اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نامه آیت الله هاشمی به رئیس قوه قضائیه


اعتراض سردفتران و دفتریاران مبنی بر سهل انگاری سازمان ثبت اسناد در اجرای طرح ثبت آنی در حالی همچنان ادامه دارد که آنها از نامه رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به رئیس قوه قضائیه برای حل مشکلاتشان خبر می دهند.

خبرگزاری مهر: اعتراض سردفتران و دفتریاران مبنی بر سهل انگاری سازمان ثبت اسناد در اجرای طرح ثبت آنی در حالی همچنان ادامه دارد که آنها از نامه رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به رئیس قوه قضائیه برای حل مشکلاتشان خبر می دهند.

 بر اساس برنامه پنجم توسعه ثبت آنی معاملات در دفترخانه ها و ادارات ثبتی کشور بر عهده سازمان ثبت گذاشته شده و این سازمان باید این قانون را اجرایی کند. 26 شهریور ماه سال جاری بود که به گفته مسئولان سازمان ثبت اسناد و املاک کشور  تمامی زیرساختها آماده اجرای این طرح بزرگ ملی است و در همان روز اجرای طرح آنی معاملات در سراسر کشور آغاز شد.

 هنوز 24 ساعت از اجرای طرح نگذشته بود که بسیاری از سردفتران اعتراض کرده و در گفتگو با مهر گفتند: سیستم با مشکل روبرو شده و آنقدر کند است که تمامی کارها تعطیل شده است. البته مشکلات دیگری هم دارد که می توان به قطع و وصل شدن سیستم اشاره کرد. ولی صدرنوری مدیرکل انفورماتیک سازمان ثبت اسناد این ایرادات را قبول نکرد.

بعد از رسانه ای شدن اعتراضات به سرعت احمد توسرکانی رئیس سازمان ثبت اسناد کشور نشست خبری ترتیب داد و اعلام کرد: برای اجرای این طرح 6 ماه تلاش و مطالعه شبانه روزی انجام شده و 18 هزار نفر ساعت هم آموزش داشته ایم. برخی ادعا دارند که این طرح به درستی اجرا نشده و مشکلات فراوانی در راه اجرای آن وجود دارد اما ثبت ۲۵ هزار و ۲۵۰ سند از نخستین روز طرح تا 24 ساعت بعد گواه این مدعاست که این طرح اجرای خوبی داشته است.
 
وی با بیان اینكه از ابتدای این طرح 11 دفترخانه و بعد 1000 دفترخانه مشمول اجرای طرح شدند گفت: این طرح ابتدا در برخی از دفترخانه های تهران به صورت پایلوت اجرا شد و در مدت زمان اجرای آزمایشی بیش از 50 هزار سند در سیستم ثبت شد. تویسرکانی در ادامه تاکید کرد: از جمله دغدغه‌هایی که ما داشتیم این بود که با سایر دستگاه‌ها در اجرای این طرح تعامل داشته باشیم ضمن اینکه در این سیستم نه تنها بانک ثبت احوال هویت صاحبان سند را اصالت سنجی می‌کرد بلکه بانک افراد ممنوع‌المعامله نیز فعالیت دقیقی را داشت.
 
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در پاسخ به خبرنگار ما مبنی بر اینكه دفترداران از استفاده از لغات و كلمات غیر معمول و ادبیات غیرحقوقی در اسناد جدید گلایه دارند گفت: قطعا این مقاومتها وجود دارد. دهها سال است داریم با قلم و خودنویس ثبت سند می كنیم و حالا نوین شدن آن با مشكلات و البته اظهارنظرهایی همراه است در حالی كه به دنبال حذف خودنویس و قلم در دفترخانه ها هستیم.

