مذهبی


2 دقیقه پیش

دعای مشلول همراه ترجمه

دعای مشلول همراه ترجمه   موسوم به دعاى «الشاب المأخوذ بذنبه» [یعنى: جوانى كه به سبب گناهش گرفتار عذاب حق شده] این دعا از كتابهاى كفعمى و«مهج الدعوات» نقل شده، و دعایى ...
2 دقیقه پیش

رمزی برای استجابت دعا

یکی از این دعاهای ارزشمند، مناجات شریف شعبانیه است   بر اساس منابع روایی برترین و محبوب ترین کارها نزد خداوند متعال در بین بندگان خویش، دعا کردن معرفی شده است، از طرفی ...

اولین مخالف غدیر چه کسی بود و چگونه عذاب شد؟



حدیث غدیر,غدیر در قرآن

واقعه غدیر خم در آخرین سال زندگی رسول گرامی اسلام (ص)  رخ داد

 

حارث بن نعمان فهرى پس از مخالفت آشكار خطاب به رسول خدا صلی الله و علیه وآله گفت: "اى محمد! ما را به خدا خواندى پذیرفتم، نبوت خود را مطرح كردى، لااله الاالله و محمد رسول الله گفتیم، ما را به اسلام دعوت كردى اجابت كردیم، گفتى، نماز در پنج وقت بخوانید خواندیم، به زكات و روزه و حج و جهاد سفارش كردى اطاعت كردیم، حال پسر عموى خود را امیر ما ساختى كه نمى دانیم این حكم از طرف خداست یا با اراده شخصى شما پیدا شده است؟"

رسول خدا صلی الله و علیه وآله پاسخ داد سوگند به خدا كه جز او پروردگارى نیست، این دستور از طرف اوست.


حارث بن نعمان فهرى با غروری که تمام وجودش را فرا گرفته بود تقاضاى عذاب كرد. بیچاره فکر می کرد قدرتى وجود ندارد تا او را كیفر دهد.

سر به آسمان بلند كرد و گفت: "خدایا اگر آنچه را كه محمد صلوات الله علیه درباره على علیه السلام مى گوید از طرف تو است و به امر توست، سنگى از آسمانى بر من فرود آید و مرا عذاب كند" هنوز سخنانش به پایان نرسیده بود كه از آسمان سنگى بر او فرود آمد و او را به هلاكت رساند كه آیات 1 و 2 سوره معراج نازل شد. (تذكره الخواص ص 19: ابن جوزى حنفى و تفسیر المنارج ج 6 ص 464)

در حقیقت مخالفان غدیر در هیچ برهه و زمانی از حرکت و تلاش باز نایستاده اند و همیشه در همه ی زمان ها به فراخور موقعیت های مختلف به نقشه کشی پرداخته اند.


اگر بخواهیم مخالفان غدیر را بشناسیم در دو جبهه می توان آن ها را توصیف کرد:


جبهه ی اول
در اولین جبهه که مخالفین بر روی غدیر کار کردند، این بود که اصل روایت غدیر، به فراموشی سپرده شود. کار به جایی می رسد که وقتی معاویه به ابن عباس می گوید: شنیدم فضایل علی را می گویی، شنیدم غدیر می گویی، بترس و از این کار بپرهیز.


ابن عباس می گوید: من فقط قرآن می خوانم، آیات ولایت را بیان می کنم.


معاویه می گوید: آیات را بخوان، امّا تفسیر آیات برای تو ممنوع است.


وقتی جوّ جامعه این می شود که حتّی آیات قرآن تفسیر نشود، پیدا است که روایت غدیر به چه سرنوشتی گرفتار می شود.


جبهه ی دوم
در این جبهه سعی کردند محتوا را از میان بردارند. می گویند: به فرض، حدیث غدیر را قبول کردیم و قول راویان را و این همه عدد را پذیرفتیم و تسلیم شدیم، امّا غدیر چیز تازه ای ندارد و سخن فقط از محبت علی است، سخن از یار و یاور علی بودن است؛ یعنی علی دوست شما است، علی یار و یاور شما است.

