کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

رمزگشایی گریه‌های‌كودكانه


خنده‌های كودك همه را به خنده می‌اندازد اما امان از وقتی كه شروع به گریه می‌كند...





صبح بخیر:  وقتی كودكی گریه می‌كند اطرافیان خیلی سریع كودك را به والدینش ارجاع می‌دهند و مسئولیت برطرف‌كردن گریه او را به خودشان واگذار می‌كنند. در چنین مواقعی اگر والدین هم كم تجربه باشند ممكن است كلافه شوند و نتوانند علت دقیق گریه را تشخیص دهند. بدیهی است در مورد گریه‌های طبیعی مانند گرسنگی و ... خیلی سریع می‌توان به نتیجه رسید. ولی والدین باید بدانند تمام گریه‌های كودكان در طول روز به معنای گرسنگی و خوردن شیر نیست.

تعدادی نشانه در میان نوزادان وجود دارد كه هركدام از این علائم، بیانگر علت اصلی گریه كودك است. فهمیدن علت گریه نوزاد ممكن است در آغاز دشوار باشد ولی والدین خیلی زود یاد خواهند گرفت كه چگونه نیاز‌های كودك خود را پیش‌بینی كنند. گریه نوزاد احساس درونیش را برای شما بازگو می‌كند و توجه شما به گریه‌اش اصلا به معنی لوس كردن او نیست، چون نوزاد هیچ‌وقت لوس نمی‌شود. مادر ممكن است فكر كند اگر بلا‌فاصله بعد از شنیدن صدای گریه نوزاد به سمت او برود، او را بد عادت خواهد كرد ولی این نگرانی‌ها كاملا بی‌مورد است و هر چقدر مادر در روزهای اول زندگی، سریع‌تر به واكنش‌‌های نوزاد پاسخ دهد، نوزاد هم احساس امنیت بیشتری خواهد كرد و هر‌چه احساس امنیت بیشتر باشد. نوزاد برای اذیت‌كردن والدینش گریه نمی‌كند، چون در آن زمان اصلا نمی‌داند كه گریه‌اش چه حسی در آن‌ها ایجاد می‌كند. در این مقاله شما را با گریه‌های خاص در كودكان آشنا می‌كنیم؛ گریه‌هایی كه نشانه‌ای برای رسیدن به مشكلی خاص در كودك است.



گریه‌های طبیعی

در مورد گریه‌ و بی‌قراری هر كودكی، اولین چیزی كه باید به آن فكر كرد این است كه ممكن است بچه گرسنه باشد. مادر باید بررسی كند آیا فرزندش شیر كافی دریافت می‌كند یا خیر.

وقتی مادر یاد بگیرد نشانه‌های گرسنه بودن كودك مثل نق‌نق كردن، سر و صدا راه انداختن و دنبال سینه مادر گشتن هنگامی كه او را در آغوش می‌گیرد را بشناسد، مشكلات سیر كردن او قبل از این‌كه گریه كند، كمتر می‌شود. گاهی اوقات ممكن است بینی كودك كیپ شده باشد. در این حالت كودك كمی شیر می‌خورد اما در ادامه بینی‌اش كیپ می‌شود و احساس خفگی به او دست می‌دهد و سینه مادر را رها می‌كند. در این حالت هم باید مادر با پزشك كودك مشورت كند. دیگر احتمال ممكن این است كه پای كودك سوخته باشد و همین باعث گریه او شود.



نیاز به در آغوش گرفتن

بچه‌های بالاتر از 3 ماه كه گردن می‌گیرند و همه چیز را تعقیب می‌كنند، دوست دارند بغل شوند و اطراف را ببینند. بنابراین وقتی یك‌جا می‌مانند گریه می‌كنند ولی وقتی بغل می‌آیند آرام می‌شوند. بعضی از كودكان نیاز به آغوش مادران دارند  و بیش از حد گریه می‌كنند تا بتوانند در آغوش مادر قرار بگیرند. به همین دلیل مادر باید این كودك را در آغوش بگیرد، او را نوازش كند، ماساژش دهد، برایش لالایی بخواند تا آرام شود. وقتی مادر بدن فرزند را ماساژ می‌دهد مقداری هورمون‌های تسكین‌دهنده آزاد می‌شود، همچنین مقداری مواد رشد یابنده آزاد می‌شود كه باعث می‌شود هم از نظر عاطفی كودك به تكامل برسد و هم به دلیل آزاد شدن آندورفین، آنكفالین و ... بی‌قراری كودك كاهش می‌یابد.



