اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

4 سناریو برای به توافق رسیدن ایران و 1+5


سید حسین موسویان در یادداشتی درباره سناریوهای غرب برای دستیابی به توافق نهایی با ایران نوشت: ایران و گروه 1+5 تلاش می‌کنند که تا ژوییه 2014 به توافقی جامع دست پیدا کنند. اما علیرغم حصول پیشرفت‌هایی مهم در این راستا، هنوز تفاوت‌هایی وجود دارد که این دو طرف را از یکدیگر جدا می‌کند.

خبرگزاری ایسنا: سید حسین موسویان در یادداشتی درباره سناریوهای غرب برای دستیابی به توافق نهایی با ایران نوشت: ایران و گروه 1+5 تلاش می‌کنند که تا ژوییه 2014 به توافقی جامع دست پیدا کنند. اما علیرغم حصول پیشرفت‌هایی مهم در این راستا، هنوز تفاوت‌هایی وجود دارد که این دو طرف را از یکدیگر جدا می‌کند.

سید حسین موسویان، عضو پیشین تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران در یادداشتی که در وب‌سایت شبکه خبری الجزیره منتشر شده است نوشت: ایران و گروه 1+5 تلاش می‌کنند که طبق توافق اولیه‌شان که در نوامبر گذشته حاصل شد تا ژوییه 2014 به توافق جامع و نهایی در خصوص مساله برنامه هسته‌ای ایران دست پیدا کند.

این کشورها در دور قبلی مذاکرات در وین به پیشرفت‌هایی دست پیدا کردند، شامل توافق بر سر یک چارچوب، برنامه اقدام و جدول زمانی برای دور بعدی مذاکرات؛ اگرچه هنوز تفاوت‌های حائز اهمیتی وجود دارد که این دو طرف را از یکدیگر جدا می‌کند.

موسویان در ادامه نوشت: کشورهای عضو گروه 1+5 به و به ویژه آمریکا خواستار محدود کردن برنامه‌های هسته‌ای ایران به عنوان هسته اصلی سیاست‌های‌شان هستند؛ در حالی که ایران تلاش می‌کند این توافق براساس اصل شفاف‌سازی درباره ماهیت صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌یی‌اش بنا کند.

قدرت‌های جهانی یک اتفاق نظر در این زمینه را خواستارند تا به ایران تنها اجازه دهند که غنی‌سازی اورانیوم را به صورت محدود و بومی ادامه دهد. بنابراین آن‌ها می‌خواهند محدودیت‌هایی را بر تاسیسات آب سنگین، تعداد و نوع سانتریفیوژ‌ها، سطح غنی‌سازی اورانیوم، حجم ذخیره اورانیوم غنی‌شده و تعداد تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم تهران به علاوه قرار دادن ابزارهای کنترل و راستی‌آزمایی بیش‌تر اعمال کنند.

این محدودیت‌ها در عمل از ایران می‌خواهند که تاسیسات آب سنگین اراک و نیروگاه‌ هسته‌ای فردو را تعطیل و تعداد زیادی از 20 هزار سانتریفیوژ خود را متوقف کند، غنی‌سازی اورانیوم را به پنج درصد کاهش دهد، ذخایر اورانیوم هگزافلوراید غنی‌ شده را تبدیل، گسترش سانتریفیوژ‌های پیشرفته‌تر را محدود و از تاسیسات بازفرآوری‌اش چشم‌پوشی کند.

این درخواست ورای تعهدات بین‌المللی منع گسترش سلاح هسته‌ای است و به احتمال زیاد ایران آن‌ها را نمی‌پذیرند.

غرب با محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران قصد دارد هرگونه ریسک ‌انحراف را از بین ببرد و این امکان که تهران به ظرفیت‌ تولید و ساخت بمب هسته‌ای از ذخایر اورانیوم غنی‌ شده در سطوح بالا برسد را به حداقل برساند.

سیاست‌های ایران برای شفاف‌سازی توانسته است این اطمینان را حاصل کند. براساس معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان.پی.تی) و قوانین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که ایران از اعضای آن است باید در خصوص برنامه‌های هسته‌ای‌اش شفاف‌سازی کند.

غرب از ایران می‌خواهد که به معاهده ان.پی.تی و قوانین آژانس به درستی عمل کند. کشورهای عضو گروه 1+5 از گزارشات آژانس که تایید می‌کند ایران به معاهده ان.پی.تی پایبند است استقبال می‌کنند. اگرچه از زمان تصویب این معاهده در سال 1968 میلادی تاکنون تایید شده است که کشورهای عضو دیگری چون مصر، کره جنوبی و رومانی از این معاهده سرپیچی کرده‌اند اما هرگز با این کشورها همانند ایران رفتار نشده است.