 وی در پاسخ به سوال دیگر مهر مبنی بر اینكه برخی از دفترخانه ها می گویند ظرفیت سرور سامانه ثبت آنی برای 4 هزار كاربر همزمان است و هم اكنون بیش از آن كاربر وجود و دارد و مشكل قطع سرور و سرعت كم پیش می آید گفت: اگر مشكل وجود داشت از روز گذشته 5 هزار دفترخانه همزمان نمی توانستند ثبت سند كنند. خوشبختانه سیستم ثبت آنی معاملات به شکلی مطلوب و مناسب فعالیت خود را ادامه می‌دهد و رکورد عملیات سیستم لحظه به لحظه در حال افزایش است.
 
با وجود گفته های توسرکانی،  31 شهریور ماه سال جاری گروه زیادی از سردفتران معترض به روند ثبت آنی در مقابل کانون سردفتران تجمع کردند. به باور آنها این مشکلات زمینه‌های فنی دارد؛ اینکه سازمان ثبت اسناد آمار می‌دهد 11 هزار ثبت صورت گرفته، آمر بسیار پایینی است و نشان می‌دهد مشکلی اساسی وجود دارد. همچنین این حرف آقای تویسرکانی که می‌گوید 90 درصد سردفتران از آی‌تی چیزی نمی‌دانند توهین است؛ کجای قانون می‌گوید باید استفاده از کامپیوتر را یک سردفتر به نحو احسن بداند. بیایید مشکل را حل کنید.
 
در ادامه واعظی مهندس IT و یک منتقد همراه با گروه سردفتران معترض اظهار داشت: آیا قبل از اجرای طرح ثبت آنی معاملات نباید زیرساخت‌ها را فراهم کرد و در اختیار سردفتران قرار داد؟ در واقع چرا این اتفاق نیفتاده است که اکنون شاهد چنین مشکلاتی هستیم. انتقادات و اعتراضات ادامه داشت که انجم شعاع معاون امور اسناد سازمان ثبت در کانون سردفتران حاضر شد و تمامی سردفتران اعتراضات را بیان کردند. حالا بعد از 36 ساعت هنوز مشکلات برطرف نشده است. یکی از سردفتران می گوید: یک هفته است چند سند بیشتر صادر نکرده ایم و سیستم بسیار کند است.
 
اعتراض به ثبت اسناد
 

در این میان یکی از سردفتران در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: گروهی از سردفتران به آیت الله هاشمی رفسنجانی نامه نوشته و مشکلات را مطرح کردند و وی هم نامه ای به رئیس قوه قضائیه ارسال کرده است و در حال پیگیری است.
 
وی افزود: دومین تجمع اعتراضی سردفتران به دلیل اجرای ناقص این طرح امروز انجام شد. دلیل این اعتراضات این است که ما شده ایم اپراتور سازمان ثبت چرا که برای ما 5 فیلد تعریف کردند که در قالب این کلیشه باید سند تنظیم کنیم و این اصلا درست نیست. بعد می گویند طرح پایلوت انجام شده که برای ما قابل هضم نیست چرا که بیشتر سردفتران اصلا در روند کار نبوده اند.
 
این سردفتر در پاسخ به اینکه رئیس سازمان ثبت اسناد می گوید با این اقدام حیات خلوت و دست بسیاری کوتاه شد گفت: اگر عده ای تخلف کنند نباید به پای کسی نوشت. به اعتقاد من تمامی متخلفان و سند سفید زن ها را سازمان ثبت می شناسد ولی اقدامی نمی کنند.  از سوی دیگر  نرم افرار بسیار ساده طراحی شده و امکانات خاصی ندارد. به عنوان نمونه وقتی سندی را تنظیم کردیم دیگر نمی شود آن را تغییر داد و این صحیح نیست در حالی که در روش قدیم حتی می توانستیم سند را باطل کرده و سند جدیدی تنظیم کنیم چرا که شاید اصحاب طرف معامله بخواهند موردی را تغییر دهند.
 
