سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

گرسنگی کاذب و غذاخوردن احساسی!


اگر در حالی که کاملا سیر هستید دسر بخورید یا زمانی که احساس ناراحتی می کنید به سمت بستنی بروید، غذاخوردن احساسی را تجربه کرده اید.





هفته نامه سلامت - دکتر حسین ایمانی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی: اگر در حالی که کاملا سیر هستید دسر بخورید یا زمانی که احساس ناراحتی می کنید به سمت بستنی بروید، غذاخوردن احساسی را تجربه کرده اید. درواقع، غذاخوردن احساسی استفاده از مواد غذایی برای داشتن احساس بهتر است. از سوی دیگر، استفاده گاه به گاه از موادغذایی به عنوان تشویق کردن خود، پاداش دادن یا جشن گرفتن لزوما بد نیست اما هنگامی که خوردن غذا مکانیسم اولیه شما برای مقابله با احساسات می شود، در یک چرخه ناسالم گیر افتاده اید.

با خوردن ممکن است در آن هنگام، احساس خوبی داشته باشید اما احساساتی که باعث  غذا خوردن شما شده، هنوز وجود دارد و اغلب به دلیل دریافت کالری اضافی و غیرضروری، احساس بدتری نسبت به قبل خواهیدداشت. شما به دلیل یک مشکل، به جای بااراده تر شدن به خودتان آسیب می زنید. با ترکیب این مشکلات، شما از یادگیری راه های سالم مقابله با احساسات خودتان منصرف می شوید، رفته رفته کنترل وزن شما سخت تر می شود و احساس می کنید به طور فزاینده ای در برابر غذا و احساسات خود ناتوان هستید.

گرسنگی کاذب و غذاخوردن احساسی!

معیارهای 5 گانه

قبل از اینکه بتوانید از چرخه غذاخوردن احساسی رها شوید، ابتدا به تمایز قائل شدن بین گرسنگی احساسی و واقعی نیاز دارید. این موضوع می تواند سخت تر از آنچه که به نظر می آید باشد، به خصوص اگر به طور منظم از غذا برای مقابله با احساسات خود استفاده می کنید گرسنگی احساسی می تواند قدرتمند شود. درنتیجه، به آسانی آن را با گرسنگی فیزیکی اشتباه می گیرید، اما راه هایی وجود دارد که با استفاده از آنها می توانید بین این 2 نوع گرسنگی تمایز قائل شوید:

1- گرسنگی احساسی به طور ناگهانی می آید. این احساس در شما در یک لحظه به وجود آمده و شدید و فوری است، اما گرسنگی واقعی، به تدریج ایجاد می شود. میل به خوردن به صورت مبرم نیست یا نیاز به ارضای فوری ندارد مگر اینکه برای مدت زمان بسیار طولانی غذا نخورده باشید.

2- در گرسنگی احساسی نسبت به غذاهای آرامش بخش خاصی اشتیاق وجوددارد. هنگامی که واقعا گرسنه هستید، تقریبا هر غذایی به نظرتان خوب می آید اما در گرسنگی احساسی اشتیاق به غذاهای چرب و تنقلات شیرین وجود دارد. شما احساس می کنید به کیک پنیری یا پیتزا نیاز دارید و هیچ چیز دیگری جای آن را نمی گیرد.

3- گرسنگی احساسی اغلب به غذاخوردن بدون فکر منجر می شود. قبل از اینکه به خود بیایید، یک بسته کامل چیپس یا کل یک بستنی را بدون توجه و لذت بردن کامل از آن خورده اید؛ در عوض هنگامی که در پاسخ به گرسنگی واقعی غذا می خورید، به طور معمول به آنچه انجام می دهید، آگاه هستید.

4- در گرسنگی احساسی با سیرشدن، ارضا نمی شوید. شما تمایل به خوردن بیشتر و بیشتر دارید و اغلب تا زمانی که معده به طور نامناسبی پر شود، می خورید. در حالی که در گرسنگی واقعی، نیازی به پرکردن معده نیست. وقتی حجم معده شما پر شود، احساس رضایت می کنید.

5- در گرسنگی احساسی، احساس گرسنگی تان به جای صدای قار و قور شکم یا درد ناگهانی در معده، به صورت یک ولع خوردن در مغزتان به وجود می آید. به علاوه، گرسنگی احساسی اغلب منجر به پشیمانی و احساس گناه می شود. هنگام غذاخوردن برای برآورده کردن گرسنگی واقعی، بعید است که احساس گناه یا شرم داشته باشید چون به سادگی به نیاز بدنتان پاسخ داده اید.