و این مخالفان همیشه در مقابل انبوهی از سؤالات قرار می گیرند که باید جواب بدهند؛ از جمله  «یا اَیهَا الرَّسول بَلِّغْ ما انْزِلَ إِلَیکَ مِنْ رَبِّکَ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَه وَاللَّه یعْصِمکَ مِنَ النَّاسِ»

مفسّران اسلام که به این آیه می رسند خودشان را در مقابل دو سؤال مهم می بینند:


سؤال اوّل
چه برنامه ی تبلیغی بوده که تا آخر عمر پیغمبر صلی الله علیه وآله زمین مانده بود و لازم بوده است ابلاغ بشود که با کلمه ی «بلّغ» اصرار شده است.

کلمه ی «بلّغ» که به تأکید اشاره دارد، فقط یک بار در قرآن مجید آمده است.


چه برنامه ای بوده که خداوند با این لحن داغ به پیامبر صلی الله علیه وآله می گوید: «إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَه» اگر ابلاغ نکنی، رسالت خدا را ابلاغ نکرده ای.


سؤال دوّم
چه برنامه ای بوده که ابلاغش ترس آور بوده است تا خداوند بفرماید: «وَاللَّه یعْصِمکَ مِنَ النَّاسِ» پیغمبر! غم به خود راه مده و از کسی نترس. تو در حفظ الهی هستی، پس برنامه را تبلیغ کن.
تمام مفسّران اهل سنت در مقابل این دو سؤال مانده اند که چه جواب بدهند. آیا مسأله ی گوشت های حلال و حرام بوده که در سوره ی مائده مطرح شده است؟ آیا مسأله ی مهم دیگری بوده، اگر جهاد بوده است که سالیان دراز مسلمانان جهاد می کردند. اگر اصل مسأله ی توحید و یگانگی خدا بوده که رسول خدا صلی الله علیه وآله 23 سال روی آن زحمت کشیده و تبلیغ کرده بود. پس چه پیام مهمّی بوده که «إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَه»؟

چه حادثه ی مهمی بوده که عده ای مخالفش بودند و ممکن بود برای پیامبر صلی الله علیه وآله توطئه بچینند که خداوند پیغمبرش را در امن و امان خودش قرار می دهد؛ «وَاللَّه یعْصِمکَ مِنَ النَّاسِ»؟


تا به امروز جواب این سؤالات باقی مانده. چرا؟ برای این که ریشه ی مطلب که داستان غدیر است، یا از نظر روایت یا از نظر محتوا و معنا پوشانده شد.


این بخش عظیم از تاریخ اسلام، وقتی در تاریکی فرو رفت، سؤال های مربوط به آیات قرآن بدون جواب باقی ماند.

باید بگوییم اگر همه ی عالم را بگردیم، تمام آیات و روایات را ببینیم و تمام تاریخ اسلام را بررسی کنیم تا داستان غدیر را در کنار آیه 67 مائده قرار ندهیم، تفسیر این آیه برای ما غیر ممکن است. (به نقل از سخنان آیة الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله) 


به راستی اگر مخافان غدیر با خلافت امیر المؤمنین علیه السلام مخالفت نمی كردند ، چه می شد؟


در کتب اهل سنت به روشنی آمده است كه با كوچكترین دقت معلوم می شود كه اگر چنان كه حضرت امیر علیه السلام خلیفه می شد چه اتفاقی می افتاد ...  اینك به برخی از این روایات اشاره می كنیم:


1 - هدایت مردم به صراط مستقیم و بهشت :
به اقرار اهل سنت و طبق روایات ایشان در صورتی که امیر مومنان علیه السلام را به خلافت می رساندند ، مردم را به راه راست و به سوی بهشت هدایت می نمودند.


