کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

پول تان را توی سر بچه ها نزنید!


برخلاف تصویر کلیشه ای که از والدین داریم و آنها را صرفا عاشق فرزندان خود می دانیم، باید گفت احساسات والدین نسبت به فرزندان، پیچیده، چند بعدی و متضاد است. به بیان دیگر والدین احساسات مختلفی نسبت به فرزندان خود تجربه می کنند که گاهی حتی نسبت به آن آگاه نیستند.





ماهنامه سپیده دانایی - دکتر راضیه نصیرزاده، روانشناس بالینی: در گذشته مدارس و دانشگاه هایی که برای تحصیل در آن باید شهریه پرداخت می شد، به اندازه امروز فراگیر نبود. بسیاری از والدین امروز، بدون پرداخت مبلغ قابل توجهی پول به مدرسه یا دانشگاه می رفتند و فارغ التحصیل می شدند اما این روزها با گسترش مدارس و دانشگاه های غیردولتی، درس خواندن بچه ها به خاطر شهریه مدارس و سایر هزینه های جانبی و رنگارنگ تحصیل، بار مالی قابل توجهی برای والدین دارد.

گاهی همین بار مالی والدین را به بدرفتاری های اشتباهی با فرزندان می کشد؛ مخصوصا اگر فرزندان آنها به اندازه ای که والدین می خواهند، به درس خودشان اهمیت ندهند. اگر شما یکی از والدینی هستید که برای تحصیل فرزند خود شهریه می پردازید، خواندن این مطلب را به شما توصیه می کنیم.

پول تان را توی سر بچه ها نزنید!

یک جعبه مداد رنگی حس نسبت به فرزند

برخلاف تصویر کلیشه ای که از والدین داریم و آنها را صرفا عاشق فرزندان خود می دانیم، باید گفت احساسات والدین نسبت به فرزندان، پیچیده، چند بعدی و متضاد است. به بیان دیگر والدین احساسات مختلفی نسبت به فرزندان خود تجربه می کنند که گاهی حتی نسبت به آن آگاه نیستند. موضوعی مثل پرداخت شهریه برای تحصیل فرزند، می تواند احساسات مختلفی در والدین ایجاد کند که در ادامه به آن می پردازیم.

گاهی والدین بی آن که بدانند، ناخودآگاه از فرزندانشان عصبانی هستند! پولی که برای شهریه تحصیل فرزند پرداخته می شود، با زحمت و تلاش فراوان و به قیمت با هم نبودن والدین و گذشتن از یکسری لذت ها، به دست آمده است. این پول می توانست صرف برآورده کردن نیازهای خود والدین شود اما صرف شهریه تحصیلی فرزندان می شود؛ بی آن که لذتی نصیب والدین شود! بنابراین طبیعی است که والدین ناخودآگاه عصبانی باشند.

حس دیگری که ممکن است والدین به صورت ناخودآگاه یا حتی خودآگاه نسبت به فرزندان خود داشته باشند، حسادت است. گاهی والدین به امکاناتی که برای تحصیل فرزندانشان فراهم می کنند و فرزند قدر آنها را نمی داند، حسادت می کنند در حالی که چنین شرایطی برای خود آنها فراهم نبوده است.

چنین والدینی احساس می کنند برای فرزندشان، پدر یا مادر بهتری از آنچه خود داشته اند، بوده و هستند. آنها به رفاهی که فرزندشان در آن غوطه ور است و خود از آن محروم بوده اند یا به پیشرفت ها و تحسین هایی که فرزندشان به دست می آورد و آنها به دلیل عدم برخورداری از امکانات، از آن محروم بوده اند، حسادت می کنند.

پول تان را توی سر بچه ها نزنید!

