گردشگری


2 دقیقه پیش

مناظر بی نظیر زمین‌های گلف در آمریکا

در زندگی چیزهای کمی بهتر از بازی گلف در میان رشته کوه های باشکوه، بیابان های بی ثمر یا اقیانوس های خروشان وجود دارد. هر ایالت آمریکایی حداقل یک زمین گلف با مناظر بی نظیر ...
2 دقیقه پیش

باشکوه‌ترین مراکز خرید در جهان

برای اغلب مردم، خرید کردن بخشی از تفریح آن‌ها و برای‌شان مهم است! برای برخی دیگر، تاریخ و فرهنگ مهمتر است اما در صورتی که دو مورد بالا را باهم ترکیب کنید می‌توانید علاوه ...

سیر تا پیازِ فوت و فنِ خوشی در سفر


در پیک نیک و سفر غذایی که معمولا زیاد درست می شود کباب است. طرفداران زیادی هم دارد. یکی طعم دار کردن گوشت مهم است، یکی هم شناخت خود گوشت، مثلا اینکه بدانی کجای گوشت برای چه کبابی مناسب است.

ماهنامه دیده بان - محمدرضا یزدان پرست: چند باری پیش آمد که برای نشریات مختلف با او گفت و گو کردم. بماند که همیشه پشت تلفن خوش برخورد بود و با اینکه محور همه صحبت ها، مسافرت بود ولی همیشه حرف تازه داشت؛ از آشپزی و رانندگی و بخور و بخواب و خنک کردن در گرما و گرم کردن در سرما (مثلا برای مواد غذایی) و... در یک کلام «عشقی» بود چون عاشق ایران بود و عاشق سفر. او عامه مردم را با محیط زیست و طبیعت آشتی داد.

تفنگش را با دوربین عوض کرد تا عکس ها و تصویرهایش پلی باشد میان طبیعت و ناشناخته های گوشه گوشه ایران و ذهن مردم. جذاب بود و کاریزماتیک. خوش صدا و خوش سیما. و مگر می شود از سیبیل های معروفش یاد نکرد. محمدعلی اینانلو حالا خودش نیست اما مردم طبیعت دوست و اهالی طبیعت گردی ایران هیچ گاه او را از یاد نمی برند و البته حالا حالاها جایگزینی نخواهدداشت. این چند خط، برش هایی است از فوت و فن هایی که بلد بود و تجربه کرده بود و مصاحبه هایش برای خوش تر شدن سفر مردم، با من در میان گذاشت.

سیر تا پیازِ فوت و فنِ خوشی در سفر

از تیهو تا سیب زمینی

در پیک نیک و سفر  غذایی که معمولا زیاد درست می شود کباب است. طرفداران زیادی هم دارد. یکی طعم دار کردن گوشت مهم است، یکی هم شناخت خود گوشت، مثلا اینکه بدانی کجای گوشت برای چه کبابی مناسب است. راه های گوشت را باید بشناسی برای بُرش بهتر. بهتر است گوشت را کمی اوریب ببرید. به جای سیخ هم پیشنهاد می کنم از توری برای کباب کردن استفاده کنید. یک منقل تاشو برای سفر داشته باشید. از سنگ و آجر بهتر است.

سنگ و آجر باعث می شود منقل تراز نباشد و کباب شما سوخته یا خام شود. دنده کباب روی توری خیلی خوب از آب در می آید. دنده را در ابعاد 10 سانتیمتر در 10 سانتیمتر ببرید. گوشت ها را در پیاز و نمک و فلفل و روغن زیتون و آب لیمو بخوابانید. آتش هم بهتر است برای پخت ملایم باشد. یک وسیله مهم دیگر در پخت و پز سفر فویل آلومینیوم است. البته به شرط اینکه مچاله نکنیم و در بیابان بیندازیم. غیر از آشپزی هم خیلی به درد ظرف شدن می خورد. مثلا آن را دور دیس، قالب کنی و از آن دیس بسازی. یا وقتی تعداد بالاست، از آن بشقاب درست کنیم. به درد کباب کردن هم می خورد. هر نوع گوشت، میوه، سیب زمینی و حتی دل و جگر را می شود داخل آن پیچید و انداخت در آتش، آبدار در می آید.

