فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

کیومرث ملک‌مطیعی: یک قبر رایگان...



 

 

کیومرث ملک‌مطیعی: یک قبر رایگان تنها سهم ما از توجه مسئولان است

 

کیومرث ملک‌مطیعی: یک قبر رایگان تنها سهم ما از توجه مسئولان است .پیرمرد «گیلکی» سینما، تلویزیون و تئاتر کشور از بی‌توجهی‌ها بغض سنگینی داشت، اما صبور بود و جنجال نمی‌کرد و با آرامش درد دل می‌کرد و می‌گفت اینکه یک قبر مجانی سهم هنرمندان از توجه مسئولان باشد نوعی توهین است.

 

حدود دو سال پیش بود که فهمیدیم ملک مطیعی گاهی برای مدتی به کرج می‌آید و در این شهر زندگی می‌کند. پس از فهمیدن این مطلب با او تماس گرفتیم و به همراه چند تن از دوستان علاقمند به هنر به منزلش رفتیم.



او با ما بسیار مهربانانه رفتار کرد. شاید مهربان‌تر از کسی که برای اولین بار شخص دیگری را می‌بیند. در منزلش احساس راحتی می‌کردیم و واقعا حس می‌کردیم که با یک هنرمند مردمی روبرو هستیم.



خانه‌اش ساده بود اما در عین سادگی، صفا و صمیمیتی خاصی داشت. تا جایی که به عنوان مهمان‌هایی که برای اولین بار به آنجا می‌رفتیم، در آن خانه احساس راحتی می‌کردیم و از این که در محضر یک هنرمند مهربان نشسته‌ایم، حس خوبی داشتیم.



خانه‌اش ساده بود و از تجملات خانه‌های این روزگار، آثار چندانی در آن به چشم نمی‌خورد اما در اوج سادگی، صمیمیتی داشت که شاید در بسیاری از خانه‌های تجملاتی نتوان آن را یافت. مثل بسیاری از هنرمندان دیگر، خانه‌اش فضایی هنری داشت و بسیاری از وسایل آن حس هنری را به مخاطب انتقال می‌داد.



پیدا بود میانه‌اش با اهالی مطبوعات چندان بد نیست ضمن اینکه به راحتی حرف خود را به زبان می‌آورد و از اینکه از بی‌توجهی مسئولان و دستگاه‌های فرهنگی گلایه کند، واهمه‌ای نداشت. آن روز گذشت و ما چندماه بعد دوباره به منزل ملک مطیعی در کرج رفتیم و او باز هم با ما مهربانانه برخورد کرد و صبورانه به سئوال‌های ما که بسیاری از آنها مثل بعضی از سئوال‌های خبرنگاران، خسته کننده و تکراری است، پاسخ گفت.


وقتی حرف می‌زد به یاد «غلام شیش لول بند» مهربان «زیر آسمان شهر» می‌افتادم و خوشحال بودم که ملک مطیعی در زندگی واقعی‌اش هم مثل «غلام شیش لول بند» مهربان است و شخصیتش با نقش‌هایی که معمولا بازی می‌کند، فاصله چندانی ندارد.



این بار بیشتر از قبل گلایه کرد یا شاید ما نسبت به قبل، سئوال‌های خبری‌تر و جدیدتری پرسیدیم و به این سئوال‌ها که مثلا اولین بازی‌اش در چه فیلمی بوده یا چند سال دارد، اکتفا نکردیم.



او حرف‌های زیادی زد، از خاطرات شیرینش گفت اما از گلایه‌ها هم گفت و ما فهمیدیم که هنرمندان پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون گلایه‌های به حق و به جایی از دستگاه‌های فرهنگی دارند و حق دارند که گاهی این گلایه‌ها را به زبان آورند.



آن روز ما فهمیدیم که کسی که مردم را می‌خنداند، ممکن است خودش نیز از نامردمی زمانه و بی‌توجهی دستگاه‌های فرهنگی، دردها و بغض‌هایی در دل داشته باشد که تنها گاهی فرصت بیان آنها پیش می‌آید.



آن روز ملک مطیعی درد دل‌های شخصی خود را نگفت، دردها و مشکلاتی را گفت که بسیاری از هنرمندان پیشکسوت با آنها مواجه هستند و بسیاری از آنها که از بین ما رفته و به دیار معشوق حقیقی کوچ کرده‌اند نیز آنها را تجربه کرده‌اند.



دستگاه‌های فرهنگی تنها در کلام، متولی امور هنرمندان پیشکسوت هستند



آن روز ما به خاطر نامردمی زمانه حسرت خوردیم و دریافتیم که دستگاه‌ها و مسئولان فرهنگی کشور توجه زیادی به حل مشکلات هنرمندان پیشکسوت ندارند و بسیاری از آنها تنها در کلام، متولی امور این هنرمندان و حل مشکلات آنها هستند.



ملک مطیعی در خصوص وزارت ارشاد و عملکرد آن می‌گفت: «وزارت ارشاد وظایف خود در مقابل بازیگران پیشکسوت را انجام نداده و در حق آنها اجحاف کرده است.»



این پیشکسوت بازیگری ادامه داد: «با وجود اینکه بازیگران پیشکسوت برای ارتقای سطح هنری کشور از سال‌ها پیش تلاش کرده‌اند اما وزارت ارشاد بسیاری از نیازهای آنها را تامین نکرده و در این زمینه به وظایف خود کم توجه بوده است.»



این هنرمند اظهار داشت: «در حال حاضر وزارت فرهنگ و ارشاد ماهیانه بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان به بازیگران پیشکسوت پرداخت می‌کند که این میزان جوابگوی بسیاری از نیازهای آنها نیست.



