سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

وسواس، یک بیماری روحی خانمان برانداز



اختلال وسواسی, انواع وسواس,

وسواس بیماری مختل‌کننده زندگی فرد و اطرافیان اوست

 

وقتی با کلمه وسواس مواجه می‌شویم شاید همه ما خیلی زود به فکر فردی بیفتیم که مدام در حال شست‌وشوست، البته تکرار شست‌وشو نوعی وسواس محسوب می‌شود ولی مبحث وسواس فقط به این مقوله خلاصه نمی‌شود و اختلال وسواسی چند نوع دارد. وسواس بیماری مزاحم و مختل‌کننده زندگی فرد و اطرافیان اوست. در این مطلب به انواع وسواس و راه‌های درمانی آن اشاره خواهیم کرد.

دکتر خدایی، روانپزشک نوشت: قبل از ورود به بحث اختلال وسواسی، دو مورد را باید از هم جدا کرد. دو اختلال متفاوت وسواس اجباری و اختلال شخصیت وسواسی وجود دارد. این دو بیشتر مواقع با هم اشتباه گرفته می‌شوند.
 
اختلال شخصیت وسواسی
این افراد کسانی هستند که در زندگی معمولی انعطاف‌ناپذیر، سختگیر، ریزبین و حاشیه‌بین هستند. آنها در تصمیم‌گیری مرددند و خلاقیت کمی دارند و از وضعی که دارند پا را فراتر نمی‌گذارند و همیشه سعی می‌کنند از هر شرایط جدید و تحول در زندگی فاصله بگیرند. در جابه‌جایی مسکن، تغییر شغل و هر نوع تغییر موقعیتی، تصمیم‌گیری برای ازدواج و... انعطاف‌ناپذیرند، اما تشخیص اختلال شخصیت وسواسی به عهده پزشک است، زیرا همه افراد واقعا دچار اختلال شخصیت وسواسی نیستند و فقط علائمی از این اختلال ممکن است در آنها وجود داشته باشد. معمولا چنین افرادی رفتارهایی از خود نشان می‌دهند که چندان برای مردم خوشایند نیست. آنها در جامعه به عنوان انسان‌های نچسب و خشک شناسایی می‌شوند، حتی بسختی دوست پیدا می‌کنند ولی اگر دوستی داشته باشند دوستی‌هایشان پایدار خواهد بود.
 
وسواس اجباری
از بیماری وسواس به عنوان بیماری وسواسی جبری یاد می‌کنند. چون این اختلال به گونه‌ای است که فرد افکار و اعمالی را به طور تکراری انجام می‌دهد و با این‌ که فرد خودش نیز می‌داند که رفتار‌ها و کارهایش تکراری است، ولی یک حس درونی اجباری به او می‌گوید که حتما باید این کار را انجام دهد، هر چند بر خلاف میل باطنی او باشد( البته گاهی هم میل باطنی در انجام کار تکراری وجود دارد). در ذهن این افراد مدام دستوری صادر می‌شود.

وسواس را می‌توان در چند نوع فکری، عملی یا فکری ـ عملی تقسیم کرد.
وسواس فکری: در این وسواس افکار مزاحم و تکرارشونده در ذهن وجود دارد. گاهی فرد حتی تلاش می‌کند چنین فکرهایی را از ذهنش بیرون کند، ولی باوجود تلاشش موفق نمی‌شود. افکار وسواسی در انسان‌ها وابسته به فرهنگ جامعه است. مثلا در فرهنگ ما افکار وسواسی ـ مذهبی بیشتر شایع است، بخصوص که وقتی افکار حالت تقدس به خود می‌گیرند، اما افکار وسواسی متنوع‌ هستند. گاهی این افکار وسواسی آسیب به دیگران را شامل می‌شود. مثلا فرد چاقویی به دست دارد و در ذهنش این فکر به وجود می آید که اگر چاقو به شکم فرزندش برخورد کند، چه خواهد شد. البته این کار را نمی‌کند ولی نحوه تفکرش باعث آزار او می‌شود. همچنین افکار وسواسی جنسی نیز در ذهن بعضی افراد وجود دارد که در آن فرد بیمار در ذهن تصور می‌کند با فردی تماس جنسی برقرار می‌کند. افکار وسواسی خرافه نیز نوع دیگری از وسواس فکری است، به این صورت که اگر مثلا سه قدم جلو یا عقب نگذارم اتفاق ناگواری ممکن است برای خانواده‌ام بیفتد؛ افکار بی‌پایه و اساسی که به هیچ‌وجه سندیت ندارد. یا موقعی که فلان لباس را به تن داشتم تصادف رخ داد و اگر باز هم این لباس را بپوشم تصادف دیگری اتفاق خواهد افتاد.

