سلامت
2 دقیقه پیش | نشانه ها و عوارض کمبود ویتامینها در بدنویتامینها نقش مهمی را در بدن انسان ایفا میکنند. بهنحویکه کمبود ویتامین (حتی یکی از آنها) میتواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ... |
2 دقیقه پیش | چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش میزنند؟فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ... |
مراقبت های اولیه در زنان
بیش از ۲۰ سال است که شعار پیشگیری بهتر از درمان است در جهان مورد توجه ویژه قرار گرفته است و روز به روز هم اهمیت بیشتری پیدا می کند. در زمینه مراقبت های پیشگیرانه در مورد بیماری های زنان موفقیت های شایان توجهی در سال های اخیر به دست آمده است.
اما مراقبت های مناسب در زنان از کی و به چه صورت باید انجام شود؟
یک خانم از ۱۳ سالگی باید تحت مراقبت های پیشگیرانه قرار گیرد که این مراقبت ها سالانه انجام می گیرد.
این مراقبت ها شامل یک معاینه کامل ( شامل گرفتن قد و وزن و فشار خون و...) همین طور معاینه پستان ها و در صورت نیاز معاینه لگنی می شود. در کنار معاینه در هر گروه سنی مشاوره خاص در زمینه تغذیه و ورزش و کار و روش های جلوگیری از بارداری انجام می شود. در همین یک جلسه آزمایشات و بررسی های مناسب فرد درخواست و در نهایت داروهای مکمل و واکسیناسیون مناسب توصیه می شود.
مثلا برای دختر خانمی ۱۳ ساله بهداشت مناسب دوران عادت ماهانه آموزش و معاینه از نظر رشد مناسب دوران بلوغ انجام می شود و در مورد اهمیت تغذیه در این سن صحبت و در نهایت به انجام واکسیناسیون در برابر کزاز و دیفتری که باید هر ۱۰ سال تا پایان عمر تکرار شود، توصیه می شود.
در سنین بالاتر مراقبت های پیشگیرانه ابعاد تازه ای به خود می گیرد و شامل انجام پاپ اسمیر سالانه پس از ۲۱ سالگی (و در کسانی که زود تر ازدواج کرده اند انجام پاپ اسمیر ۳ سال پس از ازدواج) می شود. تست پاپ اسمیر که برای تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم طراحی شده یک نمونه برداری ساده و بدون درد از دهانه رحم است که باید سالانه در تمامی زنان انجام شود و چنانچه تا ۳۰ سالگی بدون هیچ مشکلی تکرار شده باشد بعد از آن می تواند هر ۲ یا ۳ سال یک بار تکرار شود.
معاینات سالانه پستان هم از معایناتی است که پس از رشد کامل پستان ها در تمامی زنان باید انجام گیرد تا با تشخیص زودتر سرطان پستان، راه های درمان ساده تر و موفق تر استفاده شود. در کنار معاینه از ۴۰ سالگی به بعد، ماموگرافی (عکسبرداری رادیولوژی از پستان ها) نیز به معاینات سالانه اضافه می شود. معاینه ماهانه پستان هم به هر خانم باید آموزش داده شود.مشاوره در مورد روش های جلوگیری از بارداری مناسب هر فرد از مباحث مهم در این کنترل های سالانه است تا هم از بارداری های ناخواسته جلوگیری شود و هم از عوارض ناخواسته برخی از این روش ها پیشگیری شود. همین طور در مورد بهداشت جنسی و بیماری های عفونی واژن و رحم صحبت می شود.
واکسیناسیون های متعددی برای هر گروه سنی وجود دارد که باید در این مراقبت های سالانه به آنها توجه کرد؛ مثلا واکسیناسیون علیه سرخجه و آبله مرغان در کسانی که تمایل به بارداری دارند از آن دسته است.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماری های زنان و زایمان
روزنامه جام جم
ویدیو مرتبط :
مراقبت و معاینات اولیه نوزاد
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
مراقبت های اولیه در یائسگی
در سنین یائسگی احتمال ابتلا به بیماری های بدخیم مثل سرطان پستان، رحم، تخمدان و سرطان دهانه رحم بیشتر است، پس انجام مراقبت سالانه در این سنین از ارزش بالاتری برخوردار است، بنابراین معاینه پستان و ماموگرافی سالانه باید انجام شود. در کسانی که سابقه سرطان پستان، تخمدان، رحم یا روده ها را دارند، این مراقبت ها زودتر و دقیق تر باید انجام شود. در کسانی که این سوابق وجود دارد بررسی وجود یا عدم وجود برخی از ژنها که خوشبختانه در کشور ما امکان انجام آزمایشات لازم وجود دارد، به پیدا کردن افراد در معرض خطر بیشتر کمک می کند.
همین طور انجام پاپ اسمیر و معاینه لگنی همزمان در تشخیص هر چه زودتر سرطان های دهانه رحم، تخمدان ها و رحم کمک کننده است.بیماری شایع تر این سن، پوکی استخوان است که در بسیاری از بانوان ایرانی دیده می شود که این مشکل هم به نژاد ما ربط دارد و هم به تغذیه نامناسب دوران رشد که متاسفانه در اکثر موارد زنان از نظر کلسیم دچار کمبود هستند، بنابراین در حوالی سنین یائسگی (۵۰ سالگی) باید بررسی سنجش تراکم استخوان ها به عمل آید تا در صورت پوکی استخوان زودرس، درمان های مناسب آن انجام شود.
سنین یائسگی همچنین با بروز بیماری های شایع دیگری مثل دیابت، بالا رفتن چربی خون، کم کاری تیروئید و... همزمان است که برای بررسی این بیماری ها، آزمایش های مربوطه از حدود ۴۵ سالگی شروع شده و هر ۳ تا ۵ سال یک بار این آزمایش های باید تکرار شود.همین طور امکان سرطان روده از ۵۰ سالگی وجود دارد که با انجام آزمایش مدفوع و بررسی های رادیولوژی روده ها یا کولونوسکوپی این مساله بررسی می شود.
در کنار این مراقبت های تخصصی، توصیه به ورزش، تغذیه مناسب و مصرف مکمل هایی مثل کلسیم و ویتامین های لازم و ترک عادات نامناسبی مثل مصرف سیگار توصیه می شود.در مراقبت های سالانه انجام واکسیناسیون لازم برای هر سنی نیز لازم است ، مثلا زنان بالای ۶۵ سال باید سالانه واکسناسیون علیه آنفلوآنزا را انجام دهند و هر ۵ سال یک بار واکسیناسیون علیه پنوموکوک(واکسنی برای مقابله با شایع ترین عامل ذات الریه) انجام شود.
منبع:روزنامه جام جم