سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

روغن پالم و مضرات استفاده از روغن پالم



مضرات روغن پالم, روغن پالم چیست

از روغن پالم چه می دانید
روغن پالم (که از میوه درخت نخل روغنی به دست می‌آید)، پرمصرف‌ترین روغن گیاهی جهان است. روغن پالم همچون انواع دیگر روغن مضراتی دارد، اما در مجموع مضرات آن در مقابل روغن‌هایی مثل ترانس کمتر است.

 

روغن پالم از اسیدهای چرب و گلیسرول مثل همه چربی ها تشکیل شده است. بر خلاف تمام چربی ها اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارند که در دمای اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسید چرب اشباع c16 یالمتیک اسید گرفته است.

 

روغن پالم؛ واژه یا به عبارتی ماده ای است که اگر چه جدید نیست اما در چند روز اخیر وارد حوزه گسترده واژه های نگران کننده در ذهن ایرانیان شده است.

 

روغن پالم چیست و چرا اضافه کردن آن به مواد پرچرب خطر آفرین است؟
روغن پالم یا نخل نوعی روغن گیاهی است که از مغز میوه نخل روغنی استخراج می‌شود.
به‌کارگیری روغن نخل به‌عنوان سوخت گیاهی از چند سال اخیر، موجب افزایش تقاضای جهانی و در نتیجه افزایش قیمت آن هم شده‌است. کشور مالزی بزرگ‌ترین تولیدکننده روغن نخل در دنیا است و در اکثر خیابانهای شهرهای مالزی این درخت به فراوانی دیده می شود.

 

مثل همه روغن های گیاهی روغن نخل حاوی کلسترول نیست اگرچه مصرف چربی اشباع شده کلسترول LDL و HDL را افزایش می دهد.

 

روغن نخل یک ماده رایج پخت و پز در کمربند استوایی، افریقا،اسیای جنوب شرقی و بخش هایی از برزیل است.در دیگر نقاط جهان برای پایین اوردن هزینه ها در صنایع غذایی تجاری و پایداری بالا اکسیداتیو (اشباع) محصول تصفیه شده برای سرخ کردن هم استفاده می شود.

 

با این حال مطالعاتی در سال ۲۰۰۹ انجام شد که نشان داد ممکن است روغن نخل جایگزین مناسبی به دلیل داشتن چربی های ترانس برای افراد با سطح بالا LDL نیست. استفاده از روغن نخل نگرانی هایی را برای گروه های فعال محیط زیست ایجاد کرده است. میزان زیاد روغن ها در درختان باعث جذب سرمایه گذاران برای سود دهی شده است که این منجر به از بین رفتن جنگل های مالزی و اندونزی به منظور ایجاد فضا برای کشت خالص روغن خرما شده است.

 

مضرات روغن پالم, روغن پالم چیست

 

پالم و افزایش بیماری قلبی
روغن پالم از اسیدهای چرب و گلیسرول مثل همه چربی ها تشکیل شده است. بر خلاف تمام چربی ها اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارند که در دمای اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسید چرب اشباع c16 یالمتیک اسید گرفته است.

 

اسید اوئیک اشباع شده نیز تشکیل دهنده روغن نخل است. به گفته ی سازمان بهداشت جهانی شواهد قانع کننده ای است که نشان می دهد مصرف پالمتیک اسید احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. بنابراین آن را به عنوان اسیدهای چرب ترانس در طبقه بندی قرار می دهند. چربی های ترانس نیز در دمای اتاق جامداند

 

آنتی اکسیدان های روغن پالم قرمز مثل توکوتری نولز و کاروتنوئیدها به دلیل خواص درمانی که ادعا می شد به مواد غذایی و لوازم آرایش اضافه می شد و هم اکنون هم در مواد آرایشی خانمها استفاده می شود و قسمت اعظم تولیدات آرایشی به روغن پالم وابسته است. مطالعاتی در سال ۲۰۰۹ میزان انتشار اکرول را آزمایش کرد. نشان داد که یک محصول سمی و بد بود حاصل از تجزیه گلیسرول از قسمت عمیق سرخ کردن سیب زمینی در روغن پالم قرمز و زیتون و روغن آفتابگردان اشباع نشده حاصل می شود.

 

در حال حاضر روغن پالم به عنوان «روغن گیاهی» یا «چربی گیاهی» بر روی برچسب های مواد غذایی در اتحادیه اروپا (EU) ذکر شده است. از سال ۲۰۱۵ زیر نظر اتحادیه اروپا در بسته بندی مواد غذایی دیگر اجازه استفاده از اصطلاح کلی «چربی گیاهی» یا «روغن گیاهی» در فهرست مواد تشکیل دهنده داده نخواهد شد. تولید کننده ی مواد غذایی باید نوع خاص چربی گیاهی را استفاده می کند شامل روغن پالم را ذکر کند.

 

سایر کاربردها: سوخت زیستی
روغن نخل را می توان به عنوان بیودیزل (سوخت زیستی) که آن هم معمولا به عنوان روغن پالم متیل استر شناخته شده است استفاده کرد.

