فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

جنجال مارمولک و سرزمین کهن کار این مرد بود


همه کارهایش را دوست دارد. کارهایی که سالها برایشان زحمت کشیده است. کارهایی که مخاطب هم از آن‌ها خاطره دارد. لیلی با من است، شیدا، شهریار، دوران سرکشی و.... کمال تبریزی این شب‌ها مهمان مخاطبانش است.

روزنامه ایران: همه کارهایش را دوست دارد. کارهایی که سالها برایشان زحمت کشیده است. کارهایی که مخاطب هم از آن‌ها خاطره دارد. لیلی با من است، شیدا، شهریار، دوران سرکشی و.... کمال تبریزی این شب‌ها مهمان مخاطبانش است. پس از سریال جنجالی «سرزمین کهن» که پنجشنبه‌ها از شبکه سه پخش می شد و قطع شد در این شب ها فیلم «طبقه حساس» را در برنامه اکران نوروزی سینماها دارد.

 سال 1389 فیلم خیابان‌های آرام را ساختید و پس از آن از سینما دور بودید. البته در این مدت مشغول سریال سرزمین کهن بودید، اما این دوری  از سینما چگونه بود؟

فکر می‌کنم این دوری ناخواسته  بوده است. ما ایرانی‌ها ضرب المثلی داریم که می‌گوییم «عدو شود سبب خیر». به هر حال کسانی که در دوره گذشته چندان از من خوششان نمی‌آمد و مانع کار کردن من شدند  یا بر من سخت گرفتند باعث شدند روی مطالعه تمرکز کنم و فاصله گرفتن از فیلمسازی و نگاه کردن به کارهای گذشته‌ام به من امکان داد که اگر فیلم جدیدی بسازم، چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد، چقدر متفاوت باشد تا  بتواند با مخاطب ارتباط لازم را برقرار کند. نتیجه این تمرکز مطالعاتی، چند فیلمنامه است. الان می‌توانم بگویم به تعداد انگشتان هر دو دست طرح و ایده و فیلمنامه آماده و نوشته شده دارم که امیدوارم بتوانم به تدریج طی سالهای آینده آن‌ها را بسازم.



 با آقای پیمان قاسم خانی که گفت‌و‌گو کردم گفتند طرح اولیه فیلم را سیروس همتی مطرح کرد و شما هم از قاسم خانی خواستید فیلمنامه را بنویسد. آیا این همکاری دوباره به دلیل موفقیت فیلم مارمولک است و این‌که می‌خواستید آن موفقیت تکرار شود؟

همیشه وقتی ایده‌ای مطرح می‌شود، این‌که به تناسب آن طرح چه نویسنده‌ای را انتخاب کنید بسیار مهم است حتی در موفقیت یا عدم موفقیت فیلم مؤثر است. ایده‌ای که آقای همتی مطرح کرد به نظر من و آقای جواد نوروزبیگی تهیه‌کننده به قلم پیمان قاسمخانی نزدیک بود. پیمان قاسم خانی گزینه مناسبی برای نگارش این فیلمنامه بود. وقتی با او درباره طرح صحبت کردیم او هم بلافاصله ابراز علاقه و تمایل کرد و ما هم مطمئن شدیم گزینه درستی را انتخاب کردیم.

وقتی فیلمنامه آماده شد، به سراغ ساختش رفتیم. یکسال یا شاید هم بیشتر به دنبال ساخت این فیلم بودیم. هر چه برای دریافت پروانه ساخت تلاش می‌کردیم موفق نمی‌شدیم تا این‌که در پایان دوره مدیریت آقای شمقدری موافقت کردند و پروانه ساخت صادر شد.

 فکر می‌کنید «طبقه حساس» موفقیت مارمولک را تکرار کند؟

منظورتان اقبال مخاطب است؟

 هم اقبال مخاطب و هم سیمرغ و جوایزی که گرفت.

