اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

رانا؛ پیکان جدید یا رقیب 206؟


با تولید رانا آیا بازار فروش 206 صندوق دار تحت تاثیر قرار نمی گیرد و این مساله به ضرر ایران خودرو نیست؟

هفت صبح: «پیکان جدید» این لقبی بود که چند سال پیش به «رانا» داده بودند؛ محصولی که سال 87 در زمان مدیریت «منطقی» بر ایران خودرو و زمزمه های تولید آن آغاز شده بود.

در آن مقطع می گفتند قیمت آن حدود 11 میلیون تومان خواهد بود و به یک خودروی فراگیر در کشور تبدیل می شود. پس از اینکه چندبار رونمایی این خودرو به تعویق افتاد، بالاخره در 29 فروردین 88 با حضور مسوولان، رانا معرفی شد. سال 88 اعلام کرده بودند تا پایان سال رانا با تیراژ 150 هزار دستگاه در سال روانه بازارهای داخلی و خارجی خواهد شد.



اما این وعده هرگز محقق نشد. بعد از رفتن منطقی و آمدن مهندس نجم الدین اعلام شد تولید انبوه رانا از شهریور 90 آغاز خواهد شد که این وعده هم عملی نشد. این ماجرا تا خردادماه امسال هم کش پیدا کرد تا اینکه گفتند از همین ماه پای سومین خودروی ملی به خیابان ها باز خواهد شد.

در همین مدت بحث افزایش قیمت رانا هم پیش آمد. خودرویی که قرار بود با قیمت 11 میلیون به دست خریداران برسد به رقم 15 میلیون تومان نزدیک شد. به این دلیل که از نظر مسوولان ایران خودرو تولید رانا با آن قیمت قبلی صرفه اقتصادی ندارد.

چند روز پیش مسوولان ایران خودرو در نتیجه این مساله گفتند «باتوجه به افزایش قیمت یک تا 1/5 میلیون تومانی محصولات مشابه رانا، این شیفت قیمت شامل رانا نیز می شود. اگر رانا با این مبلغ و تیراژ 150 هزار دستگاهی تولید می شد، به محدوده 11 میلیون تومانی می رسیدیم. اما فعلا قرار است در مرحله اول 50 هزار دستگاه از این خودرو تولید شود.»



از درون گود

برای پاسخ به این سوال که قیمت نهایی این خودرو دقیقا چقدر خواهد بود با مهندس نوروزبیگی مسوول روابط عمومی ایران خودرو تماس می گیریم که او هم روی این مساله تاکید می کند قیمت نهایی زیر 15 میلیون تومان خواهد بود، اما رقم دقیقی اعلام نمی کند. او در مورد موتور و ویژگی های فنی این خودرو می گوید در چند کلاس مختلف و موتورهای متفاوت عرضه و مصرف سوخت پایینی خواهد داشت.

مهندس تقوی نژاد معاون استراتژی و برنامه ریزی ایران خودرو هم این مساله را تایید می کند که قطعا قیمت نهایی این خودرو زیر 15 میلیون تومان خواهد بود. او این نکته را هم توضیح می دهد که مدل دیگری از این خودرو با امکانات پایین تر در رده قیمتی 13 تا 14 میلیون تومان عرضه خواهد شد.



این مقام مسوول ایران خودرو در پاسخ به این سوال که آیا برای تولید این خودرو از پلتفرم 206 استفاده شده می گوید: «خیر، پلتفرم رانا متعلق به ایران و صددرصد داخلی است. فقط می شود گفت نوع ارتقایافته 206 است.»

اما سوالی که پیش می آید آیا نیت ایران خودرو از تولید رانا جایگزین کردن آن با 206 است و آیا مشکل شدن تامین قطعات 206 زمینه تولید رانا را فراهم آورده؟

تقوی نژاد در پاسخ به این سوال می گوید: «مشکل تامین قطعات 206 کاملا حل شده و ما اکنون مشکلی در این زمینه نداریم. باتوجه به اینکه برنامه داخلی سازی قطعات ایران خودرو از سه سال پیش با سرعت آغاز شده در تولید قطعات 206 هیچ مشکلی نداریم. به طوری که سال گذشته 81 درصد قطعات 206 داخل کشور تولید می شد و این رقم امسال به 92 درصد رسیده است.»

