فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

قدیمی ترین كولر آبی ایران!



 

قدیمی ترین كولر آبی ایران!

 

بعد از مسجد جامع ورامین، روستای قلعه بلند قرار دارد. روستایی که وجه تسمیه آن به وجود یك قلعه تاریخی مربوط به قبل از اسلام در این روستا برمی گردد كه امروز فقط بخشی از آن باقی مانده است.


در نیمه شمالی این روستا و پس از عبور از سیاه كوه و پشت سر گذاردن پیچ و خم های مسیر، قصر بهرام در میانه تپه ماهورهایی پراكنده خودنمایی می كند و بالاخره قصر پیدا می شود.

 

این كاروانسرا كه نام عجیب ولی با مسمای «قصر بهرام» را بر آن نهاده اند، با سنگ های سفید مایل به كرم رنگ پوشیده شده است.

 


قصر شاهانه


برج های چند وجهی تعبیه شده در گوشه های بنا و همچنین سردر ورودی آن كه به سمت شمال باز شده و به شكلی استادانه با سنگ تراش خورده نماسازی شده است. حیاط مركزی، حجرات در اطراف و اصطبل ها در پشت آن همان پلان قالب كاروانسراهای ایران است كه البته در این كاروانسرا از ایوان جنوبی نیز به عنوان ورودی به منظور امكان دسترسی سریع به كوه استفاده می شده است كه از ویژگی های این بنا به شمار می رود.

 

كاروانسرایی 4ایوانی كه ایوان غربی آن جایگاهی شاهانه دارد؛ جوی آب تراشیده شده از سنگ كه از چشمه ای در دل كوه آب را به حوض وسط حیاط می رسانده و حدود 5كیلومتر تا سر چشمه امتداد یافته است. زحماتی كه برای ساختن این بنا در این مكان انجام گرفته است كاخ آپادانا را با باغ های افسانه ای اش تداعی می كند. آپادانایی كوچك كه باغش طبیعت است و با امكانات اندك موجود در پیرامونش ایجاد شده است. سنگ ها از كوهی در همان نزدیكی استخراج شده و در گرما و سرمای طاقت فرسا آن را تیشه كاری كرده اند.

 


کاروانسرای 5ستاره!


اهمیت این بنا علاوه بر استفاده از سنگ در نمای بنا ـ تنها مورد باقی مانده از دوره صفوی كه به این روش سطوح داخل و بیرون آن نماسازی شده است و به این دلیل منحصربه فرد است ـ آفریدن امكانات رفاهی در كناره كویر سوزان است كه كاروانسرا را به قصر شبیه می سازد. بنای قصر بهرام كه به بهرام گور ساسانی اشاره دارد دارای ویژگی های خاصی است كه این بنا را از سایر كاروانسراهای دوره صفوی متمایز ساخته است. مهم ترین ویژگی این بنا، هدایت آب از دوردست و آوردن آن به درون كاروانسرا و ساختن شگفت انگیزترین كولر آبی جهان برای استراحت پادشاه پرتلاش ایران زمین است كه در دوره او معماری ایران به اوج افتخارات و شكوه خود بازگشت.

 

 

قدیمی ترین كولر آبی ایران!

 

 

قصر بهرام


در زیر ایوان غربی فضایی وجود دارد كه از میانه جوانب آن 2هواكش به اتاق پشت ایوان كه به وسیله دری چوبی از بخش جلوی ایوان جدا شده است راه می برد. آب پس از وارد شدن به كاروانسرا به سوی زیرزمین سرازیر می شده است كه شیب آن به انتهای این فضا تمایل دارد. سوراخی نیز برای خروج آب در گوشه شمال غربی آن تعبیه كرده اند؛ بدنه ها را تا ارتفاع حدود 50سانتیمتر با ساروج اندود كرده اند و زاویه قائمه میان دیوار و كف را به صورت پخ درآورده اند. ظاهراً می بایست حجم ورودی و خروجی آب به صورتی پیش بینی شده باشد كه آب از ارتفاع اندود، بالاتر نرود؛ بدین ترتیب در روزهای تحمل ناپذیر تابستان هوای گرم پس از ورود به این فضا خنك شده و از طریق هواكش ها به شاه نشین می رسیده است.

 


وجود سكوهایی مقابل كانال هدایت هوا كه برای نشستن ساخته شده اند نمایانگر آن است كه از این آب برای زدودن گرد و خاك سفر و استحمام و شست وشو نیز استفاده می شده است.


در بین شیوه های استفاده از آب برای خنك كردن هوای گرم و خشك كه در معماری ایران به تناسب اقلیم های مختلف مرسوم بوده است این مورد نمونه ای استثنایی است. در مواردی تعبیه حوضچه آب در زیر بادگیرها مشاهده می شود اما استفاده از آب با حجم زیاد و به صورت روان و یا چند كاربری، منحصر به قصر بهرام است.

 

 

 

قدیمی ترین كولر آبی ایران!

 


ویدیو مرتبط :
پمپ كولر آبی بدون نیاز به برق (جدید)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

قدیمی‌ترین كلیسای جهان در ایران



 

تاریخ ایران اگرچه قرن هاست که با معماری اسلامی پیوند خورده، اما در گوشه و کنار کشور می توانید بناهای کم نظیری از معماری غیر اسلامی را هم ببینید که به یادگارهای ماندنی در دنیا تبدیل شده اند. کلیسای قدیمی چالدران یکی از همین بناها است که لقب قدیمی ترین کلیسای دنیا را هم با خود یدک می کشد.

