اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

کتاب های درسی در ایران مردانه هستند؟


سالهاست که بحث هایی در رابطه با مردانه بودن کتاب های درسی مطرح می شود، حالا در دانشگاه تربیت مدرس پژوهشی انجام شده که صحت و سقم این مسئله را مشخص می کند.

خبرآنلاین: سالهاست که بحث هایی در رابطه با مردانه بودن کتاب های درسی مطرح می شود، حالا در دانشگاه تربیت مدرس پژوهشی انجام شده که صحت و سقم این مسئله را مشخص می کند.

: براساس پژوهش صورت گرفته در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس از سوی دکتر علی محمد حاضری، عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تربیت مدرس، شش کتاب درسی در مقاطع راهنمایی و دبیرستان مورد بررسی قرار گرفته است. کتاب های مورد بررسی در این پژوهش در مولفه هایی نظیر تصاویر، اسامی، مولفان کتاب ها، نویسندگان متون درس ها و شخصیت های حاضر در متون، حضور بالای مردان و اندک زنان را نشان می دهند.

بر اساس این پژوهش 95درصد تصاویر، 85درصد اسامی، 95 درصد بزرگان و مشاهیر معرفی شده، 93 درصد نویسندگان و شعرای متون درسی، 76درصد مولفان و گروه برنامه ریزان و 87 درصد شخصیت های حاضر در متن دروس را مردان تشکیل می دهند. در این پژوهش همچنین آمده است " از نظر کیفی نیز این کتاب ها مردان را عاقل تر، داناتر، قوی تر، مدیرتر و شایسته تر معرفی می کنند و زن ها اغلب در حال گریه و زاری و ابراز عجز و ناتوانی بوده و کارهای محوله به آنها در سطح بسیار پایین بوده است."

سهم اندک زنان در تالیف کتب درسی

براساس نتایج این پژوهش در بخش مولفان و گروه برنامه ریزان، از مجموع 97 نفری که در این گروه ها شرکت دارند؛ 74 نفر مرد (76درصد) و 23 نفر زن (24درصد) هستند. حضور مردان سه برابر بیش از زنان است. در این مورد نیز حضور کم رنگی از زنان به چشم می خورد. البته مشارکت زنان در این قسمت بیشتر در کارهای صفحه آرایی و طراحی است تا تالیف. به طوری که از مجموع 268 نفر نویسنده یا شاعر متون درسی این شش کتاب، 248 نفر مرد (93درصد) و 20 نفر زن (7درصد) هستند. سهم حضور مردان در این بخش از این کتاب ها، بیش از 13 برابر زنان است.

67درصد زنان کودک یا عشایرند

از 18 چهره زن به تصویر درآمده در این شش کتاب، چهار مورد مربوط به دختران خردسال و هشت چهره مربوط به زنان عشایر است. بنابراین 67درصد زنانی که چهره آنها در این کتاب ها به نمایش درآمده کودک یا عشایرند. دو چهره زن نیز در یک نقاشی مربوط به پنج قرن پیش دیده می شوند که در گوشه ای، به طوری که دیده نشوند به مجلس بحث فقها گوش می دهند. چهره زن دیگری که در کتاب فارسی دوم دبیرستان دیده می شود کنیزی است که در حال پذیرایی از تعدادی مرد است. در دو تصویر دیگر در این کتاب ها، زنانی را می توان دید که از شوهر یا پسر خود در حال خداحافظی هستند تا آنها را راهی جبهه کنند.



حضور در راهپیمایی، تنها حضور اجتماعی زنان

بررسی های کیفی در این پژوهش نشان می دهد، تنها تصویری که در این کتاب ها حضور اجتماعی زنان را نشان می دهد؛ مربوط به شرکت آنها در راهپیمایی است. (فارسی دوم راهنمایی، 19) در تصاویر این کتاب ها، عبادت رابطه ای مردانه است. در چندین تصویر، مردان در حال راز و نیاز دیده می شوند؛ درحالی که هیچ زنی مشغول عبادت به تصویر کشیده نشده است. در این قسمت از پژوهش نیز نتایج مشابه و قابل تاملی به دست آمد. حضور مردان در تمام صحنه های اجتماعی، مشهود و چشم گیر است. مردان در راس هرم سیاسی، علمی، ادبی، نظامی و حماسه سازی قرار دارند.