گاهی نیز پای نیازهای برآورده نشده یکی از والدین وسط است! به عنوان مثال مادری احساس می کند، شوهرش با نادیده گرفتن نیازهای وی و فرستادن فرزند به مدرسه ای که مستلزم پرداخت شهریه است، در واقع می خواهد بگوید به فرزندشان بیشتر از وی اهمیت می دهد و فرزند را بیشتر از مادر دوست دارد.

رقابت هایی که بین والدین و فرزند یا بین فرزندان با هم وجود دارد، نیز گاهی باعث می شود والدین احساس خوشایندی نسبت به امکاناتی که در اختیار یکی از فرزندان قرار می گیرد، نداشته باشند. ضمن این که وقتی منابع و امکانات خانواده محدود است و تنها برخی از اعضای خانواده می توانند از منابع استفاده کرده و سایر اعضا محروم می مانند، والدین به خاطر ادراک احساس تبعیضی که بین بچه ها می گذارند، احساس گناه می کنند.

گاهی نیز والدینی که هزینه های مالی را پرداخت می کنند، فکر می کنند حالا که آنها پول درمی آورند، باید تصمیم گیرنده نیز باشند و هر چه می گویند باید توسط دیگران انجام شود!

جمله های اشتباه اما رایج

احساسات مختلفی که والدین نسبت به پرداخت شهریه تحصیلی فرزندشان دارند، ممکن است این تصور را در آنها ایجاد کند که فرزندشان باید علاوه بر قدرشناسی، در ازای آن کاری کند. به همین دلیل سعی می کنند با ایجاد احساس گناه، فرزند را به انجام آن کار وادار کنند. به عنوان مثال والدین ممکن است یکی از جملات زیر را به فرزندشان بگویند:

* ما شهریه می دهیم، تو باید درس بخوانی

جمله «ما شهریه می دهیم، آن وقت تو درس نمی خوانی»ف یا «تو که درس نمی خوانی حداقل پول حروم نکن»، را بسیاری از والدین به فرزندان خود می گویند. توجه داشته باشید وقتی به فرزند خود می گویید که چون شما شهریه می پردازید او باید درس بخواند، می توان انتظار داشت که فرزند شما برای مقابله با احساس گناه و اضطرابی که به او می دهید، یا راه و رسم لجبازی در پیش گیرد و در نخواند یا با چاشنی احساس گناه و اضطراب درس بخواند؛ در خواندنی که در نهایت به خستگی روانی، احساس افسردگی و بیزاری از مدرسه در وی منجر می شد.

* ما شهریه می دهیم، تو باید در کارهای خانه کمک کنی

گاهی والدین در ازای پرداخت هزینه تحصیلات فرزندانشان از او توقعاتی دارند؛ به عنوان مثال می گویند: «چون ما شهریه تو را می دهیم؛ تو هم باید در کارهای خانه کمک کنی یا کار دیگری برای من انجام دهی.»

توجه داشته باشید که فرزند شما باید در اوقات فراغت خود به شما در انجام کارهای خانه کمک کند، حتی اگر شما هزینه تحصیل او را ندهید؛ اما وقتی شما چنین توقعاتی را مطرح می کنید، در واقع با فرزند خود وارد معامله می شوید.

احساس گناهی که این حرف در فرزند شما ایجاد می کند، ممکن است وی را متعهد کند بیشتر وقت خود را صرف انجام کارهای خانه کند. عقب افتادن از درس هزینه ای است که فرزند شما برای این معامله می پردازد؛ هزینه ای که در درازمدت می تواند منجر به شکل گیری احساس خشم و نفرت فرزندتان نسبت به شما شود.

* ما شهریه می دهیم تو باید دختر/ پسر خوبی برایمان باشی

وقتی از فرزند خود توقع دارید در ازای پرداخت هزینه تحصیلش برای شما فرزند خوبی باشد، در واقع خوب بودن فرزند خود را وابسته به اعمال خود می کنید و به صورت تلویحی این پیام را به او می دهید که قرار است تو در ازای لطف من خوب باشی؛ نه همیشه! برخلاف تصور شما، این جمله نیز از فرزند شما، آدم بهتری نمی سازد.