اما برویم سراغ یک روش ویژه پخت تیهو. این یکی مربوط به ایل خودمان است؛ ایل شاهسون. قابلمه را پر از کره می کنی که بهتر است کره محلی باشد. قابلمه هم بهتر است باریک و بلند باشد. دارچین و نمک و فلفل و کمی هم شکر به کره ها اضافه کنید تا داغ شود و قل بزند. آن موقع به پای پرنده پاک شده نخ 30 سانتیمتری می بندی و 3 دقیقه می گذارید در این کره داغ. یک مرغ سوخاری درجه یک می شود. یادتان باشد گوشت شکار مثل پرنده های وحشی (دارج و تیهو) چربی دارد. باید حین پخت، مرتب مواظب باشد که نسوزد. موقع خوردن هم به آن آبلیمو و روغن زیتون بزنید.

و اما فِر شاهسونی. این یکی هم خیلی ویژه است. یکی از غذاهایی که در سفر کالری کافی دارد، خوشمزه است و زود هم آماده می شود، سیب زمینی است. شاهسون ها یک قابلمه را پر از نمک می کنند و سیب زمینی خوب شسته شده را فرو می کنند داخل نمک و قابلمه را می گذارند داخل آتش. در قابلمه را هم باید بگذارید، 10 دقیقه بعد سیب زمینی ها پخته شده اند.

با چاقو برش می دهید و کره و نمک اضافه می کنید و نوش جان می کنید. البته بدون آبلیمو لطفی ندارد. روغن زیتون هم پیشنهاد من است. نعناع خشک هم این غذا را عالی می کند. این قابلمه نمک که معروف است به فِر شاهسونی باعث می شود، سیب زمینی نسوزد. عموم مردم سیب زمینی را یکراست می اندازند داخل آتش و زغال تحویل می گیرند.

سیر تا پیازِ فوت و فنِ خوشی در سفر

در نبود امکانات

تجربه در سفر خیلی به کمک شما می آید. باید خوب غذا خورد و کالری بدن را تامین کرد. نباید گرسنگی کشید البته نباید هم زیاده روی کرد. مسئول تهیه و تدارک وسایل سفر باید حواسش را جمع کند چیزی ناقص نباشد اما بار اضافی هم نباید برداشت. این دو تا نکته را که می گویم به یاد داشته باشید. مثلا اگر یخ و یخدان و یخچال نداشتید و خواستید آب یا نوشابه یا دوغ را خنک کنید، یک کیسه زباله برمی داری و تا نصفه آب می کنی. کپسول گاز و یک شیلنگ هم بر می داری و از گروه و ماشین و آتش فاصله می گیری. شیلنگ را داخل کیسه می کنی و کپسول را باز.

بعد در کیسه را می بندی. البته بطری های آب و نوشابه را باید قبل از هر چیز در آب داخل کیسه زباله بریزی. 5 دقیقه بعد از بازکردن کپسول گاز، بطری ها خنک می شوند. تگرگی تگرگی. یا مثلا اگر خواستی آب جوش درست کنی برای چای و کافی و دکتری و قوری به همراه نداشتی، در یک کیسه فریزر با همان نازکی می توانی آب جوش بیاوری. آب را داخل کیسه فریزر می ریزی. کمی سرش خالی باشد. بعد در کیسه را گره می زنی، روی آتش که شعله اش فروکش کرده می گذاری. نگران نباش. آب که داخل اش باشد نمی سوزد. چند دقیقه بعد آب داخل کیسه جوش می آید. یک سوراخ کوچک به کیسه می زنی و آب جوش را داخل فنجان ها می ریزی و... .

