اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

سناریوی جدید درباره افزایش قیمت بنزین


با چراغ سبز مجلس با سناریوی اول بنزینی ستاد هدفمندی یارانه‌ها، طرح افزایش قیمت بنزین حداکثر تا سقف 1000 تومان به ازای هر لیتر کلید خورده است اما ماموریت افزایش قیمت حامل‌های انرژی به ویژه بنزین، گازوئیل و CNG به دولت یازدهم واگذار شد.

خبرگزاری مهر:  با چراغ سبز مجلس با سناریوی اول بنزینی ستاد هدفمندی یارانه‌ها، طرح افزایش قیمت بنزین حداکثر تا سقف 1000 تومان به ازای هر لیتر کلید خورده است اما ماموریت افزایش قیمت حامل‌های انرژی به ویژه بنزین، گازوئیل و CNG به دولت یازدهم واگذار شد.

متوسط مصرف بنزین به عنوان دماسنج اقتصاد و یکی از معیارهای سنجش تورم از ابتدای سالجاری تاکنون رشد خیره کننده‌ای را تجربه کرده است، به طوری‌که در فروردین ماه متوسط مصرف این فرآورده نفتی از مرز 75 میلیون لیتر در روز گذشت و از ابتدای اردیبهشت ماه سالجاری هم روزانه بیش از 65 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده است.

با این وجود مسئولان دولتی پیش بینی می‌کنند که در صورت تثبیت قیمت فرآورده‌های نفتی، علاوه بر افزایش قاچاق و انحراف آن به کشورهای همسایه، متوسط مصرف این فرآورده نفتی تا پایان سالجاری بالای 70 میلیون لیتر در روز خواهد بود.

در این صورت، حتی با بهره‌برداری از طرح‌های جدید پالایشگاهی ظرفیت تولید بنزین کشور به 70 میلیون لیتر در روز خواهد رسید که با این وضعیت تولید بنزین و حتی گازوئیل در مجتمع‌های پتروشیمی ادامه خواهد یافت و حتی زنگ خظر برای واردات بنزین هم به صدا در می‌آید.

از سوی دیگر کمیسیون تلفیق مجلس شورای سالامی پس از مخالفت با پیشنهاد حدود 400 درصدی افزایش قیمت حامل‌های مختلف انرژی به ویژه بنزین، گازوئیل و CNG، طرح افزایش 38 درصدی فرآورده‌های نفتی را در قالب لایحه بودجه پیشنهادی دولت مصوب کرده است.

با جمع بندی نهایی، به زودی لایحه بودجه دولت در سال 1392 برای رای گیری نهایی به صحن علنی و هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی و سپس شورای نگهبان ارسال خواهد شد.

اما بر خلاف نظر کمیسیون تلفیق مجلس، ستاد هدفمندی یارانه‌ها درباره بنزین تدوین و اجرای سناریوهای دیگری را در دستور کار دارد به طوری‌که محمدرضا فرزین دبیر هدفمندسازی یارانه‌ها در تشریح سه سناریوی افزایش قیمت بنزین، گفته است: در سناریوی اول بنزین 1060 تومانی و در سناریوی سوم قیمت بنزین حدود 2160 تومان خواهد بود.

در حال حاضر هر لیتر بنزین نیمه یارانه‌ای معمولی و سوپر به ترتیب 400 و 500 تومان، هر لیتر بنزین معمولی و سوپر آزاد 700 و 800 تومان، هر متر مکعب "سی ان جی" 300 تومان و هر لیتر گازوئیل سهمیه و آزاد به ترتیب 150 و 350 تومان عرضه می‌شود.

پیگیری‌های خبرنگار مهر از جلسات مشترک بنزینی دولت و مجلس حاکی از آن است که با تاکید نمایندگان مجلس ماموریت طرح افزایش قیمت بنزین و سایر فرآورده‌های نفتی به دولت یازدهم واگذار شده است و از این رو افزایش قیمت فرآورده‌های نفتی به ویژه بنزین، گازوئیل و CNG برای پاییز سالجاری محتمل به نظر می‌رسد.

همچنین در صورت موافقت کل نمایندگان مجلس با پیشنهاد کمیسیون تلفیق، سناریوی نهایی شامل افزایش قیمت هر لیتر بنزین نیمه یارانه‌ای معمولی به 550 تا 600 تومان، بنزین نیمه یارانه‌ای سوپر به 700 تومان، بنزین معمولی آزاد 900 تا 1000 تومان، بنزین سوپر آزاد 1000 تا 1100 تومان خواهد بود.

