کودکان
2 دقیقه پیش | با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازیدبه جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ... |
2 دقیقه پیش | از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانیدآیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ... |
کودکتان از دستشویی رفتن فرار میکند؟
شاید شما هم در میان دوستان و اطرافیان خود دیده باشید کودکانی را که با گریه و جیغ و داد، کشان کشان توسط مادرشان به دستشویی راهنمایی میشوند!
درباره این موضوع با ندا شیخی، کارشناسارشد روانشناسی گفتوگو میکنیم. او درباره این مساله میگوید: گاهی دیده میشود که کودکان از عمل دفع میترسند یا نسبت به آن مقاومت نشان میدهند. این امر از یک سو موجب نگرانی والدین شده و از سوی دیگر نسبت به اینکه چه برخوردی نشان دهند، آنان را دچار سردرگمی میکند.
این روانشناس درباره علت این رفتار کودکان توضیح میدهد: در سنین 2 تا 3سالگی، که کودک توالت رفتن را آغاز میکند، به مدفوع خود به عنوان چیزی که خودش تولید کرده، و بنابراین مالک آن است، نگاه میکند. بدیهی است که با این دید، از دست دادن مدفوع برای کودک به منزله دور انداختن داراییاش است و امر مطلوبی برایش نخواهد بود. البته ممکن است روشهای ناصحیح در آموزش توالت رفتن، مثل ترساندن، تهدید کردن، انجام آموزش با دعوا و مشاجره و حتی تنبیه بدنی یا استفاده از توالت به عنوان محل تنبیه، باعث شود که کودک نسبت به عمل دفع مقامت و لجبازی و ترس از خود نشان دهد. همچنین برخی از کودکان که زمینه وسواس دارند یا دچار اضطراب هستند یا از والدین خود به دلایلی دچار خشم شدهاند، برای جبران این احساسات، در هنگام دفع رفتارهای غیر طبیعی از خود نشان میدهند. در این موارد بهتر آن است که با کمک گرفتن از مشاور و روانشناس کودک، علت ریشهیابی و برطرف شود.
در ادامه 5 روش درست برخورد والدین با این موضوع را گوشزد میکند:
1. نکته مهم آن است که برخورد والدین در مواجهه با رفتار کودک، باید همراه با آرامش و به دور از ایجاد تشنج باشد.
2. والدین نباید با هیچ روشی که به اعمال زور منتهی شود، کودک را وادار به عمل دفع کنند.
3. نباید برای حل این مشکل از تهدید و تنبیه استفاده کرد.
4. والدین میتوانند از خوراکیهای ملین مانند سبزیجات فراوان و یا آلو در رژیم غذایی کودک استفاده کنند تا دچار یبوست نشود.
5. هرگاه کودک خواست به وسیله این رفتار، قدرت نمایی کند یا باج عاطفی بگیرد، والدین با استفاده از تکنیک کم توجهی به رفتار نامطلوب، از این خواست کودک جلوگیری کنند.
* کارشناسارشد روانشناسی
ویدیو مرتبط :
کودک پروری.استفاده کودک ازصندلی دستشویی
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
چطور توالت رفتن را به کودک آموزش دهیم؟
آموزش توالت رفتن به کودک را باید زمانی شروع کنید که هم شما و هم کودک آمادگی آن را داشته باشید. شما باید برای دست کم سه ماه وقت و انرژی بگذارید تا کودک برای توالت رفتن آموزش دهید.
زمانی کودک آماده آموزش توالت رفتن است که خیس شدن یا کثیف شدن کهنه را دریابد یا بتواند بگوید که میخواهد سر لگن بنشیند. این وضعیت معمولا هنگامی رخ میدهد که کودک شما 18 تا 24 ماهه باشد. با این حال ممکن است تا 2.5 تا سه سالگی کودک هنچنان نیاز به پوشک کردن داشته باشد.
به کودک اجازه دهید ادرار و مدفوع خود را در توالت ببیند. بگذارید کودک با سیفون توالت بازی کند. قبل از آموزش توالت رفتن به کودک، یک لگن بچه در محیط بازی کودک بگذارید تا کودک با لگن بچه آشنا شود.
به کودک اجازه دهید با مشاهده و لمس کردن با لگن آشنا شود. به او بگویید لگن مال اوست و اجازه دهید کودک با لباس کامل مانند صندلی روی لگن بنشیند. به او اجازه دهید هر وقت خودش خواست از روی لگن بلند شود تا این کار او را خسته نکند.
بعد از اینکه کودک به نشستن روی لگن عادت کرد، او را بدون لباس و پوشک روی لگن بنشانید تا کودک به نشستن بدون لباس روی لگن عادت کند.
همچنین خالی کردن لگن به درون توالت و کشیدن سیفون آن را به او نشان دهید. بعد از اینکه کودک با کشیدن سیفون توالت و نشستن بر لگن احساس راحتی کرد، میتوانید شروع به آموزش دادن دفع در لگن به او کنید.
شلوارهای گشاد که به راحتی از پای کودک خارج میشود، به او بپوشانید.
هر وقت که کودک اعلام کرد که نیاز به رفتن به توالت دارد، او را روی لگن بنشانید.
هنگامی که کودک احساس نیاز به ادرار کردن یا اجابت مزاج دارد، ممکن است حالت صورتش تغییر کند یا کاری را که داشت انجام میداد، متوقف کند. به غیر از توجه به این نشانهها، کودک را در فواصل منظم مثلا هر یک ساعت نیم تا 2 ساعت روی لگن بنشانید.
هنگامی که کودک روی لگن نشسته است، پهلوی او بمانید. حرف زدن با کودک یا قصه خواندن برای او کمک میکند تا او آرامش پیدا کند.
هنگامی که کودک خودش به توالت میرود، او را تشویق کنید. اما اگر کودک دفع انجام نداد، او را سرزنش نکنید. در مقابل كودك شكيبا باشيد.
هنگامی که کودک یاد گرفت چگونه از لگن استفاده کند، میتواند استفاده از توالت فرنگی را هم به او آموزش دهید.
ممکن است این مراحل آموزشی تا سه ماه طول بکشد.مهم این است كه شما بردبار و حامي كودك خود باشيد. نبايد زمانيكه اشتباهي از كودك سر زد، او را نتبيه كنيد.
چنانچه كودك در مدت سه ماه توالت رفتن را ياد نگرفت، با پزشك خانوادگي مشورت كنيد محتملترین دلیل در مورد اینکه کودکتان استفاده از لگن را یاد نمیگیرد، این است که هنوز آمادگی برای آموزش توالت را ندارد و باید صبر کنید تا بزرگتر شود.