اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پشت پرده افزایش قیمت دلار


ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی در واکنش به نوسان دو روز گذشته در بازار ارز، ریشه این نوسانات را به برخی دخالت‌ها وصل کرد.

روزنامه دنیای اقتصاد: ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی در واکنش به نوسان دو روز گذشته در بازار ارز، ریشه این نوسانات را به برخی دخالت‌ها وصل کرد و گفت: عوامل بنیادین موثر در تعادل بازار ارز تفاوت ویژه‌ای نداشته و نوساناتی که در نرخ ارز ملاحظه می‌‌شود، ناشی از دخالت‌ها در برخی مقاطع زمانی است. در روزهای اخیر برخی بازیگران غیررسمی با رفتار ایذایی توانسته  بودند روند قیمتی بازار را در دست بگیرند و به قیمت ارز جهت بدهند.

 رئیس‌کل بانک مرکزی در واکنش به نوسان دو روز گذشته در بازار ارز ریشه این نوسانات را  به برخی دخالت‌ها وصل کرد و گفت: عوامل بنیادین موثر در تعادل بازار ارز تفاوت ویژه‌ای نداشته و نوساناتی که در نرخ ارز ملاحظه می‌‌شود ناشی از دخالت‌ها در برخی مقاطع زمانی است. ولی‌الله سیف هر چند اشاره بیشتری به عوامل مداخله در بازار نکرد، اما به نظر می‌رسد مقصود رئیس‌کل تحرکات سازمان یافته‌ای باشد که از کانال بازیگران غیررسمی در بازار ارز صورت می‌گیرد. مشاهدات بازار نشان می‌دهد تحرکات صورت گرفته در قالب دو رفتار انجام می‌شود.

فشار در زمان خلوت: رفتار اول به اعمال فشار به قیمت در ساعت پایانی و خلوت بازار برمی‌گردد. در این حالت معامله‌گران در ساعات انتهایی بازار با جوسازی قیمتی، زمینه نوسانات و رشد قیمتی دلار را فراهم می‌کنند. این اعمال فشار معمولا از ساعت‌هایی شروع می‌شود که صرافی بانک‌ها به فعالیت روزانه خود خاتمه می‌دهند و حجم معاملات نیز به پایین‌ترین حد ممکن می‌رسد. از این ساعت به بعد بازیگران خرد وارد بازار می‌شوند و با تهییج قیمتی تلاش دارند نرخ دلار در سطحی بالاتر از میانه روز بسته شود. در این رفتار هدف آن است که قیمت آغاز به کار در روزهای بعد بر مبنای قیمت‌های بسته شده مدنظر آنان باشد. زمانی که عرضه و تقاضا در پایین‌ترین سطح و نرخ‌های اعلام شده محصول هیجان بوده است.

بازی قیمتی با دلار تحویلی: در بازار برخی فعالان اقدام به خرید و فروش مدت‌دار می‌کنند. در روزهای اخیر مشاهده شده قیمت‌های مدت‌دار ارائه شده فاصله معناداری با قیمت‌های جاری دارد. این رفتار نیز با هدف علامت‌دهی به قیمت‌ها صورت می‌گیرد.این رفتار نیز در تحریک درجه نوسان بازار موثر است. البته از بعدازظهر روز گذشته سیاست‌گذار تدابیری به خرج داد تا فعالان غیررسمی نتوانند در ساعت خلوت بازار یکه‌تاز میدان شوند. بعدازظهر روز دوشنبه برخی از صرافی‌های بانک‌ها با ادامه فعالیت و انجام خرید و فروش ارز تلاش کردند مانع تاثیرات روانی این گروه بر قیمت‌های بازار شوند. در واقع رفتار ایذایی که از روز شنبه آغاز شده با این اقدام تا حدودی خنثی شد. (رفتار ایذایی به رفتار کسی گفته می‌شود که با توان کمتر دست به حمله ناگهانی به حریف خود می‌زند و موجب غافلگیری او می‌شود.) نمونه چنین رفتاری در روزهای اخیر از سوی برخی بازیگران غیررسمی مشاهده شد. آنها با حجم عملیات بسیار پایین توانسته بودند روند قیمتی را در دست بگیرند و به قیمت ارز جهت بدهند.