خوراندن داروهای نامناسب

گاهی اوقات گریه‌های نوزاد ممكن است ناشی از دادن داروهای بی‌جا باشد. به عنوان مثال در صورت سرماخوردن كودك مصرف آنتی‌هیستامین قدغن است، اما مادر سرخود این دارو را به كودك می‌دهد، بنابراین كودك بی‌قراری می‌كند، نق می‌زند و گریه می‌كند. حتی ممكن است این حالت ایجاد تشنج كند. بنابراین والدین باید از دادن داروهای نابجا به كودك خودداری كنند و در صورت گریه‌های بیش از حد او را نزد پزشك ببرند.



محیط شلوغ، عامل گریه

برخی كودكان هستند كه وقتی در محیط شلوغ قرار می‌گیرند گریه می‌كنند و بی‌قرار می‌شوند مثلا در مهمانی مدام دست به دست شده‌اند و در سر و صدای زیاد قرار داشته‌اند. در این مواقع علاوه بر گریه زیاد حتی ممكن است كودك شیر هم نخورد. در این مواقع مادر باید او را به محیط آرام منتقل كند تا كم‌كم گریه‌های او كاهش یابد.



گریه‌های كودكان چگونه است؟

مدت زمان گریه از كودكی به كودك دیگر متفاوت است و هیچ كودكی را نمی‌توان با كودك دیگر مقایسه كرد. بنابراین باید عادت كودكان را با یكدیگر تفكیك داده و  بررسی لازم را انجام داد كه آیا گریه‌های كودك نسبت به قبل تغییر كرده است یا نه. صدای گریه، شدت گریه و تن گریه می‌تواند به مادر در تشخیص تغییرات گریه نوزاد و كودك كمك كننده باشد. این‌كه صدای گریه نوزاد تبدیل به ناله شود می‌تواند یك علامت خطر برای والدین باشد. در این حالت صدای او هیپوتن است و در جریان بیماری‌ها دیده می‌شود. صدایی كه به صورت ناله است دیگر گریه طبیعی نیست و  در جریان بیماری‌ها دیده می‌شود. گریه‌هایی هم وجود دارد كه علت خاصی ندارد.



گریه‌های خطرناك

گاهی اوقات گریه كودك نشانه بیماری خطرناك است. به عنوان مثال مننژیت، استفراغ كردن، خواب آلود بودن و شیر نخوردن علامت‌های خطر برای بیماری هستند كه در آن‌ها صدای گریه به صورت ناله و ضعیف می‌شود یا این‌كه كودك پشت سر هم گریه‌های شدید دارد.



پیچ‌خوردگی روده

 یكی از علل گریه پیچ خوردن روده یا فتق است. در این موارد بچه‌ها معمولا 15 تا 20 دقیقه آرام هستند و یكدفعه 4-3 دقیقه پشت سر هم گریه می‌كنند، بعد آرام می‌شوند و دوباره گریه می‌كنند كه به این گریه‌ها متناوب می‌گویند. این بچه‌ها همراه با گریه ممكن است استفراغ هم داشته باشند كه خطرناك است و باید سریع به پزشك مراجعه شود.



 5 علت شایع برای گریه

واقعیت این است كه استخوان‌های کودکان انعطاف‌پذیرتر بوده و بهتر از استخوان‌های افراد بزرگسال می‌توانند ضربات را تحمل کنند و در نتیجه، به سادگی نمی‌شکنند اما اگر یک استخوان تحت فشار شدید قرار بگیرد، باز هم امکان شکستن آن وجود دارد. یكی از عواملی كه ممكن است باعث گریه كودك شود این است كه بچه از دست كسی افتاده یا خودش چهار دست و پا رفته و از جایی افتاده باشد. در این حالت امكان دارد شكستگی‌هایی ایجاد شده باشد. بنابراین مادر باید دقت كند بچه هنگام تكان دادن دست یا پا گریه می‌كند یا خیر.

