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب

پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب:

چشم‌انداز سال ۹۲ توأم با حضور جهادی ملت در عرصه‌های سیاسی و اقتصادی است

رهبر معظم انقلاب با نامگذاری سال 92 به عنوان سال «حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی»، چشم‌انداز سال جدید را امیدوارانه و همراه با پیشرفت و تحرک و ورزیدگی و حضور جهادی ملت ایران توصیف کردند.

به گزارش فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیام آغاز سال 1392، با اشاره به حرکت رو به جلوی ملت ایران در سال گذشته به ویژه در مواجهه اقتصادی و سیاسی با جهان استکبار، چشم‌انداز سال 92 را امیدوارانه و همراه با پیشرفت و تحرک و ورزیدگی و حضور جهادی ملت ایران در عرصه های سیاسی و اقتصادی دانستند و تاکید کردند: با این نگاه، سال 92 را "سال حماسه ی سیاسی و حماسه ی اقتصادی" نامگذاری می کنیم.

متن پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به این شرح است:

بسم‌الله‎الرّحمن‌الرّحیم

یا مقلّب القلوب و الأبصار، یا مدبّر اللّیل و النّهار، یا محوّل الحول و الأحوال، حوّل حالنا الی احسن الحال.

اللّهمّ صلّ علی حبیبتک سیّدة نساء العالمین فاطمة بنت محمّد صلّی الله علیه و ءاله. اللّهمّ صلّ علیها و علی ابیها و بعلها و بنیها. اللّهمّ کن لولیّک الحجّة بن الحسن صلواتک علیه و علی ءابائه فی هذه السّاعة و فی کلّ ساعة ولیّا و حافظا و قائدا و ناصرا و دلیلا و عینا حتّی تسکنه ارضک طوعا و تمتّعه فیها طویلا. اللّهمّ اعطه فی نفسه و ذرّیّته و شیعته و رعیّته و خاصّته و عامّته و عدوّه و جمیع اهل الدّنیا ما تقر به عینه و تسرّ به نفسه.

تبریک عرض میکنم به همه‌ی هم‌میهنان عزیزمان در سراسر کشور، و به همه‌ی ایرانیان در هر نقطه‌ای از جهان که هستند، و به همه‌ی ملتهائی که نوروز را گرامی میدارند؛ مخصوصاً به ایثارگران عزیزمان، خانواده‌های شهدا، جانبازان و خانواده‌هایشان، و همه‌ی کسانی که در راه خدمت به نظام اسلامی و به کشور عزیزمان مشغول فعالیتند.

امیدواریم خداوند متعال این روز را و این آغاز سال را برای ملت ما، برای همه‌ی مسلمانان عالم، مایه‌ی شادی و بهروزی و نشاط قرار دهد و ما را به انجام وظائفمان موفق و مؤید بدارد. به هم‌میهنان عزیزمان عرض میکنم توجه داشته باشند که ایام فاطمیه در اواسط روزهای عید است و تکریم و احترام این ایام برای همه‌ی ما لازم است.

ساعت تحویل و هنگام تحویل، در حقیقت حد فاصلی است بین یک پایان و یک آغاز؛ پایان سال گذشته و آغاز سال نو. البته نگاه عمده‌ی ما باید به طرف جلو باشد؛ سال نو را ببینیم، برای آن خودمان را آماده کنیم و برنامه‌ریزی کنیم؛ اما حتماً نگاه ِ به پشت سر و راهی که طی کرده‌ایم هم برای ما مفید است، برای اینکه ببینیم چه کرده‌ایم، چگونه حرکت کرده‌ایم، نتائج کار ما چه بوده است، و از آن درس بگیریم و تجربه بیاموزیم.

سال 91 مثل همه‌ی سالها، سالی متنوع و دارای رنگها و نقشهای گوناگون بود؛ شیرینی هم داشت، تلخی هم داشت؛ پیروزی هم داشت، عقب‌ماندگی هم داشت. زندگی انسانها در طول حیات، همیشه همین جور است؛ با کش و قوس‌ها همراه است، با فراز و نشیب‌ها همراه است؛ مهم این است که از نشیبها خارج شویم ، خودمان را به اوجها برسانیم .

آنچه که در طول سال 91 از جنبه‌ی مواجهه‌ی ما با جهان استکبار آشکار و واضح بود، عبارت بود از سختگیری دشمنان بر ملت ایران و بر نظام جمهوری اسلامی. البته ظاهر قضیه، سختگیری دشمن بود؛ اما باطن قضیه، ورزیدگی ملت ایران و پیروزی او در میدانهای مختلف بود. آنچه که دشمنان ما هدف گرفته بودند، صحنه‌ها و عرصه‌های مختلف بود؛ عمدتاً عرصه‌ی اقتصاد و عرصه‌ی سیاست بود. در عرصه‌ی اقتصاد، گفتند و تصریح کردند که میخواهند ملت ایران را به‌وسیله‌ی تحریم فلج کنند؛ اما نتوانستند ملت ایران را فلج کنند و ما در میدانهای مختلف، به توفیق الهی و به فضل پروردگار، به پیشرفتهای زیادی دست پیدا کردیم؛ که تفصیل آنها برای ملت عزیزمان گفته شده است، گفته خواهد شد؛ من هم ان‌شاءالله در سخنرانی روز اول فروردین، به شرط حیات، اجمالاً مطالبی عرض خواهم کرد.

