اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نیلی: سال 93 از رکود خارج می شویم


نیلی گفت: در 6 ماهه دوم سال 92 باید آهنگ صعودی تورم متوقف و نرخ رشد اقتصادی منفی سال گذشته کاهش یابد، در سال 93 تورم از امسال پایین‌تر و نرخ رشد اقتصادی مثبت و از حالت رکود خارج شود.

خبرگزاری فارس: مسعود نیلی امروز در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گزارشی از مطالعه‌ای که در مورد مسائل اقتصاد کلان کشور انجام داده بود، ارائه کرد.

وی در خصوص این مطالعه گفت: این گزارش و مطالعه به صورتی انجام شده که چالش‌های میان مدت اقتصاد ایران را در دوران سالهای 92 تا 96 مورد بررسی قرار دهد و راه حل‌هایی برای آن ارائه کند.

نیلی افزود: این مطالعه را می‌توان جامع‌ترین مطالعه در سطح اقتصاد کلان کشور دانست، همه مسائل را مورد شناسایی قرار داده و تجربیات جهانی و چالش‌های اقتصاد را بررسی کرده است و یک تصویر کمی از آینده اقتصاد ایران ارائه کرده است.

استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف تصریح کرد: ارائه و تجویز مشخص سیاستگذاری از مهمترین ویژگی‌های این مطالعه است که توالی سیاست را نیز مورد توجه قرار داده است.

نیلی تصریح کرد: این مطالعه و توضیحاتی که ارائه می‌دهد صرفاً از نتایج مطالعه انجام شده است و به هیچ عنوان موضع و سند رسمی دولت نیست.

وی در خصوص مهمترین مسائل مطرح شده در مطالعه آینده میان مدت اقتصاد ایران، گفت: مهمترین مسئله پیش‌روی کشور اشتغال است که راه‌حل آن رشد اقتصادی است،زیرا نگاه پروژه‌ای به اشتغال راه‌گشا نخواهد بود.

نیلی ادامه داد: ما گرفتار مشکل رکود تورمی هستیم که رکود ناشی از محدودیت تقاضا است اما رکود فعلی غیر متعارف و تورم ما متعارف است، بنابراین سیاستهای خروج از رکود با رویکرد افزایش تقاضا تورم را افزایش می‌دهد و سیاستهای مبارزه با تورم رکورد را تشدید می‌کند.

وی گفت: رکود عمدتاً ناشی از اتفاقاتی است که در سمت عرضه رخ می‌دهد و تورم ناشی از بی انضباطی پولی و مالی است.

در ادامه به 6 مسئله مهم اشاره کرد که اولین نکته این است که کسری بودجه در کنار ضعف خدمات دولت است.

به گفته وی مشکلات بخش پولی و بانکی و ضعف بانکها در تجهیز منابع و جمع‌آوری پس‌انداز‌های مردم است،همچنین عدم بازگشت مطالبات بانکی نقش مسلط بدهی بانکها به بانک مرکزی و نقش مسکن مهر در ایجاد بدهی بانکی به بانک مرکزی عامل مهمی در رشد نقدینگی و تورم بوده است.

نیلی مسئله دوم را محیط نامناسب کسب و کار عنوان کرد و افزود: مداخلات تاریخی دولت در اقتصاد و نبود یک چهارچوب قابل پیش‌بینی از سوی دولت منجر به این مسئله شده است.

وی نظام ناکارآمد یارانه و بروز خطاهای بزرگ در شیوه اصلاح آن را مسئله بعدی دانست و گفت: تحت‌الشعاع قرار گرفتن بنگاه‌های بخش انرژی به دلیل پرداخت نقدی یارانه‌ها باید مورد توجه قرار گیرد.

وی گفت: هدفمند نبودن پرداختها در فاز اول و بررسی وضع رفاهی خانوارهای شهری و روستایی در این مطالعه انجام شده است.

نیلی شرایط نامساعد ارزی وهمچنین مسائل تحریم و محدودیتهای بین‌المللی را دیگر مسائلی دانست که اقتصاد ایران در میان مدت با آن روبرو است.

این استاد دانشگاه افزود: این 6 مسئله موجب رکورد تورمی شده‌اند و خروج از این وضعیت مستلزم رفع این مشکلات است.

وی گفت: برای خروج از رکود تورمی باید در یک سیر زمانی از این حالت خارج شویم، یعنی تورمی که رو به افزایش است ابتدا متوقف شود و بعد از آن در مسیر نزولی قرار گیرد.

نیلی تصریح کرد: در 6 ماهه دوم سال 92 باید آهنگ صعودی تورم متوقف و نرخ رشد اقتصادی منفی سال گذشته کاهش یابد، در سال 93 تورم از امسال پایین‌تر و نرخ رشد اقتصادی مثبت و از حالت رکود خارج شود.