درمان وسواس, علت‌شناسی وسواس

شایع‌ترین نوع وسواس عملی در فرهنگ ما نوع شست‌وشوست

 

اعمال وسواسی: وسواس عملی ممکن است با زمینه افکار وسواسی توام باشد ولی گاهی هیچ ذهنیت فکری وجود ندارد و فرد به طور تکرارشونده و بدون فکر، عملی را انجام می‌دهد. اعمال وسواسی تکرار شونده، مزاحم ولی اجباری هستند. این بیماران خود را مکلف و موظف به انجام کاری می‌کنند. مثلا اعمال وسواسی مذهبی انجام می‌دهند تا جهنم نروند. اعمال وسواسی هم تقسیم‌بندی دارد که شایع‌ترین نوع آن در فرهنگ ما نوع شست‌وشوست. وسواس شست‌وشو را باید از نظافت و تمیزی جدا کرد. بعضی از افراد ذاتا انسان‌های منضبط و تمیزی هستند و این مشکل محسوب نمی‌شود، اما افرادی که وسواس شست‌وشو دارند، عملکردشان در زندگی داخلی و جامعه دچار اختلال می شود به طوری که دیگران نسبت به کارهای او اعتراض می‌کنند. مثلا فرد خود را موظف می‌داند که حتما 10 بار لباسی را بشوید یا چند ساعت زیر دوش حمام بماند تا کاملا تمیز شود. (افراد دارای وسواس شست‌وشو معمولا عددی را برای تکرار عملشان دارند.) متاسفانه گاهی به وسواس شست‌وشو هم رنگ و لعاب مذهبی می‌بخشند. خوب است بدانیم آیه‌ای در قرآن وجود دارد که تاکید می‌کند «از شر وسواس به خدا پناه ببریم.»

وسواس قرینه‌گی نیز نوع دیگری است که در آن فرد دارای وسواس، نظم دادن غیرعادی است. یعنی اگر کتابخانه‌ای داشته باشد همه کتاب‌ها باید به طور میلی‌متری کنار هم قرار گیرند و ساعت‌ها برای این کار وقت صرف می‌کنند و اگر به کمد لباس آنها نگاه کنیم بندرت بتوان چنین چینش را در بوتیک لباسی پیدا کرد.

وسواس کنترل‌کردن نیز وسواسی است که در آن بیمار بشدت کنترل‌گر است. در را قفل می‌کند ولی چندین بار باید آن را کنترل کند تا خیالش آسوده شود. شیر گاز را بسته‌ ولی چندین بار به آشپزخانه بر می‌گردد تا شیر گاز را کنترل کند.

اما وسواس‌های عملی دیگری هم وجود دارند که کمتر شایع هستند. مثل دست زدن به ماشین در حال حرکت، شمردن ساختمان‌های متعدد یا یادداشت کردن پلاک‌های ماشین در ذهن، وسواس در خرید (این افراد وسایلی را به شکل افراطی خریداری می‌کنند که شاید حتی نیازی هم به آن نداشته باشند و معمولا بعد از خرید از این کار خود پشیمان می‌شوند). وسواس کندن مو (تنش برای کندن موی سر یا موی صورت)، وسواس قمار، وسواس آتش‌افروزی و...
 
علت‌شناسی وسواس
همان‌طور که گفته شد وقتی از یک فکر یا عملی به عنوان وسواس یاد می‌شود که فرد باعث اختلال در زندگی خود و دیگران شود بنابراین درمان این افراد ضرورت پیدا می‌کند. همچنین باید گفت احتمال ابتلای افراد وسواسی به افسردگی و حتی اقدام به خودکشی وجود دارد. محققان علت‌های زیادی را برای این بیماری برشمرده‌اند. ولی نقش ژنتیک در بروز وسواس پررنگ است. عوامل دیگر مانند عوامل تربیتی، رفتاری و اجتماعی نیز می‌تواند زمینه را برای اختلال وسواسی مهیا کند.
 
