سلامت
2 دقیقه پیش | نشانه ها و عوارض کمبود ویتامینها در بدنویتامینها نقش مهمی را در بدن انسان ایفا میکنند. بهنحویکه کمبود ویتامین (حتی یکی از آنها) میتواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ... |
2 دقیقه پیش | چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش میزنند؟فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ... |
آنچه دختران باید درباره سرطان سینه بدانند
وجود هر توده در سینه نشانه سرطان نیست
آنچه دختران باید درباره سرطان سینه بدانند
واقعیت این است که در مورد گذشته های دور اصلا آماری وجود ندارد که بتوان این مقایسه را انجام داد، تنها مسئله ای که می توان به آن اشاره کرد این است که پیشرفت های علمی و تکنولوژیک باعث شده میزان تشخیص سرطان پستان بیشتر شود و در ضمن طول عمر متوسط افراد هم بالا برود و طبیعی است که با افزایش طول عمر هر فرد، احتمال ابتلای او به سرطان بالا برود. سرطان سینه برای بسیاری از زنان یک کابوس است، اما در مورد عمق این کابوس اندکی اغراق صورت گرفته است.
بسیاری از زنان این جمله را شنیده اند که : «از هر 8 زن یک نفر به سرطان سینه مبتلا می شود.» اما این جمله تنها وقتی درست است که شما به سن 85 سالگی رسیده باشید. برای همین حتی اگر متوجه تغییر یا توده ای در سینه خودتان شدید نگران نباشید، البته این به آن معنا نیست که نباید به پزشک متخصص مراجعه کنید، اما لازم نیست فکر کنید به سرطان سینه مبتلا شده اید.
توضیح مختصری درباره آناتومی و فیزیولوژی پستان
بگذارید با اطلاعات پایه شروع کنیم. پستان از بافت چربی و همبند تشکیل شده است. هر پستان از 15 تا 20 لوب تشکیل شده است. هر لوب از تعداد زیادی لوبول تشکیل شده است.داکت ها (لوله) از داخل لوبول ها می آیند و سپس به هم متصل می شوند. لوبول ها شیر را تولید می کنند و این شیر توسط لوله هایی که به هم متصل می شوند حرکت می کند و از طریق نوک سینه خارج می شود.
فضای اطراف لوبول ها و داکت ها را بافت چربی فرا گرفته است. تعداد لوبول ها، داکت ها و میزان شیری که تولید می شود در همه زنان تقریبا یک اندازه است و تنها تفاوت در میزان چربی هاست. در داخل پستان ها به جز داکت ها، کانال های لنفاوی هم وجود دارند که لنف در آن ها جریان دارد. این لنف در داخل لوبول ها می چرخد و سپس به غده های لنفاوی در زیر بغل، سرشانه ها و نقاط دیگر بدن رفته و وارد خون می شود.
هر پستان از 15 تا 20 لوب تشکیل شده است
کار دستگاه لنفاوی بدن (به همراه گلبول های سفید خون) جنگیدن با عفونت ها و جلوگیری از بروز سرطان ها در بدن است. طی بارداری، سه هورمون استروژن، پروژسترون و پرولاکتین باعث ایجاد تغییری در بافت های داخلی سینه می شوند و سپس روند تشکیل و ترشح شیر با تولد نوزاد آغاز می شود.
از درد سینه نترسید
اگر دچار درد سینه هستید، خیلی نگران نباشید. معمولا این دردها ناشی از بالا و پایین شدن هورمون ها طی سیکل های قاعدگی زنانه هستند. به طور معمول درد و حساسیت به لمس در اواسط سیکل قاعدگی به اوج می رسد و تا زمان قاعدگی ادامه می یابد.
اما به طور معمول دردی که در یک نقطه سینه متمرکز باشد، علتی دیگر دارد؛ برای مثال التهاب داکت ها می تواند یک عامل ایجاد درد سینه باشد. این حالت در هوای سرد تشدید می شود. درد معمولا ناگهانی شروع شده و برخی زنان از یک درد سوزشی شکایت می کنند. یک علت کمتر شایع درد سینه در زنان هم سندرم تیتیز است که در آن التهاب مفاصل و بافت همبند رخ می دهد و درد معمولا در بین سینه هاست. کیست های سینه هم می توانند ایجاد درد کنند که در این مورد، درد در یک سینه متمرکز می شود.
