سلامت
2 دقیقه پیش | نشانه ها و عوارض کمبود ویتامینها در بدنویتامینها نقش مهمی را در بدن انسان ایفا میکنند. بهنحویکه کمبود ویتامین (حتی یکی از آنها) میتواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ... |
2 دقیقه پیش | چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش میزنند؟فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ... |
كاهش میل جنسی بیماری نیست؟!
دختران و پسران حتی پیش از ازدواج دغدغههایی در زمینه میل جنسی دارند و خیلی وقتها سوالشان این است كه طبع ما گرم است یا سرد یا مزاج ما به لحاظ جنسی به هم میخورد یا نه؟
میل جنسی مساله پیچیدهای است كه متغیرهای زیادی در تعیین آن نقش دارند و منحصر كردن آن به چند متغیر، ساده كردن صورت مساله است. دكتر علی آذین، مشاور خانواده در حوزه سلامت جنسی میگوید به خاطر همین سوءتفاهمها زوجها به كلینیك مراجعه و فكر میكنند قرصها یا مداخلات درمانی دارویی سریعی در دسترس است كه میتوانند به سادگی مشكلات میل جنسی را حل كنند اما زمانی كه برای زوجها توضیح میدهیم مشكلات میل جنسی را چه عوامل متعددی به وجود میآورند و چه عواملی منجر به ادامهدار شدن آن میشوند، زوجها درمییابند كه درمان این مساله به میزانی كه فكر میكردهاند ساده نیست و نیازمند یك تحلیل صحیح است؛ بنابراین توقع اینكه درمانگر بتواند از طریق دارو معجزهای انجام دهد، تصوری اشتباه است.
تمایلات جنسی تغییر میكند
در مرحله اول باید در نظر داشته باشیم كه میل جنسی تحت تاثیر چه عواملی قرار میگیرد. شاید شناختهشدهترین موردی كه همه در مورد میل جنسی میدانیم این باشد كه از همان حوالی بلوغ تغییرات هورمونی در بدن به وجود میآید كه عمدهترین آن افزایش هورمون تستوسترون یا هورمون مردانه است كه در هر دو جنس منجر به ایجاد تكانههایی میشود كه به صورت میل جنسی بروز میكند. همچنین میل جنسی تحت تاثیر عوامل بیوشیمیایی (میانجیهای شیمیایی سیستم عصبی مركزی) هم قرار میگیرد. پس در شرایط خوب برای اینكه میل جنسی مناسب وجود داشته باشد از همان دوران بعد از بلوغ باید هورمون به میزان كافی باشد و تعادلی هم بر میزان مواد شیمیایی مغز حاكم باشد. همانطور كه خلق انسان تغییر میكند تمایلات جنسی هم تحت تاثیر همین موارد زیستشناختی میتواند كاهش یا افزایش داشته باشد.
تاثیر سلامت روان بر میل جنسی
بعد از مسائل زیستشناختی، توجه به مسائل روانشناختی بسیار مهم است. برای اینكه یك فرد میل یا رفتار جنسی مناسبی داشته باشد، لازم است از سلامت نسبی روانی برخوردار باشد؛ بنابراین فردی كه خلق بهشدت افسردهای دارد، همانطور كه این قضیه در میزان خواب و اشتهایش به غذا تاثیر گذاشته، تمایلات جنسیاش را هم كم میكند. نكته مهم این است كه فرد افسرده علاقهاش را به اغلب چیزهایی كه قبلا دوست داشته از دست میدهد. پس همانطور كه اشتها، خواب و سایر علایق تحت تاثیر قرار میگیرد، میل جنسی هم در برخی اختلالات روانپزشكی كاهش پیدا میكند. به عبارتی گاهی فقدان و كاهش میل جنسی یكی از نشانههای افسردگی فرد است. در شرایطی كه فرد اضطراب یا اختلالی مثل وسواس دارد هم گاه به سختی میتواند با فرد دیگری رابطه ای صمیمی برقرار كند.