در این صورت سناریوهای اول پیشنهادی ستاد هدفمندی یارانه‌ها هم اجرایی خواهد شد و حداکثر افزایش قیمت بنزین در محدوده 1000 تا 1100 تومان خواهد بود.

همچنین برای هر مترمکعب CNG پیش بینی افزایش قیمت تا مرز 450 تا 500 تومان، هر لیتر گازوئیل سهمیه ای به 250 تومان و هر لیتر گازوئیل آزاد به 450 تا 500 تومان محتمل از سایر سناریوها است.

پیش از این هم خبرگزاری مهر با انتشار گزارشی، اعلام کرده بود: در صورت هرگونه افزایش قیمت بنزین و گازوئیل در ادامه سالجاری، اما نظام سهمیه‌بندی و عرضه این دو فرآورده نفتی با کارت هوشمند سوخت در جایگاه‌ها ادامه می یابد.

علیرضا ضیغمی معاون وزیر نفت هم پیشتر با بیان اینکه در صورت اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و حتی تک نرخی شدن قیمت بنزین اما عرضه این فرآورده نفتی با کارت هوشمند سوخت متوقف نخواهد شد، گفته است: عرضه کارتی بنزین منجر به ثبت تراکنش کارت‌های هوشمند سوخت و جلوگیری بخشی از این کارت‌ها به مبادی مرزی خواهد شد.


ویدیو مرتبط :
ماجرای افزایش کرایه تاکسی ها به دلیل افزایش قیمت بنزین

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

جزئیات ۳ سناریوی افزایش قیمت گاز/ بنزین مبنای افزایش قیمت CNG



 

 

 

بنزین

 

 

جزئیات سه سناریوی پیشنهادی وزارت نفت برای افزایش قیمت گاز در راستای اجرای هدفمندی یارانه ها در کشور اعلام شد.

 براساس قانون هدفمندی یارانه ها باید قیمت گاز طبیعی و سایر محصولات گازی در یک دوره پنج ساله آزاد شده و در نهایت بهای این حامل انرژی حداقل به ۷۵ درصد متوسط قیمت گاز صادراتی پس از کسر هزینه های انتقال، مالیات و عوارض افزایش یابد.

این در حالی است که با اجرای طرح افزایش جرایم مشترکان پر مصرف گاز طبیعی از ۱۵ مرداد ماه سالجاری، فاز اول هدفمند سازی یارانه های گاز در کشور آغاز شده است.

با ثابت ماندن جرایم دهک های اول تا هفتم مصرف کننده گاز در بخش خانگی و تجاری و با اجرای این طرح جرایم دهک هشتم تا ۲ برابر، دهک نهم تا ۲.۲۵ برابر و دهک دهم تا دو و نیم برابر افزایش یافته است.

اما اخیرا پیشنهاد جدیدی برای افزایش قیمت گاز طبیعی و سی.ان.جی در کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت مطرح شده است که پیش بینی می شود یکی از سه سناریوهای پیشنهادی برای اجرا تصویب و ابلاغ شود.

در حال حاضر ۱۱ تعرفه برای سه دسته از مشترکان اصلی شامل خانگی، عمومی و صنعتی در سطح شرکت ملی گاز ایران وجود دارد که در سالجاری تعرفه تمامی مشترکان گاز کشور به استثنای مراکز دولتی ثابت باقی مانده است.

● جزئیات سه سناریوی جدید افزایش قیمت گاز

هم اکنون بر اساس سه سناریوی ارائه شده به کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت، نحوه افزایش قیمت گاز تمامی مشترکان خانگی، تجاری و صنایع در قالب یک برنامه پنج ساله بررسی می شود.

در سناریوی اول افزایش قیمت به صورت یک منحنی یکنواخت مطرح شده است به طوری که باید قیمت گاز مشترکان خانگی از ۱۳۰ ریال فعلی با افزایشی به طور متوسط سالانه ۲۰ درصد در مدت ۵ سال کاملا آزاد شود.

سناریوی دوم افزایش قیمت گاز مشترکان به گونه ای طراحی شده است که بهای این حامل انرژی در سال اول و دوم اجرای قانون هدفمندی یارانه ها با شتاب افزایش یابد و در سالهای پایانی منحنی افزایش قیمت با شیب کمتری دنبال شود.