گرسنگی کاذب و غذاخوردن احساسی!

5 ریشه غذاخوردن احساسی

1- استرس: استرس در طولانی مدت، منجر به بالارفتن هورمون استرس یا کورتیزول می شود. کورتیزول باعث افزایش تمایل به خوردن غذاهای شور، شیرین و چرب می شود. درواقع، هرچه استرس کنترل نشده در زندگی تان بیشتر باشد، بیشتر احتمال دارد که از مواد غذایی برای تسکین احساسی خود استفاده کنید.

2- سرکوب احساسات:
خوردن می تواند یک راه موقت برای خاموش کردن یا «سرکوب کردن» احساسات ناراحت کننده، از جمله خشم، ترس، غم و اندوه، اضطراب و تنهایی باشد. البته به جای اینکه خودتان را با مواد غذایی مشغول کنید، می توانید در کنترل این احساسات، خودتان را تقویت کنید.

3- کسالت یا احساس پوچی:
گاهی حوصله تان سر می رود یا احساس کسالت می کنید و غذاخوردن را راهی برای مشغول کردن ذهن و وقتتان می یابید.

4- عادت های دوران کودکی:
عادت های خوردن مثبتی بر احساسات معمولا از دوران کودکی به بزرگسالی منتقل می شوند.

5- همراهی با دیگران:
همراه شدن با جمع در یک وعده غذایی یک راه عالی برای از بین بردن استرس است، اما می تواند به پرخوری منجر شود زیرا مواد غذایی در دسترس است یا اینکه دیدن دیگران در حال خوردن، اشتهای شما را تحریک می کند.

چگونه می توانیم با گرسنگی احساسی مقابله کنیم؟

5 دقیقه صبر کنید. غذاخوردن احساسی یک گرایش اتوماتیک و عملی بدون فکر کردن است. شما قبل از اینکه بدانید چه کار می کنید، به ظرف بستنی رسیده و نصف آن را تمام کرده اید، اما اگر بتوانید زمانی که ولع غذاخوردن در شما ایجاد می شود، لحظه ای توقف کنید، به خودتان این فرصت را خواهید داد که تصمیم های دیگری بگیرید. کل کاری که باید انجام دهید، این است که 5 دقیقه غذاخوردن را کنار بگذارید یا اگر 5 دقیقه به نظر قابل تحمل نمی آید، با 1 دقیقه شروع کنید.

به خودتان نگویید که نمی توانید جلوی ولعتان را بگیرید. به یاد داشته باشید ممنوعیت بسیار وسوسه انگیز است. فقط به خودتان بگویید صبر کن. احساستان را کنترل کنید. در حالی که ممکن است به نظر برسد که مشکل اصلی ناتوانی شما در برابر مواد غذایی است، غذاخوردن احساسی درواقع از ناتوانی شما در برابر احساسات منشاء می گیرد.

شما قادر به کنترل احساسات خود نیستید؛ بنابراین از طریق مواد غذایی از آنها اجتناب می کنید. اجازه دادن به احساسات ناراحت کننده می تواند ترسناک باشد، اما حقیقت این است که زمانی که قدرت سرکوب احساساتمان را در زمان خود نداریم، کنترل خود را نیز از دست خواهیم داد. برای این کار باید یاد بگیرید چگونه احساساتتان را کنترل کنید. این گونه قادر به مهار استرس و ترمیم مشکلات عاطفی تان می شوید که اغلب باعث غذاخوردن احساسی می شوند.

خود را با عادت های سالم حمایت کنید. هنگامی که از لحاظ جسمی قوی و آرام هستید و استراحت کافی دارید، بهتر قادر خواهید بود با مشکلات زندگی دست و پنجه نرم کنید، اما زمانی که خسته و بی رمق هستید، حتی سکسکه هم این پتانسیل را دارد که شما را از مسیر خارج کند و مستقیم به سمت یخچال بروید. ورزش، خواب و سایر عادت های زندگی سالم کمک خواهدکرد که شرایط دشوار زندگی را بدون غذا خوردن احساسی بگذرانید.

