متفرقه


2 دقیقه پیش

با زخم های زندگی چه کنیم؟

در این سلسله مطالب مباحثی درباره زندگی معنای زندگی روابط و احساسات و ... توسط دکتر شیری ارائه خواهد شد. صبح بخیر: ممکن است شما هم مانند بسیاری از افراد جامعه برای حل مشکلات ...
2 دقیقه پیش

نظر آیت‌الله محقق داماد درمورد سید حسن

آیت الله سید مصطفی محقق داماد، برادر حضرت آیت الله سید علی محقق داماد در پاسخ به سئوالی در خصوص اجتهاد آیت الله سید حسن خمینی، گفت: نظر بنده در مورد ایشان همان نظر اخوی ...

با ناز و عشوه حرف نزنید!



 

با ناز و عشوه حرف نزنید!

 

بیست و دومین جزء از قرآن کریم را آیاتی از سوره های احزاب، سبأ فاطر و یس تشکیل می دهند. در این قسمت از سلسله مقالات «معارفی از قرآن کریم» آیاتی از این جزء را مطرح و به بیان معارفی از آن می پردازیم.

 


تاثیر شخصیت در تشدید عذاب و افزایش ثواب

 

یَانِسَاءَ النَّبىِ‏ِّ مَن یَأْتِ مِنكُنَّ بِفَاحِشَةٍ مُّبَیِّنَةٍ یُضَاعَفْ لَهَا الْعَذَابُ ضِعْفَینْ‏ِ وَ كاَنَ ذَالِكَ عَلىَ اللَّهِ یَسِیرًا(30) وَ مَن یَقْنُتْ مِنكُنَّ لِلَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ تَعْمَلْ صَلِحًا نُّؤْتِهَا أَجْرَهَا مَرَّتَینْ‏ِ وَ أَعْتَدْنَا لهََا رِزْقًا كَرِیمًا(31- احزاب)

 

اى همسران پیامبر! اگر یكى از شما مرتكب گناه آشكار مى‏شود، عذابش دو برابر است و این براى خدا آسان مى‏باشد و هر كه از شما مطیع دستورات خدا و رسول او باشد و كار پسندیده كند، به او دو برابر پاداش عطا مى‏كنیم و روزى پرارزشى برایش آماده مى‏سازیم.

 

این افراد دو برابر دیگران عذاب می شوند و یا پاداش می گیرند زیرا کاری که آنها می کنند در واقع دو کار است یکی در حوزه فردی و یکی در حوزه اجتماعی؛ اگر همسر پیامبر صلی الله علیه و آله مرتکب معصیت شود در واقع دو گناه کرده است؛ یکی آن فعل حرامی که مرتکب شده و دیگری تخریب چهره اسلام. در بخش طاعات و عبادات هم وضع به همین منوال است عمل صالحی که او انجام می دهد هم در حقیقت دو کار خیر است یکی همان کار و دیگری تقویت و تبلیغ اسلام است.


این آیه به زنان دستور می دهد که در گفتگوی با نامحرم یا جایی که نامحرم بیمار دل، صدای آنها را می شنود به شکل جدی و معمولی سخن بگویند و از طنازی و نازک کردن صدا و برخی حالات که باعث می شود شنونده شهوتران به فکر گناه بیفتد جدا پرهیز کنند

 

هر چند آیات فوق در مورد همسران پیامبر صلی الله علیه و آله است؛ ولى از آنجا كه ملاك و معیار اصلى؛ همان داشتن مقام و شخصیت و موقعیت اجتماعى است؛ این حكم در باره افراد دیگر كه موقعیتى در جامعه دارند نیز صادق است.(1) بنابراین اگر فردی گناه و طاعتش تاثیری در اقبال و ادبار مردم به دین داشته باشد مشمول این حکم خواهد شد.

 


با ناز و عشوه حرف نزنید!

 

فَلَا تخَْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِى فىِ قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا(32- احزاب)

هنگام سخن گفتن‏ صداى خود را نازك نكنید كه بیمار دلان در شما طمع خواهند كرد؛ بنابراین درست سخن بگویید.

 

این آیه هم به مانند آیه قبل هر چند خطاب به همسران رسول خدا صلی الله علیه و آله است اما اختصاصی به آنها ندارد. این آیه به زنان دستور می دهد که در گفتگوی با نامحرم یا جایی که نامحرم بیمار دل، صدای آنها را می شنود به شکل جدی و معمولی سخن بگویند و از طنازی و نازک کردن صدا و برخی حالات که باعث می شود شنونده شهوتران به فکر گناه بیفتد جدا پرهیز کنند.