در صورت اجرای این سناریو، قیمت گاز طبیعی در سالهای اول و دوم به طور متوسط سالانه ۳۰ درصد و در سالهای پایانی تا ۱۵ درصد به صورت تدریجی افزایش می یابد.

اما در سناریوی سوم پیشنهاد افزایش همزمان و متناسب قیمت تمامی حاملهای انرژی همچون برق، گاز، بنزین و گازوئیل در دستور کار قرار گرفته است.

● قیمت تمام شده تولید گاز در ایران مشخص نیست

در حال حاضر نه تنها هیچ گونه فرمول قیمتی برای افزایش قیمت گاز طبیعی نهایی نشده ، بلکه زمان بندی افزایش قیمتها نیز در سطح دولت تا کنون مشخص نشده است.

بر اساس جدیدترین گمانه زنی ها، پیش بینی می شود با نهایی شدن سناریوهای مختلف قیمتی، طرح افزایش قیمت گاز طبیعی تا پیش از فرا رسیدن فصل زمستان (آبان یا آذر ماه) تعیین و به تمامی دستگاههای مرتبط ابلاغ شود. در شرایط فعلی علاوه بر نامشخص بودن زمان و نحوه افزایش قیمت گاز، اجرای قانون هدفمندی یارانه حاملهای انرژی با برخی از چالشهای اساسی مواجه است.

نامشخص بودن قیمت تمام شده تولید، پالایش و توزیع گاز طبیعی در کشور و نامشخص بودن نحوه افزایش قیمت گاز صادراتی ایران حداقل در یک پروسه پنج ساله از دیگر چالشهای پیش روی اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در این بخش به شمار می رود.

● بنزین مبنای افزایش قیمت CNG

در حال حاضر هر متر مکعب گاز به قیمت ۸۰ ریال به جایگاهداران سی.ان.جی سراسر کشور عرضه می شود که برای افزایش توجیه اقتصادی فعالیت جایگاهها این حامل انرژی به قیمت ۴۰۰ ریال به مردم فروخته می شود.

در عین حال، با توجه به کاهش سهمیه بنزین یارانه ای خودروهای شخصی، استفاده از سوختهای جایگزین همچون سی.ان.جی در سطح کشور افزایش یافته است به طوری که در حال حاضر معادل ۱۴ تا ۱۵ میلیون متر مکعب گاز در جایگاههای کشور عرضه می شود.

در کنار سناریوهای مختلف مطرح شده برای چگونگی افزایش قیمت گاز مشترکان مختلف طرحی در دولت در دست بررسی است که افزایش قیمت حاملهای انرژی مصرفی خودروهای کشور به صورت متناسب افزایش یابد.

به عبارت دیگر، این افزایش قیمت باید به گونه ای تعریف و اجرایی شود که شکاف عمیقی بین سی.ان.جی و بنزین ایجاد نشود، چرا که در غیر این صورت ظرفیتهای ایجاد شده برای عرضه سی.ان.جی پاسخگوی افزایش تقاضا در این بخش نخواهد بود.

همچنین یکی از نگرانی های مسئولان از وجود شکاف قیمتی بین سی.ان.جی و بنزین، افزایش تبدیل غیر استاندارد خودروهای بنزینی به گاز سوز است که به تبع آن حوادث جانی ناشی از انفجار خودروهای غیر استاندارد گازسوز را در سطح کشور افزایش خواهد داد. پیش بینی می شود با نهایی شدن فرمول قطعی افزایش قیمت گاز و بنزین، بهای جدید سی.ان.جی نیز مشخص و ابلاغ شود.

در همین حال، علیرضا ضیغمی معاون وزیر نفت پیشتر با بیان اینکه باید هماهنگی قیمت در فرآورده های مختلف سوختی طوری باشد که اختلاف بین دو حامل انرژی چندان زیاد نباشد، از پیشنهاد طرح افزایش قیمت سی ان جی متناسب با افزایش بهای بنزین خبر داده و گفته بود: تاکنون هیچ قیمتی برای عرضه سی ان جی، بنزین و گازوئیل در قالب اجرای قانون هدفمندی یارانه ها نهایی نشده اما وزارت نفت پیشنهادهای خود را به دولت ارائه کرده است...../تحلیل:مهر