سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

اختلال روانی قرن



 

اختلال روانی قرن

 

همه ما اضطراب را تجربه کرده‌ایم. بعضی رویدادهای زندگی به ما این باور را می‌دهند که در وضعیت خطرناکی هستیم و در این شرایط، اضطراب، واکنشی طبیعی است اما گاهی نیز بدون هیچ علتی دچار استرس می‌شویم و به اصطلاح دل‌مان شور می‌زند و انگارآرام و قرار نداریم. با دکتر سعید صدر، روان‌پزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره همین موضوع گفتگو کرده‌ایم....

 


آقای دکتر! اضطراب چه تعریفی دارد؟

 

اضطراب اختلالی فراگیر، ناخوشایند و مبهم است که موجب می‌شود فرد نسبت به آینده احساس خطر كند و این حس را داشته باشد كه نیرویی درونی و ناخودآگاه به او مدام هشدار می‌دهد. از اضطراب به عنوان اختلال روانی قرن یاد می‌شود.

 

 

چه نتایجی به همراه دارد؟

 

فرد به اقداماتی دست می‌زند كه بتواند آن اضطراب را برطرف كند. اگر این اقدام «خودآگاه» باشد، فرد از مكانیسم‌های مقابله‌ای استفاده می‌كند و اگر «ناخودآگاه» باشد، فرد از «مكانیسم‌های دفاعی» كمك می‌گیرد.

 

 

مكانیسم‌های دفاعی هم جنبه خودآگاه دارند؟

 

خیر. مكانیسم‌های دفاعی، ناخودآگاه‌اند و از شایع‌ترین آنها می‌توان به «انكار» و «واپس‌زنی» اشاره کرد؛ مثلا اگر اتفاق بدی برای فردی رخ دهد (مثلا مرگ یکی از عزیزان)، اولین واكنش فرد، انكار واقعیت است: «نه، امكان ندارد!» و این «نه» موجب در امان ماندن از یك عارضه قبلی می‌شود و فرد پس از مدتی واقعیت را می‌پذیرد.

 


معمولا در چه شرایطی مضطرب می‌شویم؟


استرس و اضطراب کلماتی هستند که در زندگی روزمره، برای توصیف حالات و احساسات مختلفی استفاده می‌شوند: ‌هنگام سخنرانی در برابر جمع، امتحان، مشکلات مادی، تاخیر در یک قرار و... اما غالبا اضطراب هنگامی بروز می‌کند که شرایط استرس‌زا در زندگی وجود داشته باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که اضطراب در خانم‌ها، طبقات کم‌در‌آمد و میانسالان و سالخوردگان بیشتر است.

 


چه علایمی دارد؟

 

مجموعه‌ای از علایم بدنی، فکری و احساسی: تپش قلب، تنگی نفس، از دست دادن اشتها، تهوع، بی‌خوابی، تکرار ادرار، چهره برافروخته‌، تعرق، اختلال گفتار، بی‌قراری، سردرگمی، اختلال حافظه، حواس‌پرتی، از دست دادن کنترل، کم‌رویی، گوش‌به‌زنگی، عصبی شدن، بی‌طاقت شدن، نگرانی و دلواپسی.

 


به طور میانگین چند درصد افراد جامعه دچار انواع اختلالات اضطرابی هستند؟

 

اختلالات اضطرابی از شایع‌ترین طبقات اختلالات روانی است و به طور متوسط 5 تا 8 درصد افراد دچار نوعی از اختلالات اضطرابی هستند. در عین حال، زنان با شیوع 30/5 درصد در مقایسه با مردان بیشتر ممکن است دچار یک اختلال اضطرابی شوند.

 

اختلال روانی قرن

 

چرا در زنان شایع‌‌تر است؟

 

زنان به دلیل نقش تعیین‌كننده‌ای كه به عنوان مادر و همسر ایفا می‌كنند، بیش از مردان دچار اضطراب می‌شوند. البته فعالیت خارج از منزل در زنان شاغل، اضطراب مضاعفی به دنبال دارد و از دیدگاه فیزیولوژیكی نیز، وجود هورمون‌های «استروژن» و «پروژسترون» در ایجاد اضطراب زنان موثر است. در عین حال، این موضوع تا جایی پپش می‌رود که خانم‌ها بدون دلیل مشخصی همواره اضطراب دارند و این اضطراب به درمان نیاز دارد و به تأخیر انداختن درمان،عوارضی در بردارد.