چاشنی ها و غذاهای محلی

بهتر است مردم به هرجا می روند، غذای بومی آن منطقه را بخورند. کیف عجیبی دارد. مثلا مگر می شود ماهی تنوری با گیاهان معطر روستای سلخ جزیره قشم را نخورد؟ عموم مردم باقلاقاتوق و میرزاقاسمی را می شناسند ولی مثلا «چکدرمه» و «چغرتمه» را نمی شناسند. قبل از این دو تا غذا بگویم که چاشنی ها و ادویه ها در پخت و پر مسافرت مهم هستند. دارچین یک ادویه فوق العاده است.

سیر تا پیازِ فوت و فنِ خوشی در سفر

خصوصا برای غذاهای سرد و دریایی. روغن زیتون و روغن کنجد هم طلایی است. البته آشپزها هم باید در شگردهایشان رازدار باشند، هم نباید به صورت غلوشده از ادویه در آشپزی استفاده کنند. نرم کردن کباب را به روغن زیتون بسپارید. آب پیاز هم کباب را نرم می کند ولی لطافت روغن زیتون را ندارد. روغن زیتون و نمک و فلفل و پیاز و پودر سیر، یک سس عالی به شما تحویل می دهد. می گویند ماست چون اسید لاکتیک دارد گوشت را تُرد می کند ولی من موافق نیستم چون کباب را تیره می کند. اگر گوشت خوب بخرید، خودش ترد درخواهدآمد.

ترکمن ها غذایی دارند به نام «چکدرمه».یک ران درسته بره را برمی داریم. چربی های رویش را می گیریم و با پیاز داغ سرخ می کنیم تا طلایی شود. بعد داخل آب و رب گوجه فرهنگی تفت می دهیم. بعد آب اضافه تر می ریزیم و در قابلمه یا ماهی تابه را می گذاریم تا خوب بپزد. بعد گوشت را خارج می کنیم و برنج را به اندازه نفرات داخل همان آب گوشت می ریزیم. برنج نباید خیلی له شود. بهتر است کمی زنده آبکش کنیم. در قابلمه دیگری سیب زمینی می گذاریم و برنج را می ریزیم و گوشت را هم می گذاریم لای برنج تا دوباره خوب بپزد. آب گوشت را می شود به عنوان یک سوپ مستقل قبل از غذا سرو کرد.

این از غذای شمال شرقی ایران، حالا برویم شمال غربی و ایل شاهسون؛ غذایی به نام «چغرتمه». بسیار مقوی و گرم است. گوشت گوسفند را درشت خرد می کنیم. به اندازه نصف نارنگی، با پیاز تفت می دهیم. در همان ظرف به تدریج ماست اضافه می کنیم. آنقدر هم می زنیم تا ماست به خورد گوشت برود. بعد آب و نمک و فلفل و زردچوبه اضافه می کنیم. با شعله ملایم باید بپزد تا مخلفات با گوشت قوام بیاید. این غذا را با نان و سبزی می خورند و کمی هم به آن کشک اضافه می کنند.

ترجمه طبیعت برای عامه مردم

پشت سر افراد ناشناس، «حرف» زیاد است. اینانلو هم از این قاعده مستثنی نبود. خیلی از استادان محیط زیست هم این خرده را به او می گرفتند که گفته هایش پایه آکادمیک ندارد و... . محمدمهدی نبی یان در پایان به این حاشیه ها هم اشاره می کند و آخرین خاطره را هم لحظه نصب بنر تسلیت کنار خانه اینانلو به یاد می آورد: «من به عنوان دانشجوی این رشته و کسی که کارشناسی ارشد دارم خیلی وقت ها در گذشته به شهری می رفتم و آدرس اداره محیط زیست برای مردم غریبه بود.

