کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

عجالتا بچه دار نشوید!


سن ازدواج در کشور ما به دلیل شرایط اجتماعی بالا رفته است و به دنبال آن بارداری دیرهنگام باعث بروز مشکلاتی شده است. بیشتر خانم هایی که در سنین بالا ازدواج و اقدام به باردارشدن می کنند، با مشکلاتی مواجه هستند و در نهایت مجبور به استفاده از روش های کمک باروری می شوند که نه مقرون به صرفه است، نه به نفع آنها!





هفته نامه سلامت - دکتر شهرزاد زاده مدرس، متخصص زنان و زایمان: سن ازدواج در کشور ما به دلیل شرایط اجتماعی بالا رفته است و به دنبال آن بارداری دیرهنگام باعث بروز مشکلاتی شده است. بیشتر خانم هایی که در سنین بالا ازدواج و اقدام به باردارشدن می کنند، با مشکلاتی مواجه هستند و در نهایت مجبور به استفاده از روش های کمک باروری می شوند که نه مقرون به صرفه است، نه به نفع آنها! اگرچه پزشکان با به تاخیرانداختن بارداری موافق نیستند اما گاهی شرایطی پیش می آید که باید اقدام به بارداری را به تعویق انداخت تا شرایط بهتری مهیا شود. در این مطلب برخی از مهم ترین این شرایط را با هم مرور می کنیم.

سن نامناسب

یکی از عوامل مهم در باروری، سن است. بهترین سنین برای بارداری خانم ها حوالی 23 سالگی و حداکثر تا 35سالگی است. اولین بارداری بهتر است حوالی 24-23 سالگی و حداکثر تا 30 سالگی باشد اما بارداری های بعدی می تواند در 35 یا 36 سالگی هم اتفاق بیفتد. ظرفیت تخمدان با افزایش سن به شدت کاهش می یابد و خانم های 40-38ساله قدرت باروری کمتری دارند و به همان میزان احتمال سقط و اختلال های کروموزومی در جنین آنها بیشتر است. خانمی که در سن پایین ازدواج کرده، بهتر است بارداری را تا رسیدن به 23 سالگی به تاخیر بیندازد و خانم هایی که به مرز 40 می رسند، بهتر است از باردار شدن صرف نظر کنند یا تحت نظر متخصص زنان این کار را انجام دهند.

عجالتا بچه دار نشوید!

وزن غیرطبیعی

وضعیت جسمانی و سلامت زنان در بارور شدن و ادامه دادن طبیعی بارداری بسیار مهم است. خانم ها باید به تغذیه و وزن خود قبل از بارداری توجه داشته باشند. شاخص توده بدنی خانم ها (وزن برحسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد برحسب متر) بهتر است در حد طبیعی (تقریبا بین 18 تا 25) باشد. خانم هایی که خیلی لاغر و ضعیف هستند و خانم هایی که اضافه وزن زیاد دارند، بهتر است تا رسیدن به وزن طبیعی، بارداری را به تاخیر بیندازند.

عدم توافق همسران

شرایط کاری، اقتصادی و زندگی خصوصی زوج هایی که قصد فرزندار شدن دارند، باید معقول باشد. اگر خانم از نظر جسمی یا روانی در شرایط نامناسبی باشد، بهتر است باردار نشود. خانم ها باید برنامه ریزی داشته باشند و زمان ها و فرصت هایی را برای خود در طول روز در نظر بگیرند تا بتوانند بارداری طبیعی را پشت سر بگذارند و در آینده فرصت کافی برای رسیدگی به فرزندشان داشته باشند. تا زمانی که همسران به تصمیم مشترک برای فرزنددارشدن نرسیده اند، نباید برای این منظور اقدام کنند. هر دو همسر باید خواهان فرزند باشند. اگر خانمی شرایط مناسبی ندارد یا به این توافق همسرش نرسیده، بهتر است بارداری را به تاخیر بیندازد.

اختلال اعصاب و روان

اگر یکی از طرفین از نظر اعصاب و روان دچار مشکل است یا روابط بین همسران نوسان زیادی دارد، بهتر است قبل از اقدام به بارداری، این بیماری ها درمان و مشکلات فرد حل شوند و زوج در شرایط مناسب، بدون استرس و اضطراب، برای فرزنددار شدن اقدام کنند.

بیماری های جسمی

قبل از اقدام به بارداری، مخصوصا برای خانم هایی که عادت ماهیانه نامنظم دارند یا سنشان بالاست، لازم است آزمایش هایی انجام شود و مسائلی مثل ابتلا به برخی عفونت ها یا اختلال های غده تیروئید و وضعیت تخمدان بررسی و درمان شود. در خانواده هایی که سابقه دیابت یا چربی بالا یا اختلال هایی مثل سکته های زودرس قلبی و مغزی وجود دارد، بهتر است قبل از اقدام به بارداری مشاوره انجام بگیرد.