سیاست‌های غرب برای محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران این ریسک را به وجود آورده که ایران از توافقش با گروه 1+5 دست بکشد، بازرسان آژانس را بیرون کند، تجهیزات نظاتی آژانس را از کار بیندازد و در نهایت به سمت تولید بمب حرکت کند. طرح پایانی این است: برخورد نظامی با ایران زمانی واقعی می‌شود که مذاکره کنندگان به توافق نهایی دست پیدا نکنند و چنین برخوردی تاثیرات بین‌المللی و منطقه‌یی وحشتناکی درپی خواهد داشت.

ایران و کشورهای عضو 1+5 این چهار سناریو را برای دستیابی به توافق جامع نهایی دنبال می‌کنند:

اول: عملی کردن فتوای آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران. ایران یک کشور مذهبی است که باید از فرمان رهبرش مبنی بر ممنوعیت تولید، ‌ذخیره‌سازی و استفاده از هرگونه سلاح کشتار دسته جمعی پیروی کند. احترام به حق ایران مبنی بر برخورداری از تکنولوژی صلح‌آمیز هسته‌ای بدین معنی است که این کشور هیچ دلیلی برای سرپیچی از معاهده ان.پی.تی ندارد. در نتیجه ایران و شش قدرت جهان باید از محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران چشم‌پوشی و بر سر ابزارهای شفاف‌سازی در توافق نهایی‌شان بحث و گفت‌وگو کنند.

دوم: همکاری بر سر تعدادی از مسائل، شامل نیازهای فراوان ایران به سوخت و پتانسیل‌های این کشور. توجه به این نیازها و همکاری در این زمینه همه نگرانی‌ها را شامل نگرانی‌های غرب درباره امکان نظامی بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران و نگرانی درباره امنیت این کشور را از بین می‌برد.

سوم: تعیین چارچوبی واقع‌بینانه برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران. غرب به جای داشتن درخواست‌هایی غیرممکن مثل تعطیل کردن سایت غنی‌سازی فردو و تاسیسات آب سنگین اراک، باید محدودیت‌هایی واقع‌بینانه اعمال کند تا بتوان از طریق آن درباره صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران به اطمینان رسید. این کار می‌تواند به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فرصت کافی برای بررسی ابهامات تکنیکی درباره برنامه‌های هسته‌ای ایران را بدهد.

و آخر: بررسی یک دیدگاه‌ جامع برای خارومیانه و خلیج فارس عاری از سلاح هسته‌ای. برای واقعی کردن چنین چشم‌اندازی قدرت‌های غرب باید ابتدا با ایران به یک توافق قابل قبول برسند و سپس از توافق نهایی‌شان به عنوان الگویی برای دیگر کشورهای منطقه استفاده کنند.


ویدیو مرتبط :
آمریکا و سوئیس برای جلوی گیری از فرار مالیاتی به توافق رسیدن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مذاکرات سری اوباما با ایران / زمان رسیدن به توافق بزرگ نزدیک است؟



اوباما به دنبال ادامه مذاکرات سری با ایران

زمان رسیدن به توافق بزرگ نزدیک است؟

دولت امریکا قصد دارد راهی را که برای تحقق تلاش‌هایش در این زمینه آغاز کرده است را به نتیجه برساند و می‌خواهد به "یک توافق بزرگ" با تهران با محوریت برنامه هسته‌ای‌اش برسد.

 

اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

دیپلماسی ایرانی: افراد مسئول در کنگره امریکا و برخی تحلیلگران بر این اعتقادند که مخالفتی که اخیرا کاخ سفید برای اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران ابراز داشته، در چارچوب تلاش های روشنی است که باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا برای رسیدن به یک توافق سری با دولت ایران به خصوص بر سر برنامه هسته ای اش صرف می کند.

به گزارش روزنامه لبنانی الاخبار، منابع آگاه در کنگره امریکا گفتند: «کاخ سفید نسبت به هر گونه اعمال دور جدیدی از تحریم ها علیه بخش های انرژی ایران یا هر کدام از بخش های حیاتی برای تهران به طور جدی هشدار داده است.»

به گفته این منابع، دولت امریکا بسیار روشن گفته است که اعمال تحریم های یک جانبه علیه ایران تا کنون برای تغییر سیاست هسته ای ایران مفید نبوده است.

در همین رابطه تامی ویتور، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا در کاخ سفید گفت: «در حالی که با هم پیمانانمان بر سر چگونگی اجرا و اعمال تحریم ها علیه ایران تمرکز کرده ایم، معتقدیم که اعمال تحریم های بیشتر در وضعیت فعلی باعث می شود تا تلاش های ما همگی از بین بروند.»

