فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

كعبه زرتشت



 

كعبه زرتشت

 


در گذشته این گونه می پنداشتند كه " كعبه زرتشت " محل نگهداری اوستا و دیگر كتب مقدس ایران باستان بود ، اما به تازگی فرضیه ای مطرح شد كه به نظر می رسد از دیگر فرضیه ها قوی تر است .

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبكه خبر ؛ " کعبه زرتشت " نام بنایی است كه در محوطه تاریخی " نقش رستم " در استان فارس و در هنگامه امپراتوری شكوهمند پارس ( به احتمال زیاد ، در عصر پادشاهی داریوش بزرگ ) ساخته شده‌ است .

 

این بنا فقط یک ورودی بالاتر از سطح زمین دارد كه با یك پلكان ، دسترسی به آن ممكن می شود . تا سال ۱۳۱۶ شمسی ، یک سوم پائینی بنا در زمین دفن شده بود و تنها در این سال و با آغاز کاوش های باستان‌شناسی بود که مشخص شد كه بنا در سه سمت خود ( به جز ورودی ) دارای سکّوست .

 

همچنین در درگاه ورودی ، جای چرخش پاشنه دری سنگین و ضخیم ، نشان از در بسته بودن بنا دارد . همه ساختمان بنا ، از سنگ آهکی سفید و سیاه ساخته شده ‌است .

 

در دیوار داخل این ساختمان ، واژه " کعبه " ( در زمان ساسانیان ) ، به خط پهلوی حکاکی شده‌ است و به نظر می رسد كه اعراب نیز واژه کعبه را از پارسی باستان گرفته اند .

 


كعبه زرتشت و كاربردی مشخص

درباره کاربرد این بنا ، دیدگاه های گوناگونی بیان شده ‌است و تا کنون کاربرد بی شک و تردید آن ، کشف نشده است .

 

بخشی از کاربردهایی كه درباره این بنا حدس زده شده است ، چنین اند :

 

- آرامگاه همیشگی داریوش که بعدها از آن صرف نظر كرده اند .

 

- آرامگاه موقت ( فقط تا پوسیده شدن اجساد )

- جایگاه آتش مقدس ( آتشگاه )

- جایگاه نگهداری اوستا و کتب دینی

- جایگاه پرچم‌ های شاهی

 

كعبه زرتشت

 

 

 

نظریه ای تازه در خصوص كاربرد كعبه زرتشت

 

رضا مرادی غیاث آبادی ، پژوهشگر ایرانی که تحقیقات فراوانی در زمینه ایران باستان داشته ‌است ، نتیجه کشف خود را در کتابی به نام " نظام گاه شماری در چارطاقی های ایران " توسط انتشارات " نوید شیراز " به چاپ رسانده و راز این بنا را منتشر کرده ‌است .

 


بیشترین گمانه زنی كه در خصوص كاربرد " كعبه زرتشت " انجام می شد این بود كه این بنا ، محل نگهداری کتاب اوستا و اسناد حکومتی یا محل گنجینه دربار و یا آتشکده معبد بوده ‌است ؛ اما طبق نظر غیاث ، این بنا با مقایسه با تمام بناهای گاه شماری ( تقویم ) آفتابی در سراسر جهان ؛ پیشرفته ترین ، دقیق ترین و بهترین بنای گاه شماری آفتابی جهان بوده است .

 

این در حالی است که تا پیش از این ، بنا هم " چارطاقی ها " در مناطق مختلف ایران ساخته شده بودند و همین وظیفه را با شیوه ای بسیار ساده ، اما دقیق و حرفه ای بر عهده داشتند .

 

تمام بناهای گاه شماری آفتابی در جهان فقط می توانند روزهای خاصی از سال ( مانند روزهای سرفصل ) را مشخص کنند و حتی با سال خورشیدی هم تنظیم نیستند ؛ اما این بنا با دقت و علمی که در ساخت آن اجرا شده ، قادر است بسیاری از جزئیات روزهای مختلف سال و ماه ها را مشخص کند .