نمی دانم. جشنواره بسته به این‌که بخواهد چه سیاستهایی را دنبال کند یا چه کارهایی را الگو قرار دهد، می‌تواند مسیرهای مختلفی را دنبال کند. مثلاً در دوره‌های قبلی فیلم‌هایی مطرح شدند که در حد و اندازه‌ای نیستند که در جشنواره‌ای مثل فجر مطرح شوند. امسال هم نمی‌دانم چه اتفاقی می‌افتد. فقط می‌توانم بگویم استقبال مخاطب از فیلم ما، خوب خواهد بود البته نه در اندازه مارمولک، چون با آن فیلم متفاوت است. در واقع در کنار فضای طنز مفاهیم جدی تری هم درباره مرگ مطرح می‌شود.

امیدوارم با توجه به قصه متفاوت بتواند ارتباط خوبی با مخاطب برقرار کند. من فکر می‌کنم همین که فیلمم در جشنواره با مخاطب ارتباط خوبی برقرار کند جایزه‌ام را گرفتم. الان دیگر نوبت جوان ترهاست که جایزه بگیرند.

 آقای قاسم خانی می‌گفتند طبقه حساس طنز سیاه است. نگاه شما چیست؟

شاید کلمه سیاه برایش مناسب نباشد یعنی به آن سیاهی نیست که بشود ازاین کلمه استفاده کرد. طنزش متأثر‌کننده هست اما سیاه به معنای این‌که مخاطب را ناامید کند، نیست. در حقیقت طنزی است که نسبت به کارهای قبلی من کمی بیشتر شما را وادار به فکر کردن نسبت به مقوله‌ای که در حال خندیدن به آن هستید، می‌کند. مخاطب را به تفکر بیشتری وادار می‌کند و از این جهت متفاوت است. من با کلمه طنز سیاه موافق نیستم چون اصولاً مرگ را شیرین می‌دانم. چون مرگ روزی سراغ همه ما می‌آید. بنابراین چهره‌ای که در فیلم از مرگ نشان داده می‌شود، مقداری دوست داشتنی هم هست.

 شما از آن دست کارگردان‌هایی هستید که در کارنامه تان انواع سبک‌ها و ژانرها دیده می‌شد. مثل طنز، جدی و... چطور به این تفاوت ژانر رسیدید؟

سینما برای من مثل زندگی روزمره است. چیزی در کنار همه علایق و افرادی که با آن‌ها برخورد می‌کنم. فیلم ساختن به مسافرت می‌ماند. مثلاً تصمیم می‌گیرید سفر خارج از کشور بروید یا ایرانگردی کنید. ساختن فیلم برای من چنین ویژگی ای دارد، این‌که اثر چه ژانری داشته باشد، مهم نیست بلکه مهم مفهومی است که می‌توانید در ژانر جست‌و‌جویش کنید.

 و در این میان به  قصه گویی هم اهمیت دادید یعنی بیشتر به روایت اهمیت می‌دهید تا فرم؟

این نکته مهمی است. اساساً قصه پردازی در هنرهای نمایشی نخستین اصل مهم است. تجربه نشان داده این‌که فقط به فرم فکر کنید یا به موقعیتی که در لحظه بوجود می‌آید یا لحظاتی که شاید جذاب باشند اما قصه ندارند، چندان موفق نیست. شاید در تعدادی جشنواره به چنین فیلم‌هایی توجه شود اما از نظر اقبال عمومی موفق نیست چون مخاطب عام به قصه علاقه‌مند است. او می‌خواهد از نقطه‌ای شروع کند و به نقطه پایانی برسد. طبیعی است که همیشه باید قصه وجود داشته باشد. هر نوع فیلمی که می‌سازیم باید توجه کنیم که قصه در رأس ماجرا قرار دارد. قصه استخوان بندی اصلی است و اگر وجود نداشته باشد تقریباً تمام زحماتی که برای فیلم می کشید بی‌نتیجه می‌ماند.

