اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

برنده جایزه نوبل اقتصاد 2015


جایزه نوبل علوم اقتصادی 2015 به آنگوس دیتون Angus Deaton انگلیسی تبار اختصاص یافت.

خبرگزاری ایرنا: جایزه نوبل علوم اقتصادی 2015 به آنگوس دیتون Angus Deaton انگلیسی تبار اختصاص یافت.

این جایزه به دلیل تجزیه و تحلیل این اقتصاددان در زمینه مصرف، فقر، و رفاه به وی اعطاء شد.

نوبل پرایز درباره دستاوردهای دیتون نوشته است: 'برای طراحی سیاست های اقتصادی که باعث ترویج رفاه و کاهش فقر می شود، لازم است که ابتدا گزینه های فردی برای مصرف را درک کنیم.

آنگوس دیتون بیش از هر کس دیگری، این درک را تقویت کرده است. تحقیق وی با ارتباط دادن گزینه های مشروح فردی و مجموع نتایج، به تغییر حوزه های اقتصاد خرد، اقتصاد کلان و اقتصاد توسعه کمک کرده است.

این تحقیق که دیتون به خاطر آن مورد تقدیر قرار گرفت حول سه سوال محوری می چرخد:

برنده جایزه نوبل اقتصاد 2015

1- چگونه مصرف کننده ها هزینه خود را در میان کالاهای مختلف توزیع می کنند؟

پاسخ به این سوال نه تنها به توضیح و پیش بینی الگوهای مصرف واقعی نیاز دارد ، بلکه در ارزیابی چگونگی اصلاحات سیاسی مانند تغییرات در مالیات بر مصرف حیاتی است و بر رفاه گروه های مختلف تاثیر می گذارد.

2- چه مقدار درآمد جامع هزینه و چه مقدار ذخیره می شود؟

برای توضیح تشکیل ثروت و بزرگی چرخه کسب و کار، به درک فعل و انفعالات میان درآمد و مصرف در طول زمان نیاز است.

3- چگونه رفاه و فقر را به بهترین نحوه اندازه گیری و تجزیه و تحلیل می کنیم؟

دیتون در تحقیقات اخیر خود تاکید می کند که چگونه می توان اقدامات قابل اعتماد در زمینه سطوح مصرف خانوار فردی را برای تشخیص مکانیسم توسعه اقتصادی مورد استفاده قرار داد.'

دیتون شهروند آمریکایی انگلیسی تبار در سال 1945 در ادینبورگ انگیس به دنیا آمد. وی مدرک پی.اچ.دی خود را در سال 1974 از دانشگاه کمبریج در انگلیس دریافت کرد.

وی از سال 1983 پروفسور اقتصاد و امور بین الملل دانشگاه پرینستون در آمریکا است.

جایزه نوبل اقتصادی سال گذشته به یک اقتصاددان فرانسوی به نام جین تیرول از دانشگاه تولوز یک کاپیتال در فرانسه به دلیل تحقیقی با موضوع «تحلیل قدرت و قوانین بازار» تعلق گرفت.

در سال 1968میلادی، «سوریگز ریکس بانک» که بانک مرکزی سوئد محسوب می شود، به یادبود «آلفرد نوبل»، جایزه ای را در زمینه علوم اقتصاد تعیین کرد.

هزینه این جایزه توسط کمک مالی که از طرف سوریگز ریکس بانک به مناسبت سیصدمین سالگرد تاسیس بانک به بنیاد نوبل در سال 1968 اهدا شد، تامین می شود.

نخستین جایزه نوبل اقتصاد در سال 1968 به طور مشترک به اقتصاددان نروژی 'راگناروک فریش' و 'جان تیمبرگن'، اقتصاددان هلندی اهدا شد.

هرسال این جایزه توسط آکادمی سلطنتی علوم سوئد در استکهلم اهدا می شود.

این جایزه از سال 1969 تاکنون به 75 نفر اهدا شده و مبلغ آن هشت میلیون کرون سوئد است.


