اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

موافقت ایران با گفتگوی حقوق بشری؟


"ماریچه اسخاکه" عضو هیأت 8 نفره پارلمان اروپا که به تهران سفر کرد در مصاحبه با دویچه‌وله از موافقت مقام‌های ایرانی با گفت‌وگوی حقوق بشری می‌گوید. ارتباط پارلمانی، تحریم‌ها و جنگ سوریه از دیگر موضوع‌های مطرح بوده‌اند.

عصر ایران: "ماریچه اسخاکه" عضو هیأت 8 نفره پارلمان اروپا که به تهران سفر کرد در مصاحبه با دویچه‌وله از موافقت مقام‌های ایرانی با گفت‌وگوی حقوق بشری می‌گوید. ارتباط پارلمانی، تحریم‌ها و جنگ سوریه از دیگر موضوع‌های مطرح بوده‌اند.
 
هیأت پارلمانی اتحادیه اروپا، چهارشنبه پس از سفری 6 روزه، به دیدار خود از ایران پایان داد. هیأت اروپایی برای نخستین بار پس از  6 سال، به ریاست تاریا کرونبرگ و با دعوت گروه روابط پارلمانی جمهوری‌اسلامی و اتحادیه اروپا به تهران سفر کرده بود.

دویچه‌وله در مصاحبه‌ای نظر ماریچه اسخاکه، نماینده «ائتلاف لیبرال ـ دموکرات‌‌های پارلمان اروپا» و عضو هلندی این هیأت را در باره ‌محتوای نشست‌ها در تهران با اعضای مجلس و سایر مسئولان ایرانی جویا شد.

بخشی از این مصاحبه به این شرح است:

دویچه‌وله: خانم اسخاکه، چرا هیأت پارلمانی اتحادیه اروپا پس از حدود شش سال به ایران سفر کرد و نه پیش از این؟


ماریچه اسخاکه: از سال ۲۰۰۸ تا کنون، پارلمان اروپا در موارد مختلف برای بازدید از ایران تلاش کرده است. اما هر بار سفر مربوطه، پیش از آغاز لغو شد و گاهی این اتفاق در آخرین لحظه‌ها افتاد. برنامه انجام سفر کنونی حائز اهمیت است، چون در زمانی صورت می‌گیرد که به نظر می‌رسد رئیس‌جمهوری جدید ایران سیاست گشایش بیشتر فضا را پیش گرفته است.

اهداف اصلی دیدارهای هیأت اروپایی در ایران چه بودند؟ آیا اتحادیه اروپا سیاست گفت‌وگویی بلندمدت با ایران را پیش گرفته است؟


ما می خواستیم به موضوع‌هایی فراتر از برنامه هسته‌ای، از جمله حقوق‌بشر، تبادل دانشجو (میان ایران و کشورهای اروپایی)، جنگ سوریه و طرح‌های آینده برای تماس بین پارلمان ‌اروپا و مجلس ایران بپردازیم. من معتقدم که فرصتی شکننده به دست آمده، اما باید آن را در اختیار گرفت و استفاده کرد. گامی مهم برای اطمینان از پیشبرد کار، گشایش دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در تهران با هدف ارتباط مستقیم با حکومت، جامعه مدنی ایران، دانشجویان خواهان سفر به اروپا و سایر گروه‌ها‌ست.

واکنش مقام‌های ایرانی به طرح مسائل مربوط به حقوق بشر چگونه بود؟

ما بر سر آغاز یک گفت‌وگوی حقوق بشری مجدد به توافق رسیدیم. ایران از کمیسرعالی حقوق‌بشر سازمان ملل متحد (برای سفر) دعوت کرده است. این موضوع می‌تواند برای ناوی پیلای حائز اهمیت باشد تا از ایران بازدید و ارزیابی وضعیت (حقوق بشر) را با توجه به استانداردهای سازمان ملل متحد آغاز کند.
 