وی روشن نکرد چگونه اعمال تحریم های بیشتر علیه انرژی و تاسیسات زیربنایی ایران می تواند بر تلاش های واشنگتن در این زمینه تاثیر بگذارد.

ویتور همچنین تاکید کرد، ما اعتقاد نداریم که در وضعیت فعلی اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران ضروری باشد. در گزارشی که به کنگره فرستادم نیز یادآور شدم که ما از این تصمیم جدید نگرانیم، این تحریم ها دو گانه هستند و با برخی از قوانین حقوق بشر تناقض آشکار دارند.

به گفته منابع موجود در کنگره امریکا مخالفت کاخ سفید با اعمال تحریم های جدید علیه برنامه هسته ای ایران نشان می دهد که دولت امریکا قصد دارد راهی را که برای تحقق تلاش هایش در این زمینه آغاز کرده است را به نتیجه برساند و می خواهد به "یک توافق بزرگ" با تهران با محوریت برنامه هسته ای اش برسد.

به گفته منابع آگاه در مجلس سنای امریکا، کاخ سفید به طور بی سابقه ای در برابر اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران یا فشارهای دموکرات ها که اکثریت مجلس سنا را در اختیار دارند، مقاومت می کند و نمی خواهد در وضعیت فعلی تحریم های بیشتری علیه ایران اعمال شود.

سنای امریکا در 29 نوامبر گذشته با 94 رای موافق در برابر هیچ رای مخالف با اصلاح طرح بودجه وزارت دفاع امریکا که به موجب آن محدودیت های بیشتری را علیه توانایی های ایران در تامین نفتکش و کشتی های حمل کننده سوخت اعمال می کرد، موافقت کرد.

رابرت منیندز که از طرفداران اعمال این تحریم ها است در این باره گفت: «زمان اختصاص یافته برای بازی انتظار دیگر به پایان رسیده است. درباره آن چه کاخ سفید از آن ابراز نگرانی می کند و می گوید که نباید تحریم های بیشتری علیه ایران اعمال شود باید نیز بگویم که در متن اصلاحیه این طرح بندی وجود دارد که به رئیس جمهوری امریکا اجازه می دهد که زمان اجرای آن را به تعویق بیندازد.»

وی همچنین تاکید کرد، آن چه لازم است که در تحریم های اعمالی علیه ایران در نظر گرفته شود این است که هر فرد، بخش یا نهادی که به برنامه های موشکی و هسته ای ایران کمک برساند، مورد تحریم قرار بگیرد.

به اعتقاد ایالات متحده امریکا عواید نفتی بیشترین اهمیت را برای تهران دارد و این درآمدها می تواند کمک شایانی به برنامه هسته ای ایران و غنی سازی اورانیوم تا آن اندازه که به ادعای امریکا و غرب می تواند در ساخت سلاح هسته ای به کار رود، کند.

جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است که برنامه هسته ای اش صرفا اهداف صلح آمیز دارد و به هیچ وجه قصد دستیابی به سلاح هسته ای را ندارد. اما غرب بدون ارائه مدرکی مدعی است که ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای است و به همین بهانه تحریم های سنگینی را متوجه جمهوری اسلامی ایران کرده است.

با این حال ایالات متحده امریکا اخیرا پذیرفت که به مطالبات کشورهای هم پیمانش پاسخ مثبت بدهد و از اعمال تحریم های یک جانبه وضع شده علیه ایران عبور کند و در همین راستا کشورهای مهم خریدار نفت از ایران را که شامل ژاپن و 10 کشور دیگر از جمله تعدادی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا می شود، از ماه سپتامبر از فهرست کشورهای تحریم های کننده نفت ایران به شرط کاهش خرید معاف کرده است. دولت امریکا همچنین از روز جمعه چین، هند و 7 کشور دیگر اروپایی را به مدت 180 روز از تحریم واردات نفت ایران معاف کرد. علاوه بر آن کشورهای کره جنوبی، افریقای جنوبی، ترکیه، سریلانکا، مالزی، سنگاپور و تایوان نیز از اعمال تحریم ها علیه ایران معاف شدند.

این در حالی است که گزارش های مختلف حاکی از آن است که باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا در دور دوم دوران ریاست جمهوری خود تلاش می کند تا به یک توافق سری با ایران تا قبل از پایان نیمه نخست سال 2013 برسد. این تاریخ زمانی است که ایالات متحده امریکا بررسی می کند که آیا تلاش هایش برای مذاکره با ایران به نتیجه رسیده است یا خیر، و اگر به نتیجه نرسیده باشد به دنبال گزینه های دیگر از جمله گزینه نظامی خواهد رفت./دیپلماسی ایرانی