ابن مسعود از رسول خدا صلی الله و علیه وآله نقل کرده است که فرمودند: گمان می کنم که مرگ من نزدیک شده است؛ عرضه داشتم: ای رسول خدا صلوات الله علیه، آیا ابوبکر را به جانشینی تعیین نمی کنید؟ پس از من روی برگرداندند و چنین به نظر من رسید که ایشان با این کار موافق نیستند ؛ پرسیدم :آیا عمر را تعیین نمی کنید ؟ باز روی از من برگرداندند و چنین به نظر من رسید که با این کار موافق نیستند ؛ گفتم : ای رسول خدا، آیا علی را به جانشینی تعیین نمی فرمایید ؟ پاسخ دادند : همین است قسم به خدایی که جز او نیست ؛ اگر با او بیعت کنید و از او اطاعت نمایید همه شما را به بهشت رهنمون خواهد ساخت . ( المعجم الكبیر ج10/ص67)


به رسول خدا صلی الله و علیه وآله عرض کردند: ای رسول خدا ، آیا علی علیه السلام را به عنوان جانشین تعیین نمی فرمایید ؟ فرمودند : اگر علی علیه السلام را به عنوان سرپرست قبول کنید او را هدایت کننده و هدایت شده خواهید یافت که شما را به راه راست می کشاند. (حلیة الأولیاء ج1/ص64)


2 - رهنمود مردم به راه روشن هدایت :
بعد از دور شدن مردم از انتخاب امیر مومنان علیه السلام به خلافت ، در مورد راه راست نظرات مختلفی پیش آمده و هر گروه خود را بر راه راست می پندارد ؛ در این زمینه اهل سنت روایات جالبی دارند : 

حدیث غدیر,غدیر در قرآن

واقعه غدیر خم، یکی از مسلّم ترین مسائل تاریخ اسلام است

 

روایت ابن ابی الحدید از ابن عباس است که عمر به او گفته بود :
! أما إن ولى أمرهم حملهم على المحجة البیضاء والصراط المستقیم : آگاه باش که اگر حاکم شود مردم را به راه روشن هدایت و راه راست هدایت خواهد کرد. (شرح نهج البلاغة: 52/12)


3 - رهنمود جامعه به سوی حق
عمر در مورد اصحاب شوری گفته است : اگر این کار را به شخص کم مو بسپارند ایشان را به حق وادار می کند اگر چه بر گردنش شمشیر برگیرد . پس به او گفتم این را از او می دانی و او را خلیفه نمی کنی؟ ... (تاریخ مدینة دمشق ج42/ص428)


شبیه این مضامین در الكامل فی التاریخ ج2/ص460 و تاریخ الطبری ج2/ص580 و تاریخ الإسلام ذهبی ج3/ص639 و... و شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید ج 13 ص 260 آمده است .


4 - احیای سنت پیامبر اكرم (صلوات الله علیه و آله)
یکی از فوایدی که بر انتخاب امیر مومنان علیه السلام مترتب می گشت، احیا شدن تمامی سنت های رسول خدا صلی الله و علیه و آله بود ؛ امیر مومنان بعد از به دست گرفتن خلافت ظاهری سعی در از بین بردن بدعت های خلفا نمودند، که این قضیه با مخالفت مردم ناکام ماند؛ اما اگر از همان ابتدا حق به حضرت داده می شد حضرت سنت رسول خدا صلوات الله علیه را زنده می گردانیدند :


عمر به ابن عباس گفت : إنّ أحراهم إن ولیها أن یحملهم على كتاب اللّه  وسنّة نبیّهم صاحبك،  یعنی علیّاً.


