مذهبی


2 دقیقه پیش

دعای مشلول همراه ترجمه

دعای مشلول همراه ترجمه   موسوم به دعاى «الشاب المأخوذ بذنبه» [یعنى: جوانى كه به سبب گناهش گرفتار عذاب حق شده] این دعا از كتابهاى كفعمى و«مهج الدعوات» نقل شده، و دعایى ...
2 دقیقه پیش

رمزی برای استجابت دعا

یکی از این دعاهای ارزشمند، مناجات شریف شعبانیه است   بر اساس منابع روایی برترین و محبوب ترین کارها نزد خداوند متعال در بین بندگان خویش، دعا کردن معرفی شده است، از طرفی ...

دوران شیرخوارگى حضرت فاطمه(س)



تولد حضرت فاطمه(س),میلاد حضرت فاطمه(س),دوران کودکی حضرت زهرا (س)

دوران شیرخوارگى حضرت فاطمه (س)
هنگامى كه فاطمه علیهاالسلام را تمیز و پاكیزه نمودند و قنداقه ‏اش را در دامن خدیجه گذاشتند، آن مادر مهربان مسرور شد و پستانش را در دهان كوچك نوزاد عزیزش نهاد و از شیره‏ى جان سیرش كرد تا به خوبى رشد و نمو نماید. (1)
خدیجه از آن زنان خودخواه و نادانى نبود كه بدون هیچ عذر و بهانه‏ اى، نوزاد را از شیر مادر كه خدا برایش مهیا ساخته محروم سازد. خدیجه خود مى‏ دانست یا از پیغمبر شنیده بود كه براى تغذیه و بهداشت اطفال هیچ غذائى بهتر از شیر مادر نیست (2)

 

خدیجه چون مى ‏دانست كه آغوش پر مهر و محبت مادر و شیر خوردن كودك از پستانش، چه نقش بزرگى را در زندگى آینده ‏ى نوزاد انجام مى ‏دهد و براى سعادت او چه تأثیرات قابل توجهى دارد، ترجیح داد كه فاطمه عزیز را در آغوش گرم خویش پرورش دهد و به وسیله‏ ى شیر پاك خودش كه از منبع شرافت و نجابت و دانش و فضیلت و بردبارى و فداكارى و شجاعت سرچشمه مى‏ گرفت غذا دهد.


راستى مگر غیر از شیر پستان خدیجه، شیر دیگرى مى‏ توانست چنین عنصر پاك و كانون معرفت و شجاعتى را رشد و نمو دهد و میوه‏ ى پربركت باغ نبوت را به ثمر رساند؟.
دوران شیرخوارگى و ایام كودكى زهرا علیهاالسلام در محیط بسیار خطرناك و اوضاع بحرانى و انقلابى صدر اسلام گذشت كه بدون شك در روح حساس آن كودك تأثیرات شایانى داشته است. زیرا نزد دانشمندان این مطلب به اثبات رسیده كه محیط نشو و نماى كودك و افكار و احساسات پدر و مادر در روحیات و اثبات شخصیت او كاملاً مؤثر مى ‏باشند. (از این جهت، ناچاریم اوضاع و حوادث صدر اسلام را به طور خلاصه یادآور شویم تا خوانندگان بتوانند وضع فوق‏ العاده و بحرانى دوران نشو و نماى دختر گرامى پیغمبر را پیش خودشان مجسم سازند.


رسول خدا (صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم) در سن چهل سالگى به رسالت مبعوث شد. در آغاز دعوت، با مشكلات بزرگ و حوادث سخت و خطرناكى مواجه بود. یك تنه مى‏ خواست با جهان كفر و بت‏ پرستى مبارزه كند. تا چند سال مخفیانه تبلیغ مى ‏كرد و از ترس دشمنان جرأت نداشت دعوتش را علنى كند. بعداً از جانب خدا دستور رسید كه مردم را آشكارا به دین اسلام دعوت كن و از مشركین باك مدار. (3)


پیغمبر اكرم به دستور خدا دعوتش را علنى كرد. آشكارا و در مجامع عمومى مردم را به سوى آیین مقدس اسلام دعوت مى‏ نمود و روز بروز بر تعداد مسلمانان افزوده مى‏ شد.
وقتى دعوت پیغمبر (صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم) علنى شد اذیت و آزار دشمنان نیز شدت یافت. رسول خدا را اذیت مى‏ كردند. مسلمانان را تحت شكنجه و عذاب قرار مى‏ دادند. بعضى را مقابل آفتاب سوزان حجاز روى ریگهاى داغ مى‏ خوابانیدند و سنگهاى سنگین روى سینه‏ شان قرار مى دادند و بعضى را مى‏ كشتند.