-  گریه‌هایی هم هستند كه ناشی از دل دردند. بچه‌ها از حدود یك تا 4 ماهگی به مدت 3 ماه بعدازظهر و شب‌ها به مدت 2 تا 3 ساعت گریه می‌كنند. دست و پای‌شان را جمع می‌كنند و مدام وول می‌خورند و به خودشان فشار می‌آورند. آن‌ها حدود 3بار در هفته و هر بار به مدت 3 ساعت گریه می‌كنند. مادر فرزند را بغل می‌كند و كمی تكان می‌دهد و كمی لالایی می‌خواند یا در گهواره تكان می‌دهد یا با ماشین او را می‌گرداند تا بچه آرام می‌شود. گاهی اوقات این دل دردها مربوط به برخی مواد غذایی است كه مادر مصرف می‌كند. مصرف شیر و لبنیات زیاد توسط مادر ممكن است در بچه ایجاد دل درد و متعاقب آن گریه كند.

-گاهی اوقات كودك ممكن است اسپاسم ناحیه مقعد داشته باشد و نتواند دفع مناسب داشته باشد، بنابراین دل درد گرفته و شروع به گریه می‌كند.

- یكی از گریه‌های شایع در كودكان اضطراب جدایی از مادر است كه معمولا روزها بین 6 تا 8 ماه است و شب‌ها بین 8 تا 14 ماه است. در 6 تا 8 ماه صدای مادر تصویرش را به ذهن بچه نمی‌آورد و بچه باید مادر را ببیند تا آرام شود. بنابراین حتی اگر مادر در آشپزخانه كودك را صدا كند، او آرام نمی‌شود اما بعد از 8 ماه این توانایی در كودك هست كه با صدای مادر احساس می‌كند او همچنان در كنارش است. بنابراین چنین اضطرابی پیش نمی‌آید اما از 8 ماه تا 14 ماه اضطراب در خواب است. در این حالت كودك مرتب بیدار می‌شود تا مادر را ببیند. مادر دستی به سر و صورت او می‌كشد تا كودك بخوابد اما بعد دوباره بیدار می‌شود.

- گاهی گریه كودك ناشی از عفونت ادرار است كه باعث گریه و بی‌قراری است و از علامت‌های آن در كودك اسهال و وزن نگرفتن است.





ریسه رفتن عامل نگران‌كننده در والدین

ریسه رفتن معمولا در زیر 4 سال دیده می‌شود و بعد از آن معمولا برطرف می‌شود. كودك شروع به گریه می‌كند اما در انتهای گریه نفسش می‌رود و بعد از آن ممكن است كبود شود ولی بعد بهتر می‌شود. بهترین راه این است كه شرایطی كه باعث می‌شود كودك عصبانی و ناراحت شود و شروع به گریه كند، برطرف شود. این حالت نیاز به پیشگیری دارد نه درمان اما این حالت را باید از تشنج افتراق داد، یعنی باید مطمئن شوید كه این حالت تشنج نیست. باید در مورد سابقه خانوادگی تشنج بررسی لازم انجام شود.ریسه رفتن بیشتر در كودكانی كه كم‌خون هستند و آهن دریافت نكرده‌اند، دیده می‌شود. آهن را باید از 6 ماهگی به كودك داد و در صورتی كه كودك كم وزن به دنیا آمده باشد زمانی كه به 2برابر وزنش رسید باید به او آهن داده شود و در صورتی كه آهن را دریافت نكنند یكی از علامت‌های كمبود آهن ریسه‌رفتن است. بنابراین با مراقبت و پیشگیری بعد از مدتی این حالت برطرف می‌شود.


ویدیو مرتبط :
رمزگشایی شعبده ها 15

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

گریه کردن کودکان



1.اگر دوروبرتان كودك شيرخواري داريد كه صداي ونگ ونگش هميشه توي گوشتان است. پس اولين نكته‌اي كه بايد بدانيد اين است: بالا برويد، هر بچه‌اي گريه ميكند و هيچ كاري هم نمي‌شود كرد. در چند ماه اول زندگي، شيرخواران به طور ميانگين، روازنه 2/2 ساعت گريه ميكند. از اين نظر، 5‌‌1 ماهگي اوج بدبختي پدر و مادر است.