اطلاعیه کانون سردفتران کشور
 
این گفته ها در حالی است که کانون سردفتران و دفتر یاران در اطلاعیه ای عنوان کرده است در طول هفته گذشته هربار از ایراد در سامانه سخن به میان آمد، به سرعت مجبور به سکوت شدیم و بلافاصله در رسانه ها متهم به کارشکنی و ترس از شفاف سازی شده و از سوی دیگر با آمارهای غیرواقعی در رسانه ها مواجه شدیم.  اما در مصاحبه حجت الاسلام محسنی اژه ای دادستان کل کشور و سخنگوی دستگاه قضایی، به صراحت در خصوص مشکلات ثبت آنی گفتند:"مسئولان مربوطه به وجود پاره ای اشتباهات و قصورات در این زمینه اذعان کرده اند." به راستی این اظهارنظر چگونه تفسیر و تعبیر خواهد شد؟ استدعا دارم، اجرای طرح ثبت آنی را به گونه ای به انجام رسانید، كه ضمن حفظ جایگاه و استقلال دفاتر اسناد رسمی و تعامل و همكاری به سیاق و روش پیشین، دفاتر اسناد رسمی، اسناد خود را در اوراق مخصوصی كه سازمان ثبت اسناد و املاك كشور در اختیار ایشان می گذارد، تنظیم نمایند و سپس كلیه اطلاعات لازم و ضروری را در سامانه سازمان ثبت اسناد و املاك كشور فوراً وارد نمایند.
 
همچنین بدون تردید اجرای این طرح هرچند با شعار شفاف سازی و سالم سازی و مبارزه با تخلف و جاعلین اسنادرسمی اجراء شده، اما بی تردید هدف از اجرای این طرح، استیلای بیش از پیش سازمان ثبت اسناد و املاك كشور بر دفاتر اسناد رسمی است. به خصوص آن كه حتی سازمان ثبت اسناد و املاك كشور حاضر نشده است كمترین نقشی را برای كانون سردفتران و دفتریاران اختصاص دهد. از سوی دیگر بر اساس اظهار نظرهای خلاف واقع سرپرست دفتر فناوری و اطلاعات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که در خبرگزاریها منتشر شد، به صراحت گفته شده که مشکلات این سامانه، مشکلات کاربری بوده و اشکالی از سوی سازمان ثبت یا اینترنت وجود ندارد در حالی که بی تردید این اظهارات، غیر واقعی و خلاف واقع است.
 
در ادامه این اطلاعیه آمده است: سران دفاتر اسناد رسمی طی سالهای گذشته از سوی بسیاری افراد مورد بی مهری قرار گرفته اند ولی همواره از سوی سازمان ثبت اسناد و املاك كشور مورد حمایت قرار می گرفتند، اما این بار سازمان محترم ثبت اسناد و املاک کشور بدون توجه به واقعیات، اعتراض همکاران ما را در راستای مخالفت با شفاف سازی، عدم آشنایی با کامپیوتر و وجود مشکلات کامپیوتری در 90% دفاتر اسناد رسمی، کم کاری از سوی برخی سران دفاتر اسناد رسمی، ناراحتی ناشی از بین رفتن حیات خلوت‌ها و بیزینس‌ها، سنگ اندازی جاعلین اسناد در اجرای این سامانه و... ارزیابی فرمودند. بی تردید در این حوزه ترجیح بر سکوت داریم، اما به طور قطع می توانیم بگوییم، نه این انتظار را داشتیم و نه این حق ما بود و نه منطبق بر واقعیات.


ویدیو مرتبط :
گفتگوی تلویزیونی رئیس قوه قضائیه (قسمت سوم)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سخنان مهم آیت الله موسوی اردبیلی؛ عذرخواهی دومین رئیس قوه قضائیه از مردم



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

سخنان مهم آیت الله موسوی اردبیلی؛ عذرخواهی دومین رئیس قوه قضائیه از مردم

مردم عزیز، اشکالات و نارسائی‌هایی که می‌بینند، از ماست و ربطی به خدا و اسلام و تشیع و اهل بیت ندارد. امیرالمؤمنین به حاکم منصوبش دستور می‌دهد که اگر مردم گمان خطا و اشتباه و ظلم بر تو داشتند، عذر خود را برای آنان بیان کن. رسول خدابا آن عظمتش، از مردم حلالیت طلبید و در مقابل ادعای یک نفر آدم عادی برای قصاص آماده شد/مردم ما می‌بینند ما خطاهای خودمان را، قصور و تقصیرهای سنگین خودمان را به روی خودمان نمی‌آوریم و حتی گاهی‌ اوقات طلبکار هم می‌‌شویم! /ایمان‌ها در معرض خطر است. این‌ها تلفات سنگین باید جدی گرفته شود.

