کودکان
2 دقیقه پیش | با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازیدبه جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ... |
2 دقیقه پیش | از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانیدآیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ... |
با کودک افسرده چه باید کرد؟
در کنار بیماریهای جسمی که گهگاه به سراغ کودکان میآید، بیماریهای روحی از جمله افسردگی نیز حائز اهمیت است و والدین باید مراقب این حالت در فرزندان خود باشند.
چگونه میتوان افسردگی را تشخیص داد؟
معمولا علائم افسردگی در کودکان متفاوت است و همین امر باعث میشود اغلب با طبیعی انگاشتن علائم و تغییرات روحی و روانی، تشخیص و درمان آن به تأخیر بیفتد. گاهی کودک، افسردگی خود را با عصبانیت و رفتارهای ناهنجار نشان میدهد و بویژه در کودکان کمسن و سالتر، افسردگی در بسیاری از کودکان با ناراحتی شدید، احساس ناامیدی و تغییرات خلق و خویی بروز میکند. اما بهطور کلی، علائم و نشانههای افسردگی در کودکان عبارتند از:
- تندمزاجی یا عصبانیت
- ناراحتی و ناامیدی مداوم
- کنارهگرفتن از اجتماع
- حساسیت بالا نسبت به طرد شدن
- تغییر در اشتها (کاهش یا افزایش اشتها)
- تغییر در میزان خواب (پرخوابی یا کمخوابی)
- فریاد کشیدن
- خستگی و تحلیل انرژی
- دردهای جسمانی مانند درد معده و سردرد که به درمان پاسخ نمیدهند
- کاهش عملکرد در محیط مدرسه، خانه و در جمع دوستان و در خلال بازیها
- احساس گناه و بیارزش بودن
- عدم تمرکز و اختلال در فکر کردن
- فکر کردن مدام به مرگ یا خودکشی
البته کودکان ممکن است علائم متفاوتی نسبت به هم نشان دهند، اما در اغلب موارد با کاهش علاقه به مدرسه، حاضر نشدن سر کلاس و تغییر قابل توجه در فعالیتهای اجتماعی بروز میکند. در مواردی هم بویژه در سنین 12 سال به بالا ممکن است به سمت مصرف موادمخدر و مشروبات الکلی کشیده شوند.
دختران بیشتر تلاش میکنند خود را از بین ببرند ولی پسرها اغلب دست به خودکشی میزنند. در کودکانی که در خانواده آنها سابقه خشونت، سوءمصرف موادمخدر و مشروبات الکلی یا سوءاستفاده جنسی وجود داشته، خطر خودکشی کودکان افسرده بیشتر به چشم میخورد.
حدود 25 درصد کودکان آمریکایی از افسردگی رنج میبرند. افسردگی در پسران زیر ده سال بسیار شایع است. اما تا 16 سالگی، دختران بیشتر دچار افسردگی میشوند. اختلال دوقطبی در نوجوانان شایعتر از کودکان است. با وجود این، اختلال دوقطبی در کودکان نیز میتواند شایع باشد.
همچنین در کودکان مبتلا به اختلال تمرکزی و بیشفعالی، اختلال وسواس فکری ـ عملی و نیز اختلال رفتاری، ابتلا به افسردگی افزایش مییابد.
افسردگی در کودکان چگونه رخ میدهد؟
افسردگی در کودکان نیز مانند بزرگسالان بهدلیل ترکیبی از عوامل مرتبط با سلامت بدنی، اتفاقات زندگی، تاریخچه خانواده، محیط، عوامل ژنتیکی و نوسانات زیستی شیمیایی ایجاد میشود.
افسردگی بک حالت گذرا نیست و معمولا بدون درمانهای مناسب درمانپذیر نیست.
چگونه از افسردگی کودک جلوگیری کنیم؟
کودکانی که در خانواده خود سابقه ابتلا به افسردگی دارند، بیش از دیگر کودکان در معرض ابتلا به افسردگی قرار میگیرند.