وی اضافه کرد: در سال 94 این رشد افزایش پیدا می‌کند و شرایطی حاصل می‌شود که در سال‌های 95 و 96 به رشد اقتصادی پایدار و تورم پایین برسیم.

وی با اشاره به اهمیت مدیریت انتظارات و امیدهایی که برای رفع تحریم‌ها با اقدامات مثبت انجام شده است، گفت: باید به سمت رفع این مشکلات برویم.

نیلی بهبود رابطه بین بانک و بنگاه‌های اقتصادی را از جمله مهمترین مسائلی دانست و گفت: اصلاحات زیادی باید در سیستم بانکی برای جذب بیشتر منابع و افزایش قدرت رقابت بانکها با سایر دارائیها انجام شود.

این استاد اقتصاد تصریح کرد: یکی از وظایف بانک مرکزی ایجاد رفاقت بین بانک‌ها است،زیرا به خاطر تعارضات سیاستی بانک مرکزی در حال حاضر هیچ رفاقتی بین این بانک‌ها وجود ندارد و برعکس با هم شورای هماهنگی دارند.

نیلی گفت: بنابراین دو موضوع رقابتی کردن سیستم بانکی و ایجاد جذابیت برای جذب منافع بیشتر باید در دستور کار قرار گیرد.

وی افزود: تاثیرپذیری سیاست پولی از سیاستهای مالی باید گرفته شود و این به معنای استقلال بانک مرکزی است.

وی گفت: با توجه به اینکه عامل اصلی تورم در کشور رشد پایه پولی است، باید بیشتر مواظب رفتار دولت باشیم تا حجم پول افزایش پیدا نکند.

نیلی با بیان اینکه هم‌اکنون فشار تامین مالی روی سیستم بانکی است، گفت: بنگاه‌های بزرگ دولتی از منابع بانکی استفاده می‌کنند و بازار سرمایه فقط بازار مبادله است.

وی ادامه داد: بنابراین باید نقش بازار سرمایه در تامین مالی پررنگ‌تر شود و بانک‌ها فقط در تامین سرمایه در گردش فعال شوند.

نیلی گفت: همچنین بازار اوراق مشارکت باید فعال شود و بنگاه‌های اقتصادی بتوانند از این طریق منابع جمع‌آوری کنند.

وی گفت: 4 مسئله مهم در بهبود محیط کسب و کار نقش اساسی دارد که این مسائل توانمند‌سازی بخش خصوصی، توجه به خصوصی‌سازی‌های جدید، شبه دولتی‌ها و اصلاح قوانین ورشکستگی است.

نیلی در مورد اصلاح بازار ارز اظهارداشت: رفتار دولت در بازار ارز باید قابل پیش‌بینی باشد و دولت باید مشخص کند که در سال به چه میزان ارز نیاز دارد.

استاد اقتصاد دانشگاه شریف تصریح کرد: رابطه بین بازار انرژی و بازار ارز باید در هدفمند‌سازی یارانه‌ها اصلاح شود و برای انجام این اصلاح باید قیمت انرژی به صورت یکباره یا ظرف چند سال افزایش یابد.

وی ادامه داد: پرداخت‌های نقدی یارانه‌ها در حال حاضر غیرمتناسب با درآمد حاصل شده از اجرای این قانون است و همچنین در مرحله بعدی یارانه‌ها باید به گروه‌های هدف پرداخت شود چون با ادامه این شیوه بار تورمی ادامه پیدا می‌کند.

نیلی تصریح کرد: همانطور که گفتم اصلی‌ترین مسئله کشور در سال‌های پیش رو مسئله اشتغال است اما باید به این نکته توجه کرد که اصلاحاتی که در بازار ارز، یارانه، خصوصی‌سازی و سیستم بانکی انجام می‌شود در مرحله اول افتی در فعالیتهای اقتصادی ایجاد می‌کند و سپس موجب رونق می‌شود، بنابراین با توجه به اینکه با تراکم زیادی از اصلاحات اقتصادی روبرو هستیم، همه این مسائل در ایجاد اشتغال وقفه ایجاد می‌کند.

وی ادامه داد: دو عامل تعامل با دنیا و بهره‌وری می‌تواند این مسئله را جبران کند.


ویدیو مرتبط :
اقتصاد ایران در سال 1393 از رکود خارج شد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

جهانگیری: در سال ۹۳ از رکود خارج شدیم/ سود بانکی کاهش می‌یابد



اخبار,اخبار اقتصادی , سود بانکی

معاون اول رییس جمهوری با بیان این که در سال 93 از رکود خارج شدیم، گفت: امسال به صورت جدی مصمم هستیم تا سال را با رونقی در اقتصاد کشور آغاز کنیم و رونق اقتصادی اصلی ترین فعالیت دولت در سال 1394 خواهد بود.