بنابراین ورزش روزانه را در اولویت قرار دهید. زیرا فعالیت بدنی، خلق و خو و انرژی شما را دگرگون می کند و کاهنده قوی استرس است. به خودتان اجازه بدهید حداقل 30 دقیقه در هر روز استراحت کنید، دراز بکشید و به چیزی فکر نکنید. درضمن، با دیگران ارتباط داشته باشید. اهمیت روابط نزدیک و فعالیت های اجتماعی را دست کم نگیرید. وقت گذراندن با افراد مثبت به زندگی شما نیروی تازه می بخشد و از آثار منفی استرس می کاهد.


ویدیو مرتبط :
تولید و فروش چراغ مهتابی سقف کاذب آنودایز (توکار و روکار) ، چراغ مهتابی سقف کاذب استیل (توکار و روکار)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

۵ راه برای جلوگیری از اشتها و گرسنگی کاذب



کاهش اشتها,گرسنگی کاذب,راههای کم کردن اشتها

۵ راه برای جلوگیری از اشتها و گرسنگی کاذب
انرژی‌تان پایین آمده، شکمتان به سر و صدا افتاده است و اخلاقتان هم از یک فرد مهربان و دوست‌داشتنی به فردی عصبی و تندمزاج تبدیل شده‌. گرسنگیتان تبدیل به عصبانیت شده است. این اتفاق برای همه ما افتاده است و می‌دانیم که اصلاً وضعیت خوبی نیست. اما خوشبختانه بخاطر روابط و زندگی اجتماعی‌تان هم که شده، می‌توان از بروز چنین موقعیتی جلوگیری کرد. در زیر به ۵ قانون برای جلوگیری از اشتها و گرسنگی کاذب اشاره می‌کنیم.


تعداد وعده‌های غذایی‌تان را بیشتر کنید
خیلی‌ها آنقدر در طول روز درگیر کار، مسئولیت‌های خانوادگی یا مسائل مختلف می‌شوند که زمان از دستشان رفته و برای غذا خوردن زمان نمی‌گذارند و در آخر می‌بینند که از گرسنگی اعصابشان حسابی بهم ریخته است. وقتی حواستان پرت کارهای دیگر می‌شود، به پیام‌هایی که بدنتان برای گرسنگی می‌فرستد توجه نمی‌کنید و بعد می‌بینید که بیشتر از ۴ تا ۵ ساعت است که هیچ نخورد‌ه‌اید.

 

یا اگر در ساعات نامنظم غذا بخورید، پیام‌رسان‌های بدنتان از نظم خارج می‌شوند. در هر دو حالت، بدنتان همچنان به یک منبع مداوم سوخت نیاز دارد تا بتواند هم ذهنی و هم جسمی عملکرد خوبی داشته باشد: وقتی قندخونتان خیلی پایین بیاید، عوارض جانبی شامل سردرد، اضطراب و آشفتگی خواهد داشت.


و دیگر اینکه برای ایجاد سوختی که بدنتان نیاز دارد، به سمت اندوخته‌ها می‌رود اما بااینکه خیلی خوب بود اگر برای این منظور چربی‌های بدن را می‌شکست، اما اینطور نیست. کم‌خوری موجب شکسته شدن سلول‌های عضلات بدنتان می‌شود. برای نگه داشتن ذهن و جسمتان در بهترین حالت، ساعت موبایلتان را کوک کنید تا برای غذا خوردن به شما یادآوری کند. اگر برای خوردن یک غذای کامل وقت ندارید، غذایتان را به صورت ساندویچ درست کنید که خوردن آن هم برایتان راحت‌تر باشد. یک مشت خشکبار یا آجیل هم تنقلات بسیار خوبی برای میان‌وعده می‌تواند باشد.

 

فیبر بخورید
جویدن فیبر زمان بیشتری می‌برد، فضای بیشتری از دستگاه گوارشتان را به خود اختصاص می‌دهد، حسابی سیرتان می‌کند و به تنظیم قندخون و واکنش انسولین کمک می‌کند که همه اینها باعث می‌شود که در مدت زمانی طولانی یک منبع انرژی مداوم داشته باشید. به عبارت دیگر، استفاده از فیبر زیاد در وعده‌های غذایی یک استراتژی ضدگرسنگی عالی به شمار می‌رود. میزان متوسط مصرف روزانه فیبر حداقل ۱۵ گرم در روز است که بهتر است مصرف ۲۵ گرم روزانه را هدف قرار دهید.