 

زرتشتیان با استفاده از این بنا می توانستند بسیاری از مناسبت ها و جشن های سال را روز به روز دنبال کنند و از زمان دقیق آنها آگاه شوند .

 

بسیاری از بناهای چارطاقی در سطح کشور ( به تصور آتشکده ) یا به طور کامل تخریب شده و یا تغییر کاربری داده شده ‌است . ولی خوشبختانه تعدادی هم مانند چارطاقی " نیاسر " و چارطاقی " تفرش " ، سالم مانده و برای ما و نسل های بعدی باقی مانده اند .

 


طبق این نظریه ؛ این بنا ، یک گاه شمار تمام سنگی ثابت در جهان است که به نظر می رسد سازندگان آن بر نکات علمیِ جغرافیایی ، نجومی ، سال کبیسه ، انحراف کره زمین نسبت به مدار خورشید ، تفاوت قطب مغناطیسی با قطب جغرافیایی ، مسیر گردش زمین به دور خورشید مسلط بودند تا بتوانند 500 سال پیش از زادروز مسیح ، چنین اثر دقیقی را ایجاد كنند .


حال آنکه کروی بودن کره زمین و گردش زمین به دور خورشید ، در چهارصد سال اخیر در اروپا کشف شد .

 


ساسانیان و كعبه زرتشت

کاربرد بنا در دوره هخامنشی هرچه بوده ‌باشد ، به نظر می‌ رسد که بنا در دوران ساسانی و به خصوص اردشیر به اوج اهمیت رسیده ‌است .

 

در این دوران ، 3 سنگ‌ نوشته مستقل بر روی سکّوهای بنا ایجاد شده ‌است که اطلاعات گسترده ای در خصوص ساسانیان ارائه می‌ کند .

 

منبع:irinn.ir

 


ویدیو مرتبط :
‫معرفی بنای کعبه زرتشت (کعبه زرتشت بنایی متعلق به دوران هخامنشیان است)‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پرده كعبه امروز تعویض می شود



پرده كعبه بر اساس سنت همه ساله، امروز - دوشنبه - مصادف با روز عرفه تعویض می شود .به گزارش ایرنا، پرده جدید كعبه به پرده دار حرم امن الهی تحویل شده و قرار است پس از شست و شو با گلاب ناب كاشان نصب شود.

 

بر اساس گزارش سازمان حج و زیارت، پرده جدید كعبه از جنس حریر طبیعی خالص و به رنگ مشكی و منقوش به آیات قرآن كریم بوده و با نخ های طلا و نقره بافته شده و دهها كیلو طلا و نقره در ساخت آن بكار گرفته شده است .

در مجموع، برای بافت این پرده، 20 میلیون ریال سعودی (حدود هفت میلیون دلار) هزینه شده است.

ارتفاع این پرده 14 متر و نوار دور آن به عرض 95 سانتی متر بوده و از 14 قطعه به شكل مربع تشكیل شده است.

بر نوار اطراف پرده كعبه، آیات قرآن كریم و عبارات 'یا حی و یا قیوم' ، 'یا رحمان یا رحیم' و 'الحمد لله رب العالمین' نقش بسته است.

پوشش در كعبه نیز از حریری به ارتفاع شش و نیم متر و عرض سه و نیم متر منقش به آیات الهی و تزئینات اسلامی با طلا و نقره است.

پرده خانه خدا از پنج قطعه تشكیل شده كه هر قسمت، یك طرف كعبه را می پوشاند و قطعه پنجم، در كعبه را می پوشاند. هنگام نصب ، وزن این پرده به دو تن (دو هزار كیلو) می رسد.

این پرده با همكاری كارخانه های داخل و خارج عربستان تهیه می شود و پارچه حریر آن را هر سال یكی از كشورها هدیه می كند. پرده قبلی نیز به روسا و سران كشورهای اسلامی اهدا می شود.

بافندگی و تهیه پرده كعبه با دست و ماشین حدود هشت ماه طول می كشد.../ایرنا