 

 

نوزاد

 

 

۲- پزشكان ، براي توصيف گريه هاي كودكي كه هيچ دليلي (مثل گرسنگي، گرما يا سرما يا ساير تحريكهاي حسي، كثيف كردن و يا خداي ناكرده تب و درد و...) براي گريه‌اش يافت نمي‌شود، از واژه <كوليك> استفاده ميكنند. كوليك از 50 سال قبل يك، تعريف آسان دارد كه به <قانون >3 معروف است: گريه بيش از 3 ساعت در روز، بيش از 3 روز در هفته، و به مدت بيش از 3 هفته در ز كه به خوبي تغذيه ميشود و از همه نظر سالم است.

 

 

۳- دقت كنيد: جيغهاي بلند گوشخراش، برافروختگي يا كبودي چهره هنگام گريه، چين خوردن پوست پيشاني، مشتهاي گره كرده و كشيده شدن پاها به سمت شكم هنگام گريه، همه و همه ويژگيهاي طبيعي گريه هاي شيرخواران هستند و نبايد پدرو مادر را بترسانند. معمولاً كوليك شيرخواران از 2 ماهگي آغاز شده و تا 4 ماهگي فروكش ميكند. بيشترين ميزان گريه، بعد از ظهر و نزديك غروب است و ارتباطي هم با حوادث روزمره، الگوي تغذيه‌اي كودك يا هيچ چيز ديگري ندارد. در چنين وضعيتي شايد كودك را حتي با شير دادن نشود ساكت كرد.

 

 

 

۴- تنها 5 درصد كودكاني كه زياد گريه ميكند، ممكن است واقعاً بيمار باشند. بعضي اين بيماريها عبارتند از: عفونتهاي ويروسي، عفونتهاي ادراري، اوتيت مياني، يبوست، عدم تحمل پروتئين شيرگاو، رفلاكس (پس‌زنش معده به مري)، عدم تحمل لاكتوز موجود در شير، ميگرن شيرخواري و...

 

 

گریه کودک

 

 

۵- با توجه وضعيت پاهاي شيرخوار و علايم ديگر، معتقدند كه اختلالات گوارشي عامل اصلي ايجاد كوليك هستند. برخي نيز مي‌گويند گريه بيش از حد باعث افزايش بلع هوا ميشود، گازي كه در كلون ايجاد ميشود هم شرايط را بدتر ميكند و به اين ترتيب، گريه كودك ناشي از نفخ است. اما به نظر نمي رسد اين استدلال درستي باشد چرا كه تصويرهاي راديوگرافي گرفته شده در طي حملات گريه، نماي معده را طبيعي نشان داده اند. بعضي هم ميگويند كوليك در نتيجه حساسيت به پروتئين شير است. اين فرضيه هم تاييد نشده است.

 

 

۶- يك هورمون روده‌اي نقش اصلي را در ايجاد كوليك به عهده دارد. فرض بر اين است كه گريه هاي شيرخواران كوليكي به علت دل پيچه يا كرامپهاي شكمي است اما اين كه چه عاملي باعث اين كرامپها مي‌شود، معلوم نيست.

 

 

 

۷- مطالعات نشان داده‌اند وقتي شيرخواران دچار كوليك تحت مراقبت پرستاران حرفه‌اي آموزش ديده قرار ميگيرند، دو برابر كودكان غيركوليكي گريه مي‌كنند. اين يعني اگر كودكي بخواهد كوليكي شود، مي‌شود؛ فرقي ندارد كه چه كسي از او مراقبت ميكند.

 

 

۸- هيچ مطالعه‌اي موجود نيست كه ادعا كند اضطراب يا استرسهاي مادر به كودك منتقل مي‌شود و باعث ايجاد كوليك مي‌گردد.

 

 

۹- مهم ترين كاري كه يك پزشك در مواجهه با يك كودك دچار كوليك بايد بكند اين است كه بعد از آن كه مطمئن شد كودك بيمار نيست، به پدر و مادر اطمينان بدهد كه مشكلي نيست، آنها نبايد نگران باشند و مشكل به خودي خود برطرف مي‌شود. اگر وزن‌گيري كودك طبيعي باشد و در معاينه فيزيكي هم نكته‌اي وجود نداشته باشد، آزمايش و عكس و اين جور چيزها ضرورتي ندارد.

 

 

 

کودک

 

 

۱۰- پدر و مادر هم نبايد پزشك را وادار به انجام چنين كاري كند.