کودکانی که والدین مبتلا به افسردگی دارند، زودتر از کودکانی به افسردگی مبتلا میشوند که والدین آنها از این بیماری رنج نمیبرند. کودکان خانوادههایی که دچار هرج و مرج هستند و مدام با هم ستیز و دعوا دارند، یا کودکان و نوجوانانی که از موادمخدر استفاده میکنند بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند.
درمانهای پزشکی را جدی بگیرید
گزینههای درمانی که برای کودکان مورد استفاده قرار میگیرد، شبیه به درمانهایی است که پزشکان برای افراد بزرگسال تجویز میکنند.
روشهای درمانی برای افسردگی معمولا شامل رواندرمانی (مشاوره) و دارودرمانی است. نقش خانواده و بازی محیطی کودک در روند درمان بسیار مؤثر است.
پزشکان برای درمان کودکان مبتلا به افسردگی ابتدا از روان درمانی استفاده میکنند و در صورتی که بهبودی حاصل نشود، داروهای ضدافسردگی برای آنها تجویز میکنند.
این در حالی است که افسردگی در بزرگسالان ممکن است بار دیگر در برهههای بعدی زندگی رخ دهد. افسردگی اغلب همزمان با بیماریهای جسمی نیز ممکن است رخ دهد و از آنجا که افسردگی سرآغاز بسیاری از بیماریهای روانی در زندگی آینده فرد بهشمار میرود، تشخیص زودهنگام، درمان اولیه و کنترل آن حیاتی است. والدین باید کودک مبتلا را برای درمان افسردگی نزد پزشک ببرند تا پزشک معالج مراقبتهای روانی لازم را انجام دهد.
با کودک افسرده چه باید کرد؟
معمولا بیمار شدن کودک برای والدین او بسیار دشوار است و تمام تلاش خود را میکنند تا کودک از درد و رنج رها شود. اما در این میان روحیه بالای کودک نیز اهمیت بالایی دارد و بهطور قابل ملاحظهای میتواند وضعیت روحی او را بهبود بخشد. در این میان انجام برخی راهکارها میتواند به کودکان مبتلا به افسردگی کمک کند.
اولین گام، پذیرش بیماری کودک است و اینکه بپذیرید بروز این بیماری تقصیر هیچکس نیست و نباید بهدنبال مقصر بود. صبور باشید. افسردگی بالینی را میتوان تا بیش از 80درصد با موفقیت درمان کرد. تا زمانی که کودک مبتلا به افسردگی والدین و پزشک خوب داشته باشد که حامی او باشند، شانس بهبودی او بالا میرود.
کودکان معمولا عادت دارند بعضی چیزها را که باعث ناراحتی والدین میشود، از آنها پنهان کنند. اما شما سعی کنید به عنوان پدر و مادر، به کودک اطمینان دهید که آنها میتوانند با گفتن برخی مسائل از آنها کمک بگیرند.
والدین باید با فرزندان خود حرف بزنند. برای کودکی که افسرده است، حرف زدن یکی از دشوارترین کارهای ممکن است. سعی کنید با برقراری محیط و شرایطی آرام و به دور از استرس، فرصتی را برای کودک فراهم کنید تا حرفهای دلش را بزند و از برنامههای طول روز خود بگوید.
این کار را میتوانید هنگام غذا خوردن و در کنار یکدیگر انجام دهید.
از فکر خودکشی کودک نترسید. بسیاری از کودکان افسرده حرف از خودکشی میزنند. سعی کنید هنگامی که با کودک خود درباره افکار مرتبط با خودکشی صحبت میکنید، آرامش خود را حفظ کنید و بدون هراس سخن بگویید. کودک خود را تا جایی که میتوانید به اجتماعی بودن و حضور در اجتماع تشویق کنید. سعی کنید او را ترغیب به دوستیابی کنید تا بتواند در جمع دوستان و خانواده علاوه بر این که از تنهایی درمیآید، سیستم حمایتی خوبی هم پیدا کند.
با فرزندتان درباره درمان صحبت کنید. درمان بهویژه درمان شناختی در کودکان مبتلا به افسردگی میتواند الگوهای فکری کودک را تغییر دهد تا بتواند افسردگی را به مرور کاهش دهد.