سوال دیگر این است که با تولید رانا آیا بازار فروش 206 صندوق دار تحت تاثیر قرار نمی گیرد و این مساله به ضرر ایران خودرو نیست؟ او در جواب به این سوال هم توضیح می دهد: «باتوجه به اینکه 206 صندوق دار حدود 18 میلیون تومان است، ما قیمت نهایی این خودرو را سه میلیون زیر قیمت آن در نظر گرفتیم. در عمل این دو خودرو در دو رده قیمتی متفاوت قرار خواهد گرفت، تلاش ما این است واکنش بازار به رانا را بسنجیم. اگر مردم استقبال کردند تمرکزمان را روی تولید رانا خواهیم گذاشت چون خودروی ملی محسوب می شود اما باتوجه به اینکه بعضی از مردم به برند پژو تمایل دارند تولید 206 را هم ادامه خواهیم داد.»

به گفته تقوی نژاد ابتدا 85 تا 90 درصد قطعات این خودرو تولید داخل بوده که باتوجه به برنامه وسیع ایران خودرو این رقم تا پایان امسال باید به 100 درصد برسد. او در ادامه توضیح می دهد که این خودرو باوجود اینکه هنوز در بازار داخل توزیع نشده است مشتری بین المللی پیدا کرده و همین حالا دو کشور آفریقایی به اضافه ترکیه به ایران خودرو سفارش خرید داده اند.





ظاهر رانا چطور است؟

کمپانی های داخلی ثابت کرده اند در تولید خودروهای ملی حداقل در طراحی ظاهر آن خیلی خلاقیت به خرج نمی دهند و همیشه نیم نگاهی به خودروهای دیگر دارند. در مقطعی گفته می شد طراحی سمند در قسمت جلو با نیم نگاهی به خودروی «گل» انجام شده است. سایپا هم که چند سال پیش تیبا را در حالی به عنوان دومین خودروی ملی معرفی کرد که در طراحی آن ردپای ریو و پراید مشخص بود. حالا درمورد رانا هم همین موضوع صدق می کند.

اگر تصویر 206 صندوق دار و سمند را کنار رانا قرار دهیم به وضوح مشخص می شود قسمت جلوی آن شباهت انکارناپذیری به سمند دارد و استایل خودرو از کنار کاملا شبیه 206 صندوق دار است. حالا باید دید طراحان داخلی توانایی ارایه ایده های نو برای خودروهای ملی ندارند یا محافظه کاری مدیران شرکت ها باعث می شود به سمت الگوهایی کشش داشته باشند که قبلا امتحان خود را پس داده اند و خیلی حوصله ریسک کردن در این زمینه را ندارند.


ویدیو مرتبط :
پیکان رانا پارس سال

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آیا «رانا» هم به مقام پیکان و پراید خواهد رسید؟!



هنگامی که قرار باشد، یک خودروی جدید به تولید برسد، مدیران و مسئولان بسیاری جمع شده و مراسم باشکوهی تدارک دیده می‌شود؛ اینجاست که برخی از افتخار رونمایی یک محصول ملی می‌گویند و دلیلی برای لقبشان ندارند تا نا‌خودآگاه برخی دیگر، ماجرای پیکانی را که تولیدش متوقف شدنی نبود، به یاد آورده و البته برای نگرانی‌شان دلایل بسیاری داشته باشند!

 

می‌گویند: برای جایگزین کردن محصولی که تولیدش در کشورمان آغاز می‌شود، باید از همان روز نخست در باب مضرات توقف بر یک محصول سخن‌ها گفت و البته تکرار کرد تا شاید ماجرای پیکان و دیگر محصولات مشابه پیش نیاید؛ خودرویی که روزی با افتخار خط تولید آن رونمایی شد، ولی به جایی رسید که برای جایگزینی آن پس از نیم قرن، بارها مخالفان و موافقان روبه‌روی هم  ایستادند!