خصومتهای زن و شوهری را كنترل كنید
از موارد بسیار تاثیرگذار بر میل جنسی تعاملات زن و شوهرهاست. دلخوریها، خصومتهای زن و شوهر و بی توجهی به نیازهای یكدیگر، پشت در اتاق خواب متوقف نشده و وارد زندگی زناشویی میشوند. از مشخصات این گونه اختلالات میل جنسی این است كه فرد اغلب، تكانهها، افكار و خیالپردازیهای جنسی دارد ولی نسبت به روابط جنسی با همسر خود بیعلاقگی نشان میدهد. طبیعی است كه در این موارد عمده مداخلات درمانی باید روابط كلی بین زوجین را هدف قرار دهد و نه صرفا تعامل جنسی آنها را.
حریم خصوصی داشته باشید
مورد دیگری كه مهم است شرایط اجتماعی است. زن و شوهرهایی كه به دلیل زندگیهای پیچیده امروزی حریم خصوصی كافی ندارند تا لحظاتی را با هم سپری كنند و روابط عاطفی داشته باشند یا افرادی كه اصولا به واسطه مشكلاتی مثل شیفتهای كاری متعدد یا ناهماهنگ بین زوجها نمیتوانند اوقات چندانی را با هم سپری كنند و. . . همه اینها نمونههایی از شرایط اجتماعی نامناسب هستند. مثلا خانهها كوچكتر شده و گاهی زوجها از پدر و مادرشان هم نگه داری میكنند و وقتی بچهها هم بزرگتر می شوند بعضاً یك اتاق خواب و حریم شخصی برای اینكه زوج راحت باشند، وجود ندارد. گاهی چند شیفت كار كردن، استرس بالا، مسائل اقتصادی و شغلی مشكلاتی را به وجود میآورد و دیگر توان جسمی و روانی برای فرد باقی نمیگذارد. همه این دغدغههای اجتماعی بر میل جنسی تاثیرگذار است.
برانگیختگی جنسی مهمتر از میل جنسی است
در كنار مسائل زیستی، روانشناختی، اجتماعی و ارتباطی، دو نكته مهم وجود دارد. تا چند سال پیش تصور بر این بود كه وقتی تغییرات بلوغ صورت گرفت دیگر همه آدمها باید به طور مداوم دارای تمایلات جنسی مستمر باشند. در مطالعات یكی، دو دهه اخیر مشخص شد شیوع اختلالات میل جنسی بهویژه در زنان در بسیاری از جوامع و حتی بعضاً در كشورهای توسعهیافته بسیار قابل توجه است. بنابراین یك علامت سوال بزرگ پیش آمد كه مگر میشود این اختلال تا این حد شایع باشد؟ این سوال منجر به تحقیقات بیشتری شد كه نشان میداد برخلاف گذشته كه تصور میشد حتما پاسخ جنسی انسانها با میل جنسی شروع میشود و بعد برانگیختگی جنسی اتفاق میافتد، گاهی باید برانگیختگی جنسی به وجود بیاید و بعد میل جنسی ایجاد شود. اگر سبك زندگی زن و شوهر به صورتی باشد كه حالت اغوا كردن و برانگیختگی برای هم نداشته باشند، ممكن است كه بعد از هفتهها هیچ یك تمایلی به برقراری رابطه جنسی نشان ندهند اما همین خانمی كه میل جنسی ندارد با هدیه گرفتن یك شاخه گل، نوازش، حرفهای محبتآمیز و. . . برانگیخته میشود و میل جنسی در او بیدار میشود. مردی هم كه تحت تاثیر خستگی كاری شاید اصلا به رابطه جنسی فكر هم نمیكند، وقتی با پوشش، رفتار، جملات و فضای خاصی كه توسط خانم فراهم شده مواجه میشود تمایل جنسیاش بروز میكند. پس تلاش دو نفر برای ایجاد شرایطی برای برانگیختگی جنسی بسیار تاثیرگذار است.
تاثیر تداوم تجربههای خوشایند
نكته مهم دیگر این است كه چه با میل جنسی، چه بدون آن و چه با برانگیختگی كافی یا بدون آن، وقتی یك رابطه جنسی شكل میگیرد، در نهایت به چه تجربهای ختم میشود؟ آیا به تجربهای رضایتبخش ختم میشود یا منجر به تجربهای میشود كه فرد فكر میكند خواستههایش نادیده گرفته شده و رضایت جنسیاش فراهم نشده و با پایانی ناخوشایند خاتمه یافته است.