دیروز در مراکز رسمی خرید و فروش ارز معاملات چندانی انجام نمی‌شد و فضای بازار آرام بود؛ اما در نزدیکی پاساژ افشار (مکانی که محل تجمع بازیگران غیررسمی بازار است) فضای بازار به‌گونه دیگری بود و قیمت دلار تحت‌تاثیر تقابل بازیگران غیررسمی و صرافی بانک‌ها قرار داشت. روز گذشته در حالی ‌که قیمت دلار بین فعالان غیررسمی بازار 3440 تومان بود، برخی از صرافی بانک‌ها با قیمت 3380 تومان به فروش ارز خود پرداختند. برخی از فعالان بازار در انتقاد به این موضوع می‌گویند که شکاف بین این دو نرخ فروش تکرار برخی از حرکت‌های تکراری در زمان نوسانات گذشته است و زمینه را برای ایجاد رانت و رانت‌جویی فراهم می‌کند، اما از سوی دیگر سیاست‌گذار ارزی اعتقاد دارد قیمت‌های باز شده بازار در ابتدای روز به‌دلیل آنکه تحت‌تاثیر فضای روانی قیمت روزهای قبل بوده، کاذب است و تزریق ارز در سطح کمتر از این قیمت با هدف حباب شکنی است.

 انتخاب‌های دیگر سیاست‌گذار


گرچه سیاست‌گذار سعی می‌کند با تزریق ارز با قیمت‌هایی پایین‌تر از نرخ بازار حباب قیمتی را بشکند، اما برخی کارشناسان راهکارهای دیگری برای کنترل بازار پیشنهاد می‌‌کنند.  همان‌طور که پیش از این در گزارش روز سه شنبه «دنیای اقتصاد» اشاره شده بود، برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که سیاست‌گذار ارزی بهتر است به جای مدیریت قیمتی بازار، نوسانات موجود در آن را مدیریت کند. به گفته برخی کارشناسان بهتر است پس از مشخص شدن سطح تعادلی بازار سیاست‌گذار ارزی سطح مشخصی از کف و سقف قیمتی را برای خود تنظیم کند و با عبور نرخ از این دو سطح با روش‌های متفاوتی اقدام به تنظیم سطح قیمت‌های بازار کند.

 برخی کارشناسان یکی از مکانیسم‌های موجود برای تنظیم نوسان‌های بازار را انجام معاملات دو سویه می‌دانند. به گفته آنها بهتر است سیاست‌گذار ارزی هنگام نوسانات، هم‌زمان اقدام به خرید نامحدود ارز با قیمتی پایین‌تر از قیمت بازار و فروش نامحدود آن با قیمت‌هایی کمی بالاتر از قیمت بازار کند و از این طریق به کنترل نوسانات و سطح قیمتی بپردازد. انتخاب تناوب و حجم دخالت بازار و مدیریت روانی از جمله سیاست‌هایی است که به‌جای سیاست تزریقی برای حباب شکنی استفاده می‌شود.


ویدیو مرتبط :
چرا قیمت خودرو با افزایش قیمت دلار بالا می‌رود؟ | ویدیو

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پشت پرده افزایش قیمت‌ دلار در بازار غیر رسمی



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

گرچه پیش‌بینی می شد که با اعلام نتیجه مذاکرات هسته ای بازار ارز نیز تحت تاثیر هیجانات ناشی از آن قرار گرفته و با کاهش قیمت مواجه شود، ولی بعد از توافق روند به گونه ای دیگر پیش رفت و حتی بازار در عرض چند ساعت با نوسان شدید نرخ ارز همراه شد؛ تغییراتی که اظهارات متفاوتی در رابطه با پشت پرده آن مطرح می‌شود.

بازر ارز حداقل از یک سال اخیر، دیگر نشانه‌ای از نوسان و التهابات شدید سالهای گذشته را نداشت تا اینکه پس از پایان مذاکرات هسته ای وین با نوسان‌های نسبتا شدیدی همراه شد؛ آن هم در شرایطی که به نظر می‌رسید نرخ ها در بازار حداقل برای دوره ای کوتاه کاهش یافته و دلار به قیمتی پایین تر از قبل برسد.

در روز نخست اعلام نتیجه مذاکرات هسته ای یعنی سه شنبه -23 تیرماه- قیمت دلار با کاهش حدود 50 تومانی نسبت به روز قبل تا 3180 تومان کاهش یافت ولی این وضعیت چند ساعت بیشتر طول نکشید که بازار روند معکوس پیدا کرد و دلار با رشد بیش از 120 تومانی از 3300 تومان هم عبور کرد و این نوسان در روز چهارشنبه هم هر چند کمتر ادامه یافت.

رفتار عجیب بازار ارز در حالی اتفاق افتاد که گرچه مقامات رسمی آن را تحت تاثیر هیجانات ناشی از مذاکرات می‌دانند، ولی در کنار آن روایت های مختلفی هم طرح می‌شود که در نهایت چندان با یکدیگر تطابق نداشته و گاها متناقض هستند.