آیت‌الله موسوی اردبیلی دیروز در پایان درس خارج فقه و در پایان سال تحصیلی طلاب در سخنان مهمی صادقانه به برخی مشکلات اشاره کرده و از مردم حلالیت طلبید.

به گزارش بازتاب ، این مرجع تقلید گفت: اگر این انقلاب ضایع شود، علاوه بر فرصت‌هایی که از یک ملت ضایع شده است، آبرو و اعتبار روحانیت شیعه هم مخدوش میشود. امروز ما از میراث آبرو و اعتباری بهره می‌بریم که طی قرن‌ها و با خون دل‌ها و مرارت‌ها فراهم آمده و خودخواهی ما یا کوتاهی ما یا بدون تأمل و تدبیر عمل کردن ما خسارت‌های سنگینی به بار می‌آورد. البته سنگ‌اندازی دشمنان و بدخواهان این انقلاب را هم نباید نادیده گرفت، ولی اگر خود ما درست عمل کنیم، هیچ عامل خارجی نمی‌تواند رابطه ما را با خدای تعالی و با مردم مسلمان خراب کند.

ایشان گفت: اگر اشکالات و نارسائی‌هائی وجود دارد مسئولیت آن با ماست و ربطی به اسلام ندارد.

دومین رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی صادقانه خطاب به مردم ایران و خانواده شهدا گفت: اگر بنده کاری کرده‌ام که نباید می‌کردم یا ترک فعلی کرده‌ام که باید انجام می‌دادم، از همه عذر می‌خواهم، از همه حلالیت می‌طلبم. من از طرف خودم حرف می‌زنم، به دیگران کاری ندارم. من از کارهای کرده و نکرده خودم نگرانم. اگر همه ما درست عمل کرده بودیم وضع این نبود. ولی گمان می‌کنم همه ما، همه مسئولین، از سابق تاکنون، باید از مردم عذرخواهی کنیم. ضرورت این کار البته برای مسئولینی که در لباس روحانیتند بیشتر است.

 

متن سخنان این مرجع تقلید به روایت پایگاه اطلاع رسانی ایشان چنین است:

بسم‌الله الرحمن الرحیم

امروز آخرین جلسه بحث ما در این سال تحصیلی است و آقایان فرصتی در پیش دارند تا سال آینده که معلوم نیست مقدرات الهی چه باشد و آیا بتوانیم باز هم به درس و بحث مشغول شویم یا نه؟ بنده می‌‎خواستم در این جلسه نکاتی را خدمت آقایان عرض کنم. البته مدتی است این مسائل ذهن مرا مشغول کرده است و این فرصت را برای طرح آن‌ها مناسب دیدم.

اولاً، می‌خواستم عرض کنم تعطیلی دروس حوزوی در گرمای تابستان به معنای تعطیل تحصیل و تحقیق نیست. به کار علمی نباید مثل کار اداری نگاه شود، باید مسائل علمی به دغدغه‌های ذهنی ما تبدیل شود تا بتوانیم آن‌ها را به خوبی پی ‎گیری کنیم و به جایی برسانیم. شاید فرصت تعطیل دروس معمول، فرصت خوبی باشد برای مطالعه در زمینه‌هایی که فهم ما از اسلام به آنها نیاز دارد، ولی در ضمن دروس مرسوم کمتر مطرح می‌شود: از تاریخ و سیر و عقاید و تفسیر و اخلاق گرفته تا معلوماتی که شاید علوم اسلامی و حوزوی به شمار نیاید، ولی یک عالم اسلامی باید آن‌ها را بداند؛ از مسائل روان شناسی و جامعه شناسی و اقتصاد و امثال این‌ها، البته هر کس به فراخور زمینه‌ای که در آن کار می‌کند و علایقی که تعقیب می‌کند.

