اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

مریخ گم می‌شود!


آزمایشات انجام شده توسط کاوشگر کنجکاوی ناسا نشان داده که سیاره مریخ زمانی از جو برخوردار بوده است.

خبرگزاری ایسنا:  آزمایشات انجام شده توسط کاوشگر کنجکاوی ناسا نشان داده که سیاره مریخ زمانی از جو برخوردار بوده است.

یک لایه نازک از دی‌اکسید کربن که امروزه اطراف مریخ را پوشانده، باقی مانده چیزی است که زمانی شبیه به جو متراکم زمین بوده است.

بر اساس گزارشی که روز گذشته در نشست مجمع عمومی اتحادیه علوم زمین اروپا 2013 در وین اعلام شد، تا 90 درصد جو مریخ در چهار میلیارد سال گذشته در فرآیندی که سطح این سیاره را از یک مکان گرم و معتدل به یک بیابان سرد تبدیل کرده، در فضا پراکنده شده است.

به گفته دانشمندان، مریخ چهار میلیارد سال گذشته با امروز بسیار تفاوت داشته و یک جهان قابل سکونت‌تر از امروز با قابلیت برخورداری از آب پایدار و دمای مشابه زمین بوده است. بخار آب با دی‌اکسید کربن بخش اعظمی از جو مریخ را تشکیل داده بود.

در طول زمان با پراکنده شدن تدریجی بیشتر جو اولیه در فضا، قابلیت آن برای حفظ انرژی حرارتی خورشید از بین رفته است. تیم کاوشگر کنجکاوی سطوح پائین گاز سبک آرگون را که ابزار این کاوشگر در مریخ شناسایی کرده، به عنوان شاهدی برای این کاهش جوی آورده‌اند.

همانطور که بررسی‌های سیاره مشتری و خورشید قبلا نشان داده، آرگون در چندین شکل ایزوتوپ اعم از سنگین و سبک در منظومه شمسی نسبتا فراوان است. هوای مریخ از نسبت یک به چهار ایزوتوپ سبک آرگون-36 تا ایزوتوپ سنگینتر آرگون-38 برخوردار است. نسبت این دو ایزوتوپ در مناطق دیگر منظومه شمسی بسیار بالاتر بوده از این رو دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که هوای مریخ باید از ذخیره ابتدایی بزرگتری از آرگون-36 برخوردار بوده باشد که اکنون در فضا پراکنده شده است.

جو کنونی سیاره سرخ حدود یک هزارم تراکم جو زمین است. این میزان برای پشتیبانی از حیات بسیار کم بوده اما برای ایجاد برخی فعالیتهای جوی مانند توفانهای غبار و گردباد کافی است.

به گفته محققان، کاوشگر کنجکاوی با ثبت برخی از این اختلالات جوی برای اولین بار توانسته سنجشهای سیستماتیک از رطوبت هوای مریخ را در زمان حرکت در سطح این سیاره ارائه کند.

این کشف در آستانه اعلام برنامه ناسا برای قطع ارتباط این سازمان با کاوشگرها و مدارگردهای مریخ در پی آغاز مقارنه خورشیدی مریخ برای یک ماه آینده بدست آمده است. کنجکاوی که در هفته‌های گذشته با چند مشکل فنی روبرو بوده، ماموریت خود را برای چهار هفته معلق خواهد کرد.

طی این مقارنه، مریخ در پشت خورشید قرار گرفته و از منظر زمین پنهان می‌شود که این امر هر گونه برقراری ارتباط با فناوریهای موجود در این سیاره را برای سازمان ناسا ناممکن می‌کند.


ویدیو مرتبط :
سفینه ای که در ماموریت کشف حیات در مریخ گم شده بود، پید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دو قلوی زمین گم می شود!



 

دو قلوی زمین گم می شود

 

 

مطالعات جدیدی که بر روی سیاره CoRoT-۷b که از آن به عنوان سیاره دوقلوی زمین یاد می شود صورت گرفته است نشان می دهد این سیاره تحت تاثیر حرارت بالای خورشیدش در حال تبخیر و ناپدید شدن است.

 


کشف سیاره CoRoT-۷b برای اولین بار در ماه سپتامبر به تیتر یک بسیاری از نشریات علمی جهان تبدیل شد، زمانی که گروهی از اخترشناسان تایید کردند این سیاره یکی از کوچکترین سیاره های فراخورشیدی است که تا به حال کشف شده است.

 


قطر این سیاره تقریبا ۱.۷ بار بزرگتر از زمین بوده و بر اساس ابعاد و جرم، میزان چگالی آن مشابه زمین تخمین زده شده و اعلام شد این سیاره یک سیاره سنگی است.

 


اما این سیاره همیشه این اندازه کوچک نبوده است. دانشمندان تخمین زده اند که سیاره CoRoT-۷b در ابعادی ۱۰۰ برابر زمین و در فاصله ای ۲.۳ میلیون مایلی در مدار ستاره ای شبه خورشیدی در گردش بوده است.

 


یافته های جدید نشان می دهد نزدیکی بیش از اندازه این سیاره به ستاره اش سطحی مذاب و داغ به آن بخشیده که به تدریج باعث بخار شدن سیاره شده است. در صورتی که محاسبات اخترشناسان به تایید برسد، این سیاره اولین نوع از گونه ای جدید از سیاره ها خواهد بود که اخترشناسان به آنها "بقایای هسته های تبخیر شده" می گویند.

 


CoRoT-۷b در فاصله ای بسیار نزدیک در حدود ۱.۶ میلیون مایل از ستاره خود قرار دارد که در مقایسه با فاصله ۹۳ میلیون مایلی زمین تا خورشید بسیار ناچیز بوده و هر یک سال در آن به اندازه ۲۰.۴ ساعت در زمین است.

 


به همین دلیل حرارت سطح این سیاره در حدود سه هزار و ۶۰۰ درجه فارنهایت در نور روز بوده که این درجه حرارت سیاره CoRoT-۷b را به سطحی خروشان از صخره های گداخته شده و جوشان تبدیل می کند.

 


تا کنون سیاره های فراخورشیدی زیادی با فاصله ای بیشتر از ستاره خود در جهان یافته شده اند که به آنها ژوپیترهای داغ گفته می شود. این سیاره ها به آرامی و تحت تاثیر حرارت خورشید خود به سیاره های گازی تبدیل می شوند.

 


اما وجود سیاره ای سنگی در ابعادی برابر ابعاد زمین در مداری نزدیک به خورشید این سئوال را به وجود می آورد که آیا CoRoT-۷b بقایای یک ژوپیتر داغ تبخیر شده است؟

 


مطالعات پیشین نشان داده است که ژوپیترهای داغ مرگی آتشین را تجربه می کنند، پدیده ای که وجود آن در CoRoT-۷b به واسطه مطالعه دانشمندان موسسه فضایی گودارد ناسا نیز به تایید رسیده است.

 


بر اساس تخمینهای این تیم از جرم اولیه سیاره، CoRoT-۷b بقایای یک سیاره به نام "زحل تبخیر شده" است. به بیانی دیگر گازهای این سیاره با نزدیک شدن به خورشید تبخیر و ناپدید شده و هسته ای سنگی و پوشیده شده از گدازه که آن نیز سرانجام تبخیر شده و از بین خواهد رفت، به جا خواهد ماند.

 


محققان این اطلاعات را با استفاده از شبیه سازی رایانه ای و با به گذشته بازگرداندن سیاره CoRoT-۷b به دست آوردند و قصد دارند نتایج دقیق آن را در نشست زمستانه انجمن اخترشناسی آمریکا در واشنگتن ارائه کنند.