کودکان
2 دقیقه پیش | با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازیدبه جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ... |
2 دقیقه پیش | از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانیدآیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ... |
کودکان وقتی دروغ میگویند که:
از روزی که کارتون پینوکیو رو دیده، تا دروغ میگه، خودش میره جلوی آینه، به دماغاش نگاه میکنه، اندازهاش رو میگیره و میپرسه: مامان، دماغام کوچیکه؟ من هم فقط بهش میخندم.
گاهی بچهها، در مورد مسواک زدن قبل از خواب، ننوشتن تکالیف، جمع و جور کردن اتاق و …، دروغ میگویند و اولین واکنش پدر و مادرها هم سرزنش کردن آنها با گفتن جملاتی مثل «چرا دروغ میگی؟»، «دروغگویی کار بدیه»، «اگه همهاش دروغ بگی»، «کسی حرفات رو باور نمیکنه» و «صداقت داشته باش» است.
اما شما مامانها و باباهای مهربونی که همدوره پینوکیو و پدرژپتو هستید، تابهحال فکر کردید که چرا کودک شما دروغ میگوید؟
کودکان وقتی دروغ میگویند که:
۱) پیش از این به خاطر راست گفتن در مورد یک مساله خاص، تنبیه شده باشند.
۲) قصد حفظ آبرو دارند یا میخواهند جلب توجه کنند.
۳) میخواهند راحتتر به مقصودشان برسند.
اما مهمتر از همه اینکه
بچهها دروغ میگویند چون از والدین الگوبرداری میکنند.
چه کنیم که زندگی بر مدار دروغ نچرخد؟
۱) به بچهها جرات بدهیم
بچهها باید جرات راستگویی داشته باشند. اگر والدین، نسبت به آنچه کودک انجام داده، واکنش شدیدی نشان دهند، او، کمکم میآموزد که راست نگوید و این ذهنیت برایش بوجود میآید که «شاید اصلا مامان و بابا نفهمند و من هم مجازات نشوم.»
البته جرات دادن به کودک به معنای تنبیه نکردن او نیست اما مجازات، باید با عملی که کودک انجام داده، همخوانی داشته باشد. اگر پدر و مادر، جزو آن دسته از والدینی باشند که در برابر کوچکترین کار کودک، واکنش شدید نشان دهند، او، جرات راست گفتن را از دست میدهد.
۲) تشویق و تنبیه همزمان
کودک باید بداند که در قبال کار بد یا اشتباهی که انجام داده، بهطور قطع، مجازاتی وجود دارد، اما این مجازات، متناسب با عمل اوست، نه کمتر و نه بیشتر و مهمتر اینکه او باید بیاموزد که اگر دروغ بگوید، دو بار تنبیه میشود؛ چون به هر حال، پدر و مادر، هم متوجه کار بد و هم دروغگویی اش می شوند و او ر به خاطر هر دو مورد، تنبیه می کنند.
مجازاتی که برای کار بد تعیین میکنید، باید با مجازاتی که برای دروغگویی تعیین میکنید، متفاوت باشد؛ چون دروغگویی، اتفاقی جدید و رفتاری جداگانه است.
البته نباید به خاطر راستگویی، کودک را از تنبیه در قبال کار بدش، معاف کنید. نگران نباشید؛ این سبب نمیشود که او به دروغگویی روی بیاورد، بلکه میفهمد مجازات، با عمل، متناسب است و حالت جبران دارد و حتی والدین، از او به خاطر راستگویی، تشکر هم میکنند.
۳) مچ گیری نکنید
گاهی پدر و مادر مطمئن هستند که فرزندشان، کار اشتباهی انجام داده است، اما باز هم دربارهاش از او سوال میکنند. مثلا میدانند که او شکلات خورده، دور دهاناش هم هنوز شکلاتی است، باز هم از او میپرسند «تو شکلاتا رو خوردی؟» و او میگوید: «نه».
وقتی والدین درباره مسالهای اطلاع دارند، نباید طوری سوال کنند که بچهها وادار به دروغ گفتن شوند. در چنین موقعیتی می توانید از یک جمله خبری کوتاه استفاده کنید: «بدون اجازه شکلات خوردی.»
این، یعنی شما میدانید که او، این کار را انجام داده است. به عبارت دیگر، رفتار والدین باید طوری باشد که نشان دهند متوجه دروغگویی کودک شده اند، اما مچگیری نکنند.
هرگز کودک را تحقیر نکنید و به او برچسب نزنید که «تو دروغگو هستی»؛ این کار سبب میشود او، هویت خود را بهعنوان یک آدم دروغگو بپذیرد، بهخصوص اینکه این مساله در جمع مطرح نشود، چون ممکن است جمع، او را سرزنش کرده و او، احساس خجالت و حقارت کند.
با کودکان، در مسیر راستگویی
برای از بین بردن عادت بچههایی که به دروغ گفتن روی آوردهاند، باید روش تشویق کردن را در پیش گرفت.
در مورد آن کارهایی که مطمئن هستید انجام داده، از کودک سوال کنید و وقتی جواب راست شنیدید، هم در قبال راستگویی و هم برای کاری که انجام داده ، از او تشکر کنید.
از نمایش و داستان کمک بگیرید و به روش غیرمستقیم راستگویی را به او آموزش دهید. برایش داستانهایی تعریف کنید که شخصیت اصلی ، در قبال راستگویی یا دروغگویی، به سرنوشتهای متفاوتی دچار شده و با او درباره داستان و راست و دروغهایی که در آن اتفاق افتاده است، صحبت کنید.