 

روغن پالم متیل استر از طریق یک فرایند به نام تبادل استری ایجاد شده است. سوخت زیستی روغن پالم معمولا برای ساخت بیودیزل روغن پالم مخلوط با سایر سوخت ها مخلوط می شود. بیو دیزل روغن پالم استاندارد N14212 اروپا را برای سوخت زیستی دریافت کرد. بزرگ ترین واحد تولید بیو دیزل روغن پالم در جهان در سال ۲۰۱۱ فنلاند بود که روغن بیو دیزل گیاهی را در سنگاپور افتتاح کرد.

 

بمب ناپالم
نمک های آلومینیوم اسید پالمتیک و اسید نفتنیک در طول جنگ جهانی دوم برای تولید بمب ناپالم با هم ترکیب شده بودند و نام یکی از معروفترین بمبهای آتش زا تا چند دهه قبل بود.

 

مضرات روغن پالم, روغن پالم چیست

 

مضرات مصرف روغن پالم
مصرف روغن پالم باعث افزایش چربی و کلسترول می‌شود
مصرف روغن پالم به دلیل دارا بودن اسید چرب اشباع بالا موجب افزایش چربی خون و کلسترول و در نهایت گرفتگی و انسداد عروق می‌شود.
روغن پالم نوعی روغن گیاهی است که مقدار اسید چرب اشباع آن حداقل 50 درصد است.

 

روغن‌های جامد نباتی یا روغن‌هایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، چنین روغن‌هایی می‌توانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بد و در نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند و این در حالی است که بیماری‌های قلبی و عروقی از مهمترین علل مرگ هستند.

 

روغن‌های مورد استفاده در سبد غذایی افراد باید حداقل زیر 2 درصد اسید چرب اشباع و ترانس داشته باشند.
در مصرف لبنیات هم باید از شیر با چربی کمتر از 2.5 درصد استفاده شود و حتی در صورت عدم استفاده از روغن پالم در شیر پرچرب، به دلیل مضرات چربی‌های حیوانی بهتر است که شیر و لبنیات پرچرب از سبد غذایی حذف شود.

 

یکی از دلایل استفاده از روغن پالم  ارزان بودن آن نسبت به سایر روغن های کنجد، ذرت، سویا و آفتابگردان است و  به دلیل بالا رفتن قیمت روغن های دیگر نسبت به روغن پالم، سهم واردات این روغن نسبت به سایر روغن‌ها نیز در دو سال اخیر افزایش یافت.

منبع:hidoctor.ir


ویدیو مرتبط :
روغن پالم در لبنیات

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رئیس موسسه استاندارد خبر داد: با کارخانه های مشهوری که از روغن پالم استفاده کردند، برخورد می کنیم



اخبار,اخباراجتماعی,موسسه استاندارد

 

 اخباراجتماعی - رئیس موسسه استاندارد خبر داد: با کارخانه های مشهوری که از روغن پالم استفاده کردند، برخورد می کنیم

  ماجرای شیرهای آلوده به روغن پالم صنایع و بازار مصرف صنایع لبنی را دچار بحران کرده است.

  گزارش های میدانی نشان می دهد قیمت انواع شیرهای کم چرب هم در بازار به دلیل افزایش تقاضا افزایش یافته است. از سوی دیگر مدیران برخی صنایع لبنی خبر می دهند به دلیل اتفاقاتی که طی روزهای گذشته رخ داده، خط تولید برخی تولیداتشان به طور کامل تعطیل شده است. همچنین بازرسی های نهادهای نظارتی از کارخانه های صنایع لبنی، فعالیت آنها را مختل کرده است.

با این وجود انجمن صنایع لبنی ایران نیز هنوز در مورد این تحولات موضع گیری نداشته است. در همین حال فیروزبخت رئیس موسسه استاندارد ایران در گفت و گو با خبرآنلاین اعلام کرده که حتی با کارخانه های بزرگ صنایع لبنی که از روغن پالم استفاده کرده اند نیز برخورد جدی می شود.

چرا موضوع روغن پالم تازه مشخص شده است و پیش از این هیچ خبری از این موضوع منتشر نشده بود؟ مگر موسسه استاندارد این موضوع را همیشه بررسی نمی کند؟
قبلا نظارت بوده است و اتفاقا ظرف دو سال گذشته چندین مورد هم مشاهده کرده بودیم و با متخلفان برخورد هم کرده بودیم. ما نمی خواستیم که مردم نگران بشوند.

پیش از این برخودی با متخلفان صورت گرفته بود یا نه؟
بله ما برخورد می کردیم اصلا ما یک محموله ماست را از مرز عراق برگرداندیم و منهدم کردیم در همین دو سال ما با یک واحد تولید ماست پرچرب در استان تهران برخورد کردیم .