 

تعبیر به «الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ؛ كسى كه در دل او بیمارى است» تعبیر بسیار گویا از این حقیقت است كه غریزه جنسى در حد تعادل و مشروع عین سلامت است؛ اما هنگامى كه از این حد گذشت، تبدیل به نوعی بیمارى می شود تا آنجا كه گاه به سر حد جنون مى‏رسد كه از آن تعبیر به «جنون جنسى» مى‏كنند.(2)

 

این دستور یکی از اصول تربیت اسلامی و رعایت عفاف است که باید در مجالس میهمانی، برخوردهای کاری و اداری، کوچه و بازار و ... به شدت و دقت رعایت شود که غفلت از این توصیه قرآنی جز به سود شیطان صفتان نخواهد بود.


اظهار نظر در حکم خدا ممنوع!


وَ مَا كاَنَ لِمُؤْمِنٍ وَ لَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضىَ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ أَمْرًا أَن یَكُونَ لهَُمُ الخِْیرََةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَ مَن یَعْصِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا مُّبِینًا(36- احزاب)

 

هنگامى كه از جانب خدا و پیامبرش حکمی صادر شد همه باید به آن گردن نهند و مردان و زنان با ایمان مختار نیستند که آن را بپذیرند و یا به گونه ای دیگر عمل کنند و هركس خدا و پیامبرش را نافرمانى كند یقیناً به صورتى آشكار گمراه شده است.

 

مراد از قضاى خدا، حكم شرعى اوست كه آن را به وسیله یكى از فرستادگان خود برای بندگان بیان مى‏كند و منظور از قضاى رسول، احکام و دستورات ولایی(حکومتی) اوست و آن عبارت است از اینكه رسول خدا صلی الله علیه و آله به دلیل ولایتى كه خدا برایش قرار داده(3)، در شأنى از شؤون بندگان، دخل و تصرف كند؛ مانند حکم به اینکه چه کسی فرمانده لشگر باشد. باید توجه داشت که این احکام ولایی رسول خدا صلی الله علیه و آله، جعل حكم شرعى نیست؛ زیرا كه آن مختص به خداى تعالى است و او در این زمینه، تنها بیان كننده وحى است.

 

در ادامه می فرماید: در چنین مواردی كه خدا و رسولش در آن، امر و دستورى دارند؛ مومنین حق ندارند به اختیار، استناد کرده و هر گونه که خواستند عمل کنند؛ بلکه باید دقیقا مطابق دستور صادره عمل نمایند.(4) این درست مانند آن است كه یك طبیب ماهر به بیمار بگوید: در صورتى به درمان تو مى‏پردازم كه در برابر دستوراتم تسلیم محض باشی و دخالتی در دستورات من نکنی! که اگر دخالت کردی بیماری تو شدت می یابد. از این رو در پایان آیه مى‏فرماید: كسى كه از دستور خدا و پیامبرش نافرمانى كند گرفتار گمراهى آشكارى شده است؛ چرا كه فرمان خداوند متعال و فرستاده او را كه ضامن خیر و سعادت اوست نادیده گرفته و چه ضلالتى از این آشكارتر؟!(5)

 

بدیهى است كه نه خدا نیازى به اطاعت و تسلیم مردم دارد و نه پیامبر چشم‌داشتى به فرمانبرداری. این اطاعت بی چون و چرا در حقیقت گامی است برای رسیدن به مصالح واقعی كه گاهى بر اثر محدود بودن آگاهی، آدمی از آن با خبر نمى‏شود ولى خدا که مى‏داند آن را از طریق پیامبرش به اطلاع مردم طالب سعادت می رساند.(6)


كلمه «جلابیب» جمع جلباب است و آن پوششی است سرتاسرى كه تمامى بدن را مى‏پوشاند و یا حداقل پوششی است بزرگتر از روسری و مقنعه که سر و سینه را کاملا در برگرفته و می پوشاند