منبع:shahrzadpress.com
ویدیو مرتبط :
تبلیغ بسیار زیبا از تاثیر دروغ بر کودکان
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
وقتی کودکان در مورد وضعیت درسی شان دروغ می گویند
پدر و مادر گرامی، اگر فرزند شما راجع به اوضاع درسیاش راست نمیگوید، تنها مقصر او نیست. شما هم باید نکاتی را رعایت کنید.
الکس سیزده ساله با ناراحتی به مادرش میگوید: «تو نمیدانی چقدر معلم ما بداخلاق و عصبی است. همه بچهها سر کلاسش مضطربند و هیچکس درس یاد نمیگیرد. هروقت من را برای درس پرسیدن صدا میکند، تن و بدنم میلرزد و همه چیز یادم میرود. حالا در چنین وضعیتی، چطور توقع داری من بتوانم درس یاد بگیرم؟»
سارای نوجوان سعی میکرد به مادرش نگاه نیندازد و حواسش را به در و دیوار معطوف میکرد، اما مادر لب به انتقاد از او گشوده بود و حتی برای دقیقهای دست از شماتت کردن برنمیداشت.
او میگفت: « سارا، من فکر میکردم تو دیگر امسال تصمیم گرفتهای دختری متفاوت از سالهای گذشته شوی. هربار از تو میپرسم اوضاع درسیات چطور پیش میرود جواب میدهی همه چیز عالی است. آن وقت امروز این نامه ناامیدکننده را از مسئولان مدرسهات دریافت کردهام. تو که همان سارای تنبل سالهای گذشته باقی ماندهای!»
جیسن پانزده ساله با ناراحتی به پدرش گفت: «تو چرا همیشه از من توقع داری کامل و بیعیب و نقص باشم؟» پدر جواب داد: «من هیچ وقت از تو توقع کامل بودن را نداشتهام، فقط من و مادرت میخواهیم که تو بیایی و همه چیز را راجع به اوضاعت در مدرسه درست و صادقانه به ما بگویی تا ما بتوانیم به صداقتت اعتماد کنیم.» جیسن جواب داد: «اگر بیایم راستش را بگویم با من دعوا میکنید. چطور جرات راستگویی داشته باشم؟»
این کودکان و نوجوانان دوست دارند مسئولیتپذیر باشند و نتایجی رضایتبخش برای والدینشان ببرند. اما الگوهای رفتاری اشتباه، حواسپرتی، داشتن دوستان درسنخوان، شرایط نامناسب خانه و مشابه اینها موجب میشود نتوانند نمراتی خوب کسب کنند.
با این حال، خود آنها هم از وضع درسیشان ناراضیاند و دلشان میخواهد جزو شاگردان درخشان جلوه کنند. در چنین شرایطی، دروغگویی راحتترین روش است. نمرات او بد است، اما دوست دارد همان شاگرد خوب باشد. خیلی راحت نزد والدین میرود و وضعیت را برعکس تعریف میکند.
شاید دروغگویی برای مدتی کوتاه او را نجات دهد، اما خیلی زودتر از آنچه کودک انتظار داشته، دستش برای والدینش رو میشود. آن وقت است که مورد بازخواست قرار میگیرد و باید سپر دفاعیاش را بکشد، اما براستی همه اینها برای چه هستند؟
پدر و مادر گرامی، اگر فرزند شما راجع به اوضاع درسیاش راست نمیگوید، تنها مقصر او نیست. شما هم باید نکاتی را رعایت کنید. او هنوز به سنی نرسیده که خودش بتواند مسیرش را رعایت کند و دوره حساسی را سپری میکند. به این موارد توجه داشته باشید:
_ دروغگویی قابل پذیرفتن و اغماض نیست
اما سعی کنید متوجه شوید که چه ترسی در پس این دروغ وجود دارد. او از چه چیز وحشت کرده که ترجیح داده مشکلش را با دروغ گفتن حل کند. او را نترسانید، زیرا شرایط هراس آور همیشه مخرباند.
_ این امکان وجود دارد که واقعا درد فرزند شما تنبلی نباشد و او مشکلی داشته باشد
هستند دانشآموزانی که به دلیل مشکلات جسمی و روحی، نمیتوانند تمرکز درست بر درس داشته باشند و معلمان و والدین، بدون توجه به این مشکل، آنها را شماتت و شرایط را برای این دانشآموزان دشوارتر میکنند. اگر احساس میکنید ممکن است فرزندتان مشکل داشته باشد، حتما او را نزد مشاور ببرید.
_ به فشارهایی که ممکن است بر دوش فرزندتان سنگینی کند توجه داشته باشید
معمولا کودکان و نوجوانانی که در خانه یا بیرون تحت شرایط دشوار قرار دارند، تمرکز و علاقه کافی برای درس خواندن نخواهند داشت.
_ هر وقت احساس کردید فرزندتان شما را بازی میدهد، مطمئن باشید کاسهای زیر نیمکاسه است
در این شرایط، وضعیت را برای او سنگین و ترسناک نکنید و از او بخواهید صادقانه مشکلش را با شما مطرح کند.
_ به لحن صحبت کردنتان با او دقت کنید
هرگز زبان به انتقاد تند نگشایید و از خجالتزده کردن او بپرهیزید.
_ در صورت نیاز از عوامل مدرسه کمک بگیرید.
منبع : چهاردیواری, جام جم