اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تقویم تاریخ - 12 تیر



460پیش ازمیلاد:سوم ژوئیه سال 460 پیش از میلاد، آتنی ها كه چشم طمع به ثروت مصر دوخته بودند ناوگانی را روانه این كشور كردند تا مصریان را بر ضد ایرانیان بشورانند. ایران نیروی قابل ملاحظه ای در مصر مستقر كرده بود و همین نیروی عظیم مانع پیروز شدن توطئه آتنی ها شد.

آتنی ها چهار سال بعد( 454 پیش از میلاد ) و سپس در سال 425 پیش از میلاد دو بار دیگر با همان هدف به مصر رخنه کردند و هر دوبار به دلیل احضار برخی نیروهای ایرانی به خاک اصلی وطن تا حدی موفق به تحریک مصریان و شورش آنان شدند که هر دوبار این شورش ها سرکوب شد و بار آخر آتنی از سوی ایران به مصر ممنوع الورود شدند.


324م:سوم ژوئیه سال 324 میلادی، كنستانتین امپراتور روم كه برای سركوبی رقیبان رومی خود به بیزانتیوم Byzantium لشكر كشیده بود تصمیم گرفت در اینجا و نه چندان دور از محل شهر «تروا» شهری به نام خود بسازد تا به امپراتوری ایران نزدیك باشد و اخبار مربوط به تحركات ساسانیان را سریعتر دریافت كند و تصمیمات مربوط به خنثی كردن این تحركات در شهر تازه ساز كه یكی از دو پایتخت روم [پایتخت شرقی] خواهد بود گرفته شود.

وی پس از نابود ساختن «لی سینیوس Licinius» رقیب خود و هوادارانش، 25 ژوئیه سال بعد (325 میلادی) دستور ساختن قسطنطنیه (شهر كنستانتین - استانبول امروز) را صادر كرد كه پس از تجزیه امپراتوری روم به صورت پایتخت روم شرقی باقی ماند. شهر قسطنطنیه (Constantinople) در 11 ماه مه سال 330 میلادی آماده بهره برداری شد. این شهر كه موقعیت منحصر به فردی دارد در نقطه مرزی دو قاره آسیا و اروپا واقع شده و ناظر بر تنگه بسفر (Bosforus، محل تلاقی دریای سیاه و دریای اژه) و یكی از مراكز تصمیم گیری های مهم جهانی بوده است.

اقدام كنستانتین به ساختن این شهر باعث تشدید معارضات دو ابرقدرت زمان - ایران و روم - شد كه تا سال 628 میلادی ادامه یافت وسرانجام هر دو امپراتوری را تضعیف و به عمرشان پایان داد.

 

تصویر اردشیر ساسانی بر سكه او


839م:ورخان اروپایی كه در باره بپاخیزی ایرانیان برضد خلفای اموی و عباسی تحقیق كرده اند وقوع قتل «مازیار» حكمران وقت مازندران (تبرستان ــ تپورستان) به دست المعتصم خلیفه عباسی را سوم ژوئیه سال 839 میلادی نوشته اند. مازیار از خاندان اسپهبدان مازندران پسر قارن و قارن پسر ونداد هرمز و ونداد نوه سوخرا بود. مازیار در آمل بر اثر خیانت برادرش «كوهیار» كه فریب عوامل خلیفه را خورده بود دستگیر و به سامرا (سامره) منتقل و به المعتصم تحویل داده شده بود كه پس از شكنجه بسیار كشته شد. جسد مازیار که زیر شکنجه کشته شده بود در همان محلی که جسد بابک خرمدین بر دار شده بود به دار کشیده شد.