چند توصیه برای مهمانی


یَأَیهَُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا تَدْخُلُواْ بُیُوتَ النَّبىِ‏ِّ إِلَّا أَن یُؤْذَنَ لَكُمْ إِلىَ‏ طَعَامٍ غَیرَْ نَظِرِینَ إِنَاهُ وَ لَكِنْ إِذَا دُعِیتُمْ فَادْخُلُواْ فَإِذَا طَعِمْتُمْ فَانتَشِرُواْ وَ لَا مُسْتَئنِسِینَ لحَِدِیثٍ إِنَّ ذَالِكُمْ كَانَ یُؤْذِى النَّبىَّ‏َّ فَیَسْتَحْیى مِنكُمْ وَ اللَّهُ لَا یَسْتَحْیی مِنَ الْحَق‏ (53- احزاب)

 

اى اهل ایمان! بدون اجازه وارد خانه‏هاى پیامبر نشوید؛ مگر آن كه براى صرف غذا به شما اجازه داده شود. زودتر از وقت هم حاضر نشوید ولى وقتى شما را دعوت كردند، وارد شوید و هنگامى كه غذا خوردید، پراكنده گردید و جلسه گفتگو و انس تشكیل ندهید كه این كار باعث آزار رسول خدا مى‏شود. این [كار كه بنشینید و سرگرم سخن گردید] پیامبر را آزار مى‏دهد و از شما حیا مى‏كند [كه بیرونتان كند] ولى خدا از حق حیا نمى‏كند.

 

در این آیه توصیه هایی برای رفتن به میهمانی وجود دارد که قابل توجه است:

1. بی اجازه و دعوت به خانه کسی نرویم.

 

2. اگر برای صرف غذایی دعوت شده ایم؛ زودتر نرفته و در آنجا منتظر غذا ننشینیم.

 

3. پس از صرف غذا سریعتر بلند شده و آنجا را ترک کنیم.

 

4. پس از جمع شدن سفره از نشستن بیهوده و سرگرم شدن به گفت و گو پرهیز کنیم.

 

5. این زودتر رفتن ها و دیرتر بلند شدن ها، صاحبخانه را که برای خود کار و برنامه دارد آزار می دهد و طبیعت کار این است که او از اعتراض و بیرون کردن شما شرم دارد؛ اما شما این وظیفه ای را که خدا بیان کرد بدانید و به آن عمل کنید.

 


آیه ای که بر رعایت حجاب تاکید کرد

 

یَأَیهَُّا النَّبىِ‏ُّ قُل لّأَِزْوَاجِكَ وَ بَنَاتِكَ وَ نِسَاءِ الْمُؤْمِنِینَ یُدْنِینَ عَلَیهِْنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ ذَالِكَ أَدْنى أَن یُعْرَفْنَ فَلَا یُؤْذَیْنَ وَ كاَنَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِیمًا (59- احزاب)

 

اى پیامبر! به همسرانت و دخترانت و همسران كسانى كه مؤمن هستند بگو: روسرى‏هاى بلند خود را بر خویش فرو افكنند [تا بدن و آرایش و زیورهایشان در برابر دید نامحرمان قرار نگیرد.] این [پوشش‏] به اینكه [به عفت و پاكدامنى‏] شناخته شوند نزدیك‏تر است، و در نتیجه [از سوى اهل فسق و فجور] مورد آزار قرار نخواهند گرفت و خدا همواره بسیار آمرزنده و مهربان است.

 

كلمه «جلابیب» جمع جلباب است و آن پوششی است سرتاسرى كه تمامى بدن را مى‏پوشاند و یا حداقل پوششی است بزرگتر از روسری و مقنعه که سر و سینه را کاملا در برگرفته و می پوشاند. (7)

 

منظور از این جمله که فرمود: «یُدْنِینَ عَلَیهِْنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ» این است كه آن را طورى بپوشند كه زیر گلو و سینه‏هایشان در انظار ناظرین پیدا نباشد. بعد فرمود این «پوشاندن تمام بدن» در برابر نامحرم، معرف عفت و پاکدامنی آنهاست و همین امر سبب می شود تا اهل گناه و شهوت متعرض آنها نشوند.(8)

 

از این آیه استفاده مى‏شود كه حكم «حجاب و پوشش» براى زنان قبل از این نازل شده بود(9)؛ ولى بعضى از آنها روى ساده‏اندیشى به خوبی آن را رعایت نمی کردند که آیه فوق نازل شد و بر رعایت دقیق آن سفارش و تاکید کرد.