سیر تا پیازِ فوت و فنِ خوشی در سفر

اینانلو هیچ وقت ادعای آکادمیک نکرد. یافته های علمی خودش را با تجربه های میدانی گره می زد و همه را به زبان عامه مردم می گفت. او به خودش کارشناس نمی گفت. می گفت من یک طبیعت گردم. هم صدا و سیمای خوبی داشت هم زیرک بود و هم رسانه را می شناخت. مردم همه به همین خاطر با او ارتباط برقرار می کردند و دوستش داشتند. به این زودی ها بعید است جایگزینی داشته باشد.

کلی شایعه هم پیرامونش بود اما آن افراد حتی یک بار هم او را ندیده بودند. وقتی داشتم بعد از فوتش بنری را کنار منزلش نصب می کردم، پیرمردی از من پرسید «آقا! بچه هایش که ولش کرده بودند و رفته بودند خارج برگشتند؟! کلی تعجب کردم. البرز که فقط مدت کوتاهی برای درس به مجارستان رفته بود و سال ها بود که برگشته بود. آرش هم کلا در زندگی اش یک سفر خارجی بیشتر نداشت. یک نفر دیگر آمد پرسید دخترش که در آمریکا مدل است را اجازه دادند که برگردد؟! در حالی که اینانلو اصلا و ابدا دختری نداشت.»


ویدیو مرتبط :
فنِ بالون

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

فوت و فن های عکاسی در سفر



 با عکس هایی که در طول سفر ثبت می کنید نه تنها می خواهید مکان ها و مناظر زیبا را به تصویر بکشید، بلکه احساسات خود در رابطه با آن مکان ها را نیز می خواهید به بیننده منتقل کنید.
یک عکاس خوب سفر کسی است که از خانه یا محل کار خود عکاسی و شکار لحظه ها را آغاز کند. به این ترتیب می توانید در طول سفر عکس های زیبایی ثبت کنید.

 عکاسی در سفر,طرز عکس گرفتن,روشهای عکس گرفتن

1. پیش از سفر تحقیق کنید
پیش از آنکه به محل موردنظر خود سفر کنید حتما در مورد آن تحقیق و مکان های دیدنی و منظره های زیبای آن را پیدا کنید. حتی اگر می توانید در مورد فرهنگ مردم منطقه نیز اطلاعاتی کسب کنید. به عکس راهنمای سفر آن شهر یا منطقه نگاه کنید و از قبل تعیین کنید کدام بخش آن برای ثبت مناسب است.
شاید برایتان عجیب باشد، اما دانستن و آگاهی داشتن در مورد همه مسایل مربوط به شهر، سیستم حمل و نقل آن، فرهنگ مردم، مناطق گردشگری، قوانین و عرف آن جامعه و ... در عکاسی تاثیر شگرفی دارند. شما با داشتن اطلاعات کامل می توانید با نگاهی متفاوت از دیدنی ها عکس بگیرید.
2. چک‌لیست تهیه کنید
هر عکاسی باید فهرست یادآوری از وسایل موردنیاز خود در طول سفر داشته باشد. توجه داشته باشید که همه وسایلتان به روز باشند تا در سفر با مشکلی روبه رو نشوید.

3. از کلیشه پرهیز کنید
سعی نکنید از همان زاویه ای که در کتاب های راهنما یا وب سایت های مسافرت دیده اید عکاسی کنید. زاویه ای را انتخاب کنید که خاص خود شما باشد. نگاهی متفاوت به مکان مورد نظر داشته باشید. تکرار کلیشه های موجود جذابیت عکس های شما را از بین می برد.

  عکاسی در سفر,طرز عکس گرفتن,روشهای عکس گرفتن

 4. عکاسی از زندگی محلی
زندگی محلی مردم در شهرها یا کشورهای دیگر در کنار مناظر و بافت شهری متفاوت زیبایی های خاصی هستند که می توانید در قاب دوربین آنها را ثبت کنید. با آشنایی با محلی ها و مردم منطقه و آگاهی از زندگی روزانه آنها، شاید حتی بتوانید تصاویر ماندگارتری ثبت کنید. این گونه عکس ها بیشتر از زیبایی، ماندگاری دارند.