1325ش:تیرماه 1325 (ژوئیه 1946) را مورخان، ماه احزاب و فعالیت های حزبی در ایران خوانده اند. در این ماه (پس از جنگ حهانی دوم) فعالیت احزاب در ایران بی سابقه بود .در پی اعلام تاسیس چند حزب و به ویژه «حزب دمكرات ایران» از سوی قوام السلطنه نخست وزیر وقت در نهم تیرماه این سال كه مقر آن درساختمانی بود كه سه دهه بعد درجای آن پارك دانشجو ساخته شده است (چهار راه انقلاب)، روزنامه های احزاب انتشار خود را آغاز كردند و دوره ائتلافهای حزبی آغاز شد. یازدهم تیرماه، دو روز پس از تاسیس حزب دمكرات ایران، هیات مركزی حزب قوام را به سمت دبیركل (رئیس) این حزب انتخاب كرد و دو حزب بزرگ دیگر، توده و ایران كه چنین دیدند در صدد مقابله برآمدند و به ابتكار ایرج اسكندری و الهیار صالح باهم ائتلاف كردند و با این اقدام، قوام مجبور شد كه یك كابینه ائتلافی تشكیل دهد و نیمی از پستهای كابینه را به این دو حزب واگذار کند كه از حزب توده دكتر مرتضی یزدی وزیر بهداری ، فریدون كشاورز وزیر فرهنگ (وزارتخانه های آموزش و پرورش، علوم و ارشاد امروز ) و ایرج اسكندری وزیر بازرگانی و پیشه و هنر (كار و صنایع و بازرگانی امروز) شدند.

 

عكسی از الهیار صالح مربوط به همان زمان

 

1330ش:در پی تمركز نیروهای انگلستان در بصره، سلیمانیه، كركوك و اربیل (عراق) برای حمله به ایران كه نفت خود را ملی كرده بود و ورود ناو انگلیسی موریشس (موریس) با قدرت آتش زیاد به شط العرب (اروندرود)، 12 و 13 تیرماه1330 یگانهای ارتش ایران در خیابانهای شهرهای مختلف به منظور تقویت روحیه هموطنان رژه رفتند و مردم را به تماشای مانورهای نظامی خود دعوت كردند. مردم كه به هیجان آمده بودند داوطلبانه در خوزستان و مناطق مورد تهدید، به كمك سربازان شتافته و به حفر سنگر توپ پرداخته بودند. فرماندهی دفاع از آبادان به «ژنرال كمال» سپرده شده بود و نیروی كمكی از شیراز و قزوین و همه واحدهای لشكر هفتم پیاده كرمان روانه خوزستان شده بودند. همچنین چند خلبان نیروی هوایی داوطلب عملیات كامیكازی و كوبیدن هواپیماهای پر از مواد منفجره به كشتی انگلیسی شده و مردم به تمجید و قدردانی از آنان پرداخته و روزنامه ها به چاپ عكسهایشان دست زده بودند. نیروی دریایی باوجود ضعف و نداشتن ناو سنگین به حالت آماده باش درآمده بود. در اینجا بود كه ملت متوجه شد باید نیروی دریایی اش را تقویت كند و تقویت آن را در اولویت قرار دهد. در خوزستان حمل سوخت به دو كشتی لاروب قطع شده بود تا شط العرب با گل و لای بسته شود و به ناو انگلیسی موریشس اخطار شده بود كه ظرف ده روز یا باید از شط العرب خارج شود و یا در جایی كه هست به گل خواهد نشست. در این میان دهها هزار تن از سربازان منقضی خدمت و دیگران داوطلبانه به پادگانهای مربوط مراجعه و خود را معرفی می كردند. با این آمادگی ملی برای دفاع، كشور یكپارچه شور و هیجان شده بود و رادیو تهران پی در پی گزارشهای مربوط را همراه با سرود «ای ایران ...» پخش می كرد و اصحاب نظر با مصاحبه و تفسیر به مردم ثابت می كردند كه اشغال نظامی ایران در شهریور 1320 نتیجه خیانت چند مقام بود، نه ضعف نیروهای مسلح و وطندوستی مردم. رادیو تهران انعكاس گزارش های آمادگی ملی ایرانیان در رسانه های سایر كشورها بدون وقفه پخش می كرد.

 

Gen. Kamal

 

1340ش:در این روز در تیرماه 1340 حكم محكمه نظامی تهران درباره دكتر مظفر بقایی كرمانی انتشار یافت كه ضمن آن به اتهام متزلزل ساختن صمیمیت مردم نسبت به ماموران شهربانی (پلیس) از طریق ایراد نطق عمومی، به دوسال زندان محكوم شده بود.

یكی از مواردی كه دكتر بقایی به آن اشاره كرده بود شكنجه شدن یك روزنامه نگار كرمانی (مولف این سایت) به دستور و باحضور سپهبد نصیری رئیس كل وقت شهربانی كشور در آذر ماه 1339 هجری خورشیدی بود.

