ورزشی
2 دقیقه پیش | پیرترین و جوان ترین بازیکن یورو 2016سایت یوفا در گزارشی به معرفی پیرترین، جوان ترین، کوتاه ترین و بلندترین بازیکنهای یورو ۲۰۱۶ پرداخته است. خبرگزاری ایسنا: سایت یوفا در گزارشی به معرفی پیرترین، جوان ... |
2 دقیقه پیش | عکس: ارزش تیم های حاضر در یورو 2016در جمع 24 تیم حاضر در یورو 2016، آلمان گران ترین و مجارستان ارزان ترین تیم ها هستند. وب سایت مشرق: در جمع 24 تیم حاضر در یورو 2016، آلمان گران ترین و مجارستان ارزان ترین تیم ... |
نقش ورزش در سندروم روده تحریک پذیر(IBS)
نقش ورزش در سندروم روده تحریک پذیر(IBS)
ورزش کردن بیماری های زیادی را برطرف می کند که یکی از آن ها سندروم روده تحریک پذیر است. گرچه ورزش کردن راه درمان سندروم روده تحریک پذیر نیست، ولی سلامت کلی را افزایش و استرس و اختلال های دستگاه گوارشی مثل یبوست را کاهش می دهد که در افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر شایع است.
چگونه ورزش کردن در سندروم روده تحریک پذیر مفید است؟
اتخاذ سبک زندگی مناسب معمولا یکی از مراحل اولیه در درمان سندروم روده تحریک پذیر است. ورزش کردن بخش مهمی از این تغییر است. دکتر نورمن گیلینسکی استادیار دپارتمان پزشکی داخلی در دانشگاه سین سیناتی در اوهایو می گوید:" ورزش به عنوان بخشی از برنامه اصلاح رفتاری، در سندروم روده تحریک پذیر مفید است. بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر، میل دارند فعالیت کمتری داشته باشند ، اما ورزش کردن بسیار مناسب است."
ورزش به افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر کمک می کند با مشکلات روحی و جسمی و علایم بیماری کنار بیایند. دکتر گیلینسکی می گوید:" در کل ورزش کردن سلامتی را افزایش می دهد و هرگونه راهکاری که سلامت کلی را ارتقا می دهد، بهبود کلی علایم سندروم روده تحریک پذیر را افزایش می دهد."
استرس یک علت اصلی علایم سندروم روده تحریک پذیر است.انقباضات کنترل شده و منظم روده بزرگ باعث می شوند غذا در روده حرکت کند. بنابراین در زمان استرس ،این انقباض ها باعث دل درد می شوند. افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر نسبت به علایم شکمی کاهش استرس حساس تر هستند و بنابراین، ورزش در کاهش استرس نقش دارد و نقش مهمی در مدیریت کردن علایم سندروم روده تحریک پذیر بازی می کند.
در بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر که یبوست دارند، ورزش کردن فایده دیگری نیز دارد. ورزش کردن علاوه بر ارتقای سطح تناسب اندام و کاهش استرس زندگی، باعث می شود دستگاه گوارشی به درستی کار کند و وقوع یبوست را کاهش دهد.
اخیرا تحقیقی از سوی محققان انگلستان نشان داد که در بیمارانی که 30 دقیقه در روز و پنج روز در هفته ورزش معمولی انجام می دادند، در مقایسه با گروهی که در این برنامه حضور نداشتند علایم یبوست کاهش زیادی داشته است.
سندروم روده تحریک پذیر و ورزش کردن: تناسب اندام و راه های تمدد اعصاب
با پزشک خود صحبت کنید که چه ورزشی برای شما مفید است. پزشک شما یکی از راه های زیر را پیشنهاد می دهد تا تناسب اندام داشته باشید و استرس را کاهش دهید و علایم سندروم روده تحریک پذیر کاهش پیدا کنند:
- ورزش قلب و عروق: ورزش ایروبیک مثل دوچرخه سواری یا پیاده روی سلامت و تناسب اندام شما را افزایش می دهد و راه های خوبی برای کاهش تنش هستند.
- ورزش های تنفسی: با نفس عمیق کشیدن و فروبردن هوای زیاد به درون شش ها می توانید میزان اکسیژنی را که تنفس می کنید افزایش دهید و این کار استرس را کمتر می کند.
- یوگا: انواع مختلفی از یوگا وجود دارد ،اما همگی آن ها ترکیبی از تنفس و ژست های حرکتی و ساکن هستند. برای استفاده بیشتر از ورزش های تمدد اعصاب به دنبال کلاس های یوگایی باشید که عبارت "ملایم" و "کاهش استرس" را استفاده می کنند یا به دنبال کلاس های مبتدی باشید. اگر می خواهید بیشتر بر تناسب اندام تمرکز کنید، به کلاس هایی با حرکات فشرده بیشتری بروید تا با این فن راحت تر باشید.