ترشحات سینه را جدی بگیرید
بسیاری از ترشحات سینه طبیعی هستند، اما باید هر گونه ترشحی از سینه تان را حتما به پزشک بگویید. به طور معمول، به خصوص در خانم های جوان، ترشحات سینه ناشی از موارد خوش خیم است، اما یادتان باشد در موارد نادر (کمتر از یک درصد) ترشحات سینه در خانم های جوان ناشی از بدخیمی هاست.
شایع ترین علت ترشحات سینه، انجام معاینات زیاد توسط خود فرد است که به خصوص در زنانی که دچار این تفکر هستند که به سرطان سینه مبتلا شده اند دیده می شود. ترشح در حین دوران بارداری هم طبیعی است و جای نگرانی ندارد. برخی داروها و نیز مشکلات تیروئید هم می تواند موجب ترشحات خوش خیم سینه شوند.
اگر ترشح سینه دارید، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید، چراکه ممکن است دچار مشکلات هورمونی باشید. یادتان باشد ترشح سبزرنگ غالبا نشانه بیماری خوش خیمی به نام فیبروکیست است، اما به هرحال به دلیل این که هر ترشحی ممکن است نشانگر یک بیماری باشد، باید ترشحات سینه را جدی بگیرید.
قهوه خطری ندارد
در غرب باور عمومی این است که زنانی که زیاد قهوه می خورند، بیشتر دچار درد در ناحیه سینه های خود می شوند، اما مطالعات جدید این باور را تائید نکرده است. در این مطالعات دیده شده درد سینه در زنانی که مصرف قهوه را کنار گذاشته اند، پابرجا مانده است و شیوع آن در زنان جوان هم در بین افرادی که قهوه مصرف می کنند و آن هایی که نوشیدنی های دیگری مصرف می کنند، تفاوت چندانی ندارد.
در واقع 15 تا 20 درصد سرطان های سینه با احساس ناراحتی همراه هستند
سرطان هم درد دارد
درد سینه بعید است که ناشی از سرطان سینه باشد (به خصوص در زنان جوان)، اما هرگز نباید از درد سینه به راحتی و سرسری بگذرید، به خصوص اگر این درد در یک نقطه متمرکز باشد. باور عمومی این است که درد در سینه یعنی هر چیزی، به جز سرطان اما این باور درست نیست، در برخی موارد معدود، درد در سینه می تواند ناشی از سرطان باشد. در واقع 15 تا 20 درصد سرطان های سینه با احساس ناراحتی همراه هستند، اما به طور کلی درد و حساسیت سینه ها که با شروع دوره های عادت ماهانه آغاز می شود و با پایان آن به اتمام می رسد، عموما مسئله مهمی نیست. اکثریت علت دردهای سینه در زنان موارد خوش خیم است.
راه هایی برای کنار آمدن با درد سینه پیدا کنید
بسیاری از زنان، خود راه هایی برای کنار آمدن با دردهای گهگاهی سینه ها پیدا می کنند، برای مثال برخی زنان با پوشیدن لباس های خاص احساس بهتری می کنند و برخی دیگر هم با تجربه کردن به این نتیجه رسیده اند که هرچه نمک کمتری مصرف می کنند، دردشان کمتر خواهد بود. برخی دیگر با استفاده از قرص های ضد بارداری احساس راحتی می کنند و برخی هم که اضافه وزن دارند، با لاغری بهبود می یابند.
منبع:
مجله سیب سبز
tebyan.net
ویدیو مرتبط :
آنچه "دختران" باید درباره "خودشان" بدانند
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
آنچه خانم ها باید درباره ماموگرافی سینه بدانند
آنچه خانم ها باید درباره ماموگرافی سینه بدانند
اغلب بانوان همواره با کابوس ابتلا به سرطان سینه دست و پنجه نرم میکنند در حالیکه با بهره گیری از روشهای کمک تشخیصی مانند ماموگرافی البته به تجویز پزشک تمام این اضطرابها پایان مییابد.
به دلیل شیوع روز افزون سرطان سینه در بین زنان دنیا از جمله ایران همواره ترس از ابتلا به این سرطان در بین بانوان وجود دارد. اما در مرحله اول میتوان با خود آزمایی تا حدی تودههای غیر متعارف را در بافت سینه تشخیص داد و غیر از این، دو روش تشخیصی ماموگرافی و سونوگرافی بسیار بسیار کمک کننده است.