چه عوارضی؟

 

اضطراب اگر درمان نشود، مزمن می‌شود و موجب اختلال در عملكرد فرد و کاهش عملكرد روزانه او می‌شود. اگر فردمضطرب، دانش‌آموز است، اضطراب موجب افت تحصیلی او می‌شود؛ اگر كارمند است، موجب كاهش كارایی وی می‌شود و اگر خانه‌دار است، تمرکزش را در انجام کارها از دست می‌دهد و به تدریج دچار افسردگی می‌شود و بر مشكلات و اختلالات روانی او افزوده می‌شود.

 


اضطراب قابل درمان است؟

 

بله، به دو صورت: درمان دارویی و روان‌درمانی که به‌صورت هم‌زمان انجام می‌شود.

 


خانواده و اطرافیان فرد مضطرب چه نقشی در رفع اضطراب وی دارند؟

 

مهم‌ترین آدم، خود فرد است که باید به خودش کمک کند. شخصی كه دچار اضطراب است، می‌تواند با مراجعه به یك روان‌شناس و مطرح كردن مشكل خود، سعی در برطرف كردن مشکل خود نماید. البته واضح است كه تغذیه مناسب، فراهم كردن یك محیط آرام و ورزش می‌تواند سبب كاهش اضطراب شود. از طرفی فرد مضطرب باید تحت حمایت خانواده و جامعه قرار گیرد و شرایط محیطی را اصلاح کند.

 

 

در مواقع اضطراب بهتر است چه عکس‌العملی نشان بدهیم؟

 

باید از قدرت خلاق ذهن ناهوشیار خود برای تغییر دادن خویش استفاده کنید و با استفاده از تصویرسازی، تصویرذهنی خود را تغییر دهید تا به جای ترس، احساس اطمینان و قوت قلب بر شما حاکم شود. در عین حال، از تفکر مثبت و واقع‌بینانه برای دیدن خود، موقعیت دوروبر خود کمک بگیرید؛ یعنی آنچه را که دوست دارید وجود داشته باشد، در ذهن خود تصویرسازی کنید و به گونه‌ای رفتار کنید که گویا شخصیتی که می‌خواهید، هستید. اگر هم اضطراب‌تان بی‌مورد است، خود را به کار دیگری سرگرم کنید تا حواس‌تان پرت شود و کمتر فرصت منفی فکر کردن داشته باشید. چند مرتبه ورزش کردن در طول هفته هم موجب کاهش استرس‌های روزمره می‌شود. شاید باورش برای‌تان سخت باشد اما تنفس صحیح هم از راهکارهای موثر در کاهش اضطراب است.

منبع :سلامت


ویدیو مرتبط :
علت اختلال هراس یا اختلال پانیک و درمان آن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

به یاد نویسندگان بزرگی که اختلال روانی امان‌شان را برید



مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان

به یاد نویسندگان بزرگی که اختلال روانی امان‌شان را برید
زندگی نویسندگان به ویژه آن‌هایی که با ادبیات داستانی سر و کار دارند،‌ چنان با پیچیدگی‌های ذهن گره خورده که گاه این ارتباط نزدیک، گریبانگیر نابغه‌های ادبی جهان می‌شود. «جنگ‌ و صلح»، «پیرمرد و دریا» و «لولیتا» زائیده‌ی ذهن اسطوره‌هایی هستند که در گرداب اختلالات روانی خود غرق شدند.
تولستوی، همینگوی و ویرجینیا وولف از مشهورترین رمان‌نویسانی هستند که ذهن خلاق‌شان در کنار آفرینش نمونه‌های بی‌مثال ادبیات داستانی، در مرز میان سلامت روانی و جنون سرگردان بوده است.
در گزارش پیش رو، از 10 قلم به‌دست صاحب‌نام دنیای ادبیات که از ناهنجاری‌های روانی رنج می‌برده‌اند یاد می‌کنیم:

مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان


* «لئو تولستوی»
خالق «جنگ و صلح» که به جرات می‌توان وی را معروف‌ترین نویسنده‌ی تاریخ ادبیات روس دانست، ‌دوره‌های متعدد افسردگی را در طول عمر 83 ساله‌ خود پشت سر گذاشت. نویسنده‌ی «آنا کارنینا» که بیشتر برای خلق شخصیت‌هایی عمیق و متعدد در رمان‌هایش شهرت دارد،‌ دائما درگیر سوالات بزرگی حول محور شرایط نابسامان انسان مدرن بود و همین امر روز به روز وی را به سمت افسردگی‌های طولانی مدت و جدی سوق می‌داد. کار تولستوی اما به خودکشی نکشید و ذات‌الریه بود که نقطه‌ی پایانی بر زندگی‌اش بود.