 

دکتر بقایی كرمانی


1988م:سوم ژوئیه ۱۹۸۸ و در جریان جنگ عراق و ایران، یك جت مسافربر ایرانى از نوع ارباس ـ 300 (پرواز 655) در آسمان خلیج فارس بر اثر سوم ژوئیه ۱۹۸۸ (12 تیرماه) و در جریان جنگ عراق و ایران، یك جت مسافربر ایرانى از نوع ارباس ـ 300 (پرواز 655) بر فراز آبهای ایران در آسمان خلیج فارس بر اثر اصابت موشك سرنگون شد و همه ۲۹۰ تن سرنشینان آن جان باختند. موشكى كه این هواپیما را سرنگون ساخت از رزمناو آمریكایى « وینسنس» مستقر در خلیج فارس كه نفتكش های كویتی را بدرقه می كرد پرتاب شده بود. این ناو كه كاپیتان «ویل راجرز» بر آن فرماندهی می كرد دو موشك به سوی هواپیمای ارباس شركت هواپیمایی ملی ایران (هما) پرتاب كه یكی از آنها به هواپیما اصابت كرده بود. ارباس «ایران ایر» پرواز 655 كه از تهران و از طریق بندرعباس عازم امارات بود در ده كیلومتری ناو آمریكایی و در آبهای ایران، به خلیج فارس افتاد. اجساد بسیاری از سرنشینان هواپیما در سطح آب به دست آمد و این، نشانه آن بود كه هواپیمای مسافربر ایران پس از اصابت موشك، در آسمان منفجر و چند قطعه شده بود. رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریكا اقدام ناو «وینسنس» را یك عمل دفاعی و قابل درك اعلام كرده بود و در عین حال گفته بود كه از تلفات غیر نظامیان متاسف شده است. 36 تن از مسافران هواپیما خارجی بودند: 13 اماراتی، ده هندی، شش پاکستانی، شش یوگوسلاویایی و یک ایتالیایی. در میان مسافران 66 خردسال وجود داشت.

 

کاپیتان ویل راجرز

 

2004م:دوم ژوئیه 2004 مارلون براندو بازیگر معروف فیلمهای سینمایی امریکا در بیمارستان دانشگاه کالیفرنیا در لس انجلس درگذشت. وی 80 ساله بود. از معروفترین فیلمهایی که براندو در آنها بازی کرد " گاد فادر " و اتوبوسی به نام هوس را می توان نام برد.

 

برندو در یکی از فیلمهایش


1384ش:دهم تیرماه 1384 اعلام شد كه هیات نظارت بر مطبوعات در بیست و پنجمین جلسه از دهمین دوره فعالیت خود با انتشار 67 نشریه از جمله 4 روزنامه، 21 هفته نامه، 2 دوهفته نامه، 14 ماهنامه، 24 فصلنامه، یك دوفصلنامه و یك سالنامه موافقت كرده است!. در میان اسامی ناشران تازه، نامی از روزنامه نگاران حرفه ای آشنا به چشم نخورد. موافقت با صدور 67 پروانه در یك جلسه (از نظر زمانی؛ محدود)، همان روزها مورد انتقاد برخی از روزنامه های تهران قرار گرفته بود زیرا كه در آخرین ماههای عمر دولت سابق (بزعم خودشان و رسانه های غرب؛ اصلاح طلبان) انجام شده بود. در طول دو سال پس از آن (ازتیرماه 1384 تا تیرماه 1386) انتظار بود که دادستانی کل و مقامات مربوط با مطالعه دقیق پرونده های این نشریات 67گانه و ملاحظه تاریخ تسلیم تقاضای نشریه به وزارت ارشاد و اطلاع از اشتغال قبلی متقاضیان و کشف انگیزه آنان به داشتن نشریه ببینند که جریان کار مسیر و روال عادی را طی کرده باشد؟، زیرا که اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی هرگونه تبعیض را رد کرده است.