- تای چی: این ورزش ذهنی در چین جزء هنرهای رزمی است. طی انجام تای چای در حین تنفس عمیق و مراقبه به آرامی حرکت می کنید. افرادی که تای چای انجام می دهند می گویند این ورزش کمک می کند دستگاه گوارش بهتر کار کند و این بیماران احساس آرام تری داشته و هوشیارتر باشند.
- مراقبه: انواع زیادی از ورزش مراقبه وجود دارد، اما در همه آن ها شما راحت می نشینید و توجه خود را معطوف یک چیز می کنید، مثل صدایی خاص یا نفس کشیدن خودتان.
سندروم روده تحریک پذیر و ورزش: جریانی موثرتر
وقتی یک برنامه ورزشی را برای تناسب اندام، تمدد اعصاب یا هردو انجام می دهید، می خواهید بیشترین سود را از آن ببرید. این موارد را برای داشتن یک برنامه ورزشی لذت بخش و موثرتر انجام دهید:
- هر روز در یک زمان خاص ورزش کنید و زمانی را انتخاب کنید که انجام ورزش برایتان راحت تر است.
- یک ساعت قبل یا بعد از غذاخوردن ورزش نکنید.
- وقتی هشیار هستید ورزش کنید نه زمانی که خواب آلود هستید.
- ورزشی را انتخاب کنید که از آن لذت می برید و با روش زندگی شما متناسب است.
داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش برای سالم ماندن مهم است. اگر سندروم روده تحریک پذیر دارید، دلیل بهتری برای فعال ماندن خواهید داشت: ورزش منظم به شما کمک می کند که استرس را کم کنید و از یبوست جلوگیری می کند.به یاد داشته باشید که قبل از آغاز هر برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید ورزش انتخابی شما برایتان مناسب است.
منبع: medicinenet.com
ویدیو مرتبط :
IBS and Amitiza.سندروم روده تحریک پذیر . کولیت عصبی
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
سندروم روده تحریک پذیر در کودکان
کودکتان معده درد شدیدی دارد و نمیتواند مثل قبل بازی کند؟ او مدام نفخ دارد و هر اتفاق بدی باعث بدحالیاش میشود؟ بنابراین شاید ندانید که عوامل مختلف محیطی ممکن است باعث ابتلای فرزندتان به سندروم تحریکپذیری روده شده باشد.
دکتر فرزانه معتمد، درباره زمینه ابتلا به سندروم روده حساس یا تحریکپذیر(IBS) میگوید:«این سندروم بیشتر در کودکان و بزرگسالان مضطرب دیده میشود. کودکانی که به مدرسه میروند و برای درس خواندن تحت فشار خانواده و مدرسه هستند، آنها که مورد بدرفتاری قرار میگیرند و یا بچههایی که والدین به مسائل تربیتیشان سختگیری میکنند، معمولا بیشتر دچار این بیماری میشوند. این بیماری در کودکان از سن بالای 5 سالگی هم دیده میشود و حتی متخصصان کولیک نوزاد را که در 3 تا ماهگی اتفاق میافتد را فرمیاز روده تحریکپذیر دانستهاند. درصد ابتلا به این بیماری در جنینی که در شکم مادر زیاد تکان میخورد هم زیاد است.»
سندروم روده تحریکپذیر (IBS) انواع مختلفی دارد و ممکن است همراه با اسهال، یبوست و یا دردهای شکمی در اطراف ناحیه اطراف ناف و پایینتر باشد. سندروم رودهی تحریکپذیر همراه با اسهال نتیجه خوردن بعضی مواد غذایی و آبمیوههای صنعتی هستند که قند بالایی دارند و همچنین مواد غذایی که مواد افزودنی و ماندگاری زیادی دارند، باعث ایجاد دلپیچه و نفخ و اسهال میشوند. زمانی که سر و کلهی این سندروم همراه با یبوست پیدا میشود، کودک در ناحیه شکم و اطراف ناف یا نواحی پایینتر دچار درد میشود به طوری که فعالیتهای روزمرهاش را نمیتواند انجام دهد، بیقرار است و گریه میکند و خوابش مختل میشود. اما این بیماری باعث نمیشود که کودک شبانه از خواب بپرد و اگر چنین اتفاقی افتاد باید به بیماری دیگری مشکوک شد. دردهای شکمی ناشی از این سندروم هم بدون تغییر در روال دستشویی رفتن بچه بروز میکنند و میتوانند با اسهال و یا یبوست همراه باشند.
دکتر معتمدی اعتقاد دارد این بیماری میتواند بر اثر خوردن غذاهایی باشد که برای کودک آلرژیزا هستند و توضیح میدهد:« خوردن شیر هم یکی از علتهای دیگر بروز این بیماری است چون قند لاکتوز موجود در شیر به راحتی قابل هضم نیست چون بسیاری از افراد، میزان کمی آنزیم لاکتاز در بدن دارند مخصوصا مردم کشورهای آسیایی و آفریقایی به همین دلیل سندروم روده تحریکپذیر در این کشورها بیشتر مشاهده میشود. در اثر کمبود لاکتاز، لاکتوز یا قند شیر به صورت هضمنشده در روده باقی میماند و به وسیلهی باکتریهای روده تبدیل به اسیدهای چرب فرار و مواد اسیدی دیگر میشود که در نتیجه باعث نفخ و دلپیچه و یبوست میشود. حتی این موضوع در بچههای شیرخوار ممکن است باعث زخم ناحیهی مقعد شود.»