مسلمانان به قدرى سختى و عذاب كشیدند كه بستوه آمده جانشان به لب رسید. به طوریكه ناچار شدند از خانه و زندگى دست بردارند و به كشور دیگرى هجرت نمایند. گروهى از مسلمانان از رسول خدا اجازه گرفتند و رهسپار حبشه شدند. (4)
وقتى كفار بوسیله ‏ى اذیت و آزار نتوانستند از پیشرفت و توسعه اسلام مانع گردند و دیدند مسلمانان اذیت و آزار را تحمل مى‏ كنند ولى دست از عقیده‏ شان برنمى‏دارند، انجمنى برپا ساخته همگى تصمیم گرفتند كه محمد (صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم) را به قتل رسانند.


ابوطالب از تصمیم خطرناك آنان آگاه شد و براى حفظ جان رسول خدا آن حضرت را با گروهى از بنى‏ هاشم به دره‏اى كه «شعب ابوطالب» نامیده مى ‏شد منتقل ساخت. ابوطالب و سایر بنى‏ هاشم در حفظ و حراست رسول خدا كوشش مى‏ نمودند. حمزه عموى پیغمبر شبها با شمشیر برهنه اطرافش پاس مى ‏داد. دشمنان وقتى از كشتن رسول خدا ناامید شدند زندانیان شعب ابوطالب را در فشار اقتصادى قرار دادند و خرید و فروش با آنان را ممنوع ساختند.


مسلمان در حدود سه سال در آن زندان سوزان با فشار و ناراحتى و گرسنگى بسر بردند و با مختصر غذائى كه بطور قاچاق برایشان فرستاده مى‏ شد زندگى نمودند. بسا اقوات فریاد اطفالشان از گرسنگى بلند بود. فاطمه زهرا (علیهاالسلام) در چنین روزگار بحرانى و در چنین محیط خطرناك و وحشت‏ آورى به دنیا آمد و رشد و نمود كرد. خدیجه ‏ى كبرى در چنین اوضاع و شرائطى نوزاد عزیرش را شیر مى ‏داد.

 

مدتى از ایام شیرخوارگى و زهرا در شعب ابوطالب سپرى شد. در همانجا از شیر خوردن بازگرفته شد. در همان ریگستان سوزان راه رفتن آموخت. در همان محیط قحطى غذاخور شد. هنگامى كه سخن گفتن یاد مى ‏گرفت فریاد و ناله ‏ى اطفال گرسنه «شعب» را مى‏ شنید. در وسط شب كه از خواب بیدار مى‏ شد خویشانش را مى ‏دید كه با شمشیرهاى برهنه اطراف پدرش پاس مى‏ دادند.


در حدود سه سال طول كشید كه فاطمه علیهاالسلام بغیر از زندان سوزان شعب چیزى ندید و از دنیاى خارج خبرى نداشت. فاطمه در سن پنج سالگى بود كه پیغمبر و بنى‏ هاشم از تنگناى شعب نجات یافته به خانه و زندگى خودشان مراجعت نمودند. مناظر زندگى جدید و نعمت آزادى و توسعه‏ ى در خوراك و پوشاك و منزل براى زهرا تازگى داشت و شادمان و مسرور بود.

 

پی نوشت ها

----------------------------------------------

1- دلائل الامامة ص 9.
2- قال امیرالمؤمنین علیه‏السلام ما من لبن رضع به الصبى اعظم بركة من لبن امه- وافى ج 3 ص 207.
3- سوره‏ى حجر آیه‏ى 94.
4- سیره ابن‏هشام ج 1 ص 344. الكامل فى التاریخ ج 2 ص 51.

منبع : aviny.com


ویدیو مرتبط :
شرایط سیاسی دوران حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سخنان عصمت کبری، حضرت فاطمه زهرا



فاطمه زهرا(س)



1. في حق الأم: إلزم رجلها فان الجنة تحت أقدامها.

در حق مادر: پای مادر را ببوس چرا که بهشت زیر پای اوست.




2. الجاد عزّ للاسلام... و الامر بالمعروف مصلحة للعامة و القصاص حقّنا للدماء.


جهاد کردن عزت اسلام است... و امر به معروف موجب صلاح عموم مردم می شود و قصاص حق است بر خون.


3. من أصعد إلی الله خالص عبادته، أهبط الله إلیه أفضل مصلحته.

کسی که خالصانه برای عبادت خدا برخیزد خداوند متعال بهترین مصلحت ها را برای او قرار می دهد.

4. ما یصنع الصائم بصیامه إذا لم یصن لسانه، و سمعه و بصره، و جوارحه.