مسائل اقتصادی و روابط تجاری اتحادیه اروپا با ایران طی ‌نشست‌های شما با مسئولان ایرانی چه جایگاهی داشتند؟


به عنوان عضوی از کمیته تجارت بین‌الملل پارلمان اروپا، این موضوع برایم بسیار جالب است. ما (بیشتر) در مورد نیاز به بهبود وضع اقتصاد و همچنین تأثیر تحریم‌ها گفت‌وگو کردیم.

اگر مناقشه هسته‌ای «گروه ۵+۱» و ایران به پایان برسد، خط مشی اتحادیه اروپا در زمینه حقوق‌بشر در قبال جمهوری‌اسلامی تغییر خواهد کرد؟

اتحادیه اروپا و پارلمان اروپا همواره حقوق‌بشر را در رأس اولویت‌های خود در قبال ایران قرار داده‌اند و به این روند ادامه خواهند داد، چه مناقشه هسته‌ای حل و فصل شود، چه نشود. هر چند حل مسئله اتمی مهم خواهد بود تا ایران از این راه، از انزوای خودخواسته‌اش درآید و شاید چنین وضعی گفت‌وگویی اساسی را در مورد حقوق‌بشر آسان‌تر کند. امیدوارم اعتمادسازی دوباره تأثیر پیش‌برنده‌ای برای پرداختن به علایق مشترک بیشتر میان ایران و اروپا باشد. با این حساب، همان‌طور که رفع مناقشه هسته‌ای مهم است، نباید بحث گسترده‌تری در مورد آزادی‌های بنیادی در ایران را تحت الشعاع قرار دهد.


ویدیو مرتبط :
پایان نامه ابعاد حقوق بشری کنوانسیون حقوق دریاها (1982)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

راهکار موسویان برای "مصالحه حقوق بشری" ایران و امریکا



اخبار ,اخبار سیاسی ,راهکار موسویان برای مصالحه حقوق بشری ایران و آمریکا

 

اخبار سیاسی -  مذاکره کننده ارشد پیشین ایران در "الشرق الاوسط" مطرح کرد

راهکار موسویان برای "مصالحه حقوق بشری" ایران و امریکا

"موسویان" می گوید :"اعمال تحریم دولت امریکا علت دولت "روحانی" اقدامی غیر قانونی و خود نقض حقوق بشر است. مقام معظم رهبری نیز بر این باورند که امریکا از موضوع حقوق بشر به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاسی خود استفاده می کند."

"موسویان" در این مقاله با اشاره به گزارش اخیر "احمد شهید" ناظر ویژه حقوق بشر در مورد ایران و اعتراض "محمد جواد لاریجانی" دبیر ستاد حقوق بشر ایران افزوده است :"در گزارش اخیر "احمد شهید" که در تاریه 14 ماه مارس گذشته منتشر شد او مدعی شد که مواردی از نقض حقوق بشر توسط ایران رخ داده است. در مقابل اما دبیر ستاد حقوق بشر ایران با انتقاد از مفاد این گزارش اشاره کرده که چگونه ممکن است "شهید" توانسته باشد 3 هزار اتهام علیه ایران وارد نماید.

 

"لاریجانی" در ادامه انتقادات خود افزوده است کسانی که "شهید" در گزارش خود مدعی شده فعال حقوق بشر بوده اند و به دلیل فعالیت های حقوق بشری اعدام شده اند از اعضای گروه "پژاک" بوده اند و این اقدام ناظر حقوق بشر در امور ایران را "شرم آور" خوانده است."

 

به گزارش تدبیر به نقل از الشرق الاوسط، مذاکره کننده پیشین هسته ای ایران در ادامه با غیر منصفانه خواندن اتهامات وارد شده علیه ایران در زمینه مسائل مرتبط با حقوق بشر می افزاید :"موارد مطرح شده علیه ایران غیر منصفانه هستند. طرح این مسائل بخشی از استراتژی امریکا و بخشی از کشورهای غربی با هدف مشروعیت زدایی و تضعیف دولت ایران است.

 

ایران در این مورد همواره خاطر نشان کرده که کشورهای غربی معیارهای دوگانه ای تدر مورد موضوع حقوق بشر اتخاذ کرده اند."