ماموگرافی چیست؟
در واقع ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی ساده از پستان و ابزاری برای کشف زودرس سرطان های غیر قابل لمس پستان است. ماموگرافی می تواند سرطان پستان را ده سال قبل از آن که قابل لمس شود، شناسایی کند. همه زنان چهل ساله و بیشتر باید هر دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهند. زنانی که افراد درجه یک آنها (یعنی مادر یا خواهرشان) مبتلا به سرطان باشند باید از 35 سالگی ماموگرافی سالانه انجام دهند.
انجام ماموگرافی سرطانزا نیست
برخی انجام ماموگرافی را زمینه ساز سرطان میدانند اما خطرات ناشی از برخورد اشعه ایکس با سینه در ماموگرافی آنقدر ناچیز است که میتوان ان را نادیده گرفت. حتی اگر یک خانم از 40 سالگی تا 90 سالگی هر سال ماموگرافی انجام دهد.
ماموگرافی برای چه کسانی لازم است؟
به طور عمده انجام ماموگرافی در دو گروه یکی بیمارانی که دارای علائم هر یک از بیماریهای سینه مانند عفونت، توده یا غیره باشند و یکی در زنان سالم بالای 50 سال ضروری است.
در بیماران علامت دار که توده مشکوک به سرطان باشد یا با کیستها و تودههای دیگر همراه باشد پزشک انجام ماموگرافی را ضروری میداند، همچنین در افراد مبتلا به سرطان سینه برای پیگیری بیماری انجام ماموگرافی ضروری است. در زنان سالم ماموگرافی به عنوان یک روش تشخیص زودرس استفاده میشود که به این ترتیب که یک ماموگرافی پایه در سنین 35 تا 39 سالگی انجام میشود و سپس از سنین 50 سالگی به بعد بر حسب نظر پزشک هر دو سال یک بار انجام ماموگرافی ضروری است.
سونوگرافی جایگزین ماموگرافی نیست
در این روش از امواج صوتی برای ایجاد تصویر از نقاط مختلف بدن از جمله سینه استفاده میشود و اشعه ایکس هیچ نقشی ندارد. در مواردی که بافت سینه بسیار متراکم باشد یا سن بیماری کمتر از 30 سال باشد، پزشک سونوگرافی را تجویز میکند. نباید فراموش کرد که سونوگرافی به هیچ عنوان جایگزین ماموگرافی نیست بلکه به عنوان وسیله کمکی از آن استفاده میشود.در حال حاضر سونوگرافی بهترین روش تشخیص کیستهای سینه است که در معاینات شبیه تودههای تو پر و سفت خود را نشان میدهد.
کاربردهای ماموگرافی
√ برای بیماریابی زنان بالای ۴۰ سال از نظر سرطان پستان.
√ ارزیابی بیمارانی که توده پستان مشکوک دارند.
√ پیگیری سرطان پستان درمان شده با برداشتن قسمتی از پستان و رادیوتراپی.
√ پیگیری پستان مقابل در فردی که یک پستان به خاطر سرطان برداشته شده است.
رعایت این توصیه ها هنگام گرفتن ماموگرافی به شما کمک می کند:
* هنگام انجام ماموگرافی از موارد خوشبو کننده، پودر یا کرم در زیر بغل استفاده نکنید چرا که ممکن است در کیفیت تصویر تاثیر بگذارد.
* ماموگرام در هفته پیش از پریودشدن انجام ندهید، زیرا در این مدت سینه ها متورم و دردناک است.
* اگر ایمپلنت سینه دارید، به تکنسین قبل از انجام ماموگرافی خبر دهید.
* پیراهنی بپوشید که براحتی بتوانید از سر آن را درآورید. در آوردن لباس بالاتنه کافی نیست.
* همیشه مکان و زمان ماموگرافیها و نمونهبرداریهای احتمالی را یادداشت کنید.
* ماموگرافیهای قبلی را دور نیندازید، حتی اگر طبیعی و بدون هیچ ضایعهای بوده باشد زیرا مقایسه آنها با ماموگرافی آینده به تشخیص ضایعات کمک میکند.
*بهتر است ماموگرافی را در مرکزی انجام دهید که در روز تعداد زیادی بیماری در آنجا ماموگرافی میشوند و تیم پرسنل مهارت بیشتری دارند.
* ماموگرام های قبلی خود را به همراه ببرید.
گردآوری : بخش سلامت صبح بخیر
منابع :
farsnews.com
fa.wikipedia.org
hamshahrionline.ir