5. خود را سوژه کنید
به عنوان یک عکاس شاید متوجه شوید عکس های بسیار کمی از خود جلوی دوربین دارید. برای این منظور، از همسفرهای خود بخواهید تا از شما عکس بگیرند. برای اینکه عکس های دلخواه داشته باشید، می توانید به او ایده بدهید و برایش تعیین کنید از چه زاویه و با چه تنظیماتی از شما عکاسی کند.
6. پرتره بگیرید
با احترام به محلی ها و آگاهی داشتن در مورد فرهنگ، قوانین و اعتقادات آنها از آنها اجازه بگیرید و عکس های پرتره از آنها ثبت کنید. با این کار می توانید زیبایی و تفاوت مردمی که هیچ شناختی روی آنها ندارید را به خوبی به تصویر بکشید. برای ثبت پرتره می توانید محل زندگی آنها را نیز در گوشه ای از کادر بگنجانید. به همین منظور، نباید روی صورت و گردن سوژه زوم کنید. کمی عقب تر کادر ببندید تا مناظر اطراف هم ثبت شوند. برای این منظور می توانید از لنزهای واید استفاده کنید.

   عکاسی در سفر,طرز عکس گرفتن,روشهای عکس گرفتن

7. سوژه ها را شکار کنید
با لنزهای بزرگ و لنز زوم می توانید از فاصله دور از انسان ها عکاسی کنید، بدون اینکه خودشان بدانند. اینکه سوژه پوز خاصی نداشته باشد حالت طبیعی تری به عکس می بخشد. برای این منظور باید همیشه هوشمندانه و با نگاه تیزبین به اطراف نگاه کنید. سعی کنید لحظه ها و موقعیت هایی را شکار کنید که نشان دهنده فرهنگ و سنت مردم منطقه است.
8. به دنبال جزئیات باشید
با نزدیک شدن می توانید رنگ و زیورآلاتی را در رنگ های متنوع ببینید که نشان دهنده فرهنگ منطقه است. این مساله فقط در مورد انسان ها نیست. بافت ساختمان ها نیز گویای سبک معماری آنها است. با این کار علاوه بر ثبت عکس های منحصر به فرد، می توانید زیبایی ها را به شکلی متفاوت به تصویر بکشید. برای این منظور باید از حالت ماکرو یا لنز تله‌فوتو استفاده کنید.

9. داستان تعریف کنید
با گرفتن چندین عکس پشت سر هم از یک منطقه می توانید داستان زندگی محلی مردم را تعریف کنید؛ چگونه لباس می پوشند، چگونه کار م یکنند، کجا زندگی و کجا استراحت می کنند. یک تم مشخص برای عکس های خود تعیین کنید تا داستانی گویا داشته باشد. می توانید در یک روز از صبح که از خواب بیدار می شوید تا هنگام خواب در شب عکاسی کنید و داستان های خود را به تصویر بکشید.

  عکاسی در سفر,طرز عکس گرفتن,روشهای عکس گرفتن

  10. زیاد عکس بگیرید
هر چه قدر می توانید زیاد عکس بگیرید. هر چه قدر هم عکس بگیرید باز هم کم است. شاید این تنها فرصتی است که شما به شهر یا کشور موردنظر سفر کرده اید پس باید تا می توانید عکس های زیادی در مورد آن ثبت کنید. باید خاطرات خود را ثبت کنید. نه تنها به عک سهای خوب که به ثبت خاطره های عالی فکر کنید. با فیلم هم می توانید خاطره های خود را حفظ کنید اما عکس زیبایی بیشتر و حال و هوای دیگری هم دارد. در ضمن، کمتر از فیلم فضا اشغال می کند.

منبع:bartarinha.ir