سزاوار ترین شخص برای وادار کردن مردم بر کتاب خدا و سنت رسول خدا صاحب تو (علی علیه السلام) است. (تاریخ المدینة المنورة: 883/3)


5 - موجب اتحاد جامعه اسلامی
مهمترین عامل تفرقه در بین مسلمانان، اختلاف ایشان در مورد دین است ؛ و به همین جهت اگر کسی می توانست این اختلاف را از بین ببرد همه مسلمانان با یکدیگر متحد شده و همگی به ریسمان محکم الهی چنگ می زدند و از تفرقه دوری می کردند .


در این زمینه در کتب اهل سنت روایات بسیاری نقل شده است که رسول خدا صلی الله و علیه و آله فرمودند : علی علیه السلام است که برای امت من آنچه را در آن اختلاف می کنند بیان می کند؛ بنابراین اگر به ایشان فرصت بیان دین داده می شد دیگر کسی در دین اختلاف نمی کرد :


از انس بن مالک روایت شده است که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم به امیر مومنان علیه السلام فرمودند: تو هستی که بعد از من برای امتم آنچه را در آن اختلاف کردند بیان می کنی. (المستدرك: ج 3 ص 122)


منبع:tebyan.net

 


ویدیو مرتبط :
آرمان خواهی مخالف محافظه کاری است، نه مخالف واقع گرایی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اولین روز‌ كاری وزرا چگونه گذشت؟



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب


  استقبال‌ها و بدرقه‌ها در وزارتخانه‌های اقتصادی
اولین روز‌ كاری وزرا چگونه گذشت؟

دیروز وزارتخانه‌ها روز متفاوتی را تجربه كردند‌. دید وبازدیدها رونق داشت و عده‌ها در راهروها و اتاق‌های وزارتخانه‌ها بیش از سالن جلسات و همایش‌ها رونق داشت‌. هر چند دیروز اولین روز كاری وزرا، پس از اعلام نظر مجلس محسوب می‌شد اما برخی از وزرا نه فقط روز جمعه كه حتی روز پنجشنبه، پیش از اعلام رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌در وزارتخانه‌ها حضور یافته و در جریان اوضاع كاری قرار گرفته بودند‌. در این میان تلخ و شیرینی‌هایی برای روایت وجود دارد‌. برخی بدون استقبال آمدند و برخی بدون بدرقه رفتند.

 وزارت نفت
 زنگنه به گفته كاركنان وزارت نفت، حتی روز پنجشنبه نیز سركشی به وزارت نفت داشته است، دیروز در اولین روز رسمی‌كاری خود ساعت هفت و سی دقیقه در دفتر حاضر شده است و شاید بتوان وی را اولین وزیری دانست كه به فاصله 45 دقیقه از ورودش به دفتر كار حكمی‌را صادر كرده است‌.

 

زنگنه مدیركل دفتر وزارتی را تغییر داد‌. منصور معظمی‌را به عنوان سرپرست معاونت امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت و در سومین حکم صادره نیز مهندس محسن پاک نژاد را به سمت سرپرست اداره کل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی منصوب کرد. صدور اولین حكم از سوی وزیر جدید آن هم در ساعت 8:15 موضوع صحبت بسیاری از كاركنان نفت در راهروها بود‌.


 وزارت نیرو
حمید چیت‌چیان وزیر نیرو راس ساعت هشت در وزارتخانه نیرو حاضر شد‌. مجید نامجو كه از ساعتی قبل وارد وزارتخانه شده بود از وی استقبال كرد و دفتر وزارت را شخصا به حمید چیت‌چیان تحویل داد‌. حمید چیت‌چیان هر چند تا قبل از ظهر دیروز هیچ حكمی‌را به امضا نرساند اما با كاركنان این وزارتخانه دیدار كرد و از اهداف تعیین شده سخن گفت‌.

 

نامجو پس از حضور چیت‌چیان در وزارتخانه با بدرقه وی، نه در كسوت وزیر نیرو كه با عنوان وزیر سابق نیرو این وزارتخانه را ترك كرد‌.