2004م:یکم ژوئیه 2004 شبكه های تلویزیونی و روز بعد ( 2 ژوئیه 2004 ) روزنامه ها، تفهیم اتهامات هفت گانه به صدام حسین و 11 دستیارش در یك جلسه مقدماتی 27 دقیقه ای را در صدر اخبار خود قرار داده بودند، ولی جز رسانه هایی كه خبرنگارانشان به جلسه راه داده شده بودند سایر گزارشها ناکامل و متفاوت از هم بود و تصویر روشنی را از پرسش و پاسخ جلسه قضایی به دست نمی داد. دلیل آن این بود كه هر دسته از روزنامه ها از یك خبرگزاری استفاده كرده بودند و با این که خبرنگاران هر سه خبرگزاری اصطلاحا بین المللی ولی متعلق به سه کشور غربی در جلسه حضور داشتند گزارش های آنها از مذاكرات كه از تلویزیونهای عربی هم پخش شده بود و رئیس جمهوری آمریكا نیز اختصاصا آنها را ( احتمالا از یك تلویزیون مدار بسته) دیده و شنیده بود كاملا متفاوت بود. هنوز شاید این سه خبرگزاری باقیمانده از « بیگ فور+ تاس » نمی خواهند قبول كنند كه مردم اینك در اینترنت به فایلهای آنها دسترسی دارند و می توانند از گزارش «مربوط به یک رویداد» هر سه پرینت بگیرند و متون آنها را باهم مقایسه كنند و بر ضعف انسان قرن 21 با داشتن چنین آژانسهایی تاسف بخورند - انسانی که پس از 40 سال تكاپو هنوز موفق نشده است یك خبرگزاری بین المللی بی طرف (غیر متعهد) جهانی داشته باشد. چرا شرح جلسه 27 دقیقه ای یك «هیرینك» كه تنها پرسش هویت و تفهیم (ذكر موارد) اتهام است تا فرد و یا افراد مخاطب در جلسه بدانند كه در مظان اتهام هستند و تحقیقات تا قرار مجرمیت و صدور كیفر خواست و سپس محاكمه ادامه خواهد داشت تا این حد باید متفاوت باشد؛ به درستی روشن نیست.

 

صدام حسین در پایان

 

1608م:سوم ژوئیه سال ۱۶۰۸، ساموئل دو شامپلین Samuel de Champlain جغرافیدان فرانسوى در چهل و یكمین زادروز خود بناى شهر «كبكQuebec» را در كانادا آغاز كرد كه این منطقه بعداً به «فرانسه نو» معروف شد. این شهر اینک مرکز ایالت فرانسوی زبان کوبک کنفدراسیون کانادا است. ساکنان این ایالت از زمانی که شارل دوگل خطاب به آنان فریاد کشید «زنده باد کوبک مستقل» تاکنون دو بار به طریق دمکراتیک (رای گیری) تلاش کرده اند تا از کنفدراسیون کانادا جدا شوند.

یك سال پیش از آغاز ایجاد شهر كبك (كوبك)، انگلیسى ها وارد آمریكاى شمالى (ایالات متحده امروز) شده و ایجاد «جیمز تاون» را در ویرجینیا آغاز كرده بودند.

با اینكه بعداً، دولت انگلستان مهاجرنشین فرانسوى «كبك» را متصرف شد و كانادا را یك دومینیون انگلستان اعلام داشت؛ هنوز فرانسوى زبانان «كبك» زبان و فرهنگ فرانسوی خود را حفظ كرده و در آرزوى كسب استقلال هستند. دو شامپلین سه بار به كانادا سفر كرده بود و بنای شهر كوبك در سومین سفر او آغاز شده بود. پیش از شامپلین، ژاك كارتیه فرانسوی در سال 1534 در سفر به قاره غربی به كانادا رسیده بود (67 سال زودتر از انگلیسی ها). فرانسویان برخلاف انگلیسی ها بومیان (سرخپوستان) را نابود نكرده و با آنان به همزیستی پرداخته بودند.

 

Samuel de Champlain

 

1527م:دولت فرانسه در سوم ژوئیه 1527 و بار دیگر در سوم ژوئیه سال 1849 (در دو سوم ژوئیه و به فاصله 322 سال از هم ) با لشكركشی به ایتالیا پاپ را نجات داد. فرانسه یك كشور كاتولیك است. بار دوم گاریبالدی شهر رم را محاصره کرده بود تا آن را از دست پاپ ها خارج سازد و پایتخت ایتالیای متحد کند.

گاریبالدی که یک میهندوست بنام ایتالیایی است در راه تامین وحدت ایتالیا تلاش بسیار کرد.