پول تان را توی سر بچه ها نزنید!

چه کار کنیم؟

حالا که هم شهریه می دهیم، هم احساسات منفی داریم، چه کار می توانیم بکنیم؟

1- احساسات خود را بشناسید و آنها را بپذیرید

حس های شما نسبت به فرزندتان به اندازه یک جعبه مداد رنگی متنوع است. در عین حال که فرزند خود را دوست دارید، می توانید از او عصبانی باشید. در حالی که می خواهید شاهد پیشرفت روز افزون فرزند خود باشید ممکن است به موفقیت هایش حسادت کنید.

شناخت این احساسات و پذیرش آنها به شما کمک می کند بر حس هایتان کنترل داشته باشید اما وقتی شما این حس ها را نشناسید یا آنقدر برایتان غیرقابل پذیرش باشد که آنها را به آگاهی خود راه دهید، می توان انتظار داشت این احساسات را به گونه ای دیگر مثل ایجاد احساس گناه در فرزند، نشان دهید.

2- یادتان باشد در برابر فرزندانتان مسئولید

نکته دیگری که نباید از یاد ببرید این است که شما در برابر فرزندانی که علت به دنیا آمدن شان هستید، مسئول هستید و قرار است تا آنجا که در توان دارید (نه بیشتر از توان تان) به شکوفایی استعدادها و ظرفیت های شان، کمک کنید.

هر چند قرار است فرزندانتان در برابر شما قدرشناس باشند اما قدرشناسی به معنای برآورده کردن همه توقعاتی که از آنها دارید، نیست.

3- او مستقل از شماست

فرزند شما فردی مستقل از شماست. ممکن است استعدادها، توانایی های او با آنچه شما برایش می خواهید و آرزو دارید یکسان نباشد. توجه داشته باشید که بچه ها برای برآورده کردن نیازها و آرزوهای والدین به دنیا نمی آیند. بنابراین آنها را همانطور که هستند بپذیرید و کمک کنید متناسب با توانایی ها و استعدادهایشان، بهترین انتخاب را داشته باشند.


ویدیو مرتبط :
‫شامپو را به سر نزنید/ صابون را مستقیما به پوست نمالید/ ایستاده دوش نگیرید‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

در خانه شما هم بر سر پول دعواست؟



 

 

در خانه شما هم بر سر پول دعواست؟

 

وقتی بحث پول می شود، هرکس موضع خاصی دارد که ظاهرا جنسیت افراد هم در این موضع گیری  موثر است. ممکن است شما به عنوان یک زن یا شوهر بر این باور باشید که اشکالی ندارد گاهی اوقات با آزادی کامل و با اغماض از مسائل جدی پول خرج کنید.

 

هر کس در مورد آقای محترم «اسکناس» داستانی دارد که ویژه شخص اوست و البته داستان آدم ها در این مورد خاص یک تفاوت کلی دارد و آن این که قصه بعضی ها شادتر از دیگران است. ماجراها و اتفاقات مربوط به امور مالی و پول بسیار وسیع، جدی و البته در اولویت است چون به مسائل مهم و نگران کننده ای از قبیل امنیت، موفقیت و ترس از بی پولی و نداری می پردازد که تماما جنبه های احساسی و عاطفی را در بر می گیرد. بعضی از مردم طوری بزرگ شده و پرورش پیدا کرده اند که اصلا به مسائل مالی خانواده فکر نمی کنند درحالی که بعضی دیگر در این زمینه چنان وارد هستند که در سنین کم به اندازه یک بزرگسال می توان در مورد مسائل مالی به آن ها تکیه کرد. آگاهی در مورد مسئله پول باید از کودکی و حین فرآیند رشد و تکامل به وجود بیاید و ذهنیت آدم ها در این مورد به هر صورتی که شکل بگیرد روی نحوه پاسخ آن ها به مسائل مالی در بزرگسالی تاثیر می گذارد. قرار نیست همیشه بین زن و شوهرها جنگ پول مطرح باشد اما به هر حال نقطه نظر و دیدگاه زن و مرد در مورد مسائل مالی برخوردهایی ایجاد می کند چون در هر حال مشابهت کاملی با هم ندارند.