 

قدیمی‌ترین كلیسای جهان در ایران

 

 

این كلیسا به نام قره کلیسا معروف است و قدمت آن به قرون هفتم و دوازدهم میلادی برمی‌گردد. این کلیسا در 20 كیلومتری شمال شرق شهرستان چالدران بر مزار تاتائوس حواری حضرت مسیح (ع) احداث شده و به دلیل معماری بی‌نظیرش در تیر ماه سال 87 به عنوان نهمین اثر ثبت شده كشور در سی و دومین نشست میراث جهانی یونسكو در كبك كانادا در فهرست آثار تاریخی جهان قرار گرفت و ثبت جهانی شد.

 

قره در زبان آذری به معنای سیاه است و به این دلیل روی کلیسا نامگذاری شده که در گذشته در بنای این کلیسا از سنگ های سیاه استفاده شده بود. اما بعد از بازسازی این بنا، سنگ های سفید جایگزین سنگ های قدیمی شده اند.

 

قره كلیسا در سال 1319 میلادی بر اثر زلزله تخریب و در سال 1329 میلادی دوباره بنا شد. در سال 1691 میلادی نیز با نصب سنگ‌های سیاه در آن تعمیر و مرمت شد. این كلیسا در سال 1810 میلادی دوباره از سوی سیمون بزنونی، اسقف ماكو به وسیله سنگ‌های سفید مرمت و تعمیر و در دوره قاجار نیز توسط عباس میرزا مجددا مرمت و ساماندهی و زمین‌های زیادی وقف آن شد كه كتیبه سنگی نصب شده بر سر در این بنا بیانگر این مدعاست. كلیسای تاتائوس دارای دو گنبد زیبا در اندازه 24 متر و 5/18 متر است كه گنبد 5/18 متری آن در قسمت كلیسای قدیمی و سیاه و گنبد 24 متری در بخش جدیدتر و بزرگ‌تر كلیسا یا قسمت سفید قرار دارد.

 

مجموعه قره کلیسا، شامل سه کلیسای اصلی با نام‌های قره کلیسا یا سنت تادئوس، سنت استپانوس و زور زور است که برای دیدن آن باید به 7 یلومتری جاده چالدران، قره ضیاءالدین سفر کنید و این بنا را در دامنه كوه و روی تپه ماهور ببینید.

 

 

قدیمی‌ترین كلیسای جهان در ایران

 

 

موقعیت جغرافیایی کلیسا طوری است که اطراف آن را از هر طرف کوه در بر گرفته است و در کنار کلیسا رودخانه ای جاری است. دیوارهای کلیسا قطور است و با درهای کوچکی پوشانده شده است. در داخل محوطه هم اتاق های متعددی برای اقامت خلیفه، راهبان، روغن گیر، آسیاب، آشپزخانه، نگهداری مواد غذایی، انبار علوفه حیوانات و... به چشم می خورد که باعث می شد در مواقع لزوم بتوانند از کلیسا در مقابل متجاوزین حفاظت کنند. قسمت خارجی بنا هم دارای طرح‌های معماری جالبی از نقش‌های گل و بوته و تصاویر انسان است و روی سردر آن فرمان شاه عباس اول صفوی به زبان ارمنی دیده می‌شود.

 


چطور برویم؟

دو راه برای رسیدن به قره کلیسا دارید: راه اول از طریق تبریز است. فاصله تبریز تا قره کلیسا حدود 270 کیلومتر است و باید است از شهرهای مرند، قره ضیاءالدین و شوط بگذرید. از شوط تا قره کلیسا حدود 35 کیلومتر است. قره کلیسا تقریباً در میانه راه شوط به چالدران قرار گرفته است. توجه فرمایید وقتی از شوط به سمت چالدران حرکت می کنید، سه راهی قره کلیسا در سمت راست شما قرار گرفته است. لازم به توضیح است که بخش عمده این مسیر، یعنی از تبریز تا سه راهی شوء جاده ترانزیت بین المللی است و از کیفیت بهتری نسبت به مسیر دوم برخوردار است.

 

مسیر دوم از ارومیه شروع می شود. فاصله ارومیه تا قره کلیسا حدود 275 کیلومتر است و لازم است شهرهای سلماس، خوی و چالدران را پشت سر بگذارید. جاده خوی به چالدران با مسافت حدود 100 کیلومتر، کوهستانی و نسبتاً فرعی است.

 

 

قدیمی‌ترین كلیسای جهان در ایران

 

 


امکانات گردشگری

بد نیست بدانید که هر دو این مسیرها، خصوصاً شهرهای مرند و خوی جاذبه های دیدنی زیادی دارند که می توانند سفر شما را به یاد ماندنی تر کنند. البته در مجموعه قره کلیسا هیچ گونه امکانات رفاهی وجود ندارد. با نزدیکترین پمپ بنزین 35 کیلومتر فاصله دارید. برای آب آشامیدنی بهداشتی بهتر است از آب معدنی استفاده کنید و غذای سبکی همراه خود داشته باشید چون احتمالا به رستوران بهداشتی و مطمئن دسترسی نخواهید داشت. وضعیت سرویس های بهداشتی هم متوسط است و مشکل خاصی نخواهید داشت.

 

کی برویم؟

بهترین زمان بازدید از این بنا از اردیبهشت ماه تا پایان مهر ماه است. یادتان باشد که در هفته اول مرداد ماه به این بنا سر نزنید چون کلیسا میزبان مراسم مذهبی است و ورود افراد غیرمسیحی در این زمان ممنوع است.

 

منبع:tebyan.net