 وزارت امور اقتصادی و دارایی
 علی طیب‌نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی راس ساعت 8:30 در وزارت امور اقتصادی حضور یافت‌. وی در غیاب حسینی، وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی توسط معاونان و كاركنان این وزارتخانه مورد استقبال قرار گرفت‌. طیب‌نیا پیش از ظهر دیروز جلسه‌ای نیز با شورای معاونان وزارت نیرو برگزار كرد و از وضعیت این وزارتخانه مطلع شد و اهداف تعیین شده را به همكاران تازه‌اش اعلام كرد‌.


 وزارت مسكن وشهرسازی
عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ساعت 8 صبح در حالی وارد وزارتخانه تحت تصدی‌اش شد كه علی نیكزاد وزیر سابق همچنان در وزارتخانه حضور داشت. وی از آخوندی استقبال كرد و جلسه‌ای نیز با حضور وی و معاونان تشكیل داد‌. در این جلسه نیكزاد از وضعیت كارهای صورت گرفته در حوزه راه و شهرسازی گزارش داد و كارها و اولویت‌های مطرح را تشریح كرد. آخوندی نیز اعلام كرده است قصد دارد برای پیشبرد اهداف از مدیران شایسته و كارآمد استفاده كند‌.


 وزارت كار، رفاه و امور اجتماعی
 عقربه‌های ساعت به 14 نزدیك می‌شد اما هنوز وزیر جدید كار، رفاه و امور اجتماعی در این وزارتخانه حضور نیافته بود‌. می‌گفتند وزیر سابق نیز به این وزارتخانه نیامده و در كل نیمروز دیروز روز بدون وزیر این وزارتخانه مهم تلقی می‌شود‌.


 بر اساس گفته‌های كاركنان و اعضای روابط عمومی، اولین جلسه كاری علی ربیعی برای بعداز ظهر برنامه ریزی شده بود‌.این جلسه مقرر بود با حضور معاونان وزارتخانه برگزار شود‌.


 وزارت جهادكشاورزی
علی ربیعی تنها وزیری نبود كه روز گذشته در اولین ساعات روز، دفتر خود را خالی نگه داشت‌. محمود حجتی نیز به گفته كاركنان این وزارتخانه تا ظهر دیروز در دفتر خود حاضر نشد‌. البته یكی از كاركنان روابط‌عمومی‌وزارت جهاد كشاورزی از برگزاری جلسه‌ای توسط حجتی در اولین روز كاری‌اش خبر داد اما از مفاد جلسه اطلاعی نداشت‌. محمود حجتی مانند بیژن زنگنه و عباس آخوندی پیش از این در وزارتخانه خود سابقه وزارت دارد‌.


 وزارت صنعت، معدن و تجارت
 اولین روز كاری محمدرضانعمت‌زاده وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت در حالی آغاز شد كه تمامی‌تلفن‌های این وزارتخانه به دلیل اشكال فنی یا دلایل دیگری كه معلوم نشد، قطع بود‌. تلفن‌خانه این وزارتخانه از تمامی‌تماس‌گیرندگان می‌خواست فردا نسبت به پیگیری كارهای خود اقدام كنند‌. وی در ساعات اولیه روز وارد وزارتخانه شد و مورد استقبال جمعی از معاونان ومدیران كل قرار گرفت.


 وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
محمود واعظی وزیر جدید ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز به گفته كاركنان این وزارتخانه در اولین ساعات صبح در دفتر كار خود حاضر شد‌.


روابط عمومی‌اعلام كم و كیف جلسات كاری وی را به دفتر وزارتی محول كرد اما كاركنان دفتر وزارتی نیز حاضر نشدند درباره اولین روز كاری آقای واعظی توضیح خاصی ارائه كنند و تاكید كردند كه نمی‌توانند از جزئیات كاری وی اطلاعی در اختیار خبرنگاران قرار دهند‌./روزنامه قانون