* خالق «سفرهای گالیور»
«جاناتان سوییفت» نویسنده‌ی انگلیسی - ایرلندی بود که معروف‌ترین اثرش رمان کلاسیک و ماندگار «سفرهای گالیور» است. آنچه از نوشته‌های «ویل دورانت»، فیلسوف و تاریخدان معروف برمی‌آید حاکی از آن است که سوییفت در سال 1738 علائم کامل دیوانگی را از خود بروز می‌داد، اما زمان شروع بیماری وی کاملا مشخص نیست. ویل دورانت در این‌باره نوشته است: آنچه مسلّم است این که در سال 1742 وی سلامت‌، تعقل و ثبات ذهنی خود را از دست داد. مثلا یک‌بار، پنج نفر با وی دست و پنجه نرم کردند تا او چشمان خود را از کاسه بیرون نیاورد! پس از این ماجرا بود که سوییفت به مدت یک سال سکوت کامل اختیار کرد.


* جک کرواک
خالق «در جاده» از روان‌گسیختگی (شیزوفرنی) رنج می‌برد. وی به دلیل این اختلال شخصیتی از نیروی دریایی آمریکا اخراج شد و پس از آن با اعتیاد به مصرف الکل،‌ ماری‌جوانا و داروهایی چون آمفتامین بیشتر و بیشتر در نابسامنی‌های روانی غرق شد. «در جاده» رمان 10 فصلی که نمونه‌ی درخشانی از سبک ادبی جریان سیال ذهن محسوب می‌شود، توسط «والتر سالس» به دنیای سینما راه یافت‌.

مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان


* «ارنست همینگوی»

اسطوره‌ی ادبیات مدرن آمریکا از معروفترین رمان‌نویسان این فهرست به حساب می‌آید‌؛ چرا که بیماری روانی او در پایان کار منجر به خودکشی‌اش شد. درباره‌ علت ابتلای خالق «پیرمرد و دریا» به ناهنجاری‌های ذهنی، فرضیات بسیاری عنوان شده که اعتیاد به مشروبات الکلی‌، صدمه مغزی، بیماری ارثی هموکروماتوز (پدر، ‌خواهر و برادرش هم دست به خودکشی زدند) و رسیدن به پوچی در اوج توانمندی از بارزترین آنهاست.

همینگوی طی سال‌های 1960 و 1961 چندین‌بار تحت شوک‌های الکتریکی قرار گرفت، اما سرانجام در صبح یکی از روزهای جولای 1961، تپانچه‌ محبوبش را برداشت و به مغز خود شلیک کرد.

 

مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان

*‌ «سیلویا پلات»

خالق «حباب شیشه» از جمله چهره‌های ادبی است که همواره حاشیه‌های بسیاری درباره زندگی‌اش وجود داشته است. این شاعر آمریکایی همسر «تد هیوز»، شاعر سرشناس انگلیسی بود. به دلیل تجربه‌ی دوره‌های طولانی مدت و متناوب افسردگی‌، پلات بارها تحت درمان شوک الکتریکی قرار گرفت، اما هربار پس از این دوره‌ها، وی دست به خودکشی ناموفق می‌زد. سیلویا پلات 31 ساله بود که جسدش را در کنار گاز آشپزخانه پیدا کردند. وی این‌بار گاز را راهی برای خودکشی قرار داده بود.

 

مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان


*‌ خالق «شرلوک هلمز»

«سر آرتور کانن دویل» نویسنده‌ برجسته‌ اسکاتلندی بود که داستان‌های کارآگاهی «شرلوک هلمز» وی هنوز پس از دو قرن دستمایه‌ آثار پرطرفدار تلویزیونی و سینمایی می‌شود. جالب اینکه کانن دویل خود در جوانی به کار طبابت می‌پرداخته، اما به دلیل ناکامی در این حرفه، به دنیای کاغذ روی آورد. نویسنده‌ «شرلوک هلمز» پس از مرگ همسرش در سال 1906 و متعاقب آن مرگ پسرش در جنگ جهانی اول، دچار افسردگی شد و به علوم غیبی و افسانه‌های پریان پناه آورد.


بررسی‌هایی که اخیرا درباره‌ی این داستان‌نویس اسکاتلندی انجام شده حاکی از آن است که وی از بیماری روان‌گسیختگی رنج می‌برده است. آشفتگی‌های روانی کانن دویل احتمالا ریشه‌ای ارثی داشته است. این نویسنده‌ی مشهور مدعی بوده که صداهایی را از دنیای دیگر می‌شنود! «سر آرتور کانن دویل» در جولای 1930 و در سن 71 سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت.