 

با توجه به این آیه دیگر مجالی برای توجیه برخی پوششهای امروزی باقی نمی ماند. آنچه که امروز بر سر و اندام برخی زنان مسلمان به چشم می خورد نه تنها آن پوشش کاملی که قرآن می گوید ندارد بلکه بر خلاف فلسفه بازدارندگی حجاب که در آیه هم آمده است به شدت جلب توجه کرده و دلهای مریض و چشمان هوس باز را به سوی خود جلب می کند.

 

پی نوشت ها:

(1) نمونه ج17 ص284

(2) همان ص289

(3) آیه" النَّبِیُّ أَوْلى‏ بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ" از این ولایت كه خدا براى رسول گرامى اسلام قرار داده خبر مى‏دهد.

(4) ر.ک: المیزان ج16 ص321

(5) ر.ک: تفسیر نمونه ج17 ص318-319

(6) همان

(7) الرداء الّذی یستر تمام البدن و یلبس فوق الثیاب: التحقیق ج2 ص95 ؛ الجِلْبابُ: ثوب أَوسَعُ من الخِمار، دون الرِّداءِ، تُغَطِّی به المرأَةُ رأْسَها و صَدْرَها: لسان العرب ج‏1 ص272

(8) المیزان ج16 ص339

(9) نمونه ج17 ص429


ویدیو مرتبط :
آخر ناز و عشوه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

شجونی: چرا دلتان برای عوضی ها می سوزد/ من طرد شدم؟ حرف مفت نزنید!



جعفر شجونی ,مصاحبه جعفر شجونی

شجونی: چرا دلتان برای عوضی ها می سوزد/ من طرد شدم؟ حرف مفت نزنید!

جعفر شجونی به دلیل برخی اقدامات و البته ادبیات خاص مورد استفاده اش، سالها بود که محو بود و خبری از او نبود! با این حال، در 8 سال اخیر و در شرایطی که بازار «بگم بگم» ها و «آن .. را لولو برد» و «آب را بریز همانجا که می سوزد» و ... داغ شد، او نیز مرد میدان شد!

متن زیر گفت و گوی خبرنگار سایت تیک با آقای شجونی است. با این حال، وظیفه ی خود می دانیم به دلیل اظهارات بعضاً خارج زا آداب وی، پوزش طلبیده و قضاوت در این مودر ا به خوانندگان واگذار کنیم.

متن این مصاحبه در پی می آید:
حجت الاسلام جعفر شجونی در گفتگو با سایت خبری تیک اخبار منتشر شده در مورد برداشت های پولی دولت احمدی نژاد گفت: این بحث هم غیبت است  و هم تهمت.

این عضو جامعه روحانیت مبارز تهران در پاسخ به سئوالی در مورد احتمال کاندیداتوری مجدد محمود احمدی نژاد در انتخابات سال 96 گفت: باید ببینیم آقایی که با کلید آمده چقدر قفل ها را باز می کند.

وی در عین حال افزود: ما هم دعا می کنیم و هم یاری می کنیم که دولت موفق شود.

وی افزود: آن موقع مردم در مورد احمدی نژاد تصمیم می گیرند.

شجونی ادامه داد: برگزاری جلسات در ساختمان لادن در راستای کاندیداتوری احمدی نژاد در سال 96 نیست البته ما نزدیک به آنها نیستیم که اطلاعات حاصل کنیم.

این عضو جامعه روحانیت مبارز تهران در پاسخ به سئوال خبرنگار تیک در مورد اقدامات دولت احمدی نژاد در آخرین روزهای عمر دولت دهم از جمله برداشت پول گفت: اگر حقیقت داشته باشد، دولت جدید می گیرد.

وی افزود: الان این حرف ها زیاد شده است و همش دنبال این و  آن می گردند.

شجونی اضافه کرد: تا دادگاه ثابت نکند این بحث ها هم غیبت است، هم تهمت است و هم آبروریزی.

عضو جامعه روحانیت مبارز تهران ادامه داد: خداوند گفته است که آبروی مومن از کعبه بالاتر است و نمی توان آبروی مردم را ریخت.

وی در واکنش به سئوال دیگر خبرنگار ما در مورد وجود تندروها در کشور اظهار داشت:  تندرو یعنی چی؟ خیلی ها هستند که امام را هم تندرو می دانند، امام تندروی کرد که شاه را سرنگون کرد. این ها حرف است.