 همه سرچشمه های قدرت، چه در محیط خانه و چه در اجتماع، به آنها ختم می شود. قهرمان اکثر داستان ها و اشعار مرد است. مردها در بیرون خانه و در همه میدان های اجتماعی حضور دارند. در اغلب داستان ها و اشعار شخصیت ها مرد هستند. مردها در بیرون خانه و در همه میدان های اجتماعی حضور دارند. در اغلب داستان ها و اشعار مربوط به فصل ادبیات پایداری در این کتاب ها، پسری قهرمان قصه است و اوست که باید جانشین شایسته ای برای پدر شود. مهم ترین نقشی که برای زنان تعریف می شود خانه داری است که آن هم از نظر نویسندگان این کتب اهمیت چندانی ندارد تا به عنوان یک موضوع مهم، داستانی در مورد آن نوشته شود و دختری برای رسیدن به آن تلاش کند.

 زن ها در پایین ترین سطح اجتماعی قرار گرفته اند. در اغلب موارد آنها در حال انجام کارهای خانه هستند. نقش مادری آنها بسیار برجسته می شود. زن ها در عرصه بیرون از خانه کمتر دیده می شوند. تنها در چند مورد حضور آنها در راهپیمایی ها مورد تاکید قرار می گیرد.

معرفی 70 نفر از مشاهیر مرد و یک چهره علم و ادب زن

همچنین در این شش کتاب 71نفر از مشاهیر علم و ادب، همراه با تصاویرشان معرفی شده اند که از این تعداد 70 نفر مرد و تنها یک زن با چهره معرفی می شود که پروین اعتصامی است. در مبحث معرفی مشاهیر و بزرگان در متن دروس (بجز آنهایی که در ابتدای هر درس در بخش تاریخ ادبیات شناسانده شده اند)، تنها دو زن در این کتاب ها وجود دارند. یکی از آنها پروین اعتصامی است که در یک صفحه، به اختصار معرفی می شود.

در این بیوگرافی کوتاه با عنوان «مرواریدی در صدف»، بیشتر از آنکه به معرفی پروین پرداخته شود؛ بر نقش مراقبتی و حمایتی پدرش و اینکه چون مرواریدی در صدف از وی مواظبت می کرد، تاکید شده است. (فارسی اول راهنمایی، 104) زن دیگر، «هلن کلر» است که نابینا و کر و لال بوده و با تلاش توانسته، مدارج علمی را طی کند و یک نویسنده شود. در مقابل معرفی این دو زن، 38 مرد در متن دروس معرفی می شوند.


ویدیو مرتبط :
کوروش کبیر در کتاب های درسی ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تدریس واحد درسی- برنامه هسته ای ایران- در دانشگاه آمریکا



 

 

 

تدریس واحد درسی- برنامه هسته ای ایران- در دانشگاه آمریکا

 

دکتر کوتس می گوید : بعضی از دانشجویانی که به این کلاس می آیند می خواهند بعدها جذب ارتش آمریکا شوند ، برخی نیز می خواهند در سازمان های اطلاعاتی آمریکا کار کنند و بعضی دیگر نیز می خواهند به شغل های دیگری بروند.

یک دانشگاه در آمریکا برای ترم آینده تحصیلی واحد درسی  به نام " ایران و سلاح هسته ای " ایجاد کرده است.

به گزارش عصر ایران دانشکده علوم سیاسی دانشگاه مسیحی " آبیلن " تگزاس از بهار سال آینده برای دانشجویان علاقه مند به موضوع ایران و سیاست خارجی آمریکا واحدی درسی به نام ایران و سلاح هسته ای ایجاد کرده است.

