اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پیشنهاد استثنایی شهرداری به تهرانی ها


تشکری هاشمی با بیان این که متقاضیان موتورسیکلت های برقی باید از وام کم بهره بهره مند شوند، تصریح کرد: از دیگر تسهیلاتی که به منظور ترغیب و تشویق خریداران موتورسیکلت های برقی پیش بینی شده، امکان شارژ رایگان برق مصرفی موتورسیکلت آن ها از طریق ایستگاه هایی است که در سطح تهران به ویژه در محدوده مرکزی شهر به این منظور راه-اندازی خواهد شد.

خبرگزاری ایسنا: معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با تأکید بر سیاست محوری مدیریت شهری پایتخت مبنی بر کمک به جایگزینی وسایل نقلیه برقی به جای بنزینی گفت: به این منظور از ورود و تردد وسایل نقلیه‌ای که از سوخت پاک استفاده می کنند، حمایت می کنیم.
 
 سید جعفر تشکری هاشمی افزود: مصرف برق در وسایل نقلیه پاک پایین بوده و مقرون به صرفه است و در این میان، جایگزینی موتورسیکلت های برقی به جای موتورسیکلت های بنزینی راهکار بسیار مناسبی برای کاهش مصرف سوخت از یک سو وحفظ محیط زیست شهری از سوی دیگر است.
 
وی با اعلام این که آن چه در این میان مهم است و نیاز به همکاری دولت با مدیریت شهری دارد، ارائه تسهیلات لازم به منظور تسهیل در ورود موتورسیکلت های پاک به خیابان های تهران است، تأکید کرد: روند جایگزینی موتورسیکلت های بنزینی با برقی باید با جدیت از سوی دستگاه های متولی دنبال شود و اراده مدیریت شهری به تنهایی کفایت نمی کند.
 
معاون شهردار تهران با اشاره به این که با توجه به ویژگی های جغرافیایی و توپوگرافیکی پایتخت، موتورسیکلت های برقی که قرار است در این کلان شهر تردد کنند باید از استاندارد و کیفیت بالایی برخوردار باشند، اظهار کرد: موتورسیکلت های برقی به منظور تردد در خیابان های تهران باید از استانداردهای لازم برخوردار بوده و معیارهای مورد نظر را رعایت کرده باشند.
 
تشکری هاشمی با بیان این که متقاضیان موتورسیکلت های برقی باید از وام کم بهره بهره مند شوند، تصریح کرد: از دیگر تسهیلاتی که به منظور ترغیب و تشویق خریداران موتورسیکلت های برقی پیش بینی شده، امکان شارژ رایگان برق مصرفی موتورسیکلت آن ها از طریق ایستگاه هایی است که در سطح تهران به ویژه در محدوده مرکزی شهر به این منظور راه-اندازی خواهد شد.
 
وی با تأکید بر این که ورود خودروهای هیبریدی به ناوگان تاکسیرانی، گام بعدی در مسیر توسعه حمل و نقل پاک در پایتخت است، اضافه کرد: با ورود این خودروها به ناوگان تاکسیرانی می توانیم صرفه جویی قابل توجهی در مصرف بنزین داشته باشیم و وزارت نفت از محل این صرفه جویی ها می تواند در بازپرداخت اقساط خودرو به رانندگان تاکسی کمک کند.
 
معاون شهردار تهران با اشاره به این که صرفه جویی حداقل یک لیتری در مصرف سوخت در هر سفر شهری، از نتایج استفاده از وسایل نقلیه عمومی به جای وسیله نقلیه شخصی است، اظهار کرد: توسعه خطوط اتوبوسرانی تندرو و گسترش خطوط مترو، نقش بسیار مهمی در کاهش مصرف سوخت دارند و به نسبت هر مسافری که در هر سفر از مترو یا اتوبوس به جای وسیله نقلیه شخصی خود استفاده می کند، بیش از یک لیتر در مصرف سوخت صرفه جویی می شود.
 
تشکری هاشمی با بیان این که روزانه مجموعاً 7 میلیون جابه جایی از طریق اتوبوسرانی و مترو در تهران انجام می-شود، تصریح کرد: با احتساب یک لیتر صرفه جویی در مصرف سوخت در هر سفر شهری، فعالیت ناوگان حمل و نقل عمومی در هر روز 7 میلیون لیتر و در هر هفته 50 میلیون لیتر صرفه جویی را در مصرف سوخت رقم می زند.
 
وی با تأکید بر این که مدیریت شهری در این دوره بدهی های تمام ادوار مدیریت های شهری و به عبارتی بدهی تاریخ متروی تهران را پرداخته یا بازپرداخت آن ها را تقبل نموده، خاطرنشان کرد: به منظور استفاده از برخی تسهیلات مالی، مجبور شده ایم بدهی های سه دهه گذشته مترو، حتی زمانی که مترو زیر نظر دولت قرار داشت را نیز پرداخت کنیم.


ویدیو مرتبط :


خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

خبرگزاری روسیه: پرواز خلبان شهرداری به سمت ریاست جمهوری؟ / تهرانی ها، قالیباف را با ...



محمد باقر قالیباف,کاندیداتوری قالیباف,اخبار انتخابات

پرواز خلبان شهرداری به سمت ریاست جمهوری؟ / تهرانی ها، قالیباف را با "تمایل برای رسیدن به ریاست جمهوری" می شناسند

"محمد باقر قالیباف" سال 1962 میلادی (1340) در شهر "طرقبه" در نزدیکی مشهد متولد شد. وضعیت متوسط زندگی خانواده وی باعث شد تا از همان ابتدا، در ایام فراغت از تحصیل به کار و کسب درآمد روی آورد.