 بسیاری از کارگردان‌ها وقتی با بازیگری به درک مشترک می‌رسند در کارهای بعدی شان هم از او استفاده می‌کنند اما این اتفاق کمتر در کارهای شما رخ داده است  و با بازیگران مختلفی همکاری داشته‌اید؟

دلیلش همان تنوعی است که شما به آن اشاره کردید.  وقتی برای مضامین مختلف  سراغ انواع مختلف می‌روید، طبیعتاً برای ساختار هم این اتفاق می‌افتد مثلاً با یک فیلمبردار کار کرده اید در کار بعدی سراغ فیلمبردار دیگری می‌روید یا طراح صحنه یا بازیگر.

در واقع چون فیلمنامه متفاوت است، عوامل هم تغییر می‌کنند. در حقیقت چون فرم تغییر می‌کند،  ژانر عوض می‌شود. بنابراین طبیعی است که بازیگران هم عوض می‌شوند. چون به شیوه‌های مختلف کار می‌کنم طبیعی است که سراغ بازیگران مختلف هم بروم.



 چه نوع فیلم دیگری باقی مانده است که مایل هستید بسازید؟

دوست دارم فیلم ترسناک بسازم. 

 چه جالب، آقای قاسم خانی در همان گفت‌و‌گو اشاره کرد که طرح فیلم ترسناک دارد.

پس باید با او صحبت کنم، می‌خواهم بروم سراغ این‌که ریشه ترس چیست. می‌گویند ترس زاییده جهل است وگرنه انسان نباید بترسد. یکی از دلایل ترس ندانستن است و من مایلم با توجه به این موضوع فیلم بسازم. تنها ژانری که تا به حال سرک نکشیدم ژانر وحشت است و اگر فیلمنامه خوبی پیشنهاد شود کار می‌کنم. 

 شما دو فیلم توقیفی در دوران گذشته دارید که به نمایش عمومی در نیامدند. پاداش و خیابان‌های آرام. اگر بگویند خودتان یکی را برای اکران انتخاب کنید کدام را انتخاب می‌کنید؟

پاداش، چون زمانه پاداش همین حالاست اما برای اکران خیابان‌های آرام زود است. به نظرم باید زمان بگذرد.


ویدیو مرتبط :
موضوع جنجال برانگیز سریال سرزمین کهن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

جنجال "سرزمین کهن" به "پایتخت"رسید



 

اخبار فرهنگی - پس از بختیاری ها، انتقاد مازندارنی ها دامن ضرغامی را گرفت جنجال"سرزمین کهن" به "پایتخت"رسید

نماینده‌قائمشهر:تنهاپیام"پایتخت۳"تمسخرمازندرانی‌هااست/ دو سال پیش، ساخت و پخش سریال پایتخت1 با واکنش انتقادی زیادی در استان مازندران و همینطور نمایندگان این استان در مجلس مواجه شد. این منتقدان این سریال را توهین به فرهنگ و گویش مازندرانی می دانستند

 

اخبار,اخبار فرهنگی,انتقاد مازندارنی ها  از ضرغامی

 

پخش سری سوم سریال "پایتخت" بار دیگر موجی از انتقاد علیه صدا و سیما ایجاد کرده تا در یک ماه، دو چالش مشابه پیش روی عزت الله ضرغامی، رییس سازمان صدا و سیما قرا گیرد.

پیش از این نیز اعتراض بختیاری ها به سریال "سرزمین کهن" حاشیه های فراوانی برای مجموعه صدا و سیما ایجاد کرده بود اما این بار انتقادها نه به شکل اعتراض های علنی بلکه بیشتر در شبکه های اجتماعی مطرح شده است.

اما این نخستین انتقاد از مجموعه تلویزیونی پایتخت به کارگردانی سیروس مقدم نیست.

دو سال پیش، ساخت و پخش سریال پایتخت1 با واکنش انتقادی زیادی در استان مازندران و همینطور نمایندگان این استان در مجلس مواجه شد..منتقدان این سریال را توهین به فرهنگ و لهجه مازندرانی می دانستند.

