سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

مراقبت دهان و دندان زمان بارداری



دهان و دندان,مراقبت دهان و دندان

 


مراقبت دهان و دندان در زمان بارداری

 

« بهداشت دهان ودندان » و پیشگیری از بیماریهای دهان ودندان هر چند در همه طول عمر امری لازم و ضروری است و لیكن...

 

در دوران حاملگی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد رعایت نكاتی بسیار ساده می تواند به سلامتی مادر در دوران حاملگی و پس از آن كمك شایانی بنماید. مادر باردار باید به این نكته توجه نماید كه در هنگام حاملگی , مسئولیت دو نفر یعنی خود و كودك را برعهده گرفته است . بایستی در حد توان از بهترین غذا استفاده كند و به نحواحسن از خود مراقبت نماید. بسیار مهم است كه در این دوران موادغذایی كافی وارد بدن شوند. باید به میزان كافی از لبنیات تازه , پروتئین ها , سبزیجات و مركبات استفاده نماید. پوسیدگی دندانها: عده ای معتقدند كه در اثر حاملگی دست كم یك دندان آنها از دست رفته است و بقیه دندانها دچار آسیب جدی شده اند. حاملگی به خودی خود باعث از دست رفتن دندانها نمی شود بلكه با ایجاد بعضی عوارض در نهایت گاهی منجر به آسیب دندان می شود. به عنوان مثال زنان باردار در دوران حاملگی گاه دچار تهوع و استفراغ های مكرر می شوند. استفراغ كردن باعث می شود بزاق دهان اسیدی شود و اسیدی شدن بزاق هم احتمال ایجاد پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش می دهد. « پوسیدگی دندانها ناشی از تهاجم اسید بر مینای دندان است و روند پوسیدگی در نتیجه وجود پلاك میكروبی ایجاد می شود »

 

 

ژنژیویت حاملگی چیست؟

 

در طی دوران حاملگی به علت بالارفتن سطح بعضی از هورمونها(خصوصا افزایش میزان پروژسترون ) واكنش لثه ها به پلاك دندانی افزایش یافته و امكان بوجود آمدن التهاب لثه (ژنژیویت ) زیاد می شود كه به آن « ژنژیویت حاملگی » می گویند.بنابراین رعایت بهداشت دهان ودندان و برداشتن پلاك دندانی و تمیزكردن مرتب دندانها در دوره حاملگی از اهمیت بیشتری برخوردار است . گاهی استفاده از قرصهای ضدبارداری نیز همین اثر را با شدت كمتری روی لثه می گذارد. در صورتی كه علیرغم رعایت بهداشت , در دوران حاملگی دچار التهاب و خونریزی لثه شدید بایستی به دندانپزشك مراجعه كنید.

 

 

تومور حاملگی

 

تغییرات هورمونی در دوران بارداری گاهی اوقات سبب تغیر حجم لثه می شود. در پاره ای از موارد لثه بین دندانی یك یا دو دندان تغییر حجم داده , جویدن را دچار اشكال میسازد.گاه به این بافت التهابی تغییر حجم یافته « تومور حاملگی » اتلاق می شود. این حالت معمولا با حذف عوامل محرك موضعی از بین می رود. اما گاهی لازم است كه توسط عمل جراحی سلامت را به نسج لثه برگرداند. حالت یاد شده معمولا زمانی ایجاد میشود كه از ابتدا كنترل دقیقی بر روی تشكیل پلاك صورت نگرفته است .

 

 

پیشگیری و مراقبت

 

بهتر است دهان ودندان هر خانمی قبل از حاملگی به طور دقیق معاینه و در صورت نیاز درمان شود.

 

در دوران بارداری ضمن انجام سایر مراقبتها , دهان , دندانها و لثه هم باید به طور كامل توسط كاركنان بهداشتی معاینه شده , روشهای مسواك زدن و رعایت بهداشت با دقت بیشتری در این دوران آموزش داده شود , در عین حال باید توجه مادر را به نقاطی كه دارای التهاب و خونریزی می باشند جلب نمود.