بسیاری از پیشکسوتان بازیگری سال‌ها مشکلات مختلف را به جان خریده و با وجود همه مسائل به کار خود ادامه داده‌اند و اگر پایداری آنها نبود، شاید وضعیت کیفی بازیگری در کشور به سطح کنونی نمی‌رسید.»



ملک مطیعی عنوان کرد: «هیچ خانواده‌ای نمی‌تواند با ماهی ۱۲۰ هزار تومان زندگی بگذراند و از این جهت، ارشاد در حق بازیگران پیشکسوت اجحافی بزرگ کرده است.



البته ممکن است برخی از این بازیگران کارمند اداره، شرکت و ... دیگری باشند و از محل دیگری هم حقوق بگیرند اما تعداد این گونه بازیگران کم است و بخش قابل توجهی از آنها تنها از وزارت فرهنگ و ارشاد حقوق می‌گیرند.»



سهم پیشکسوتان از توجه ویژه مسئولان تنها یک قبر رایگان است



ملک مطیعی در بخش دیگری از سخنان خود نیز بیان کرد: «سهم پیشکسوتان بازیگری از توجه ویژه مسئولان تنها یک قبر رایگان در قطعه هنرمندان بهشت زهراست که این امر از کم توجهی به وضعیت این بازیگران حکایت می کند.



این پیشکسوتان از سالیان گذشته برای پایداری هنر اجرای نقش در کشور تلاش کرده‌اند و کم توجهی به وضعیت آنها حق آنها نیست.»



هنرمند تئاتر، سینما و تلویزیون ادامه داد: «پیشکسوتان بازیگری در سنین پیری و از کارافتادگی بیشتر از مواقع دیگر به حمایت‌ها و توجه خاص مسئولان نیاز دارند و نباید به گونه‌ای عمل شود که همه زحمات آنها نادیده گرفته شود.»..../گزارش : خبرگزارى مهر

 

 


ویدیو مرتبط :
تیکه باحال به مهناز افشار مرحوم کیومرث ملک مطیعی خیلی خنده داره!!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ویژگی به یاد ماندنی ملک مطیعی



 

 

ویژگی به یاد ماندنی ملک مطیعی

 

«... درگذشت». در این جای خالی می‌توان نام‌های مختلفی را قرار داد. حداقل در این یك هفته از مرحوم «رضا كرم رضایی»گرفته تا مرحوم «محمود بنفشه خواه» و این آخری «كیومرث ملك مطیعی»، هر سه در جنبه‌های مختلفی با هم اشتراك دارند. به این فهرست می‌توان نام‌هایی مانند: پروین سلیمانی، نیكو خردمند و.... را هم اضافه كرد كه سال گذشته از میان هنرمندان رفتند و حالا جای خالی آنها در نقش‌های مختلف حس می‌شود.



كیومرث ملك‌مطیعی كه سال ۱۳۱۵ در بندر انزلی به دنیا آمده بود، حالا آخرین نفری است كه در نخستین ماه بهار سال ۱۳۸۹ با زندگی خداحافظی می‌كند و رفتن را به ماندن ترجیح می‌دهد. ملك‌مطیعی كه سال ۱۳۱۵ در بندر انزلی به دنیا آمده بود، فعالیت‌های تئاتری‌اش را از سال ۱۳۳۰ و در شهر رشت آغاز كرد و سال ۱۳۵۰ وارد سینما شد و نقش‌آفرینی در این عرصه را تجربه كرد.



ملك‌مطیعی از آن دست بازیگرانی بود كه در سینمای ایران هیچ‌گاه برای نقش اول و دوم انتخاب نمی‌شوند.


اغلب آنها بازیگران خاص مجموعه‌های تلویزیونی هستند و شانس حضور آنها نیز بستگی به این مساله دارد كه تا چه اندازه یك دستیار كارگردان، هنگام «تقسیم» نقش‌های یك سریال به یاد این چهره‌های پیشكسوت بیفتد و از آنها برای ایفای نقشی چند روزه و چند جلسه‌ای دعوت كند. اما ملك‌مطیعی مثل خیلی‌های دیگر با هنر بازیگری‌اش همین نقش‌های فرعی را به نقش‌هایی ماندگار برای مخاطب تبدیل می‌كرد. «كیومرث ملك مطیعی» و هم نسلان او افرادی هستند كه به قول معروف «آرد‌ها را بیخته و الك‌هایشان را آویخته‌اند». آنها نه مانند برخی از بازیگران برای حضور در محافل به محافظ و همراه نیاز دارند و نه از ترس امضاء دادن و شناسایی توسط علاقه‌مندان از عینك دودی و اتومبیل شخصی استفاده می‌كنند. آنچنان گرم و صمیمی هستند كه دیدن آنها در موقعیتی مانند: خیابان، نانوایی، داخل اتومبیل و... و گفتگویی چند كلمه‌ای با آنها می‌تواند روز خوب و خوشی را برای شما رقم بزند.



این بازیگران توانایی‌های خاص خود را دارند كه اگر از طرف كارگردانی به درستی كشف شود و فرصت بروز و ظهور پیدا كند، می‌تواند اوقات خوشی را برای مخاطب به همراه آورد. همچنان كه امروز وقتی به این بازیگر فكر می‌كنیم، ناخودآگاه به یاد نقش «غلام ششلول بند» در سریال زیر آسمان شهر می‌افتیم.



ویژگی به یاد ماندنی ملك مطیعی، ایفای نقش‌هایی با ته لهجه شمالی بود. ته لهجه‌ای كه به آن شخصیت هویتی اصیل و تا حدودی روستایی می‌داد و همین مساله بود كه لبخند به لب مخاطب می‌نشاند و گاه از عصبانیت‌های او در فیلم یا سریال، مخاطب به خنده می‌افتاد. یادش به خیر.../ رضا استادی