در زمینه‌ی اقتصاد البته بر مردم فشار وارد آمد، مشکلاتی ایجاد شد؛ بخصوص که اشکالاتی هم در داخل وجود داشت؛ برخی از کوتاهی‌ها و سهل‌انگاری‌ها انجام گرفت که به نقشه‌های دشمن کمک کرد؛ لیکن در مجموع، حرکت مجموعه‌ی نظام و مجموعه‌ی مردم، یک حرکت رو به جلو بوده است و ان‌شاءالله آثار و نتائج این ورزیدگی را در آینده خواهیم دید.

در عرصه‌ی سیاست، از یک جهت همت آنها این بود که ملت ایران را منزوی کنند، از جهت دیگر ملت ایران را دچار دودلی و تردید کنند؛ همت آنها را کوتاه و ضعیف کنند. درست عکس این عمل شد؛ در واقع عکس این اتفاق افتاد. در زمینه‌ی انزوای ملت ایران، نه فقط نتوانستند سیاستهای بین‌المللی و منطقی ما را محدود کنند، بلکه حتّی نمونه‌هائی از قبیل اجلاس جنبش غیر متعهدها با حضور تعداد کثیری از سران و مسئولان کشورهای جهان در تهران تشکیل شد و عکس آنچه را که دشمنان ما میخواستند، رقم زد و نشان داد که جمهوری اسلامی نه فقط منزوی نیست، بلکه در دنیا با چشم تکریم و احترام به جمهوری اسلامی و به ایران اسلامی و به ملت عزیز ما نگریسته میشود.

در زمینه‌ی مسائل داخلی، مردم عزیز ما در آنجائی که امکان و موقعیت ابراز احساسات وجود داشت ــ عمدتاً در بیست و دوم بهمن سال 91 ــ آنچه را که لازمه‌ی حماسه و شور بود، از خود نشان دادند؛ از سالهای دیگر پرشورتر و متراکم‌تر در صحنه حاضر شدند. یک نمونه‌ی دیگر هم حضور مردم خراسان شمالی در بحبوحه‌ی تحریمها بود، که نمونه و مستوره‌ای از وضعیت و روحیه‌ی ملت ایران را نشان میداد نسبت به نظام اسلامی و به مسئولان خدمتگار و خدمتگزار خودشان. کارهای بزرگی هم بحمدالله در طول سال انجام گرفته است؛ تلاشهای علمی، کارهای زیربنائی، تحرک فراوان مسئولین و مردم. زمینه‌ها برای حرکتِ رو به جلو و ان‌شاءالله جهش، فراهم شده است؛ هم در زمینه‌ی اقتصاد، هم در زمینه‌ی سیاست، و هم در همه‌ی زمینه‌های حیاتیِ دیگر.

سال 92 برابر چشم‌انداز امیدوارانه‌ای که به لطف پروردگار و همت مردم مسلمان برای ما ترسیم شده است، سال پیشرفت و تحرک و ورزیدگی ملت ایران خواهد بود؛ نه به این معنا که دشمنیِ دشمنان کاسته خواهد شد، بلکه به این معنا که آمادگی ملت ایران بیشتر و حضور او مؤثرتر و سازندگی آینده‌ی این ملت به دست خودشان و با همتِ با کفایت خودشان ان‌شاءالله بهتر و امیدبخش‌تر خواهد شد.

البته آنچه را که ما در سال 92 در پیشِ‌ رو داریم، باز عمدتاً در دو عرصه‌ی مهم اقتصاد و سیاست است. در عرصه‌ی اقتصاد، به تولید ملی باید توجه شود؛ همچنان که در شعار سال گذشته بود. البته کارهائی هم انجام گرفت؛ منتها ترویج تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه‌ی ایرانی، یک مسئله‌ی بلند‌مدت است؛ در یک سال به سرانجام نمیرسد. خوشبختانه در نیمه‌ی دوم سال 91 سیاستهای تولید ملی تصویب شد و ابلاغ شد ــ یعنی در واقع این کار ریل‌گذاری شد ــ که بر اساس آن، مجلس و دولت میتوانند برنامه‌ریزی کنند و حرکت خوبی را آغاز کنند و ان‌شاءالله با همت بلند و با پشتکار پیش بروند.

در زمینه‌ی امور سیاسی، کار بزرگ سال 92، انتخابات ریاست جمهوری است؛ که در واقع مقدرات اجرائی و سیاسی، و  به یک معنا مقدرات عمومی کشور را برای چهار سال آینده برنامه‌ریزی میکند. ان‌شاءالله  مردم با حضور خودشان در این میدان هم خواهند توانست آینده‌ی نیکی را برای کشور و برای خودشان رقم بزنند. البته لازم است هم در زمینه‌ی اقتصاد، هم در زمینه‌ی سیاست، حضور مردم حضور جهادی باشد. با حماسه و با شور باید  وارد شد، با همت بلند و نگاه امیدوارانه باید وارد شد، با دل پر امید و پر نشاط باید وارد میدانها شد و با حماسه‌آفرینی باید  به اهداف خود رسید.

با این نگاه، سال 92 را به عنوان «سال حماسه‌ی سیاسی و حماسه‌ی اقتصادی» نامگذاری میکنیم و امیدواریم به فضل پروردگار، حماسه‌ی اقتصادی و حماسه‌ی سیاسی در این سال به دست مردم عزیزمان و مسئولان دلسوز کشور تحقق پیدا کند.

به امید توجهات پروردگار و دعای حضرت بقیةالله (ارواحنا فداه) و با درود به روح مطهر امام بزرگوار و شهیدان عزیز.

والسّلام علیکم و رحمةالله و برکاته

فارس