به گزارش «تابناک»، خبر رونمایی از خط تولید سومین خودروی ملی که «رانا» نام گرفته، در روزهای گذشته، چندان در بوق و کرنای رسانه‌ای دمیده که ناخودآگاه از آینده آن نگران می‌شویم؛ نکند این بلوای تبلیغاتی به این معنا باشد که قرار است این خودرو، جایگاهی را تصاحب کند که مدت‌ها در دست خانواده پیکان بود و البته خانواده پراید با کلی زحمت (!) فعلا در آن مقام نشسته است؟ نکند بعد‌ها که استانداردهای جهانی تغییر کرد و دیگر ترمز‌های بی‌اس، مصرف سوخت کمتر از چهار لیتر در ساعت، کیسه هوا و... کمترین ملزومات یک خودرو شد، تولیدکنندگان رانا و دوستانشان به روال گذشته، در صدد رفع و رجوع ایرادات برآمده و تنها نرخ این محصول باشد که روزافزون تغییر کند؟

فارغ از این ابهامات، وقتی با لغت «خودروی ملی» روبه‌رو می‌شویم، انبوه پرسش‌های بی‌پاسخ به ذهنمان خواهد آمد که مثلا: این خودرو ملی است، چون به تناسب جامعه ایرانی طراحی شده، ملی است چون اقشار متوسط کشورمان قادر به خرید آن هستند یا ملی است، چون همه آن ایرانی طراحی و تولید شده است؟

چه مؤلفه‌هایی «رانا» را ملی کرده است؟

اینجاست که با اندکی بررسی در اطلاعات منتشره درباره رانا، درخواهیم یافت که این خودرو بر روی پلتفرم ایکس ۱۲ یا‌‌ همان پژو ۲۰۶ اس‌دی ساخته شده و به عبارت دیگر، چون پلتفرم ۲۰۶ ـ و همچنین نوع اس‌دی آن‌ ـ ایرانی و ملی نبوده، در این ویژگی چیز جدیدی عرضه نکرده است؛ جالبتر آنکه برخی این خودرو را محصول خروجی پروژه پیکان جدید هم می‌نامند، در حالی که پیشتر و راستای همین پروژه، «سمند» با لقب پیکان جدید به بازار معرفی شده و البته در سالیان متعدد، توانسته به خانواده خودروهای سمند ـ چون سورن، سریر، زوبین و ... ـ گسترش پیدا کند.

شاید جالب باشد، بدانید رانا که پس از سمند و تیبا، سومین خودروی ملی معرفی شده، در یک ویژگی به شدت ایرانی است؛ در حالی که باید بنا بر  وعده شرکت سازنده، بیست تا سی هزار دستگاه از این خودرو با بهای پایه ده میلیون تومان در سال ۱۳۸۹ تولید شود، این اتفاق هرگز رخ نداد تا به تازگی و با ده میلیون تومان ودیعه (دقت کنید که مبلغ ودیعه با بهای تمام شده یکی نیست) راهی بازار شود و در یک استقبال بی نظیر و تمام ایرانی(!)، در روز نخست از پیش فروش آن، پنج هزار متقاضی نام‌نویسی کنند!

این در حالی است که با نگاهی به سایت ایران خودرو، درخواهیم یافت که بر خلاف انتظارها، هیچ اثری از موتور ملی هم در این خودرو به چشم نمی‌خورد و به عبارتی بهتر، جز ساختار بدنه (شامل طراحی جدید خارجی و مبلمان داخلی خودرو)، رانا حتی در ویژگی‌های تجهیزات و متعلقاتی چون نوع سیستم فرمان و یا سامانه تعلیق هم شاخصه جدیدی را شامل نشده است و شگفت‌آورتر این که هیچ ویژگی (آپشن) بومی کشورمان هم در آن به چشم نمی‌خورد تا لقب «ملی» به آن چسباندنی شود.

و البته نرخ دست‌کم پانزده میلیون تومان آن با حقوق مصوب وزارت کار، نشانه‌ای از دسترسی برای عموم مردم یا دست‌کم قشر بسیاری از مردم را نشان نمی‌دهد تا با تکیه بر بهای محصول بتوانیم ملی بودن آن را بپذیریم، تا این پرسش همچنان باقی بماند که:

مؤلفه‌های یک خودروی ملی چیست؟

ماجرای این رونمایی وقتی حساسیت‌برانگیزتر خواهد شد که بدانیم خانواده پیکان ـ شامل پیکان سواری در انواع دولوکس، جوانان، کار و حتی موتور پژویی، پیکان استیشن و وانت باردو ـ و خانواده پراید هیچ گاه در زمره لقب ملی قرار نگرفتند تا به رغم تأکید هر باره بر تولید 100 درصدی لوازم و تجهیزاتشان، با هر نوسان نرخ دلار هم بر نرخ عرضه روزشان افزوده شود تا ابهام در دلایل ملی اعلام شدن خودروهایی چون سمند، تیبا و به تازگی رانا همچنان باقی بماند.