پس چرا آقای دکتر هاشمی وزیر بهداشت اعلام  که من خودم ماست پر چرب مصرف نمی کنم و از مردم هم خواست که مصرف نکنند، اگر شما پیش از این با این موضوع برخورد می کردید، پس چرا روغن پالم در سطح گسترده در محصولاتی لبنی وجود دارد؟
نه خیر الان دیگه این مشکل وجود ندارد زیرا بعد از اینکه آقای وزیر این موضوع را اعلام کرد ما با همکاری خود وزارت بهداشتت رفتیم و ماموران خود را ریختیم در بازار و باور کیند تمام محصولات لبنی را در بازار تست کردیم در همین دو هفته و در تمام واحدهای سرکشی کردیم و وزارت بهداشت هم تعدادی از متخلفان را شناسایی کرد  و ما هم 5 مورد را شناسایی کردیم. البته مواردی که ما کشف کردیم چربی گیاهی بود و نه روغن پالم و من تاکید می کنم که بحث پالم را شما از چربی های گیاهی جدا کنید چون هنوز روش تشخیص پالم از سایر چربی ها یک مقداری مشکل است و ما چیزی که در تحقیقات به دست آورده ایم چربی گیاهی بوده است نه صرفا پالم. الان بیشترین مصرف روغن پالم در روغن های سورخ کردنی است.

یعنی به جز پالم مواد دیگری دیگری هم هست که مضر باشد و الان وجود دارد؟
پالم می توان گفت که جزو سطح پایین ترین روغن هاست، البته نه تمام انواع پالم چون پالم 4 نوع است که بدترین نوع آن پالم صنعتی است. مرکز استاندارد الان به اینکه پالم باشد یا نباشد کاری ندارد ما استفاده از هر گونه روغن گیاهی را در موسسه استاندارد منع کرده ایم و کاری نداریم پالم باشد، روغن سویا هم ممنوع است، روغن کلزا هم ممنوع هست و...البته باید توجه کنید که برخی از این روغن ها مانند کلزار خوب است و مشکل چندانی ندارند اما با استفاده از این نوع چربی در حال حاضر مخالفت کرده ایم.

ما درکشور 300 نوع محصول و فراورده لبنی داریم که تنها در 8 نوع آن استفاده از چربی گیاهی مجاز بوده است که در مورد استفاده از این چربی ها در هفته گذشته تجدید نظر کردیم و الان چربی گیاهی را به صورت کلی حذف کرده ایم.

با کسانی که جان مردم را به خطر می اندازند و در این سال ها به خطر انداخته اند چه برخوردی صورت می گیرد؟
هم ما و هم وزارت بهداشت همه متخلفان را به مراجع قضایی معرفی می کنیم . قانون هم محکم است در این زمینه و متعهدد؛ خط تولید محصولی که روغن گیاهی و پالم استفاده می کند متوقف می شود و جلو کار آن خط تولید گرفته  می شود.

یعنی هرچقدر هم که شرکت لبنی مشهور باشد باز شما برخرود را انجام می دهید؟ مردم معتقدند که با شرکت های بزرگ برخرود نمی شود و اسامی آن ها اعلام نمی شود؟
نه اصلا برای ما اهیمت ندارد که شرکت بزرگ یا کوچک باشد شرکتی که سال گذشته جلوی کارش را گرفتیم از همین بزرگ بوده است البته می گویم ما جلوی خط تولید را می گیریم نه اینکه شرکت را تعطیل کنیم. مثلا یک شرکت 30 محصول تولید می کند و خط تولد محصولات متنوعی دارد اگر تخلفی در یکی از خط ها و محصولات باشد جلوی همان خط را می گیریم نه اینکه کل کارخانه را تعطیل کنیم. همچنین کل محصول را هم از بازار جمع و منهدم می کنیم.


قوه قضاییه با متخلفان چه برخوردی می کند؟
دستگا قضایی برای شرکت های متخلف معمولا جریمه در نظر می گیرد

یعنی افرادی که جان مردم رابه خطر می اندازند به زندان نمی افتند؟
نه افراد را به زندان نمی اندازد و بیشتر جریمه نقدی می کنند مثلا کسانی که سال گذشته ما معرفی کردیم می دانم که جریمه نقدی شدند؛ شما باید در نظر بگیرید که روغن پالم خیلی خطرناک نیست. استفاده از آن تخلف هست ولی خیلی هم خطرناک نیست درست مثل اینکه مردم سال ها روغن جامد مصرف می کردند.

اگر خطرناک نیست پس چرا آقای وزیر از مردم خواستند لبنیات چرب مصرف نکنند؟
آقای وزیر به خاطر روغن پالم نگفتند به خاطر چربی و کلسترول و بیماری های دیگر گفتند لبنیات چرب مصرف نکنید من خودم هم مصرف نمی کنم. من بازهم می گویم روغن پالم آن چنان که م گویند مشکل زا نیست، استفاده از آن تخلف هست اما یک جوری رسانه ها با این روغن برخرود کردند که انگار سم است، نه اینگونه نیست مصرف آن تخلف است مثل اینکه همه می گویند شرکت های لبنی در شیر آب می ریزند، خب این موضوع تخلف است.

روغن پالم به چه محصولات لبنی اضافه می شود؟
روغن پالم به شیر اضافه نمی شده است و نمی تواند اضافه شود و به برخی از انواع ماست ها به خصوص ماست های پر چرب و خامه اضافه می شده است.

 

 اخباراجتماعی - خبرآنلاین