حتی آیت الله طبرسی نماینده ولی فقیه در استان مازندران نیز درباره این سریال گفته بود: «به سخره گرفتن قوم و فرهنگی كه با تمام سختی‌های زمان علوی بودن را پیشه كرده و در هشت سال دفاع مقدس خوش درخشیدند، ناشایست است.» او همچنین خواست تا  صدا و سیما از مردم مازندران عذرخواهی کند.

پیش از نیز موجی از انتقاد از سوی نمایندگان و مسولان استان چهار و محال بختیاری نسبت به سریال "سرزمین کهن" ساخته کمال تبریزی به دلیل آنچه که آنان توهین به قوم بختیاری عنوان می‌کردند، به سوی عزت الله ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما روانه شد. انتقادها تا جایی پیش رفت که ضرغامی دستور توقف پخش این سریال را صادر کرد و مجبور شد برای به دست آوردن دل بختیاری ها به مسجد سلیمان برود و با لباس بختیاری از مردم این شهرو سایر بختیاری ها عذرخواهی کند.

هادی حسینی، نماینده قائمشهر و سوادکوه در مجلس نهم با انتقاد نسبت به تکرار توهین‌ سریال‌های صدا و سیما به قومیت‌ها و آداب و رسوم استان‌ها به خبرنگار فرهنگی تدبیر می‌گوید: «متاسفانه مشکل سال گذشته سریال پایتخت در سری جدید این سریال دوباره تکرار شد و باعث ناراحتی و خشم مردم استان مازندران شده است.»

او با بیان اینکه طنز خوب است اما مسخره کردن کاری نکوهیده و ناپسند است، ادامه داد: «در این سریال حتی نوع غذا خوردن مردم مازندران به طنز و سخره گرفته شده است. از سوی دیگر نیز ادبیات و آداب و نوع مهمان‌نوازی آنان نیز به گونه‌ای لوده به تصویر کشیده شده است.»

به گفته عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی «از سازمان صدا و سیما با آن مرکز پژوهش‌های قوی و بودجه‌های کلان در این زمینه انتظار نمی‌رفت که بدون اطلاع از زندگی و آداب استان مازندران سریال طنزی بسازند که نه تنها این آداب را به سخره گرفته است بلکه در این زمینه زیاده‌روی هم شده است.»

حسینی می‌گوید: «متاسفانه تهیه کننده و نویسنده سریال پایتخت 3 به جای پرداختن به طنز، عدم آگاهی خودشان از سنت‌ها و آداب و رسوم و فرهنگ مازندران را به تصویر کشیده است و سازندگان این فیلم درگیر یک چالش اجتماعی شده‌اند.»

او تاکید دارد «مجموعه سریال‌های پایتخت هیچ گونه پیام اخلاقی و اجتماعی نداشته است و تنها با تمسخر لهجه و آداب و رسوم یک قوم می‌خواهد مردم را بخنداند.»

نماینده قائمشهر در مجلس با یادآوری اینکه پیش از ساخت این سریال برخی از نمایندگان مازندران از پشت صحنه این سریال بازدید کردند، افزود: «در همان نشست ما مسائل خود را بیان کردیم و قرار شد اشکال‌های فیلم برطرف شود اما در کمال ناباوری دیدیم که نه تنها آن اشکال‌ها برطرف نشده بلکه در بیان برخی مسائل نیز غلو شده است. حتی ما در مجلس پس از پخش سریال پایتخت 2 به سازمان صدا و سیما تذکر دادیم اما گویا تذکرهای ما تاثیری در روند این سریال نداشته است.»

حسینی تاکید کرد که «هر استانی لهجه و گویش مخصوص به خود را دارد اگر قرار باشد از این گویش‌ها در راستای طنز و لودگی استفاده شود، دیگر نامش طنز نیست بلکه به سخره گرفتن مردم و سنت‌های آن استان است.»

به گفته نماینده قائمشهر: «آقای ضرغامی باید در سیاست‌های سازمان متبوعش تجدید نظر کند و نظارت بیشتری بر محتوای سریال‌های تلویزیونی داشته باشد.»

اخبار فرهنگی - تدبیر