ویدیو مرتبط :
چرا ما افسرده می شویم؟
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
چه موقع باید کودک را نزد دتدانپزشک برد؟
آيا دندانهاي يک کودک ۳ ساله نياز به استفاده از نخ دندان دارند ؟ از کجا بايد بدانم اگر کودکم نياز به ارتودنسي دارد ؟ خيلي از والدين در اين مورد که چند بار بايد کودکشان را نزد دندانپزشک ببرند مشکل دارند . آنها مي دانند که بايد مواظب دندان بچه ها باشند و از پوسيدگي دندانها جلوگيري کنند ولي نمي دانند که بهترين راه چيست .
مراقبت از دندانهاي کودک را چه موقع بايد شروع کرد ؟
بجاست که مراقبت از دندانهاي کودک حتي قبل از رويش اولين دندان شيري آغاز شود . بخاطرداشته باشيد که اگر شما نتوانيد دنداني را ببينيد ، دليل عدم وجود دندان نيست . در حقيقت دندانها از ۳ ماهه دوم بارداري شکل مي گيرند . کودک شما در موقع تولد ۲۰ دندان شيري دارد که حتي بعضي از آنها در آرواره رشد پيدا کرده اند . پاک کردن لثه کودک با يک دستمال مرطوب بعد از تغذيه مي تواند در پيشگيري از آسيب ساختماني به دندان که توسط باکتريها ايجاد مي شود مؤثر باشد . وقتي که تعداد کمي از دندانهاي کودک نمايان شد شما مي توانيد با يک مسواک نرم مخصوص کودک دندانهايش را مسواک کنيد و يا با يک گاز در پايان روز آنها را پاک کنيد .
-
وقتي که والدين عادات خوب غذايي را در منزل رعايت نکنند بچه ها دچار مشکلاتي چون پوسيدگي و فساد دندانها مي شوند .
-
دادن بطري ( شير ، آبميوه و ... ) به کودک در موقع خواب شايد براي مدت زمان کوتاه راحت باشد اما اينکار براي دندانهاي کودک مضر است . وقتي که شيريني شير يا آبميوه براي ساعتها روي دندانهاي کودک باقي بماند ، باعث خوردگي ميناي دندان شده و شرايطي را ايجاد مي کند که تحت عنوان سندرم شيشه شير شناخته شده است . سوراخ شدن و تغييررنگ دنداني از علائم اين سندرم است . در موارد شديد حفره هايي در دندانها ايجاد مي شود که همه نياز به پرکردن دارند تا وقتي که دندانهاي دائمي کودک در بيابند . والدين و مربيان بچه ها بايد به آنها کمک کنند و زماني را براي مصرف نوشيدني ها در نظر بگيرند .
کودک را نزد چه دندانپزشکي بايد برد ؟
دندانپزشک متخصص کودک در ارتباط با طيف وسيعي از مشکلات دنداني در بچه ها آموزش ديده و مي داند که شما را به متخصصين مختلف ارجاع دهد نظير ارتودنتيست براي اصلاح بيرون زدگي دندانها يا جراحي دهان براي اصلاح مشکلات فک اهداف اوليه دندانپزشکان اطفال شامل ، پيشگيري ، متوقف کردن مشکلات دهاني قبل از پيدايش آنها و حفظ و مراقبت از دندانها و لثه در طي معاينات مداوم .
چگونه مي توان از پوسيدگي جلوگيري کرد ؟
طبق نظر انجمن دندانپزشکان آمريکا زمان اوليه معاينه کودک توسط دندانپزشک همان بدو تولد اوست . در اين معاينه دندانپزشک براي شما مسواک مناسب و تکنيکهاي صحيح نخ کشيدن را توضيح خواهد داد . ( کودکي که ۲ دندان قابل لمس در دهانش دارد بايد از نخ دندان استفاده کند ) معاينات دندانپزشکي در مراحل اوليه به تشخيص مشکلات بالقوه دنداني کمک مي کند و همچنين کودک شما به رفتن نزد دندانپزشک عادت کرده و ترسش کمتر مي شود .