بر اساس اعلام مقامات این دانشگاه این واحد درسی صرفا به موضوع هسته ای ایران نپرداخته و در کنار این موضوع به سیاست  داخلی ایران و شاخص های جامعه ایرانی همچون مذهب ، اقتصاد ، فرهنگ و جغرافیا را به دانشجویان علاقه مند تدریس می کند.

دکتر " نیل کوتس " استاد علوم سیاسی دانشگاه آبیلن و استاد معرفی شده برای تدریس واحد جدید درسی درباره ایران ،  درباره اهداف گنجاندن این واحد درسی در کلاس های دانشکده علوم سیاسی این دانشگاه می گوید : " این واحد درسی به دانشجویان ما شناختی عمیق از ایران و انگیزه های برنامه هسته ای این کشور می دهد".

دکتر کوتس از تمامی دانشجویان علاقه مند و به ویژه دانشجویان دوره لیسانس و فوق لیسانس دانشکده علوم سیاسی آبیلن دعوت کرده تا در این واحد درسی ثبت نام کرده و شناخت خود را از ایران و چالش ایالات متحده با تهران درباره برنامه هسته ای بالا ببرند.

وی می افزاید : " در هفت سال گذشته نگرانی بسیاری از کشورهای جهان از این موضوع بوده که ایران ممکن است به سلاح هسته ای دست یابد ، این نگرانی با این پیش فرض همراه بوده که ایران بزرگ ترین تهدید جهانی و بزرگ ترین حامی تروریسم بین المللی است ، این واحد جدید  در طی  یک ترم تحصیلی  وقت دارد تا  به تمامی این سوالات به طور عمیق پاسخ دهد".

این استاد دانشگاه می گوید  این واحد درسی به موضوعاتی چون نظام سیاسی حاکم بر ایران ،  توانمندی های نظامی این کشور ونیزاهداف و انکیزه های ایران از توسعه قابلیت نظامی – اتمی نگاهی ویژه دارد.

وی می گوید : " در پایان هر روز کلاس دانشجویان به این نتیجه می رسند که چرا ایران می خواهد به سلاح هسته ای دست یابد و باید در برابر این تهدید چه کرد ؟

دکتر کوتس با اشاره به سودمندی واحد درسی جدید  می گوید : " بعضی از دانشجویانی که به این کلاس می آیند می خواهند بعدها  جذب ارتش آمریکا شوند ، برخی نیز می خواهند در سازمان های اطلاعاتی آمریکا کار کنند و بعضی دیگر نیز می خواهند به شغل های دیگری بروند و بعضا کسانی هم هستند به دلیل علاقه مندی شان به منطقه خاورمیانه ، تروریسم ، سیاست خارجی آمریکا و تکثیر سلاح های هسته ای به این واحد درسی علاقه نشان می دهند".

"کانور بست " دانش آموخته علوم سیاسی از دانشگاه " ساکرامنتو " کالیفرنیا با اشاره به اینکه وی حتما در این کلاس ثبت نام خواهد کرد ، می گوید : " خیلی از واحدهای درسی ارایه شده در رشته علوم سیاسی بر پایه تئوری ها  هستند اما به نظر می رسد واحد درسی درباره ایران بیشتر بر مشکلات جاری  در زمینه عاری سازی جهان از سلاح هسته ای تمرکز دارد و از این نظر می تواند مفید باشد.

گفتنی است که دانشگاه مسیحی آبیلن  تگزاس یک دانشگاه خصوصی است که از سال 1906 ( 1285) تاسیس شده است . این دانشگاه در 67  رشته در دوره لیسانس ،  25 رشته در دوره فوق لیسانس و در یک رشته در سطح دکترا به پذیرش دانشجو می پردازد..../تحلیل:عصرایران