 

بسیار دیده شده كه بیماران با مشاهده خونریزی از لثه , از مسواك زدن خودداری می نمایند. در اینگونه موارد مادر باید بداند كه علیرغم وجود خونریزی لثه ناحیه مربوطه را مسواك بزند البته می توان از یك تكه پارچه حوله ای نازك تمیز كه به دور انگشت اشاره پیچیده شده نیز برای ماساژ لثه و تمیز نمودن دندانهای ناحیه مربوطه استفاده نمود.

 

 

توجه :

 

مادر باردار باید در ماههای 3 و 4 و 5 و 6 و 7 حاملگی هر ماه یكبار و در ماههای 8 و 9 هر ماه دوبار از نظر بهداشت دهان و دندان توسط كاركنان بهداشتی مراقبت شده , وضعیت دهان و دندان وی در ماههای 3 و 5 و 7 حاملگی در پرونده خانوار ثبت گردد.

 

در صورت وجود التهاب و خونریزی از لثه یا تومور حاملگی یا مورد غیرعادی دیگر باید به مراكز بهداشتی درمانی مراجعه نماید.

 

در صورت نیاز مادر باردار به درمانهای دندانپزشكی بهترین زمان سه ماهه دوم حاملگی و ترجیحا ماه پنجم می باشد.

 

به یاد داشته باشید كه رفتار پدر و مادر الگویی برای كودكان است و عادات منظم بهداشتی شما می تواند فرزند شما را تحت تاثیر قرار دهد با دندانپزشك درباره مراقبت از دندانهای كودك صحبت كنید و با مشكلات و مسائل مربوط به رشد دندانهای كودك آشنا شوید.

 

منبع:negahak.net


ویدیو مرتبط :
مراقبت از دهان و دندان در خارج از كشور-دكتر كرایه چیان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مراقبت از دندان‌های مصنوعی



 

 

مراقبت از دندان‌های مصنوعی

 

 

دندان یكی از اعضای بدن انسان و پوسیدگی، شایع‌ترین مشكل آن است و اگر پوسیدگی پیشرفت كند و بیماری‌های بافت‌های نگهدارنده دندان جلوگیری نشود، مهم‌ترین عامل جویدن، یعنی دندان‌ها را از دست خواهیم داد.

 


دكتر علیرضا كریمی‌مجرد، دندانپزشك و متخصص بیماری‌های دهان در گفتگو با «جام‌جم» می‌گوید: تحلیل فیزیولوژیك و تغییرات نسوج نگهدارنده دندان‌ها كه با گذشت سن به وجود می‌آیند، دوره بی‌دندانی را سرعت می‌بخشند.

 


وی اظهار می‌كند: جایگزینی دندان‌ها بسته به این كه تعدادی یا همه آنها از میان رفته باشند، به وسیله پروتزهای ثابت (بریج‌ها) و پروتزهای متحرك (پارسیل و كامل) صورت می‌گیرد.

 


تمیز كردن روزانه دندان‌های مصنوعی برای جلوگیری از باقیماندن ذرات غذایی و لك‌ برداشتن ضروری است. به گفته این پزشك متخصص، لك برداشتن دندان‌ها می‌تواند باعث مشكلاتی در ارتباط با ظاهر دندان،‌ بوی دهان، تحریك (سوزش و خارش) بافت‌هایی كه زیر دندان مصنوعی قرار گرفته‌اند و عفونت در دهان شود.

 

 


ضرورت تمیز نگه داشتن دندان‌های مصنوعی

 


دكتر كریمی مجرد با اشاره به این كه شستن دندان‌های مصنوعی با آب (پس از هر وعده غذا) برای پاك كردن ذرات غذایی مفید است، یادآور می‌شود: پس از هر وعده غذا باید دندان‌ها با آب و صابون یا یك خمیردندان ملایم شستشو شوند و نباید از پودرهای شوینده یا دیگر شستشو دهنده‌های ساینده استفاده كرد، چرا كه آنها موجب خراش دندان‌ها می‌شوند.