این مساله در ایجاد میل به تكرار یك تجربه نقش بسیار مهمی دارد و چنین شرطی شدنهایی منحصر به انسان نیست و شامل سایر پستانداران هم میشود كه تجارب خوشایند به صورت شرطی باعث میشود كه موجود زنده بخواهد تجربه را تكرار كند. در نتیجه تجربه خوب جنسی منجر به درخواست مجدد برای شروع رفتار جنسی خواهد بود. اگر این تجاربی كه رضایتبخش نیست برای مدتی ادامه پیدا كند، ممكن است میل جنسی زوجین برای برقراری ارتباط با یكدیگر كاهش جدی نشان دهد.
این مشكل موقت بسیار رایج است
نباید فراموش كرد كاستی در میل جنسی به صورت موقت مسالهای بسیار رایج است كه تحت تاثیر شرایط مختلف فردی و اجتماعی ایجاد میشود. همانطور كه هر فردی گاهی ممكن است حال و حوصله انجام كاری را نداشته باشد ممكن است تمایلش نسبت به دو ماه یا چند سال گذشته هم تغییر كند. نفس این تغییر الزاما بیماری نیست. زمانی این مساله نیاز به مداخلات تشخیصی و درمانی پیدا میكند كه جدی و ماندگار باشد، ماهها طول بكشد و منجر به مشكلات زناشویی شود.
نکته
باید بپذیریم میل جنسی انسانها در سنین مختلف و در شرایط متفاوت زندگی میتواند كم و زیاد شود ولی اگر این شرایط ادامهدار شود به روابط زناشویی آسیب میزند و حتما باید زن و شوهر هر دو با هم به درمانگر مراجعه كنند تا تمام متغیرها همزمان بررسی شود و تعاملات جنسی و گاه حتی غیرجنسی آنها اصلاح شود.
* مشاور خانواده، متخصص پزشکی اجتماعی و فلوشیپ سلامت جنسی
ویدیو مرتبط :
شهوت و میل جنسی
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
10 بیماری موثر بر میل جنسی زنان
بسیاری از بیماریها با کاهش میل جنسی، باعث میشوند روابط زناشویی تحت تاثیر قرار بگیرد. در واقع میتوان کاهش میل جنسی را بهعنوان یکی از بارزترین عوارض این بیماریها بهحساب آورد.
با توجه به این حقیقت میتوان اذعان کرد که اگر دچار کاهش میل زناشویی و یا هر نوع اختلال دیگری در این عملکرد هستید، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید تا دلیل اصلی آن مشخص شود و با رفع مشکل زمینهای، این مشکل شما نیز برطرف شود.
بیماری های موثر
در ادامه به بعضی از مهمترین بیماریهایی که میل زناشویی را تحت تاثیر قرار میدهند اشاره میکنیم:
1- بیماریهای عروقی
برخی از اختلالات عروقی در قالب مشکلات زناشویی خود را نشان میدهند که به مرور زمان رگهای خونی را تحت تاثیر قرار داده، شریانها را سخت و باریک میکنند و همین مساله، خونرسانی به دستگاه تناسلی را کاهش میدهد.
2- دیابت
اغلب مشکلات زناشویی ناشی از بیماری دیابت است که با مشکلات دیگری نظیر آسیبهای عصبی و بیماریهای عروقی همگام میشود. در زنان این عارضه به شکل کاهش میل زناشویی خود را نشان می دهد. البته این عوارض با کنترل قندخون ، فشارخون و مقدار کلسترول خون، قابل جبران است.
3- افسردگی
اغلب بهدنبال افسردگی اختلالات زناشویی بروز میکند. اگر مواد شیمیایی مغز و یا هورمونها و ناقلهای عصبی در وضعیت متعادلی نباشند، میل زناشویی را تحت تاثیر قرار میدهند و داروهای ضدافسردگی باعث کاهش میل زناشویی میشوند.
البته خوشبختانه داروهایی با فرمول مشابه ویاگرا و یا خود ویاگرا میتوانند به بهبود این وضعیت کمک موثری کنند.