بالاخره روزگار عوض شده، مخاطبان، آقایان مردمی هستند که غالباً تحصیل کرده‌اند و شاید تحصیلات عالیه دارند. نباید فکر کنند علمای دین از دنیا بی‌خبرند. مرادم فقط اطلاع از مسائل جاری و سیاسی دنیا نیست، بلکه مسائل عمیق تر، مسائل فکری مردم که از قضا در زندگی آن‌ها هم تأثیر دارد و در دیانت آن‌ها تاثیرگذار است.

مسأله دیگر این که اگر روحانیت اعتباری دارد، مقبولیتی دارد، این اعتبار اصیل نیست، مال خود ماها نیست، این از جای دیگری است. این اعتبار مال دین است، مال پیامبر خدا (ص) و اهل بیت (ع) اوست. اگر مردم به روحانیت ارادت می‌‎ورزند، به واسطه این است که ماها را شاگرد مکتب امام صادق (ع) می‌دانند. ماها باید به لوازم این انتساب ملتزم باشیم. لازمه انتساب به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) این است که خود را پاک گردانیم، خودخواهی و خودمحوری را کنار بگذاریم.

 

اگر رفتار خارج از ضوابط تقوا و اصول مورد رضایت محمد و آل محمد (ص) از ما سر بزند، این می‌تواند در عقاید مردم، در اخلاق مردم اثر سوء بگذارد و مسئولیت آن بسیار سنگین است. مردم توقّع ندارند از من و شما رفتار خارج از حیطه تقوا و اخلاق اسلامی ببینند و حق هم دارند. توقع ندارند ببینند ما مبلّغ خودمان هستیم، اسلام را وسیله کرده‌ایم تا امور خودمان را پی بگیریم. اهل بیت (ع) هم استیکال به دین را مذمت کرده اند؛ استیکال به دین یعنی انسان دین را و ارادت مردم به دین را و اعتقادات مردم را نردبان ترقی خودش بکند.

 

این وجوه شرعیه‌ای که مردم در اختیار ما قرار می‌دهند، ارث پدری ما نیست. این را می‌دهند که به اسلام خدمت کنیم. صاحب حقیقی این مال(عجّل‌الله تعالی فرجه الشریف) وقتی که به اراده خداوند متعال تشریف بیاورند، این اموال را صرف تقویت اسلام می‌کنند، صرف اعتلای مسلمین می‌کنند. آقایان چنین تشخیص داده‌اند که اگر طلاب علوم دینی با این مال تقویت شوند که بتوانند وقت بیشتری را برای درس خواندن اختصاص دهند، به اسلام خدمت خواهند کرد.

 

البته وجوه شرعیه‌ای که به طلاب می‌رسد ناچیز است ولی همین هم به اعتبار خدمت به اسلام توزیع می‌شود. لذا آقایان محترم باید توجه داشته باشند ما در مقابل ولی‌الله اعظم(عجّل‌الله تعالی فرجه الشریف) مسئول هستیم. اگر درس خواندن ما به درد تقویت اسلام نخورد، به درد دینداری مردم نخورد، معلوم نیست چه وجهی پیدا می‌کند. از این ناحیه واقعاً باید نگران بود. ما اگر در لباس روحانیت هم نبودیم در قبال دین خدا وظیفه داشتیم، در مقابل همین نعمت‌های الهی موظف و مسئول بودیم، تا چه رسد به این که زندگی ما و اعتبار ما با خدمت به دین عجین شده است.