 


خراش‌ها می‌توانند دندان مصنوعی را مستعد جمع‌آوری ذرات غذایی و ایجاد لكه و پلاك كنند. این متخصص بیماری‌های دهان می‌گوید: بهتر است برای تمیز كردن دندان‌های مصنوعی از یك برس تمیز یا یك مسواك نرم استفاده كرد، ولی فراموش نكنید كه برای تمیز كردن دندان‌های طبیعی از یك مسواك مجزا استفاده كنید.

 


به گفته دكتر كریمی مجرد، می‌توان برای از بین بردن لكه‌های روشن و نیز مواد باقیمانده، دندان مصنوعی را در یك حلال مناسب یا یك دترژنت (مواد كف‌كننده و شوینده) با عمل شیمیایی شناور كرد. این عمل می‌تواند به طور روزانه یا چند بار در هفته انجام شود.

 


به گفته وی، روش تمیز كردن اولتراسونی نیز می‌تواند به وسیله دندانپزشك برای از میان بردن لكه‌های تیره‌تر انجام شود كه موثرترین راه برای تمیز نگه داشتن دندان‌های مصنوعی شستشوی روزانه و غوطه‌ور كردن آنها در حلال‌های شیمیایی است.

 


این پزشك متخصص می‌افزاید: بهتر است هنگام شستن دندان مصنوعی آن را خیلی محكم و تحت فشار نگه ندارید چون باعث شكسته شدن آن می‌شوید.

 


دندان‌ها را باید در ظرفی كه تا نیمه با آب پر‌شده قرار داد. آنها را هرگز در آب داغ شناور نكنید، زیرا فرم دندان‌ها را بدشكل و اندازه آنها را به هم می‌زند.

 


وی اذعان می‌كند: ذرات غذایی باقیمانده در دندان‌ها را با یك ابزار تیز پاك نكنید. برای این كار باید از دندانپزشك كمك گرفت.

 

 


استراحت از نوع لثه‌ای

 


دكتر كریمی مجرد می‌گوید: بهتر است دندان‌های مصنوعی هنگام شب (خوابیدن) یا ۶ تا ۸ ساعت در طول روز بیرون آورده شود؛ زیرا استفاده مداوم از آن فرصت تنفس را از لثه‌ها می‌گیرد كه نتیجه‌اش ایجاد عفونت در بافت‌های نرم زیر دندان‌های مصنوعی خواهد بود.

 


پس نیاز است وقتی دندان مصنوعی در دهان قرار ندارد، آن را در آب یا یك حلال مناسب نگه دارید، چون دندان‌ها برای حفظ و اندازه مناسبشان نیاز دارند در محیطی مرطوب نگهداری شوند.

 

 


نگهداری از لثه

 


لثه‌ها باید روزانه به وسیله یك مسواك نرم یا یك پارچه تمیز شوند. این كار موجب برطرف شدن آثار و ذرات روی لثه‌ها وتحریك گردش مواد در بافت‌ها می‌شود.

 


این متخصص بیماری‌های دهان می‌گوید: لثه‌ها را می‌توان با قرار دادن انگشت شست و اشاره در حاشیه آنها تحریك كرد.

 

 


اما چگونه می‌توان فهمید دندان‌های مصنوعی اندازه مناسبی دارند؟!

 


دكتر كریمی‌مجرد در این باره تصریح می‌كند: با گذشت زمان، استخوان‌های آرواره تغییر می‌كنند، بنابراین ممكن است فرد نیاز داشته باشد كه مجدد دندان‌هایش را تغییر دهد یا یك دست دندان مصنوعی جدید بسازد.

 


به همین دلیل بهتر است فرد با مشاهده مشكلاتی در تكلم، وجود بافت‌های قرمز و ملتهب در دهان،‌ ترك خوردن گوشه دهان، مشكل جویدن و اذیت شدن گونه‌ها به پزشك متخصص مراجعه كند.