 

1866م:سوم ژوئیه سال 1866 در جریان جنگ بر سر رهبری ژرمن ها، در نبرد كونیگراس Koniggratz در نزدیكی «سادوا» ارتش پروسPrussia (آلمان شمالی- برلین) كه به تفنگ «ته پر» و استفاده از فشنگ مجهز شده بود ارتش اتریش Austria را كه هنوز از تفنگ «سرپر و سنبه ای» استفاده می كرد شكست داد و برتری خود در میان آلمانی نژادها را مسلم ساخت.

در این نبرد، فرماندهی نیروهای آلمان را مارشال مولتکه برعهده داشت. تفنگ فشنگی، توسط مهندش «یوهان نیكلاس فون دریسهDreyse» اختراع و برای ارتش آلمان (پروس) ساخته شده بود.


2004م:روسیه 30 ژوئن 2004 سه آزمایش موشكی تازه انجام داد به این شرح:از زیر دریایی یكاترین بورگ یك موشك « آر اس ام ـ 54 »، از یك توپولف ـ 95 یك موشك دیگر و از پایگاه قزاقستان یك موشك 10 كلاهكی آر. اس ـ 20 (اس اس ـ 18 ) پرتاب كرد.

مفسران نظامی به این مناسبت نوشته بودند كه هدف روسها از این آزمایشهای این بوده است بدانند كه آیا عمر موشكهای قدیمی را می شود با هزینه كم تمدید كرد؟.

عمر یك موشك 7 تا 20 سال است كه بعضی را می شود نوسازی و مرمت كرد و عمر تازه بخشید ولی این كار نیاز به هزینه دارد. كوشش روسها اینك این است كه با حد اقل هزینه موشكهای قدیمی خود را كه در دوران شوروی به بهای تضعیف اقتصاد كشور ساخته شده اند نوسازی و تمدید عمر دهند. موشكی كه از یكاترین بورگ پرتاب شد 7 هزار كیلومتر مسافت را دركمتر از 35 دقیقه پیمود و به هدف اصابت كرد.

 

1250: لوئی نهم پادشاه وقت فرانسه كه در لشكركشی هفتم صلیبیون به خاورمیانه شركت كرده بود در مصر به اسارت حكمران این كشور درآمد كه بعدا با پرداخت خونبها خود را آزاد ساخت.

1962: الجزایر پس از 132 سال به طور كامل از استعمار فرانسه خلاص شد.

1583: ایوان « مخوف » تزار وقت روسیه پسر خود را كشت.

1896: عثمانی به جزیره « كرت Crete» در مدیترانه كه اینك جزیی از خاك یونان است خود مختاری داخلی داد.

1935: آندره سیتروئن (یك مهندس یهودی فرانسوی) و مخترع و سازنده اتومبیلهای سیتروئن در 57 سالگی از بیماری سرطان درگذشت.

1944: ارتش سرخ « مینسك » را از ارتش آلمان پس گرفت و بیش از یكصد هزار نظامی آلمانی را اسیر كرد.

1964: با قانون شدن لایحه تعمیم حقوق مدنی در آمریكا، جداكردن سیاهان از سفیدها در اماكن عمومی این كشور ممنوع شد.

منبع:iranianshistoryonthisday.com


ویدیو مرتبط :
‫روزشمار تاریخ: 12 تیر برابر با 3 ژوییه (جولای)‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ -12 اردیبهشت



81514پیش ازمیلاد:بوغابيش (بگابيش) ژنرال پارسي كه درسال 514 پيش از ميلاد، در نيمه فروردين ماه با هزار سرباز از درياي مرمره را گذشته بود تا در اروپاي جنوب شرقي اقوام غير متمدن را از نزديكي مرزهاي ايران براند دوم ماه می این سال (12 ارديبهشت) نيروهاي خود را دو دسته كرد، دسته اي روانه مقدونيه ساخت و دسته ديگري را مامورکرد تا منطقه تراس (تراكيه، مناطق شمالي درياي اژه ـ جنوب بلغارستان امروز)را تصرف كنند. اين لشكر كشي به تصميم داريوش بزرگ انجام شده بود. داريوش نيز بمانند كوروش بزرگ نمي خواست كه با نزديك شدن اقوامي با تمدن و فرهنگ عقب مانده و منحط به مرزهاي ايرانزمين، به منش ايرانيان ـ رفتار و كردار و فرهنگ پيشرفته آنان آسيب وارد شود.ورود همان اقوام از آسیای شمال شرقی به ایران در قرون هشتم و نهم میلادی و دنباله آن تا قرن سیزدهم (پس از سقوط ساسانیان) و قبلا به روسیه و اروپای شرقی و جنوبی؛ فرهنگ و روانشناسی مردم دو منطقه را دگرگون ساخته و از عوامل درگیری های داخلی، عقب ماندگی و بی ثباتی بوده است. خودخواهی افراد، چاپلوسی و دروغگویی و تفرقه ریشه در همین مهاجرت ها دارد. دولت های ایرانی پیش از نیمه قرن هفتم مانع از این مهاجرت ها به ایران بودند.