 

البته روزگار ما هم روزگار دیگری شده است. در دوره طاغوت مسئولیت حوزه‌ها کمتر بود. امکانات در اختیار نبود. فشارها زیاد بود. زندگی طلاب در عسرت بود. صدای ما به مردم نمی‌رسید. در مقدرات زندگی مردم تأثیر چندانی نداشتیم. خون دل‌ها می‌خوردیم تا یک مجله راه بیفتد، تا یک کلاس در یک مسجد دائر شود، تا چهار تا جوان را بتوانیم جمع کنیم. به برکت انقلاب اسلامی فضا عوض شد. مردم به علما اقبال کردند، به حوزه‌ها اقبال کردند. مردم از مرحوم امام(اعلی‎الله‎مقامه) صداقت دیدند، دیدند برای دین کار می‎ کند، برای خدا کار می‌کند، لذا به او رو آوردند. جوان -هایشان را به میدان فرستادند. همه برکات این انقلاب هم مال آن صداقت‌ها و آن فداکاری هاست. خدا را هم شاکریم که این نعمت را به ما ارزانی داشته است. البته نگران هم هستیم نکند با سوء عمل خودمان این فرصت طلایی را از دست بدهیم.

 

اگر این انقلاب ضایع شود، علاوه بر فرصت‌هایی که از یک ملت ضایع شده است، آبرو و اعتبار روحانیت شیعه هم مخدوش میشود. امروز ما از میراث آبرو و اعتباری بهره می‌بریم که طی قرن‌ها و با خون دل‌ها و مرارت‌ها فراهم آمده و خودخواهی ما یا کوتاهی ما یا بدون تأمل و تدبیر عمل کردن ما خسارت‌های سنگینی به بار می‌آورد. البته سنگ‌اندازی دشمنان و بدخواهان این انقلاب را هم نباید نادیده گرفت، ولی اگر خود ما درست عمل کنیم، هیچ عامل خارجی نمی‌تواند رابطه ما را با خدای تعالی و با مردم مسلمان خراب کند. آن چه نگران‌کننده است کارهایی است که عنایت حق تعالی را از ما بر می‌گرداند. خدای سبحان می‌فرماید: "ذلک بأنّ‌الله لم یک مغیّراً نعمة أنعمها علی قوم حتّی یغیّروا ما بأنفسهم". اگر عنایت خدا از ما برگشت، مردم هم از ما می‌برند. نه این که شخص من و جنابعالی مطرح باشیم، ممکن است مردم با رفتار من و شما از دین روی گردان شوند.

 

البته حق این است که عمل ما و قصور و تقصیر‌های ما ربطی به مکتب نورانی اسلام و تشیع ندارد، ولی مع الاسف مردم این طور قضاوت نمی‌کنند. اگر از ما بدی ببینند به پای دین می‌گذارند. واقع این است که با همه برکاتی که این انقلاب و نظام داشته و دارد و مرهون فداکاری‌ها و خون‌های پاک است، قصور و تقصیرها هم زیاد است. گاهی کارهایی می‌کنیم که موجب یأس و بدگمانی مردم شده است. امروز جوان‌های زیادی اعتماد و علاقه شان سست شده است. ایمان‌هایی در معرض خطر است. این‌ها تلفات سنگینی است که باید جدی گرفته شود. اگر رفتار من، گفتار من، اخلاق و منش من، کوتاهی من، تزلزلی در ایمان حتی یک نفر ایجاد کرده باشد، کافی است که خواب از چشمم ربوده شود.

 

بنده از اولی که با هزار سختی و مشقت، با هزار تهدید و فشار که در دوره رضاخان و پسرش وجود داشت، وارد عالم طلبگی شدم تا وقتی که فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی را شروع کردم، بعد هم که انقلاب پیش آمد و خواسته یا ناخواسته زیر بار مسئولیت رفتم، بعد هم که ممحّض در بحوث علمی حوزه شدم، چه آن زمان که مدارس مفید را در تهران راه ‎اندازی کردم، چه کانون توحید را، چه دانشگاه مفید را در قم و کارهای دیگری که انجام شده است، چشمم و امیدم به فضل و عنایت الهی بوده است. خواسته‌ام به اسلام خدمتی کرده باشم.