خانمی که مشکلات عروقی داشته و اتفاقی یا در اثر جراحی متوجه این مسئله شده، حتما باید مشاوره قبل از بارداری داشته باشد. اعضای خانواده هایی که دار اختلال های ژنتیکی یا بیماری های وابسته به جنس هستند نیز حتما به مشاوره ژنتیک نیاز دارند. به طور کلی اگر خانم یا آقای بیماری دارند، باید قبل از اقدام به بچه دار شدن در مورد این بیماری با متخصص صحبت کنند و در مورد آثار آن بر بارداری و باروری بپرسند.

اگر بیماری آنها بر روند باردارشدن یا در طول بارداری اثر منفی داشته باشد، باید حتما آن را درمان کنند. حتی خانم ها و آقایان سیگاری بهتر است قبل از اقدام برای فرزنددار شدن سیگار را کنار بگذارند. حداقل باید 2 سال بین 2 بارداری فاصله باشد. اگر خانمی دچار سقط مکرر شده هم به مشاوره ژنتیک نیاز دارد و باید حداقل بعد از سقط تا 3 ماه باردار نشود.

10بارداری پرخطر

1-    خانم های بالای 40 سال و زیر 18 سال

2-    افرادی که مشکلات زناشویی شدید دارند.

3-    همسرانی که هر دو تلاسمی مینور دارند.

4-    زنان معتاد، پیش از ترک اعتیاد

5-    خانم هایی که به دیابت مبتلا هستند و قند خونشان تحت کنترل نیست.

6-    خانم هایی که واکسن سرخک و سرخجه زده اند حداقل تا 3 ماه بعد از واکسیناسیون نباید باردار شوند.

7-    خانم های خیلی چاق یا خیلی لاغر.

8-    خانم هایی که برای درمان جوش های صورت از داروی «ایزوترتینویین» یا «آکوتان» استفاده کرده اند، نباید تا 3 ماه بعد از قطع مصرف آن باردار شوند.

9-    خانم های مبتلا به پسوریازیس یا برخی از بدخیمی های پوستی که از دارویی مانند «نئوتیگازون» یا «تیگازون» استفاده کرده اند، نباید تا 3-2 سال پس از قطع مصرف این دارو باردار شوند.

10-    خانم هایی که به هر علتی تحت درمان رادیواکتیو قرار گرفته اند، بهتر است تا یک سال از بچه دار شدن خودداری کنند.


ویدیو مرتبط :
سعی کنید با دیدنش از خنده روده بر نشوید!خیلی خنده دار

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

كی بچه دار شویم ؟ كی بچه دار نشویم ؟



 

امروزه به دلیل افزایش مشكلات اجتماعی و اقتصادی، ادامه تحصیل، بالا رفتن سطح توقع دختران و پسران و بسیاری دلایل دیگر، سن ازدواج بیشتر از قبل شده و جوانان دیرتر از گذشته به فكر تشكیل زندگی مستقل و خانواده می افتند.

 

سن ازدواج، نه تنها در ایران بلكه در بسیاری از جوامع در سراسر دنیا افزایش یافته است. آمارها نشان می‌دهد، از سال ۱۹۸۰، تعداد زنانی كه در ۳۰ سالگی اقدام به بچه‌دار شدن می‌كنند، بیش از گذشته افزایش یافته است، در حالی كه تعداد زنانی كه پیش از ۳۰ سالگی بچه‌دار می‌شوند، بسیار كم شده است.

 

 

کی بچه دار شویم؟

 

عوامل زیادی در زندگی زوجین منجر شده است كه تمایل به بچه‌دار شدن برای آنها اهمیت كمتری داشته باشد. همان‌طور كه گفتیم ادامه تحصیل، بهبود وضعیت اقتصادی و جایگاه اجتماعی و تلاش برای داشتن شغل مناسب از عواملی است كه موجب شده زوجین، بچه‌دار شدن را جزء اولویت‌های بعدی خود قرار دهند.



در دسترس بودن وسایل پیشگیری از بارداری و تاثیرات گسترده و طولانی آنها و افزایش آگاهی و اطلاعات زوجین از این وسایل، از عوامل موثر بر دیر بچه‌دار شدن آنهاست.

 

 

● سن و بارداری


به تاخیر انداختن بارداری، تا زمانی كه خانواده به بهترین شرایط از نظر اجتماعی و اقتصادی و ... برسد، می‌تواند روی باروری زن و مرد تاثیر بگذارد و باروری را با مشكل مواجه كند.