انتخاب  : خبرگزاری «ریا نووستی» روسیه در تازه ترین گزارش خود، با اشاره به کاندیداتوری محمدباقر قالیباف، به بررسی سوابق او پرداخته است.

 این خبرگزاری روسی در ابتدا به زندگینامه وی اشاره کرده و می نویسد: "محمد باقر قالیباف" سال 1962 میلادی (1340) در شهر "طرقبه" در نزدیکی مشهد متولد شد. وضعیت متوسط زندگی خانواده وی باعث شد تا از همان ابتدا، در ایام فراغت از تحصیل به کار و کسب درآمد روی آورد.

ریانوستی مدعی شده که «او از سن 16 سالگی در سخنرانی های آیت الله خامنه ای شرکت می کرد از همین رو جذب فعالیت های انقلاب اسلامی شد. »

مدتی پس از پیروزی انقلاب، حمله عراق به جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. قالیباف که تنها 18 سال سن داشت، برای مبارزه علیه عراق، راهی جبهه شد و تنها دو سال بعد از حضورش در جبهه، به دلیل توانایی بالا، فرمانده یک تیپ نظامی شد و تقریبا در طول هشت سال جنگ، در جبهه حضور داشت. برادرش "حسن قالیباف" نیز همراه وی بود که به شهادت رسید.

دوران حضور در سپاه تا نیروی انتظامی

وی در سال 1995 میلادی (1373)، مسئول قرارگاه سازندگی "خاتم الانبیاء" در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد. وی در مدت حضورش در این قرارگاه که به اجرای طرح های عمرانی عظیم می پردازد، چندین پروژه عظیم را انجام داد. در همین زمان به تحصیل در رشته جغرافیای سیاسی تا مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه تهران ادامه داد. 

در سال 1998 میلادی (1376) به دستور آیت الله خامنه ای رهبر عالی جمهوری اسلامی ایران، فرمانده نیروی هوایی سپاه شد. همزمان دوره های فشرده خلبانی در جمهوری اسلامی ایران و فرانسه را گذراند و مجوز پرواز با "ایرباس" را گرفت. در همان زمان تحصیلات در مقطع دکترا را نیز ادامه داد. در سال 2001 میلادی (1379) با حکم آیت الله خامنه ای، فرمانده نیروی انتظامی شد.

از شکست در ریاست جمهوری تا شهردار شدن

او در سال 2006 میلادی (1384) در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به صورت مستقل وارد صحنه شد، اما شکست خورد. وی تنها چهار میلیون رأی کسب کرد و در رتبه چهارم از میان هفت نامزد انتخابات قرار گرفت. "محمدباقر قالیباف" بلافاصله پس از آن انتخابات، شهردار تهران شد و تا به امروز هم در این سمت باقی مانده است.

 

محمد باقر قالیباف,کاندیداتوری قالیباف,اخبار انتخابات

"محمد باقر قالیباف" یک شهردار پرکار به شمار می رود و یکی از موفق ترین شهرداران شهر تهران پس از انقلاب اسلامی ایران محسوب می شود. از همین رو، توانست برای خودش شهرت بسیار زیادی کسب کند. وی در سال 2008 میلادی (1387) از طرف سایت شهرداری ‌های جهان، به عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا معرفی شد.

امید رفتن از شهرداری به ریاست جمهوری

قالیباف هم در میان تحلیل گران سیاسی ایران و هم در میان شهروندان ایرانی، بخصوص در تهران، به تمایل بسیار زیادش برای رسیدن به پست ریاست جمهوری شهرت یافته و همگان می دانند که وی پس از شکست قبلی اش در انتخابات، مجددا فعالیت را با قدرت آغاز کرد تا خود را آماده پیروزی در انتخابات آینده کند و رییس جمهور شود. 

"محمود احمدی نژاد" رییس جمهور فعلی ایران پیش از رسیدن به این سمت، حدود دو سال شهردار تهران بود و در آن مدت با انجام برخی طرح ها، موفق شد در میان شهروندان تهران برای خود محبوبیتی کسب کند. به نظر می رسد "قالیباف" نیز قصد دارد از طریق خدمات و طرح های خود در شهرداری، به محبوبیت دست یابد. 

تشکیل ائتلاف 1+2 با ولایتی و حدادعادل

قالیباف در سال 2006 میلادی (1384) به صورت مستقل وارد عرصه انتخابات شده بود، اما وی این دوره ترجیح داده که با آقایان "علی اکبر ولایتی" مشاور عالی امور بین الملل رهبر انقلاب و "غلامعلی حدادعادل" رییس سابق مجلس شورای اسلامی، ائتلافی بنام "1+2" را تشکیل دهند تا شاید شانس پیروزی خود در انتخابات را افزایش دهند.

 

محمد باقر قالیباف,کاندیداتوری قالیباف,اخبار انتخابات

 

"حسین مظفر" رییس ستاد انتخابات ائتلاف "1+2"، چندی پیش اعلام کرد که در نهایت یکی از این سه نفر کاندید خواهد شد و دو نفر دیگر برای پیروزی وی تلاش خواهند کرد. تحلیل گران مسائل سیاسی ایران پیش بینی می کنند که نامزد نهایی این ائتلاف دکتر ولایتی خواهد بود و وی "خلبان شهرداری" را به عنوان معاون اول خود - در صورت پیروزی در انتخابات - معرفی خواهد کرد.

این درحالیست که قالیباف به نسبت دو فرد یاد شده، بیشترین احتمال تصاحب آراء را دارد./انتخاب