بعد از افزایش نرخ ارز در فاصله‌ای کوتاه از کاهش قابل توجه در ساعات اولیه پس از توافق هسته ای، برخی منابع اعلام کردند که این روال عادی نبوده و نمی‌توان گفت که فقط اخبار بر آن اثر داشته است بلکه پیگیری‌ها نشان می‌دهد که تقاضاهای سنگینی در بازار ارز شکل گرفته و تعدادی معدود نسبت به خریدهای کلان در بازار آزاد اقدام کرده‌اند. با این حال یکی از فرضیه های مطرح در این رابطه این بود که شاید این تقاضاهای خرید از سوی نمایندگان بانک مرکزی برای ممانعت از کاهش یکباره نرخ دلار صورت گرفته باشد تا در مجموع ضمن پیشگیری از هیجان کاذب در بازار از ضررهای احتمالی در فروش دلارهای دولتی نیز ممانعت کند.

ولی این فرضیه نمی توانست چندان جدی باشد چراکه اگر هم دولت چنین تصمیمی داشت، می‌توانست عرضه دلار در بازار را کاهش دهد. هر چندکه آماری از عرضه روزهای اخیر بانک مرکزی در بازار وجود ندارد و نمی توان در مورد تغییرات آن به طور قاطع سخن گفت.

روایت دیگر از منابع آگاه حاکی از آن است که گروههای ناشناس که ارتباطی هم با بانک مرکزی ندارند با هدف مشخص شروع به خریدهای کلان در بازر کرده و قیمت ارز را افزایش داده اند و این در حالی است که حتی در بانک مرکزی کمیته‌ای ویژه برای بررسی اتفاقات این دور روز تشکیل شده تا بازار کنترل شود؛ به گونه ای که بانک مرکزی در روز گذشته -چهارشنبه- برای مقابله با رشد قیمت دلار ، عرضه فراوان دلار به بازار را نیز انجام داده و تاحدی قیمت ها تعدیل شده است. در عین حال که شنیده می شود سازمانهای امنیتی نیز پیگیر موضوع و شناسایی دلالان خاص بازار ارز در روزهای گذشته هستند.

این اما و اگر ها در حالی مطرح می‌شود که یکی از مقامات رسمی در بانک مرکزی با ابراز بی اطلاعی، چنین جریانی را تایید و یا تکذیب نکرده ولی معتقد است که نوسانات اخیر بیشتر ناشی از همان جو روانی مذاکرات هسته ای بوده و بازار به زودی به جریان قبلی خود بر می‌گردد. در عین حال که وی معتقد است دلالان عادی و معمولی بازار نمی‌توانند دستی در این روند داشته باشند چراکه در شرایط معمول باید برای جلوگیری از ضررهای ناشی از افزایش قیمت دلار نسبت به فروش آن اقدام کنند.

از سویی دیگر پیگیری موضوع از صرافان معتبر بازار آزاد نشان می‌دهد که خریدهای سنگین دلار در دو روز گذشته نمی‌تواند از سوی صرافان خصوصی یا خرده دلالان اتفاق افتاده باشد چراکه میزان خرید و فروش صرافان مشخص بوده و چنین اتفاقی در بین آنها بعید است، بنابراین فقط گروهها و افراد خاصی که باید به بخش هایی غیر از صرافان خصوصی وصل باشند می توانند عامل چنین تغییراتی در بازار شوند.

گمانه‌زنی ها در رابطه با دلایل تحولات اخیر بازار ارز که چندان با روال پیش بینی شده منطبق نبود، در حالی مطرح می شود که اخیرا بانک مرکزی اعلام کرد که عمده تغییرات نرخ ارز و نوسانات آن طی دو روز اخیر ناشی از رفتارهای هیجانی برخی از فعالان اقتصادی است که در راستای اخبار انتشار یافته، انتظارات شکل گرفته از ماه‌ها قبل و به امید کسب منفعت‌های سفته‌بازانه، مبادلات کوتاه‌مدتی را در بازار ارز شکل می‌دهند و موجب نوسانات نرخ ارز می‌شوند.

گرچه بانک مرکزی این نوسانات را نیز جزئی از رفتار طبیعی بازار برای تخلیه هیجانات ناشی از اخبار هسته‌ای دانسته اما تاکید کرده است که زمینه برای تداوم فعالیت‌های سفته‌بازانه فراهم نیست و با فروکش کردن این هیجانات، بازار ارز خیلی زود به مسیر پایدار و تعادلی خود بازخواهد گشت؛ توضیحاتی که وجود تعدادی فعال اقتصادی در نوسان بازار همچنین تمهیدات ویژه این بانک برای برگشت تعادل را مطرح می کند.

اخبار اقتصادی - ایسنا