 

● همسرتان پس انداز می کند؟

 

ممکن است شما به عنوان یک زن یا شوهر بر این باور باشید که اشکالی ندارد گاهی اوقات با آزادی کامل و با اغماض از مسائل جدی پول خرج کنید. حالا اگر همسر شما با این کار کاملا مخالف باشد، شما از این موضوع ناراحت شده و حس می کنید همسرتان می خواهد شادی شما را خراب کند یا برعکس شما از آن دست افرادی باشید که یک پس انداز کننده تمام عیار است و می خواهید از هر فرصتی استفاده کنید تا حساب بانکی تان پر تر باشد و تمرکزتان فقط روی امنیت مالی است و مهم ترین دغدغه شما همین است. اگر همسرتان مثل شما نباشد حس می کنید همسرتان بی فکر است و اصلا به آینده خانواده اهمیت نمی دهد.

 

در این ماجرا مهم ترین نکته این است که دلیل مخالفت همسرتان با شما در مسائل مالی این نیست که می خواهد شما را ناراحت کند یا مشکلاتی برای تان به وجود آورد. همسرتان فقط و فقط روی باورهای خود در مسائل مالی تاکید دارد، همان طور که شما بر باورهای تان پافشاری می کنید. درست مثل تفاوت ها در سایر مسائل، با این اختلاف مهم که مسائل مالی جدی تر است و اصلا شوخی بردار نیست و تفاوت ها در مورد آن به دلیل چند جانبه بودن شان نمود و اهمیت ویژه ای پیدا می کنند.

 

● چگونه سازش کنید؟

 

برای آن که در مورد مسائل مالی ارتباطی موفق داشته باشید شما و همسرتان باید یاد بگیرید چگونه حین خرج کردن دیدگاه دیگری را هم درنظر داشته باشید. مصالحه و سازش تقریبا همیشه ضروری است و برای موفق شدن مصالحه باید تفاوت های اساسی برقراری ارتباط بین زن و مرد را بدانید. در اکثر موارد آنچه می گویید مشکل ساز نیست بلکه نحوه گفتن نظرات تان است که مشکل ساز است. نکته جالب و عجیب این است که شاید بد نباشد یک فرد ولخرج با فردی اهل پس انداز با هم ازدواج کنند چون هر کدام می توانند به دیگری کمک کنند تا در مورد نحوه خرج کردن، تعدیلاتی اتفاق بیفتد که برایند آن به نفع خانواده باشد.

 

● پشت پرده چیست؟

 

چه پولدار باشید چه بی پول و چه در حد وسط قرار داشته باشید شما و همسرتان بر سر ماجرای پول اختلاف نظر و جر و بحث پیدا می کنید حالا این اختلاف نظر می تواند در مورد نحوه پول درآوردن، پس انداز کردن یا خرج کردن آن باشد. اما چگونه می توان از این مانع عبور کرد؟ کلید حل این معما این است که فقط به جیب تان نگاه نکرده و دیدگاهی عمیق تر داشته باشید. همیشه این پول نیست که ریشه اختلاف نظرهاست. ممکن است مرکز اصلی اختلاف ها موارد دیگری بوده اما به صورت مسائل مالی تظاهر کرده باشد. اگر همین حالا در جریان اختلاف نظرمالی با همسرتان قرار دارید در مورد موضوعی که جروبحث دارید و دلیل آن خوب فکر کنید. آیا موضوعی دیگر هم وجود دارد که از آن اجتناب می کنید؟ آیا با این کار مشکلی را که از قبل وجود داشته دوباره به یاد می آورید؟ یا این که واقعا مشکل شما اختلاف نظر اساسی در مورد نحوه خرج کردن پول است؟

 

● چرا خانم ها خرید می کنند؟

 

عمده خرید خانه به عهده خانم هاست. منظور فقط خرید موادخوراکی نیست. اما چرا خانم ها با وجود این همه گرفتاری در تله خرید می افتند و درگیر آن می شوند؟! دلیل آن بسیار ساده است: خرید کردن به خانم ها احساس خوبی می دهد.