 

افزایش قیمت رانا , عکس خودرو رانا

 

این تصاویر برگرفته از سایت ایران خودرو، خیالمان را از یک بابت دیگر هم راحت می‌کند؛ از این روی که حتی نمی‌توان رانا را ملی نامید چون رویکردی ملی به تولید داشته و مثلا در نوشته‌های روی خودرو از کلمات فارسی به جای انگلیسی بهره برده است!

توقف در تولید از جانب ما و تغییر استانداردها از جانب دیگران!

ماجرا وقتی تأسف‌بارتر می‌شود که بدانیم در فاصله توقف خودروسازان کشورمان در تولید یک محصول خاص، صنعت خودروسازی در دنیا به اندازه‌ای دچار تغییرات گسترده شده است که توانسته استانداردهای خودروسازی و ایمنی را به ارتقا برساند؛ اینجاست که می‌توانیم به پیکانی برسیم که بحث ادامه تولید آن پس از نزدیک نیم قرن، تا آغاز سال 91 ادامه یافت و البته برای این بقا قانون هم دور زده شد!

بد نیست بدانید: ایران خودرو در حالی از رانا به عنوان دومین خودرو با نشان ایرانی در سایتش نام می‌برد که کارخانه خودروسازی «سایپا» (SAIPA از حروف ابتداییSociete Annonyme Iranienne de Production Automobile به زبان فرانسه گرفته شده است) چند سال پیش این لقب را به خودروی تیبا داده است؛ جالب‌تر اینجاست که هر دو غول خودروسازی کشورمان، ادعایی برای ملی بودن و ایرانی بودن خانواده پیکان و خانواده پرایدشان ندارند، در حالی که مذاکره مبنی بر تعطیلی خطوط تولید این خودروها با ایشان و جایگزینی محصولات جدید، یکی از سخت‌ترین مذاکرات تاریخ صنعت کشور به شمار می‌آید!

شاید هم بتوان به پرایدی اشاره کرد که نزدیک به بیست سال از تولید آن در کشورمان می‌گذرد و البته از طراحی عرضه شده در زمانی طولانی‌تر از این بازتولید در کشورمان بهره می‌برد؛ اما هنوز به تجهیزاتی چون ترمز ای‌بی‌اس و کیسه هوا مجهز می‌شود تا مبادا شایبه توقف تولیدش مطرح شود.

اینجاست که در قیاس بین خودروسازان کشورمان با همتایان خارجی، انبوه خودروهای متفاوت با بهره‌گیری از انواع تکنولوژی‌های بروز و کارآمد خارجی که از قضا ارزانتر (البته در قیاس روزآمدی در جهان، «بسیار ارزانتر» ترکیب مناسب‌تری به نظر می‌رسد) هم هستند، در مقابلمان قرار می‌گیرند که دیگر نیازی به قیاس دو محصول خاص داخلی و خارجی نباشد؛ مقایسه‌ای که هر چقدر هم با نیت خیر خواهانه، با چشم‌پوشی در رویارویی با نقاط ضعف طرف داخلی پیش برود، باز هم خودروسازی چون «تاتا» در هند، برنده آن خواهد بود؛ یا خودروسازی چون لادا که بازمانده جماهیر شوروی است و مذاکرات برای ورود آن به بازار خودرو در کشورمان مدت‌ها سر زبان‌ها بود؛ شاید هم کارخانه‌‌های خودروساز گوناگون چینی که محصولاتی نظیر ون‌هایشان در سراسر کشورمان به چشم می‌خورد.

اینجاست که تفاوت محصولات روز کارخانه‌ای چون کیا موتورز کره جنوبی به عنوان مبدأ پرایدهای تولیدی در سایپا یا خودروهای متوسط کارخانه پژوی فرانسه به عنوان پدر حقیقی پلتفرم رانا، بیش از پیش جایگاه خودروی ملی در ذهنمان را متزلزل خواهد کرد.

 

افزایش قیمت رانا , عکس خودرو رانا

 

تصویر یکی از آخرین محصولات کارخانه مبدأ پراید

 

 

افزایش قیمت رانا , عکس خودرو رانا

 

و این هم تصاویری از آخرین محصولات پدر معنوی پلتفرم رانا

 

 

افزایش قیمت رانا , عکس خودرو رانا

 

و البته تصویری از خودروی رانا که قرار است به‌ زودی و بارها در خیابان‌ها آن را ببینیم

 

 

 

خبرگزاری تابناک