364پیش ازمیلاد:به نوشته مورخان ارمني و به نقل از آنان، تاريخنگاران روس؛ يك سپاه از ارتش ايران به فرماندهي «اسپهبد مهرداد» دوم ماه مه سال 364 پيش از ميلاد عمليات پاك كردن مناطق ساحلي درياي سياه (در قفقاز و آسياي صغير) را از وجود فرمانداراني كه وفاداري آنان نسبت به دولت ايران مورد ترديد قرار گرفته بود به پايان رسانيد.

 

داريوش بزرگ


1932م:برغم کشتار بی رحمانه زرتشتیان ایران (پارسیان خالص) در دوران صفویه و بویژه در قرن هفدهم و کاسته شدن شمار آنان از چند میلیون به چندصدهراز، دوم ماه می 1932 «دينشاه ايراني» رئيس وقت انجمن پارسيان هند در پنجمين روز اقامت خود در تهران ضمن تمجيد از برانگيخته شدن مجدد احساسات ميهندوستانه ايرانيان و توجه آنان به گذشته باعظمت وطن و اخلاقيات اصيل ايراني، از دولت وقت خواست تا پارسياني را كه در قرون هفتم و هشتم ميلادي (پس از تعرض عرب و سقوط ساسانیان) اجبارا ترك وطن كرده و عمدتا در هند اقامت گزيده ولي خود را همچنان ايراني (پارسی) مي دانند و به ايران وفادار مانده و به ترويج منش (خصال) ويژه و تمدن ايرانيان پرداخته اند، از مزاياي اتباع ايران برخوردار سازد تا بتوانند با استفاده از اين مزايا، به آباداني و توسعه وطن نياكان با تاسيس مدارس و بيمارستانها و نيز سرمايه گذاري در صنعت و كشاورزي كمك كنند.


1300ش:12 ارديبهشت 1300 خورشيدي در تهران اعلام شده بود كه ميرزاده عشقي از 4 روز بعد روزنامه منتشر خواهد كرد كه شامل خبر، مقاله، طنز و نيز شعر خواهد بود.

اين روزنامه 16 ارديبهشت 1300 انتشار يافت. آن زمان، روزنامه نگاري ايران مطابق قاعده نبود و هركس كه سواد و معلوماتي داشت مي توانست نشريه بدهد. نشريات معمولا به صورت ابزار سياسي بكار گرفته مي شدند تا وسيله رسانيدن «خبر» و «نظر». امروزه و 9 دهه پس از آن زمان، ديده نشده است كه در ايران، حتي به يك روزنامه نگار حرفه اي قديمي (حرفه اي در استاندارد بين المللي) پروانه انتشار روزنامه داده شده باشد! تا ما روزنامه خوب به مفهوم آنچه كه بايد باشد؛ داشته باشيم.

 

ميرزاده

 

1324ش:دوازدهم ارديبهشت 1324 محمد صادق طباطبايي رئيس وقت مجلس در آغاز جلسه خطاب به نمايندگان گفت: جنگ جهاني دوم در اروپا پايان يافت، ولي در ايران، ما هنوز پس از دو هفته نتوانسته ايم براي كشورمان نخست وزير تعيين كنيم و به نااطميناني و شايعات كه به گسترش ناامني و گردنكشي كمك مي كند پايان دهيم و ....

 

ابراهيم حکيمي


1331ش:در اين روز در سال 1331 كه احساسات ملي ايرانيان به غليان درآمده بود و دولت وقت (دكتر مصدق) تحت فشار قرار گرفته بود تا با توسل به هر وسيله از جمله نيروي مسلح، بحرين را به قلمرو وطن بازگرداند، دولت انگلستان با صدور يك «بدانسته باش» شديدالحن، به دولت ايران تاكيد كرد كه فراموش نكند كه بحرين تحت الحمايه انگلستان است و انگلستان در صورت لزوم از سرزمين هاي تحت الحمايه دفاع مسلحانه خواهد كرد. شاه اواخر دهه 1340 از بحرين که طبق مصوبه مجلس استان چهاردهم ايران بود (بدون اين که چنين اختياري داشته باشد) صرف نظر کرد!.