 

فعالیت‌های حوزوی به همین نیت بوده، کارهای اجتماعی و سیاسی به همین نیت بوده است، همراهی با مرحوم امام قدس سره و انقلاب به همین نیت بوده است. اما حالا بعضی کارها و نتایج را که می‌بینم، نگران می‌شوم که نکند ما در انجام وظایفمان قصور یا تقصیری داشته ایم. آن روز که دوستان ما مبارزه می‌کردند، آن روز که فداکاری می‌کردند، خیلی بهتر از این را توقع داشتند. نکند فردا در مقابل خدای تعالی، در مقابل صاحبان حق در این مسیر، در برابر این ملت، شرمنده باشیم. عمر دنیا زود می‌گذرد و من در سن و سال و وضع و حالی هستم که باید بیش از شما به فکر باشم.

 

می خواهم از این فرصت استفاده کنم و خطاب به ملت شریف ایران، به خانواده‌های شهدا، به جانبازان، به همه کسانی که زحمت کشیده‌اند، عرض کنم ما خیرخواهانه پا در این راه گذاشتیم، اما شاید کوتاهی کرده ‎ایم، شاید غفلت کرده ایم. اگر مشکلات و نارسایی‌هایی که هست به من مستند است، از همه عذر می‌‎خواهم. ما دلمان می‌خواست و می‌خواهد که ملت ما سربلند باشند، اخلاق و ایمان در میان جامعه ما رونق داشته باشد، ملت ما خوب زندگی کنند. اگر بنده کاری کرده‌ام که نباید می‌کردم یا ترک فعلی کرده‌ام که باید انجام می‌دادم، از همه عذر می‌خواهم، از همه حلالیت می‌طلبم. من از طرف خودم حرف می‌زنم، به دیگران کاری ندارم. من از کارهای کرده و نکرده خودم نگرانم. اگر همه ما درست عمل کرده بودیم وضع این نبود. ولی گمان می‌کنم همه ما، همه مسئولین، از سابق تاکنون، باید از مردم عذرخواهی کنیم. ضرورت این کار البته برای مسئولینی که در لباس روحانیتند بیشتر است.

 

عذرخواهی و حلالیت طلبی از ذوی الحقوق، سنت و سیره حسنه است. مردم ما می‌بینند ما خطاهای خودمان را، قصور و تقصیرهای سنگین خودمان را به روی خودمان نمی‌آوریم و حتی گاهی‌ اوقات طلبکار هم می‌‌شویم! اما رئیس فلان کشور یا وزیر بهمان مملکت به خاطر یک اشکال که ممکن است به نظر ما مهم هم نباشد، عذرخواهی میکند. وقتی‌ ما چنین عمل می‌کنیم، مردم از کجا بفهمند که این سنت حسنه، دستور اولیاء معصومین (ع) است. حضرت امیرالمؤمنین (ع) به حاکم منصوبش دستور می‌دهد که اگر مردم گمان خطا و اشتباه و ظلم بر تو داشتند به ایشان توضیح بده، عذر خود را برای آنان بیان کن. رسول خدا (ص) با آن عظمتش، بنا به نقل مشهور، از مردم حلالیت طلبید و در مقابل ادعای یک نفر آدم عادی برای قصاص آماده شد. همه می‌‌دانیم که به نص قرآن کریم، پیامبر و اهل بیت علیهم السّلام معصومند و از آن‌‌ها گناه یا خطایی سر نمی‌زند. این که آن حضرت چنین کاری کرده است، شاید می‌خواسته به ما یاد بدهد که در برابر مردم چگونه عمل کنیم.