"موسویان" در ادامه خاطر نشان می سازد که موضوع "حقوق بشر" بخشی از نزاع میان ایران و امریکست که از زمان پیروزی انقلاب ایران در سال 1979 میلادی تاکنون آغاز شده و ادامه یافته است.

 

او در این مورد در ادامه می افزاید :"افکار عمومی امریکا نسبت به موضوع حقوق بشر حساسیت زیادی دارد. این موضوع بخشی از ارزشهای فرهنگی آن کشور را تشکیل می دهد در حالی که سیاست خارجی دولت امریکا عمدتا بر منافع مادی متکی بوده و این موضوع بر مسائل حقوق بشری اولویت داشته است."

"موسویان" در ادامه خاطر نشان می سازد که به همین خاطر دولت امریکا روابطی طولانی مدت با رژیم های استبدادی داشته و در این مورد می افزاید :"سابقه روابط امریکا با این رژیم ها به دوره پس از پایان جنگ جهانی دوم باز می گردد.

 

دولت امریکا هم چنین متهم است که کودتایی را علیه دولت قانونی "مصدق" در سال 1953 میلادی سازماندهی کرد. دستگاه امنیتی امریکا (سیا) هم چنین به دستگاه امنیتی رژیم شاه (ساواک) کمک کرد دستگاهی که در سرکوب مخالفان سیاسی دست داشت.

 

در حالی که عقو بین الملل در زمان رژیم شاه در گزارش های خود تاکید می کرد که آن رزیم مرتکب نقض حقوق بشر شده اما امریکا به حمایت خود از شاه ادامه می داد. امریکا هم چنین در دوره جنگ هشت ساله "صدام حسین" دیکتاتور عراق علیه ایران در دهه 80 میلادی از او حمایت کرد.

 

به همین خاطر شواهد نشان می دهند که دولت امریکا از موضوع حقوق بشر به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف خود در سیاست خارجی استفاده کرده است. امریکا از این موضوع به عنوان دستاویزی برای سرنگون کردن حکومت "قذافی" در لیبی استفاده کرد این در حالیتس که در مقابل امریکایی ها سال ها از دیکتاتورهایی چون "مبارک" و "بن علی" در مصر و تونس حمایت کردند."

"موسویان" در ادامه به لزوم توافق ایران و امریکا بر سر موضوع حقوق بشر اشاره می کند و در این باره می افزاید :"اعمال تحریم دولت امریکا علت دولت "روحانی" اقدامی غیر قانونی و خود نقض حقوق بشر است.

 

مقام معظم رهبری نیز بر این باورند که امریکا از موضوع حقوق بشر به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاسی خود استفاده می کند. هم اکنون اختلاف دیدگاه میان ایران و غرب بر سر موضوع حقوق بشر به یکی از موانع اصلی در روند عادی سازی روابط ایران و کشورهای غربی تبدیل شده است."

"موسویان" در پایان اشاره می کند که به نظر او "درک نادرست" و برداشت های غلط سبب شده تا اختلاف میان ایران و غرب بر سر موضوع حقوق بشر ایجاد شود و ادامه یابد. او اشاره می کند که در دهه 90 میلادی زمانی که سفیر ایران در کشور آلمان بوده با برگزاری کنفرانس هایی برای اساتید و صاحب نظران دانشگاهی ابهامات موجود را برای آنان رفع کرده است.

"موسویان" در این مورد می افزاید :"پس از این دیدارها وکلا، فعالان رسانه ای و چهره های مذهبی به من گفتند که تا پیش از این آنان درک درستی از موضوع حقوق بشر در ایران نداشتند.

 

پیشنهاد من تشکیل کمیسیون هایی است که در آن افراد و نهادهای مدتی در مورد ارزش های فرهنگی و احترام به حقوق بشر با یکدیگر به تبادل نظر بپردازند تا دیدگاه طرفین در مورد این موضوعات مشخص شود. هدف نهایی این کمیسیون ها باید "غیر سیاسی"کردن موضوع حقوق بشر و رسیدن به زمینه ای مشترک برای تفاهم و بهبود وضعیت حقوق بشر در تمام کشورها باشد."

اخبار سیاسی - تدبیر