 

1331ش:به دستور دكتر مصدق نخست وزير وقت، در اين روز از ارديبهشت سال 1331 شرح مذاكرات جلسه 23 فروردين همين سال انديشمندان را در باره دشواري هاي وطن به صورت بخشنامه به كارمندان دولت ابلاغ شد تا با دادن امضاء آن را دريافت دارند و براي حل مشكلات همكاري كنند. شرح مذاكرات قبلا به صورت خبري نسبتا كوتاه در روزنامه ها انتشار يافته بود، كه ظاهرا كافي تشخيص داده نشده بود.

 

دكتر مصدق


1961م:شهر تهران در نیمه دوم اپریل 1961 و نخستين هفته ماه مي صحنه اعتصاب و راهپيمايي انبوه معلمان پايتخت بود كه تا کناره گیری نخست وزیر ادامه داشت. معلمان هر روز در صفوف منظم چندين هزار نفري و ظاهرا دراعتراض به دريافتي ماهانه خود در خيابانهای تهران راهپيمايي مي كردند. کلاسهاي درس اين معلمان در زمان اين راهپيمايي ها تعطيل بود. شايد اين نخستين اعتراض معلمان از اين دست در تاريخ ايران بود.

 

1519م:امروز سالگشت درگذشت «لئوناردو داوينچي» معمار، نقاش، مجسمه ساز، شاعر، رياضي دان، موسيقي دان، زيست شناس و مخترع فلورانسي (ايتاليايي) است كه در 1492 متولد و دوم مه 1519 درگذشت.

با اين كه در قرن پانزدهم دائره معلومات بشر آن چنان وسعت نداشت كه يك فرد نتواند بر همه آنها مسلط شود، معذلك داوينچي يك نابغه بود و مرد رنسانس (تجديد حيات انديشه، ادبيات و علوم). ابن سيناي ما هم بر همه دانش زمان خود مسلط بود.

 

تصويري كه داوينچي از خود كشيد


1331ش:ساختمان تازه آرامگاه استاد سخن پارسي و اندرزگوي بزرگ، مصلح الدين سعدي كه به همت انجمن آثار ملي ساخته شده است 11 ارديبهشت 1331 (55 سال پيش) در زادگاهش، شهر شيراز، گشايش يافت.

سعدي ــ نهم دسامبر سال 1292 ميلادي در زادگاه خود شهر باستاني شيراز وفات يافته است. وي بسال 1210 ميلادي در شيراز به دنيا آمده بود. سعدي در سال 1257ميلادي بوستان كه عمدتا نثر است و سال بعد گلستان را كه غالبا نظم است به پايان رسانيد.

 

تصوير سعدي

 

2006م:ايزابل دنوار، زن 38 ساله فرانسوي اول ماه مه 2006، پنج ماه و چند روز پس از پيوند صورت گفت كه حس لامسه اعضاي پيوندي به حالت طبيعي درآمده و نگراني ندارد. وي نخستين انساني است در جهان كه تحت عمل جراحي پيوند صورت قرار گرفته و قسمتي از چانه، بيني، لب و گونه او متعلق به زن ديگري است كه ديگر زنده نيست. ايزابل در جريان حمله يك سگ، تقريبا نيمي از صورت خود را از دست داد و سگ قسمتهايي را كه با دندان كنده بود خورده بود. اين عمل پيوند كه در فرانسه انجام گرفت، راه را براي پيوند صورت گشوده است.

 

ايزابل

 

1885م:دوم مه سالروز انتشار مجله ويژه بانوان به نام «خانه داري خوب» است كه در سال 1885 انتشار يافته است.

دوم مه 2006 به مناسبت گذشت 121 سال از انتشار مجله «خانه داري خوب» ، استادان روزنامه نگاري و اصحاب نظر در اين حرفه در چند ميزگرد تلويزيوني به بحث درباره اهميت مجله هاي تخصصي در دنياي امروز (قرن 21) از لحاظ ارتقاء معلومات عمومي و نياز مخاطبان پرداخته و پيش بيني كرده بودند كه سرانجام، روزنامه هاي عمومي هم تخصصي خواهند شد و بناچار هركدام تلاش خود را روي يك نوع موضوع متمركز خواهند ساخت تا مخاطب بداند كه كداميك را براي خواندن انتخاب مي كند.