روزه دار از روزه، خود بهره نمی گیرد اگر زبان و گوش و چشم و جوارح خود را حفظ نکند.

5. البشر فی وجه المؤمن یوجب لصاحبة الجنة.

خوش روئی در چهره ی مؤمن، بهشت را برای صاحبش واجب می کند.

6. في المائدة أثنتا عشرة خصلة، یجب علی کل مسلم أن یعرفها: فأما الفرض: فالمعرفة و الرضا و التسمیة و الشکر. و أما السنّة: فالوضوء قبل الطعام، و الجلوس علی الجانب الأیسر، و الأکل بثلاث أصابع و أما التأدیب: فالأکل بما یلیک، و تصغیر اللقمة، و المضغ الشدید، و قلّة النظر في وجوه الناس.

در غذا دوازده خصلت می باشد و لازم است بر هر مسلمان که آن را بداند. اما واجب آن: معرفت کسب کردن، رضایت داشتن، بسم الله گفتن، شکر نمودن. اما مستحبات آن: قبل از غذا وضو بگیرد و به سمت چپ بنشیند (سنگینی خود را به سمت چپ قرار دهد) و با سه انگشت غذ بخورد.و اما ادب در این است که از آنچه مقابلش است بخورد و لقمه را کوچک بردارد. غذا را خوب بجود و کمتر به چهره مردم در حال غذا خوردن نگاه کند.

7. خیر للنساء أن لا یرین الرجال و لا یراهن الرجال.

بهترین زنان، زنانی هستند که مردان نامحرم را نبینند و مردان نامحرم نیز آنان را نبینند.

8. الویل ثم الویل لمن دخل النار.

وای وای وای برای کسی که وارد جهنم شود.

9. حین سألها رجل عن طریق زوجته هل أنا من شیعتکم؟ فقالت إن کنت تعمل بما أمرناک و تنتهي عمّا زجرناک عنه فأنت من شیعتنا و إلا فلا. و قالت: شیعتنا من خیار أهل الجنة، و کل محبینا و موالي أولیائنا، و معادي أعدائنا و المسلّم بقلبه و لسانه لنا. لیسوا من شیعتنا إذا خالفوا أومرانا و نواهینا في سائر الموبقات، و هم مع ذلک في الجنة ولکن بعدما یطهّرون من ذنوبهم بالبلایا و الرزایا، و في عرصات القیامة بأنواع شدائدها، و في الطبق الأعلی من جهنم بعذابها إلی أن نستنقذهم بحبنا منها، و ننقلهم إلی حضرتنا.

هنگامی که مردی از طریق همسرش از حضرت سئوال کرد آیا من از شیعیان شما هستم؟ حضرت فرمودند: اگر به آنچه تو را امر کردیم عمل می کنی و از آنچه تو را نهی کردیم پرهیز می کنی پس تو از شیعیان ما هستی و گرنه خیر. و فرمودند: شیعیان ما از بهترین های اهل بهشتند و همچنین تمام دوستداران ما و دوستداران دوستداران ما و دشمنان دشمنان ما و کسی که قلباً و زباناً تسلیم ما است. و نیست از شیعیان ما کسی که مخالفت امر و نهی ما را انجام دهد اگر چه اینان هم با این حال وارد بهشت می شوند ولی بعد از آنکه در دنیا از گناهانشان به سبب بلاها و سختیه پاک شدند و در عرصه های قیامت با انواع سختی هایش و پاک شدند به سبب عذاب در طبقات بالای جهنم تا اینکه نجات دهیم ما آنها را به سبب محبتی که به ما دارند و آنها را به نزد خودمان انتقال دهیم.

10. اللهم إني إسئلک بمحمد المصطفی و شوقه إلیّ، و ببعلي علي المرتضی و حزنه علیّ و بالحسن المجتبی و بکائه عليّ، و بالحسین الشهید و کابته عليّ، و ببناتي الفاطمیات و تحسّرهن عليّ، أن ترحم و تغفر للعصاة من أمة محمد و تدخلهم للجنة إنک أکرم المسؤولین و أرحم الراحمین.

خدایا به درستی که از تو می خواهم به حقّ محمد مصطفی (صلی الله علیه و آله و سلم) و اشتیاق او نسبت به من و به حق شوهرم علی مرتضی و غم و اندوهی که از او بر من است و به حقّ حسن مجتبی و گریه های او بر من و به حقّ حسین شهید و غم و اندوه او بر من و به حقّ دختران من و پـَر ریختن آنها بر من، که رحم کنی و ببخشایی از گنهکاران از امت محمد صلی الله علیه و آله و سلم و آنها را داخل بهشت گردانی چرا که تو بهترین جواب دهندگان و رحم کننده ترین رحم کنندگانی.