 

 

۱۱- از آنجا كه ميزان بروز كوليك در شيرخواران تغذيه شده از شيرمادر و شيرخواراني كه از شيشه تغذيه ميشوند، مشابه است، مادراني كه به كودكان شير ميدهند، بايد اين كار را ادامه بدهند. بالاخره كودك بايد غذا بخورد و فايده هيچ نوع شيرخشكي هم براي تسكين كوليك شيرخواران به اثبات نرسيده است.

 

 

۱۲- بك نكته بسيار مهم : بعضي مطالعات نشان داده‌اند حذف لبنيات، تخم مرغ، گندم و آجيل از رژيم غذايي مادران شيرده، به تسكين گريه هاي كودكان كوليكي كمك ميكند.

 

 

۱۳- سايمتيكون يك داروي بي‌خطر براي كاهش گاز درون مجراي روده است كه معمولاً بدون نسخه از داروخانه ها قابل تهيه است. عده‌اي معتقدند اين دارو و نظاير آن در درمان كوليك شيرخواران موِثر است اما مثل خيلي چيزهاي ديگر در عالم پزشكي، هيچ كس نمي تواند در اين باره قسم بخورد. در كشور ما، رايج‌ترين داروهايي كه براي درمان كوليك شيرخواران به كار ميرود <گريپ ميكسچر> و <> است.دايميتكون

 

 

کودک

 

 

۱۴- ماساژ شيرخواران نمي‌تواند علايم كوليك را به شكل معني‌داري كاهش دهد و بنابراين ماساژ براي درمان كوليك توجه نمي شود.

 

 

۱۵- مصرف جوشانده‌هاي گياهي حاوي مخلوطي از بابونه، شاه پسند، شيرين بيان، رازيانه و بادرنجبويه توسط مادر گريه را در شيرخواران دچار كوليك كاهش ميدهد. فراموش نكنيد كه در استفاده از داروهاي گياهي به صورت سنتي هميشه خطر آلودگي و عفونت وجود دارد.

 

 

۱۶- توصيه هايي مثل در گهواره گذاشتن او و حركات آرام بخش ملايم، استفاده از پستانك، در آغوش گرفتن كودك ، اگر چه ممكن است در برخي موارد باعث تسكين موقت كودك شود اما احتمالاً مهم ترين فايده آنها احساس حمايت و اطمينان پدرو مادر است.

 

 

۱۷- در مطالعه اي كه براي ارزيابي فوايد افزايش زمان در آغوش گرفتن شيرخوار دچار كوليك در زمانهاي بدون گريه شد، معلوم شد اين كار هم فايده معنا داري ندارد. يعني حتي بغل كردن كودك براي پيشگيري از گريه هم سودي ندارد.

 

 

۱۸-روشهاي ديگري هم پيشنهاد شده اند كه احتمالاً مكانيسم عملشان، پرت كردن حواس كودك و در نتيجه متوقف كردن گريه هاي او هستند: قرار دادن شيرخوار كوليكي نزديك جاروبرقي يا وسيله‌اي شبيه آن، كه سروصداي يكنواخت ايجاد ميكند، همين طور سوار كردن كودك در اتومبيل يا كالسكه براي گردش. حداقل اين است كه ميشود اين روشهاي بي ضرر را امتحان كرد.

 

 

۱۹- در كشورهاي ديگر وسيله‌اي به نام <نگهدارنده كوليك> به بازار عرضه شده كه روي شكم شيرخوار فشار وارد ميكنند. سازندگان ادعا ميكنند اين وسيله در درمان و پيشگيري از كوليك موِثر است.

 

 

۲۰- هيچ ارتباطي ميان كوليك شيرخواران و بيماريهايي كه در آينده سلامت كودك را تهديد كنند، شناخته نشده است. حتي ارتباط ميان كوليك شيرخواران و ابتلا به بيماريهاي آلرژيك نيز يافت نشده است.

 

 

۲۱- كوليك شيرخواران بسيار بيش از آن براي خود كودك آزاردهنده يا خطرناك باشد، براي پدر و مادر آزاردهنده و حتي خطرناك است. پزشكان هم در چنين مواردي، شايد بيش از نوزاد بايد به پدر و مادر نوزاد توجه كند. مادران هم بايد مطمئن باشند اضطراب و افسردگي شان، بعد از طي شدن دوره گريه هاي كودك، بهبود مي‌يابد.