فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

سنت دندان سری و گهواره بندان در مازندران



آداب و رسوم پس از زایمان, مراسم سنتی

گهواره بندی یکی از رسوم مردم مازندان است.

 

شهرستان سوادکوه دیار همیشه جاودان تاریخ است، رسوم و آئینش آنچنان در دل مردم جای گرفته که بی شک رمز جاودانگی اش را همین باید دانست.

امروز می خواهیم سری به گذشته ها بزنیم، هرچند گذشته ها با امروز و آینده ما گره خورده است. می خواهیم از رسومی بگوییم که هر چند کمرنگ شده، اما به دلیل پیوند محکمی که در روح، جان و اندیشه مردمان این دیار دارد، هنوز یاد وخاطره آن فراموش نشده است. می خواهیم از آیین هایی بگوییم که مادران گذشته آن را برای فرزند عزیزتر از جان شان برگزار می کردند.

 

در سوادکوه مانند اکثر شهرهای مازندران، برای غنچه نورسیده خانواده آیین های زیبایی که از گذشتگان به میراث رسیده است، برگزار می شود.

 

پس از تولد نوزاد در یک خانواده سوادکوهی، گلبانگ اذان توسط پدر یا پدربزرگ در گوش نوزاد طنین انداز می شود.
در اولین روزهای تولد، مادربزرگ مادری و مادربزرگ پدری مادر و نوزاد را تنها نمی گذارند و بالای سر آن ها یک عدد پیاز قرار می دهند، این رسم بنا به باور مردمان قدیم است که می گفتند در اولین روزهای وضع حمل «آل» به سراغ مادر و نوزاد می آید و نباید این دو را تنها گذاشت.

 

ده روز پس از تولد کودک، نوزاد را به حمام می برند و او را شست‌وشو می دهند تا پاک و تمیز شود که به آن «ده حموم» گفته می شود.

 

اما برویم سراغ دو رسم شیرین «گهواره بندی» و «دندان سری» که به محلی به آن «گره بندونی و دندون سری» می گویند.
بعد از اینکه نوزاد حمام شد، خانواده اش عده ای از آشنایان و بستگان را برای صرف ناهار دعوت می کنند و نوزاد را در گهواره قرار می دهند، او را آنقدر تاب می دهند تا به خواب رود.
میهمانان در همان حال به جشن و سرور می پردازند و هرکدام به دلخواه پولی را به عنوان هدیه در گهواره نوزاد قرار می دهند که به آن «گره سری» می گویند.

 

سنت دندان سری, مراسم سنتی

مراسم دندان سری

 

اما رسم زیبای «دندان سری...»
این آیین زمانی برگزار می شود که اولین نشانه های دندان در نوزاد ظاهر شود. در این مراسم مادر کودک، به همراه خانم های فامیل، آش شیربرنج می پزند و در میان همسایگان و فامیل تقسیم می کنند.
در این آیین هر کس آش را گرفت، هدیه ای به دلخواه در کاسه خالی آش می گذارد.
منبع:bloghnews.com


ویدیو مرتبط :
مناظره آیت الله قزوینی با محمد (اهل سنت از مازندران)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آداب و رسوم محلی گیلان / گهواره بندان



مراسم گهواره بندان, فرهنگ زندگی

نوزاد و مادر را پس از مراسم استحمام به خانه می آورند . دوستان و همسایگان را دعوت می کنند. بساط شیرینی ، فندق ، گردو ، و دیگر میوه های تروتازه فصل را می گسترانند .

 

قابله محلی (ماما) حاضر می شود و گهواره کودک را مرتب و آماده می کند وسه بار نوزاد را از زیر دسته به بیرون گهواره می برد و از روی دسته گهواره داخل می کند و بعد برای اولین بار ،نوزاد را در گهواره می پیچد مهمانان حاضر در اتاق میوه وشیرینی می خورند .

 

هرکس به اندازه استطاعت مالی خود ، مبلغی پول به ماما هدیه می دهد ،سپس روپوش پارچه ای گهواره را پهن می کنند و روی آن نخود و کشمش و فندق میریزند . از بین حاضران در این جشن ، یکی از افراد را که خوش سیما و خنده رو است جلوی گهواره می آورند تا نوزاد گشاده رو و خندان شود .

 

مراسم گهواره بندان, فرهنگ زندگی

 

دیگری گردویی را روی بازوی گهواره می شکند تا بچه با صداهای سنگین عادت کند . از طرف مادر کودک ، پول ، شیرینی ، آجیل ، حنا ، صابون وقند و... به قابله (ماما ) می دهند قابله هر چند روز یک بار ( تاچلگی= 40روز ) به زائو سر می زند. پس از 40 روز معمولاً نوزاد ومادر را به حمام برده و مراسم مخصوص را درباره استحمام انجام می دهند .

 

در گیلان برای کودک جشن های مختلفی گرفته می شود . زمانیکه لثه نوزاد تاول بزند ونیش دندان از آن بیرون آید ، برایش جشن دندان فروشان می گیرند که به آن جشن دندانی نیز می گویند .

 

گندم – باقالی – عدس و لوبیا را خیس نموده و درون تابه هایی جداگانه ، هرکدام را بو داده می کنند و مقداری نمک می زنند سپس نقل و کشمش را نیز به آن اضافه کرده و مخلوط می نمایند .

 

اهل فامیل و همسایگان را نیز در این جشن دندانی دعوت می کنند تمام خوراکی های جشن ، میوه و شیرینی و آجیل و آیینه ، قرآن ،اشیاء مختلف مثل قیچی ، قلم ،شانه ،و... را روی سفره و اطراف کودک قرار می دهند ، کودک به اولین اشیاعی که دست بزند و بردارد ، معتقدند که همان شغل آینده کودک خواهد بود.
منبع:negahmedia.ir