افزایش سن، قابلیت باروری را در زنان بیش از مردان تحت تاثیر قرار می‌دهد طوری كه زنان سریع‌تر از مردان قدرت بچه‌دار شدن را از دست می‌دهند. زنان در بین سنین ۲۰ تا ۲۴ سالگی بالاترین قابلیت باروری را دارند و با افزایش سن احتمال بچه‌دار شدن آنها كاهش می‌یابد و احتمال ناباروری بیشتر می‌شود.


قدرت باروری در مردان، دیرتر از زنان از بین می‌رود. مردان قادرند مدت زمان بیشتری نسبت به زنان، قابلیت باروری خود را حفظ كنند.


بسیاری از زوجین، یعنی تقریبا ۹۲ درصد آنها در صورتی كه از وسایل پیشگیری از بارداری استفاده نكنند و به طور منظم در روزهای معینی از چرخه قاعدگی زن، روابط جنسی داشته باشند، تا ۲ سال بعد از ازدواج باردار خواهند شد.


روابط جنسی در روزهای معینی از یك چرخه كه معمولا در روزهای قبل از تخمك‌گذاری است، شانس باروری را افزایش می‌دهد. تقریبا ۸ درصد زوجین، بعد از ۲ سال اول بارداری بچه دار نمی‌شوند.



آگهي


در صورتی كه زنی بالای ۳۵ سال ازدواج كند و یك سال دیگر هم از بارداری جلوگیری كند، -شانس بچه‌دار شدن او كاهش می‌یابد.


بنابراین در صورتی كه سن شما بالای ۳۵ سال است، بهتر است بیشتر به بچه‌دار شدن فكر كنید؛ چون بسیار مهم است كه ناباروری زودتر تشخیص داده و سریع‌تر درمان بشود. بسیاری از پزشكان قبل از اقدام برای درمان ناباروری به زوجین توصیه می‌كنند، حداقل یك سال از وسایل پیشگیری استفاده نكنند. البته این توصیه برای زوجین زیر ۳۵ سال است اما این پزشكان توصیه می‌كنند در صورتی كه بالای ۳۵ سال دارید و در بارداری با مشكلی مواجه‌اید، باید سریع‌تر ‌دنبال درمان باشید.

 


● چرا قدرت باروری به سرعت كاهش می‌یابد؟


به محض اینكه سن زنان افزایش می‌یابد، عوامل زیادی روی باروری تاثیر می‌گذارند و بارداری را با مشكل مواجهه می‌كند. در مجموع، وقتی سن ما افزایش می‌یابد، سلامت عمومی ما نیز كاهش می‌یابد.



بیماری‌های موجود ممكن است بدتر شده، یا خدای ناخواسته بیماری جدیدی گریبانگیر ما ‌شود. وقتی پا به سن می‌گذاریم قدرت باروری ما تحت تاثیرعواملی قرار می‌گیرد.

 

 

● این عوامل شامل:


اختلا‌ل در تخمك‌گذاری: عملكرد فولیكول‌ها در تخمدان‌ها دچار مشكل می‌شود. با افزایش سن، تعداد تخمك‌های تازه و با قابلیت باروری كم می‌شود و تخمك‌ها بسیار سریع‌تر از قبل رها می‌شوند.

 

سیكل قاعدگی : با افزایش سن و نزدیك‌ترشدن به سن یائسگی، نظم چرخه قاعدگی به هم می‌خورد و قاعدگی نامنظم‌تر می‌شود.


تغییرات رحمی: بافت رحم كه آندومتر نامیده می‌شود، ممكن است نازك‌تر شده و توانایی كمتری برای نگهداری تخم لقاح یافته داشته باشد.

 

ترشح دستگاه تناسلی: ترشحات واژن كمتر و غلظت آن بیشتر می‌شود و از حالت مایع رقیق در می‌آید به طوری كه اسپرم قدرت حركت و شنا در این مایع را ندارد.

 

بیماری‌هایی كه روی باروری تاثیر می‌‌گذارند: بعضی بیماری‌ها می‌توانند روی دستگاه تولید مثل اثر بگذارند. با افزایش سن، گاهی بعضی بیماری‌ها بدتر می‌شود و بعضی‌ بیماری‌ها نیز كه به‌صورت مناسب درمان نمی‌شوند، باروری را تحت تاثیر قرار می‌دهند. بیماری‌هایی مانند تخمدان پر از كیستیك، كلامیدیا و یا بیماری آندومتریوز یا بیماری‌های مزمن و سایر عوامل خطر می‌توانند روی باروری اثر بگذارند.