اگر کودکتان پس از هر اتفاق ناخوشایند و یا کم گرفتن نمره در مدرسه دچار معدهدرد میشود، باید به سندروم رودهی حساس یا تحریکپذیر مشکوک شوید. نباید استرس بچه را نادیده بگیرید و این را هم نباید فراموش کنید که هر معدهدردی را به این بیماری نسبت ندهید.
دکتر معتمد به نشانههای این بیماری اشاره میکند و میگوید:« پدر و مادرها باید بدانند که این سندروم باعث از دست رفتن وزن بچه نمیشود چون جذب موادغذایی نرمال و اشتهای بچه هم خوب است. این کودکان بچههای سرحال، باهوش و ایدهآل طلبی هستند و معمولا در مدرسه عملکرد بسیار خوبی دارند و وقتی درد ندارند بسیار بازیگوش و پرجنب و جوش هستند. همین نشانهها است که تفاوت بین این سندروم با بیماریهای دیگر را مشخص میکند.»
سندروم رودهی تحریکپذیر اغلب در سن نوجوانی اتفاق میافتد اما در کودکانی که در سن مهد کودک و یا مدرسه قرار دارند نیز دیده میشود. بر همین اساس دکتر معتمد می گوید:« بچههای طلاق به علت اضطرابی که متحمل میشوند بیشتر در معرض ابتلا به این سندروم قرار دارند. همچنین سندروم رودهی تحریکپذیر ممکن است به صورت نهان در بدن کودک بماند و در بزرگسالی خودش را نشان دهد به همین دلیل پزشکان در هنگام معاینه، از بیمار مشکوک به این سندروم درباره دوران کودکی و احتمال آزار روحی و جسمی او میپرسند.»
این متخصص کودکان و نوزادان درباره درمان این بیماری توضیح میدهد:« برای درمان این بیماران، پس از بررسی دقیق علائم و شرححال بیمار، آزمایش خون و آزمایش مدفوع از بیمار گرفته شده و درمان نهایی طبق نتایج آنها انجام میشود. البته در ابتدای تشخیص این بیماری، باید به بیمار اطمینانخاطر داد که بیماری خاصی ندارد. به همین دلیل بخش زیادی از بیماری بیشتر این افراد، قبل از خروج از مطب درمان میشود. برای درمان انواع سندروم تحریکپذیری همراه با اسهال، یبوست و دردهای شکمی هم داروهای مخصوص به خود تجویز میشوند. اما در بعضی موارد که بیماری حاد شده و بدن بیمار هم به داروها مقاومت نشان میدهد برای ادامه درمان او را به روانشناس یا روانپزشک معرفی میکنیم.»
دکتر معتمد معتقد است در پیشگیری و درمان این بیماری، رژیم غذایی نقش فوقالعاده مهمی دارد و خوردن غذاهای پرفیبر برای این افراد بسیار مفید است و میگوید:« فاصله گرفتن از محیطهای پراسترس و ننوشیدن مایعاتی که خیلی شیرین هستند هم به بهبود آنها کمک میکند.»
همچنین پدر و مادرا باید بچهها را از محیط پراسترس دور کنند، شرایط خانه را آرام نگه دارند و به احساسات او توجه کنند. ممکن است کودک در مدرسه دچار مشکل باشد که در این صورت والدین باید با معلمان و مربیان مدرسه درباره نحوهی رفتار با کودکشان صحبت کنند تا محیط آرامی داشته باشد.
دکتر معتمد درباره بیماریهایی که ممکن است به همراه این سندروم بروز کنند میگوید:« سندروم رودهی تحریکپذیر ممکن است با بیماریهای دیگری مانند سندروم دردهای عضلانی و خستگی مزمن همراه باشد اما منجر به سرطان نمیشود.
بنابراین افراد مبتلا به این دو سندروم همیشه در اندامهای مختلف بدن خود درد دارند و احساس خستگی زیادی میکنند بهطوری که صبحها پس از بیدار شدن از خواب هم خسته هستند. همراهی این دو سندروم در بعضی دیگر باعث میگرن میشود.»
این سندروم با روشهای درمانی گفته شده به طور موقت بهبود مییابد چون ممکن است دوباره با یک موقعیت استرسزا دوباره عود کند. اما چون بیشتر افراد مبتلا به این سندروم بهتدریج به بیماری خود عادت میکنند معمولا داروها همراهشان است.
البته پذیرش داشتن بیماری توسط مبتلایان به این سندروم باعث کم شدن استرس آنها و کنترل بروز بیماری میشود.