شجونی در پاسخ به سئوالی در مورد جلسات تایید وزرای پیشنهادی در مجلس و انجام برخی تندروی ها در آن جلسات گفت: در ماجرای تایید وزرا در مجلس کندروی شد.

این عضو جامعه روحانیت مبارز در پاسخ به این سئوال خبرنگار ما مبنی بر تندرو دانستن او گفت: اشتباه می کنند که من را تندرو می دانند.

وی در ادامه در واکنش به این سئوال که ایا اعتدال را پیش گرفته اید؟ گفت: خیر.

شجونی اضافه کرد: من با شاه و فساد اخلاقی تندروی کردم، من با چه کسی تندم؟ من حق را می گویم.

وی افزود: من حق را می گویم ، اگر از من بخواهند ثابت کنم، ثابت خواهم کرد، تندرو یعنی چه؟

این عضو جامعه روحانیت مبارز گفت: قرآن به پیغمبر می گوید، تو نرمی وگرنه اطرافت را خالی می کردند، از طرف دیگر، قرآن به پیغمبر می گوید، با منافقان غلیظ باش و تندروی کن.

شجونی ادامه داد: بنده با کندروها و منافقان تندی کردم.

وی در پاسخ به اظهارات خبرنگار تیک مبنی بر آنکه برخی از کسانی که به آنها حمله شده از یاران امام بوده اند، گفت: چه کسی نزدیک امام است؟ میرحسین موسوی؟

شجونی با بیان اینکه نمی شود ساکت بمانیم تاکید کرد:  وقتی به فردی اشکال می گیریم، بیایند بگویند این اشکال به ما وارد است، ما هم استدلال خواهیم کرد، ما که مریض نیستیم!

وی ادامه داد: هاشمی روز به روز دارد بدتر می شود و دارد بدتر عمل می کند، داریم می بینیم.

این عضو جامعه روحانیت مبارز بیان داشت: وقتی شورا با ان عظمت یک نفر را رد صلاحیت می کند. پس معلوم است که یک خبری هست، من و شما ممکن است غرض و مرضی داشته باشیم اما شورای نگهبان غرضی ندارد.

شجونی اضافه کرد: یک مشت پیرمرد 80 ساله لب گور نمی آیند بدون دلیل مردم آزاری کنند، رد صلاحیت کنند و آبرو ببرند.

وی با بیان اینکه شورای نگهبان بچه بهانه گیر نیست گفت: اگر من هم جای انها بودم رد صلاحیت می کردم، به همان دلایل آنها.

شجونی اضافه کرد: دلایل انها را نمی دانم ولی حتما یک چیزی بوده است.

من طرد شد؟ حرف مفت نزنید!

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار ما مبنی بر طرد شدن او توسط امام در دهه 60 گفت: نه، هر کسی که این را گفته، غلط کرده، این حرف کذب محض و مفت است، این حرفها چیست؟

این عضو جامعه روحانیت مبارز گفت: همیشه در کنار امام بودم و هستیم.

وی ادامه داد: ما راست می گوییم نه انها که در جماران نشسته اند. آنها آن موقع امام را قبول نداشتند و اکنون هم برخلاف حرف های امام عمل می کنند

شجونی افزود: امام مواضع مرا تایید می کرد، من نماینده مجلس بودم و خارج و داخل می رفتم و منبر هم می رفتم اما ایشان هرگز مرا طرد نکرد.

وی گفت: بنده دوبار نماینده امام بودم، مدارکش هم موجود است.

شجونی در بخش دیگری از این گفت و گو در مورد ماجرای انتخاب شهردار گفت: کسی که مردم تهران می خواستند، شهردار شد، کسی که رد صلاحیت شده بود رد شد.

وی افزود: با وجود آنکه قالیباف فردی نظامی است اما خدمت کرده، البته امام نظامیان را از حضور در فعالیت های مدیرتی منع نکرده بود

وی در ادامه در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار تیک گفت: چرا دلتان برای عوضی ها می سوزد؟ و به طرف زنان غش می کنید؟

این عضو جامعه روحانیت مبارز ادامه داد: اگر آن کسی که رد صلاحیت شده بود، رای می آورد، خوشحال می شدید؟

شجونی با گفتن این جمله "نه آقا این حرف های شما بدرد نمی خورد" تلفن را بر روی خبرنگار تیک قطع کرد./تیك