برای این منظور باید در روز دو وعده میوه (یکی در صبحانه و یکی در میان‌وعده) بعلاوه مقداری سبزیجات به همراه ناهار و شام مصرف کنید، غلات سفید مثل برنج و نان سفید را با غلات کامل مثل برنج قهوه‌ای یا نان گندم کامل جایگزین کنید، از عدس و حبوبات دیگر بعنوان منبع پروتئینی خود استفاده کنید و در برنامه‌غذایی روزانه‌تان آجیل و دانه‌ها را نیز قرار دهید. بعضی از بهترین منابع فیبر عبارتند از: تمشک (۸ گرم در هر یک لیوان)، گلابی و سیب (حدود ۵ گرم در یک عدد متوسط)، بروکلی (۵ گرم در هر یک لیوان پخته)، عدس و لوبیاها (۸-۷ گرم در هر نصف لیوان) و بادام (۴ گرم در هر ۳۰ گرم).


پروتئین و چربی‌های سالم را هوشمندانه مصرف کنید
هم پروتئین و هم چربی خالی شدن شکم را به تعویق انداخته و احساس سیری را تقویت می‌کنند. این یعنی به شما کمک می‌کنند برای مدت طولانی‌تری احساس سیری کنید و دیرتر به حالت گرسنگی برگردید. از اینرو وارد کردن آنها به برنامه‌غذایی روزانه‌تان راهی هوشمندانه برای جلوگیری از نوسانات قندخون است.

 

اگر تابحال ماده کم‌فیبر، کم‌پروتئین و چربی خورده باشید (مثل شکلات، نان شیرینی مربایی، یک کاسه پاستا با سس گوجه‌فرنگی)، احتمالاً متوجه شده‌اید که چقدر گرسنگی‌تان سریع برمی‌گردد، حتی اگر مقداری که از آن ماده‌غذایی مصرف کرده باشید زیاد باشد. درواقع، دو غذا با میزان کالری‌های مشابه تاثیرات کاملاً متفاوتی را بر احساس سیری، انرژی بدن، متابولیسم و روحیه و خلق و خو خواهند داشت.

 

توصیه ما این است که در هر وعده غذایی خود از مقداری پروتئین خالص یا چربی‌های سالم استفاده کنید. گیاهخواران هم می‌توانند از حبوبات و منابع پروتئینی گیاهی استفاده کنند و بعضی از انواع گیاهخواران هم تخم‌مرغ و لبنیات و بعضی دیگر مرغ و ماهی را هم به لیست غذایی‌شان اضافه می‌کنند. چربی‌های سالمی که متخصصین معمولاً پیشنهاد می‌کنند عبارتند از آوکادو، آجیل، دانه‌ها، کره‌ها، روغن زیتون و روغن نارگیل.


غذاهای روحیه‌ساز بخورید
تحقیقات بسیار زیادی تاثیر بسیاری از موادغذایی را بر روحیه و خلق‌وخو نشان می‌دهند. بنابراین اگر می‌خواهید شادتر زندگی کنید و بازده کاری بالاتری داشته باشید، انتخاب‌های غذایی شما اهمیت بسیار زیادی دارند. بعنوان مثال، تحقیقات نشان داده است که دارچین تمرکز را ارتقا داده، گردو قدرت منطق ذهن را بالا برده و سبزیجات مثبت‌گرایی را تقویت می‌کند.

در یک تحقیق، دانشمنان از حدود ۳۰۰ جوان خواستند که برای ذکر موادغذایی مصرفی روزانه‌شان و احساسی که بعد از آن پیدا می‌کنند، دفتر یادداشت روزانه داشته باشند. محققان دریافتند که مصرف بالاتر میوه‌ها و سبزیجات انرژی، آرامش و حس خوشبختی را در فرد افزایش می‌دهند.


نوشیدنی آرامش‌بخش بنوشید
یکی از بهترین راه‌ها برای تعدیل و تنظیم روحیه و اعصاب خودداری از مصرف نوشیدنی‌های قنددار و شیرین‌کننده‌های مصنوعی است و به جای آنها تا می‌توانید از آب و چای سبز بدون قند استفاده کنید. در یک تحقیق انگلیسی مشخص شد که بیشتر از ۷۰٪ از شرکت‌کننده‌ها گزارش  داده‌اند که بالا بردن مصرف آب روزانه‌شان تا حد زیادی روحیه‌شان را تقویت کرده است. و یک تحقیق ژاپنی که روی بیشتر از ۴۰۰۰۰ نفر انجام گرفت، مشخص شد که سطح استرس روانشناختی در آنهایی که در روز حداقل ۵ فنجان چای سبز می‌نوشند، تا ۲۰٪ پایین‌تر بوده است. 

منبع: mardoman.net