 

بگذارید مردم این‌ها را از ما هم ببینند؛ در ما حس مسئولیت ببینند. ببینند که ما خود را در برابر آنان مسئول می‎ دانیم، آن‌ها را ولی نعمت خود می‌دانیم. مگر امام نمی‌فرمود این مردم ولی نعمت ما هستند. مگر ما از پیامبر خدا (ص) و ائمه (ع) بالاتریم؟. آن‌ها پاک و معصوم بودند و ما خطاکار و گنه کاریم. این چیزهایی که در سیره پیامبر (ص) و ائمه (ع) آمده، برای این نیست که آن‌‌ها را فقط در منابر یا سخنرانی‌ها برای مردم تعریف کنیم؛ بلکه باید پیش از همه خودمان به آن‌‌ها عمل کنیم. پس صادقانه به اشکالات اقرار کنیم و از خطاها عذرخواهی کنیم، تا صداقت ما دل مردم را گرم کند.

 

از این نترسیم که ما را متهم به عوام فریبی کنند. مردم از کلام ما، لحن صداقت را می‌فهمند. اگر صادقانه عذرخواهی کنیم و درصدد تدارک ما فات باشیم، مردم می‌فهمند، خدای تعالی هم یاری می‌کند. نکند خدای ناکرده از این همه تلاش و فداکاری نتیجه مطلوب نگیریم. نکند فردای قیامت پشیمانی و شرمندگی بر ما عارض شود. نکند آیندگان از ما به بدی یاد کنند. ذکر خیر بندگان اماره صلاح و سداد حکمرانان است.

 

نکته‌ای نیز باید در این جا عرض کنم و آن این که متأسفانه برخی از افراد، کورکورانه با تقلید از برخی اعمالی که در کشورهای غربی مد شده، برای این که خود را متمدن و پیشرو نشان دهند، مرتکب رفتارهایی می‌شوند که هیچ -گونه توجیه عقلی و منطقی ندارد. اگر کسی اعتقادات ما را قبول ندارد، خوب نداشته باشد، ولی این مجوز اهانت و هتک حرمت نیست. آزادی بیان در هیچ منطق و فرهنگی به معنای آزادی اهانت نیست. در کشورهایی هم که خود را داعیه‌دار آزادی می‌دانند، گاهی اوقات برای اهانت به افراد مجازات‌هایی را در نظر می‌گیرند که شاید اگر فرد اهانت‌کننده به جای اهانت صدمه‌ای جسمی و جانی وارد کرده بود به آن مقدار مجازات نمی‌شد. مگر می‌توان گفت که اهانت به یک انسان مجاز نیست ولی اهانت به اعتقادات مبلیون‌ها انسان مجاز و بی‌اشکال است. کدام عقل و منطقی این را قبول می‌کند؟!

 

البته این به معنای مجاز نبودن نقد عقاید ما نیست. ما از این که کسی بیاید و با بیان منطقی بخواهد با ما در خصوص عقایدمان بحث و گفتگو نماید استقبال می‌کنیم و سیره ائمه اطهار (ع) و علمای امامیه همواره بر همین منوال بوده است، اما فاصله بین نقد علمی و اهانت زیاد است و مردم خود به راحتی می‌توانند فرق بین این دو را تشخیص دهند. به مردم عزیز هم عرض می‌کنم این اشکالات و نارسائی‌هایی که می‌بینند، این‌ها از ماست و مسئولیت آن هم با ماست. این‌ها ربطی به خدا و اسلام و تشیع و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام ندارد.

 

اگر مردم به خاطر این مشکلات به من و امثال من تندی کردند، جای گله ندارد، اما اگر خدای ناکرده به دین و پیامبر (ص) و ائمه (ع) جسارت شد، باید متوجه بود عذری در این مورد پذیرفته نیست و باید پاسخ گوی آن در پیشگاه خدا و رسولش باشند.

انشاء‌الله که همه شما موفق باشید و اگر به فعالیت ترویجی و تبلیغی مشغول شدید با کلامتان و بخصوص با عملتان این مردم شریف را به دین و ایمان نزدیک‌تر کنید.

والسلام علیکم و رحمة‌الله و برکاته/عصرایران