وقتيکه همه دندانهاي شيري کودک درآمد ( حدود ۲-۱/۵) سالگي دندانپزشک احتمالاً در هر معاينه بصورت موضعي از فلورايد استفاده مي کند . فلورايد باعث سختي ميناي دندان مي شود و از بيشتر مشکلات دهاني دوران کودکي جلوگيري مي کند . پوسيدگي هاي دنداني در اثر باکتريها و باقي مانده غذاها بعد از خوردن ايجاد مي شود .
استفاده از مسواک به ميزان حداقل ۲ بار در روز و استفاده مرتب از نخ دندان به سلامت دهان و دندان کمک ميکند . کودکان نبايد از مقادير زياد خميردندان استفاده کنند و به اندازه يک نخود برايشان کافي است . والدين همواره بايد مراقب باشند که کودک به جاي قورت دادن خميردندان حتماً آنرا به بيرون تف کند .
-
همزمان با رشد دندانهاي دائمي علاوه بر فلورايد تراپي استفاده از فيشورسيلنت ( بستن عمق شيارهاي سطح جونده ) توصيه مي شود . اينکار از تجمع مواد غذايي و ميکروبها و ايجاد پوسيدگي جلوگيري مي کند .
-
البته اينکار بدين معنا نيست که کودک بدون کنترل شيريني بخورد و يا نخ دندان و مسواک استفاده نکند .
چه بايد کرد اگر کودک دچار مشکل دنداني شود ؟
اگر شما مستعد خرابي دندان يا بيماري لثه باشيد . کودک شما ممکن است بيشتر در معرض خطر باشد . لذا گاهي اوقات حتي کوشا بودن در امر مسواک زدن و نخ دندان کشيدن نيز نخواهد توانست از پوسيدگي دندان جلوگيري کند . اگر کودک احساس درد دندان دارد بايد حتماً به دندانپزشک مراجعه کرد .
درد دندان مي تواند علامتي از پوسيدگي باشد که نياز به درمان دارد . در اکثر موارد براي پرکردن دندانهاي دائمي از آمالگام استفاده مي شود البته از مواد همرنگ دندان ( کامپوزيت ) هم امروزه استفاده مي شود . در موارد شکستگي ها ، پوسيدگي هاي شديد ، بدشکلي دنداني انتخاب دندانپزشک کودک روکش هاي Steinliss steel است که از گسترش پوسيدگي ها جلوگيري مي کنند . همزمان با رشد کودک ممکن است که شما نگران جويدن و صافي دندانهاي او باشيد .
امروزه درمانهاي ارتودنسي بشکل سيم هاي فلزي بودکه خيلي هم نگران کننده به نظر مي رسيد ولي اين روش ديگر مرسوم نيست .استفاده از مواد پلاستيکي جايگزين روش قديمي شده دندانپزشکان ميدانند که دستکاري دندانها در سنين پايين خيلي آسانتر و مؤثرتر از سنين بالاست در بچه هاي کوچکتر نياز به ارتودنسي کوچکتر است و از ارتودنسي در سنين بالا پيشگيري مي کند . در موارد نادر ( معمولاً وقتي مشکل پيچيده دنداني مطرح باشد ) دندانپزشک توصيه مي کند که از يک متخصص بيهوشي عمومي همراه با جراح فک استفاده شود .
کودکان را به استفاده از وسايل حمايتي حين ورزش تشويق کنيد تا از صدمات جدي دنداني پيشگيري شود . همزمان با رشد کودک و بسته به نظر دندانپزشک معاينات روتين از هر ۳ ماه يکبار تا يکبار در سال را داشته باشيد . مصرف مواد شيرين را محدود کنيد و بطور منظم از مسواک و نخ دندان استفاده کنيد . همکاري شما با دندانپزشک کودک کمک خواهد کرد که سلامتي دندانهاي کودک حفظ شود و کودکتان زيباتر بخندد .