درمان وسواس
وسواس یک بیماری مزمن مزاحم و طولانی است که احتیاج به مشارکت و کمک بیمار، خانواده بیمار، روانپزشک و روان درمانگر دارد. درمان دارویی بیمار حتما باید توام با رفتاردرمانی و جلسات متعدد مشاوره باشد. دیدگاه فرد مبتلا به وسواس باید بتدریج تغییر کند. درمان‌های جدیدی به نام موج سوم روان‌درمانی هم وجود دارد که بسیار مفید است. در مواقع خیلی شدید هم لازم است بیمار شوک‌درمانی شود.
منبع : روزنامه جام جم

 


ویدیو مرتبط :
عطسه های خانمان برانداز

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

زمین لرزه «هائیتی» بسیار خانمان‌برانداز



 

زلزله هائیتی

 

بر اساس گزارش اخیر بانك توسعه كشورهای آمریكای لاتین این موضوع مشخص شد كه میزان خرابی و ویرانی ناشی از زمین لرزه در «هائیتی» بسیار خانمان برانداز‌تر از سونامی سال ۲۰۰۴ میلادی در «آچه» اندونزی بوده است.



در گزارش اخیر بانك توسعه كشورهای آمریكای لاتین به این موضوع اشاره شده كه وقوع زمین لرزه هفت ریشتری ۱۲ ژانویه در «هائیتی» كه یكی از كشورهای حوزه دریای كارائیب است، فاجعه آمیز‌ترین رویداد در تاریخ دوران معاصر محسوب می‌شود، چرا كه تنها در «پورتوپرنس» ـ پایتخت این كشور ـ بیش از ۲۲۰ هزار نفر جان خود را از دست دادند و یك میلیون و ۲۰۰ هزار نفر هم بی‌خانمان شده و بسیاری از اجساد نیز در گورهای دسته جمعی دفن شدند.



این در حالیست كه هر ساله یك كارناوال فصلی در این كشور برگزار می‌شد، اما امسال به دلیل وقوع این زمین‌لرزه لغو شد.



این در حالیست كه در گزارش این مركز آمده است: این زمین لرزه بسیار خانمان براندازتر از زمین لرزه سال ۲۰۰۴ میلادی در «آچه» در اندونزی و یا حتی توفان پر قدرت سال ۲۰۰۸ میلادی در «میانمار» بوده است، چرا كه هم اكنون و پس از گذشت چهار ـ پنج سال این دو منطقه بحران‌زده ترمیم شده و اقتصاد و هسته جوامع این مناطق نیز به حالت عادی بازگشته است.



همچنین تخمین زده شده است كه برای بازسازی «هائیتی» بیش از ۱۴ میلیارد دلار باید هزینه شود، تا منازل مستحكم، مدارس، خیابان‌ها و سایر زیر‌ساخت‌های این كشور بازسازی شود.



از طرفی، «رنه پریوال» ـ رییس جمهوری هاییتی ـ نیز در مصاحبه‌ای مطبوعاتی اعلام كرد كه براساس اعلام نهادها و سازمان‌های حاضر در این كشور، به احتمال زیاد سه سال بازسازی اولیه این كشور به طول می‌انجامد.



وی خاطر نشان كرد: تا روز گذشته بیش از یك‌هزار كامیون برای جابجایی آوار از پایتخت مورد استفاده قرار گرفت،‌ اما باز هم عملیات آوار‌برداری همچنان ادامه دارد.



در گزارش خبرگزاری رویترز نیز آمده است كه بیش از ۹ هزار نیروی امنیتی سازمان ملل متحد و بیش از دو هزار نفر از ارتش آمریكا در این كشور بحران زده حاضر هستند تا به برقراری امنیت و آرامش بپردازند.



در گزارش این خبرگزاری آمده است كه رییس جمهوری «هاییتی» طی این مصاحبه مطبوعاتی از نیروهای امدادی و داوطلب حاضر در كشورش درخواست كرد تا با تقسیم عادلانه مواد غذایی و چادر در میان بازماندگان زمین لرزه ۱۲ ژانویه از میزان خشونت و درگیری در این كشور بكاهند.



براساس گزارش موسسه لرزه نگاری و زمین شناسی دانشكده ژئوفیزیك آمریكا نیز این موضوع مشخص شد كه از ۱۲ ژانویه سال جاری میلادی و پس از وقوع زمین لرزه اصلی در این كشور،‌ بیش از ۵۴ پس لرزه در این كشور رخ داده است.



این درحالیست كه این زمین لرزه پس از زمین لرزه ۱۷۵۱ میلادی در این كشور، خانمان‌براندازترین زمین لرزه در طول تاریخ این كشور حوزه دریای «كاراییب» محسوب می‌شود.