اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

ماه گرفتگی شامگاه شنبه را از دست ندهید!


بیش از نیمی از ساکنان زمین در آمریکا، اروپا، افریقا، استرالیا و آسیا از جمله در ایران می‌توانند خسوف شامگاه شنبه را كه بیست و سومین ماه گرفتکی کامل از هفتاد و یک گرفت ساروس 135 می باشد مشاهده كنند.

ساكنان اغلب نقاط كشور خصوصا مناطق شرقی، شامگاه شنبه 19 آذر ماه جاری می‌توانند شاهد رخداد پدیده زیبای ماه‌ گرفتگی باشند.

بیش از نیمی از ساکنان زمین در آمریکا، اروپا، افریقا، استرالیا و آسیا از جمله در ایران می‌توانند خسوف شامگاه شنبه را كه بیست و سومین ماه گرفتکی کامل از هفتاد و یک گرفت ساروس 135 می باشد مشاهده كنند.

ماه‌ گرفتگی جزئی در اغلب نقاط كشور پیش از طلوع ماه آغاز می‌شود.

خسوف 19 آذرماه از حدود ساعت 16 و 16 دقیقه روز شنبه به صورت جزئی آغاز می‌شود و زمان آغاز ماه گرفتگی كلی ساعت 17 و 36 دقیقه و 16 ثانیه است.

گرفت كلی ماه در ساعت 18 و 27 دقیقه و 24 ثانیه و گرفتگی جزئی در ساعت 19 و 47 دقیقه و 58 ثانیه پایان می‌باید.

مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) با بیان این كه در این خسوف، ماه به مدت 51 دقیقه به طور کامل در سایه زمین قرار می‌گیرد و حداكثر گرفت كامل ماه در ساعت 18:01:49 خواهد بود، خاطرنشان كرد: در این گرفت، ماه در گره نزولی قرار داشته و در صورت فلکی گاو(ثور) در آسمان دیده می شود. در شب گرفت چهار روز از اوج مداری ماه گذشته است و رنگ ماه قرمز نسبتاً روشن است.

وی با بیان این كه این ماه گرفتگی بیست و سومین ماه گرفتکی کامل از هفتاد و یک گرفت ساروس 135 است، گفت: از لحاظ آماری 23.9 درصد از خسوفهای این ساروس، جزیی و 32.4 درصد آن‌ها كلی است. جالب است كه 43.7 درصد گرفتهای این دوره خسوف، ماه گرفتگی غیر مرئی و یا همان نیمسایه‌یی است. طولانی ترین گرفت كلی ساروس 135 در روز پنج شنبه 23 اردیبهشت 1643 خورشیدی رخ خواهد داد و كوتاهترین آن نیز در 16 آبان 1336 خورشیدی رخ داده است.

وی خاطرنشان كرد: برای رصد ماه گرفتگی نیاز به ابزار خاصی نیست و با چشم غیر مسلح نیز می‌توان آن را مشاهده كرد. هر چند كه برای عكاسی دقیق‌تر از این رویداد تلسكوپ به كمك منجمان می‌آید. نباید این گونه تصور كرد كه خسوف برای چشم انسان مشكل ساز است و به هیچ وجه فیلتر خاص برای رصد ماه گرفتگی جهت جلوگیری از مشكل احتمالی به چشم نیاز نبوده و توصیه نمی‌شود. البته فیلتر ماه بر روی برخی تلسكوپ‌ها برای مشاهده ماه در وضعیت شدید نورانی می‌باشد تا از پایین آمدن حساسیت چشم جلوگیری كند.

عتیقی تصریح كرد: بررسی عوارض سطحی ماه كه یكی پس از دیگری درون سایه زمین قرار می‌گیرد یكی از مطالعات رصدی این پدیده است كه در كنار كنترل زمان آغاز و پایان گرفت ماه، شدت رنگ قرمز در خسوف شرایط اختفا احتمالی ستارگان در لحظه ماه گرفتگی و دهها مطالعه دیگر قرارمی‌گیرد.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تصریح كرد: انجمن پس از برنامه موفق رصد خسوف 25 خرداد بر فراز برج میلاد تهران برای دومین بار امكان رصد و تصویربرداری از پدیده زیبای ماه گرفتگی از فراز این برج را برای معدودی از علاقمندان نجوم آماتوری فراهم كرده است.

منبع: ایسنا





ویدیو مرتبط :
توضیح خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

فردا شب تماشای ماه را از دست ندهید


زمانی که ماه به نقطه مقابل زمین نسبت به خورشید می رسد و فاصله زاویه ای ماه و خورشید 180 درجه می شود، تمام قرص ماه روشن به نظر می رسد که به آن بدر (Full Moon) می گویند.

خبرگزاری مهر: زمانی که ماه به نقطه مقابل زمین نسبت به خورشید می رسد و فاصله زاویه ای ماه و خورشید 180 درجه می شود، تمام قرص ماه روشن به نظر می رسد که به آن بدر (Full Moon) می گویند.

در ساعت 6:50 فردا یکشنبه 9 مهر ماه کامل شکل خواهد گرفت. در این زمان ماه در مقابل خورشید نسبت به زمین قرار می گیرد و قسمت شرقی قرص ماه توسط اشعه نور خورشید روشن می شود.

بر خلاف زمین، ماه فاقد آب، هوا و میدان مغناطیسی است. بر روی کره ماه دهانه هایی ایجاد شده است که نتیجه اصابت سنگهای آسمانی در اولین روزهای شکل گیری آن است.

=در لبه غربی ماه، دهانه ای به قطر 70 کیلومتر قرار گرفته که به افتخار عمر خیام، ریاضیدان، منجم و شاعر فارسی زبان نامگذاری شده است.

 این دهانه با موقعیت 58 درجه شمالی و 102.1 درجه غربی، در پشت ماه قرار گرفته و بعضی اوقات به دلیل حرکت رخگرد ماه در لبه قمر زمین قرار می‎گیرد.


نام این دهانه در سال 1970 از سوی اتحادیه بین المللی نجوم IAU به تصویب رسید.