4- یائسگی
میل زناشویی زنان به موازات تغییر در هورمونهای خاصی در یائسگی کاهش پیدا میکند. کاهش مقدار هورمون استروژن (هورمون زنانه) در زنان که در انگیختگی زناشویی موثر است، باعث خشکی واژن و دردناکی آمیزش میشود. تستوسترون (هومون مردانه)، هورمونی که در میل زناشویی هر دو جنس نقش دارد، با کاهش فعالیت تخمدانها کاهش مییابد و در مجموع، این مساله باعث کاهش میل زناشویی میشود.
5- عوارض جانبی برخی داروها
داروهای بیشماری هستند که چنین تاثیر ناخواستهای را به همراه دارند. علاوه بر داروهای ضدافسردگی، داروهای فشارخون و حتی داروهای ضدبارداری میتوانند میل زناشویی را تحتتاثیر قرار دهد.
6- ام.اس
بیماری ام.اس که باعث تخریب سیستم عصبی مرکزی میشود، روی عملکرد آمیزشی تاثیر میگذارد. عدم خشنودی از آمیزش و یا کمبود میل زناشویی در زنان میتواند دال بر ابتلا به این بیماری باشد. بیماریهای عصبی دیگری نظیر پارکینسون نیز چنین تاثیر مشابهی را به همراه دارند.
7- آندومتریوز
علایم دردناک بیماری آندومتریوز نظیر گرفتگیهای شکمی دردناک، قاعدگیهای شدید و درد مزمن لگنی، امکان آمیزش را به سختی فراهم میکند و تجربهای ناخوشایند خواهد بود.
8- کیستهای تخمدانی
آمیزشهای دردناک، میتواند علامتی از کیستهای تخمدان باشد. بیماری التهاب لگن و یا سرطان لگن نیز چنین علامتی را به همراه دارند. به طور کلی آمیزشهای دردناک را نباید نادیده گرفت.
9- اختلالات تیروییدی
تیرویید، غدهای در جلوی گردن است که نقش مهمی را در حیات و سلامت فرد ایفا میکند. کنترل سوخت و ساز بدن، از دما گرفته تا وزن، و همچنین سلامت زناشویی از جمله فعالیتهای غده تیرویید است.
10- آپنه
آپنه که اصطلاحا به آن، "خفگی در خواب" میگویند، مشکلی است که در آن تنفس به مدت 10 ثانیه متوقف میشود و این روند مرتب در خواب تکرار میشود.
پزشکان میگویند آپنه نیز میتواند به بروز مشکلات زناشویی در مردان منجر شود.
واقعیتها
شما ممکن است احساس کنید که میل زناشویی شما کمرنگ شده است، یا چیزهایی که قبلا برای شما لذتآور بوده، اکنون ناراحتکننده به نظر میرسند.
شما تنها نیستید. خیلی از زنان در مراحلی از زندگی خود، دچار مشکلات زناشویی میشوند.
ناتوانی زناشویی در زنان دلالت بر مشکلات مزمن یا عودکننده در برخورد با یک یا برخی از پاسخهای زناشویی دارد. به آنچه شما تجربه میکنید، ناتوانی زناشویی در زنان نمیگویند مگر اینکه درباره آن مضطرب شوید، یا تاثیر منفی بر ارتباط شما با همسرتان بگذارد.
اگرچه مشکلات زناشویی مربوط به ناتوانی زناشویی در زنان، دلایل متفاوتی دارد، ولی اغلب قابل درمان هستند.
علایم و نشانهها
دلواپسی زناشویی در زنان در هر سنی اتفاق میافتد، ولی ممکن است در زمان تغییرات هورمونی شایعتر باشد، مانند بعد از زایمان، یا یائسگی.
نگرانیهای زناشویی همچنین ممکن است با بیماریهای عمده ای مانند سرطان همراه باشند.
اگر شما یک یا بیشتر از موارد زیر را تجربه کرده باشید، مشکل شما بهعنوان ناتوانی زناشویی در زنان دستهبندی میشود:
- میل زناشویی در شما کم شده، یا وجود ندارد.
- با انجام فعالیت زناشویی برانگیخته نمیشوید، یا علیرغم میل زناشویی، برانگیخته نمیشوید.
- نمیتوانید به اوج لذت زناشویی (ارگاسم) برسید.
- هنگام نزدیکی، درد دارید.
منبع: نیک صالحی