 

مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان

* «ادگار آلن پو»
جنایی‌نویس سرشناس آمریکایی که سال‌ها با آفریده‌های جوهری‌اش قلب خوانندگان را به تپش درمی‌آورد‌، همواره درگیر شیاطین ذهنی خود بود. نویسنده‌ شعر معروف «کلاغ» شاید تنها چهره‌ای بود که به دیوانگی خود اعتراف کرد. وی پس از مرگ همسرش نوشت: در حد غیر معمولی حساس و عصبی‌ام. دیوانه‌ای شده‌ام با وقفه‌های طولانی‌مدت سلامت روانی.


در اکتبر 1849 وی را آشفته و در حال گفتن هذیان‌ در خیابان‌های بالتیمور پیدا کردند؛ در حالیکه حتی نمی‌توانست توضیح دهد چرا کارش به اینجا کشیده است. این شاعر و داستان‌ کوتاه‌نویس مطرح روز بعد در بیمارستان جان خود را از دست داد.

 

مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان

*‌ «ویرجینیا وولف»

خالق «به سوی فانوس دریایی» را بدون شک می‌توان مطرح‌ترین نویسنده‌ی زن ادبیات مدرن نامید. وی که در میان آثارش رمان‌های برجسته‌ی چون «خیزاب‌ها» را دارد‌، در طول زندگی‌اش با نابسامانی‌های بسیاری دست و پنجه نرم کرد. پس از آنکه در کودکی مادر و خواهر ناتنی‌اش را از دست داد،‌ به دوره‌های متناوب افسردگی دچار می‌شد و چندین‌بار فروپاشی عصبی را تجربه کرد.

وولف که طی جنگ جهانی دوم خانه‌ی خود را در لندن از دست داد، ‌در مارس 1941 ناگهان میز نهار را ترک کرد،‌ سنگ‌هایی را در جیب پالتوی خود گذاشت،‌ به نزدیک‌ترین رودخانه‌ی محل زندگی‌اش رفت و خود را در آب انداخت.

 

مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان

* «ولادیمیر ناباکوف»

خالق «لولیتا» و نویسنده‌ی سرشناس روسیه به نوعی از وسواس روانی به نام هم‌رنجی (Synesthesia) رنج می‌برد. این نابغه‌ی ادبی که به سه زبان انگلیسی‌، فرانسوی و روس تسلط داشت، جزو طراحان بزرگ سیستم‌های پیچیده‌ی بازی شطرنج هم محسوب می‌شد. نویسنده‌ی رمان «لولیتا» به عنوان مجموعه‌دار پروانه و شب‌پره هم شهرت دارد.

ناباکوف که دوران کودکی شگفت‌انگیزی را تجربه کرد‌، همواره درگیر ارتباط بین رنگ‌ها و حروف بود. بیماران همرنج افرادی هستند که با احساس تقارنی مداوم مواجه هستند و برانگیخته شدن یک حس در آنها موجب انگیزش احساس دیگر در فکر یا بدن آن‌ها می‌شود؛ به طور مثال ناباکوف معتقد بود رنگ عدد پنج‌، قرمز است و هر حرفی از الفبا یک رنگ مختص به خود را دارد. ناباکوف روز دوم جولای 1977 در مونترو آمریکا درگذشت.


* گابریل گارسیا مارکز
آخرین نام این فهرست «گارسیا مراکز»، اسطوره‌ی ادبیات آمریکای لاتین و خالق اثر ماندگار «صدسال تنهایی» است که سال گذشته داستان ابتلای وی به آلزایمر و زوال عقل تیتر اول روزنامه‌های جهان شد. این نویسنده‌ کلمبیایی برنده نوبل ادبیات پس از چاپ آخرین کتابش در سال 2004 دیگر چیزی نمی‌نویسد.

مادر و برادر مارکز هم سرنوشت مشابهی در از دست دادن مشاعر داشته‌اند و دنیای ادبیات هنوز در شوک ابتلای اسطوره‌ رئالیسم جادویی به زوال عقل است. درحالیکه رئیس بنیاد روزنامه‌نگاری مارکز معتقد است «گابو» مشاعرش را از دست نداده، او فقط یک فرد مسن است که کمی حافظه‌اش دچار اختلال شده است.

 

مشهورترین نویسندگان,ادبیات داستانی,مشهورترین رمان‌نویسان


مارکز
گفته می‌شود گابریل گارسیا مارکز که رمان‌های برجسته‌ای چون «پاییز پدرسالار» و «خاطره‌ی دلبرکان غمگین من» را در کارنامه‌ی درخشان خود دارد، از ترس این که مخاطبش را نشناسد، از جواب دادن به تلفن خودداری می‌کند..../isna.ir