 

پشت جلد «خانه داري خوب» در اوت 1908


1762م:كاترين دوم پادشاه آلماني تبار روسيه كه از 1762 به مدت 34 سال بر روسيه حكومت كرد دوم ماه مه 1729 به دنيا آمده بود . در زمان پادشاهي كاترين بود كه روسيه عملا در صدد توسعه به جنوب افتاد يافت و در قفقاز و بعدا آسياي مركزي با منافع ايران در گير شد و در پي دوجنگ بزرگ در قفقاز و در گيري هاي ديگر در آسياي ميانه، ايران را پس از هزاران سال از اين مناطق خود دور ساخت.

 

كاترين

 

1860م:تئودور هرتسل روزنامه نگار اتريشي كه جنبش صهيونيست را تاسيس كرد دوم ماه مه 1860 در مجارستان كه در آن زمان قلمرو امپراتوري اتريش بود به دنيا آمد. وي از جانب روزنامه اي در وين كه در آن كار مي كرد مامور شد به پاريس برود و گزارش محاكمه دريفوس را تهيه كند و به اتريش بفرستد.

 

تئودور هرتسل

 

1969م:دوم مه 1969 فرانتس پاپن صدراعظم پيشين آلمان در 89 سالگي درگذشت. وي كه يك ناسيوناليست آلماني بود در زمان صدارت خود به حزب نازي و هيتلر كمك بسيار كرد و همين كمك باعث پيروزي آنها در انتخابات شد.

 

فرانتس پاپن

 

1941م:در اين روز در سال 1941هيتلر «مارتين بورمان» را به جاي « هس» معاون خود كرد . هس در جريان انجام ماموريتي محرمانه در انگلستان دستگير شده بود. هواپيمايي كه هس خلباني آن را برعهده داست در آسمان انگلستان دچار نقص فني شده بود و در ميان درختان فرود اجباري كرده بود. گفته شده است كه وي ماموريت داشت با مقامات انگليسي ملاقات و در باره صلح با آنان مذاكره كند.

 

مارتين بورمان

 

1982م:درجريان جنگ انگلستان و آرژانتين بر سر جزاير فالكلند، دوم ماه مه 1982 نبردناو سنگين «ژنرال بلگرانو» متعلق به نيروي دريايي آرژانتين براثر اصابت دو اژدر غرق شد و تلفات سنگين به بار آمد.

 

«بلگرانو» در حال غرق شدن

 

2006م:درست پنجاه و چهار سال پس از تشكيل دولت دكتر مصدق قهرمان جهاني مبارزه با استعمار و استثمار خارجي كه نفت ايران را ملي كرد، و دو روز پس از ديدار سه چپ در هاوانا، و نيز به مناسبت روز جهاني كارگر، ايوو مورالس رئيس جمهور سوسياليست كشور بوليوي، اول مه 2006 ملي كردن منابع طبيعي اين كشور را با به دست گرفتن امور گاز طبيعي بوليوي آغاز كرد و اعلام داشت كه گام بعدي وي؛ نفت خواهد بود.

 

ملي شدن منابع طبيعي بوليوي

 

2006م:مسابقه جهاني ريش و سبيل سال 2006، اواخر ماه آوريل در شهر «هسل» آلمان برگزار شد. در اين مسابقه يكصد مرد از هشت كشور شركت كرده بودند. عكس بالا از «ويلي شواليه» يكي از شركت كنندگان در مسابقه برداشته شده است كه نشان مي دهد ريشش را هم به شكل سبيل در آورده است. با پايان يافتن جنگ جهاني اول، عصر سبيل هاي بزرگ و از بناگوش در رفته نيز به پايان رسيد، ولي نه براي شركت در مسابقه جهاني.

 

 مسابقه ريش و سبيل سال 2006


1833: نيكلاي تزار روسيه فروش عمومي سرفها را ممنوع ساخت.

 

1927: نخستين كنفرانس جهاني اقتصاد و تجارت آغاز بكار كرد كه در آن نمايندگان 52 دولت شركت كرده بودند.