به گزارش ایرنا، اسحاق جهانگیری روز دوشنبه در حاشیه بازدید از طرح های کشاورزی شهرستان های فیروزکوه و دماوند در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که دولت چه میزان بودجه برای سهم تولید اختصاص داده است این مطلب را عنوان کرد.

وی افزود: در سال 93 از رکود خارج شدیم و رشد اقتصادی مثبتی داشتیم اما این کفایت نمی کند و اقتصاد ایران نیازمند این است که به یک دوره رونق ورود پیدا کند و رشدهای اقتصادی بالای 4 تا 5 درصد داشته باشد.

جهانگیری ادامه داد: اشتغال کشور یک نیاز عمده است که باید به آن دست پیدا کنیم و لازمه آن این است که به تولید داخلی کشور به طور ویژه توجه شود و این در پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب به عنوان یک محور مهم تاکید شده است.

معاون اول رییس جمهوری یادآور شد: به هر حال با توجه به تولید داخلی می توان اشتغال کشور را پاسخگو بود.

جهانگیری تاکید کرد: باید منابع مورد نیاز چه در بخش خصوصی و چه در بخش کشاورزی تامین شود و راه آن این است که بخش خصوصی با اطمینان در فعالیت های اقتصادی و کشاورزی ورود پیدا کند.

وی اضافه کرد: علیرغم محدودیت هایی که در زمینه آب وجود دارد، معتقدیم در بخش های کشاورزی، صنعت و معادن دارای ظرفیت های بالایی برای تولید هستیم.

معاون اول رییس جمهوری درباره افتتاح مرکز تولید وانجماد اسپرم گاو نیز گفت: تولید و انجماد اسپرم گاو برای اولین بار توسط بخش خصوصی انجام گرفته که کار بسیار مهمی است و ما نیازمندیم که بتوانیم از نژادهای مهمی که هم از تولید گوشت و هم از نظر تولید شیر راندمان بالایی داشته باشند در کشور استفاده کنیم.

جهانگیری به منابع تامین بودجه برای حوزه کشاورزی و صنعت اشاره کرد و افزود: منابع این بخش از بخش خصوص، بخشی سیستم بانکی، بخشی منابع صندوق توسعه ملی و منابع فاینانس های خارجی خواهد بود.

وی ادامه داد: با فرض این که استمرار تحریم ها در سال 94 ادامه داشته باشد میزان قابل توجهی فاینانس خارجی را در داخل کشور خواهیم داشت که بخش خصوصی با حرکتی که در سال 93 آغاز کرد می تواند در سال 94 با روحیه بهتری به صحنه فعالیت های اقتصادی ورود پیدا کند.

کاهش معوقات بانکی
معاون اول رییس جمهوری همچنین به موضوع معوقات بانکی اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به آماری که بانک مرکزی اعلام کرده است از حجم مطالبات معوق بانکی نسبت به سال گذشته کاسته شده است که ارقام و آمار آن در آینده توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی حتما به اطلاع مردم خواهد رسید.

سود بانکی کاهش می یابد
جهانگیری اضافه کرد: با تصمیماتی که گرفته شده حتما سود بانکی در سال 94 کاهش پیدا می کند.

وی با بیان این که امروز دیگر نرخ سودهای تسهیلات بالای 20 درصد قابل قبول نیست چرا که ما همیشه یکی از دغدغه هایمان این بود که نرخ تورم بالاتر از سودهای بانکی است و این اولین بار است که تورم را پایین آورده ایم اما هنوز سیستم بانکی اقدامی برای کاهش نرخ تسهیلات نکرده است و حتما در سال 94 این کار را انجام خواهد داد.

معاون اول رییس جمهوری در ادامه به قانون رفع موانع تولید اشاره کرد و گفت: اجازه گرفتیم تا بانک ها افزایش سرمایه داشته باشند که این کارها هم در سال 94 با منابعی که از طرف دولت تزریق می شود انجام خواهد شد تا بانک ها بتوانند تسهیلات بیشتری را در اختیار تولید کنندگان بگذارند.

همدلی و همزبانی لازمه پیشرفت کشور
جهانگیری در مورد شعار امسال با عنوان دولت و ملت، همدلی و همزبانی، یادآور شد: این شعاری که رهبر معظم انقلاب برای سال 94 اعلام کردند باید با استقبال همه دستگاه ها و نهادها و مردم روبه رو شود.

وی تاکید کرد: اگر می خواهیم ایرانی سربلند و سرافراز و همراه با پیشرفت داشته باشیم باید همدلی و همزبانی در همه اقشار اتفاق بیفتد.

 اخبار اقتصادی - ایرنا