 

خرید کردن برای خانم ها فرصتی است که با اجتماع ارتباط پیدا می کنند، حتی اگر به تنهایی خرید کنند باز هم می توانند با سایرین ارتباط برقرار کرده و صحبت کنند.

 

اما اگر خانمی به طورمنظم و به منظور کسب حس آرامش خرید کند، نشان می دهد که نیازهای او در زندگی مشترک برآورده نمی شود و ناچار است با خرید کردن در بیرون از منزل به نحوی این نیازها را برآورده کند غافل از این که خرید کردن به منظور ارضای نیازهای عاطفی راه حل محسوب نمی شود.

 

● جنگ قدرت را تمام کنید

 

نکته ای که نباید فراموش کنید این است که در زندگی مشترک در پشت مشکلات مالی اغلب جنگ قدرت و به دست آوردن کنترل وجود دارد. مثلا اگر خانم نان آور خانه باشد و حتی در این زمینه توافق هم وجود داشته باشد مرد به تدریج حس می کند نقش او در زندگی مشترک کاهش پیدا کرده است. در این حال اگر خانم حس کند در سایر زمینه های زندگی و به خصوص جنبه های عاطفی مورد حمایت نیست و در ضمن نسبت به آقا پول بیشتری به منزل می آورد به تدریج می رنجد و دلگیر می شود. روابط مشترک بین زن و مرد در دنیای امروزی به تساوی و برابری بستگی دارد.

 

● مشکلات را حل کنید

 

برای آن که انتظارات مالی مناسبی برای خانواده در نظر بگیرید به این نکات کلیدی توجه کنید.

 

توافق کنید تا در مورد مسائل مالی با همسرتان به راحتی صحبت کنید. هرچه در این مورد با هم بیشتر صحبت کرده و برنامه ریزی کنید، ثروت شما بیشتر می شود.

 

هزینه های خانواده را با جزئیات برآورد کنید تا بدانید در کدام مقطع می توانید پول بیشتری حفظ کنید و هزینه ها را کم کنید.

 

فهرستی با تمام جزئیات در موارد زیر تهیه کنید:

 

مواد ضروری: غذا، تسهیلات، وام و مخارج اتومبیل

 

پس انداز: برای تحصیلات، بازنشستگی، موارد اضطراری مخارج سنگین و ناگهانی

 

موارد تجملاتی: صرف غذا بیرون از منزل، تعطیلات، مسافرت

 

با همسرتان توافق کنید که حساب مشترک می خواهید، مجزا می خواهید یا هر دو!

 

برای پرداخت قبوض، وام و مسائلی از این قبیل به نوبت این کار را انجام دهید تا هر دو در جریان مخارج قرار بگیرید.

 

هر سال اندوخته ثابت خود را محاسبه کنید.

 

برای اهداف یک ساله، ۵ ساله و بیشتر در خانواده برنامه ریزی کنید.

 

این ایده ها صلح و ثروت بیشتری برای خانواده به همراه دارد. اگر مسائل عاطفی را از موارد مالی جدا کنید و اهداف مشترک داشته و کنترل و مسئولیت هر ۲ نفرتان روی خانواده یکسان باشد تمرکزی مثبت روی امور مالی پیدا می کنید. به این ترتیب زندگی مشترک شما برای دریافت فرصت های طلایی باز خواهد ماند.

منبع: Bartarinha.ir