ویدیو مرتبط :
برنده جایزه نوبل اقتصاد از صنعت سلامتی میگوید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

واکنش اقتصاد دان سرشناس ایرانی به احتمال برنده شدن جایزه نوبل



جایزه نوبل , هاشم پسران

واکنش اقتصاد دان سرشناس ایرانی به احتمال برنده شدن جایزه نوبل

پروفسور هاشم پسران می گوید به نظر من مساله ایران تنها با آمریکا و اروپا نیست و‌ ایران باید در منطقه هم بتواند خودش را بهتر نشان دهد. 

هفته نامه تجارت فردا گفت وگوی مفصلی با پروفسور هاشم پسران داشته است که در ادامه بخش هایی از آن می آید:

پروفسور پسران با بیان این که انبوهی از پیام‌های محبت‌‌آمیز به صورت تلفن و ای‌میل ارسال شده که من را بسیار خوشحال کرده است، گفت: اگر چنین اتفاقی باعث شود که مردم کشور من خوشحال شوند و به آینده امید بیشتری داشته باشند، باید بگویم من هم خوشحال هستم.

در ادامه بخش هایی از این مصاحبه می آید:

*مهم این است که نام یک ایرانی به این صورت عنوان شده است

*ایده‌های کریستوفر سیمز را توسعه دادم

*توانستیم مدلی برای دنیا طراحی  کنیم که اجزای آن مدل تک‌تک کشورهای دنیاست که می‌توانیم آنها را درست تخمین بزنیم

*اسامی از سوی موسسه تامسون‌رویترز تنها نوعی پیش‌بینی است. پایه این پیش‌بینی ارجاع‌هایی است که به کارهای علمی می‌شود. ممکن است برخی تصور کنند که اعلام اسامی و روند انتخاب برنده مانند مراسمی چون اسکار است؛ اما این‌طور نیست. من می‌خواهم این مساله را به روشنی توضیح دهم که انتظار فزاینده‌ای ایجاد نشود.

* نمی‌گویم امکان ندارد انتخاب کمیته نوبل باشم اما ممکن است سال بعد یا سال‌های بعد چنین انتخابی صورت گیرد.

* اسم پل کروگمن در سال 2006 توسط تامسون‌رویترز مطرح شد ولی آکادمی نوبل در سال 2008 ایشان را به عنوان برنده معرفی کرد. یعنی مساله فقط همان سال پیش‌بینی نیست.

* در مصاحبه بورسیه بانک مرکزی ایران شرکت کردم و فکر کنم نفر اول هم شدم. آنجا بود که بانک مرکزی قبول‌شده‌ها را به انگلستان فرستاد که حسابدار خبره شوند.

* زمانی که من به انگلستان بازگشتم و در دانشگاه‌های انگلستان به تدریس مشغول شدم تمام وام بانک مرکزی به علاوه 12 درصد بهره را پرداخت کردم. این حقی بر گردن ما بود چون به ما پول دادند که برویم تحصیل کنیم. اعتقاد داشتم که باید حتماً قرضی را که به بانک مرکزی و مردم ایران داریم را به اضافه بهره‌ای که به آن تعلق می‌گیرد، پرداخت کنیم.

* سوال عمده برای من این بود که چرا اقتصاد کشورهای در حال توسعه و کشورهای توسعه‌یافته دچار نوسان‌ها و تکانه‌های شدید است.

* تمام ریشه‌های کارهایی که من اکنون انجام می‌دهم همان سوال بود. سوالی که وقتی یک جوان 20ساله بودم از خودم پرسیدم.

* اقتصادسنجی علم پیچیده‌ای است. اما یادتان باشد که هر کار پیچیده‌ای از جایی شروع می‌شود. نباید گفت مثلاً چون صعود به قله کوه خیلی مشکل است پس آدم شروع به بالا رفتن نکند.

* مطمئناً رشد اقتصادسنجی مانند هر علم دیگری می‌تواند به دولتمردان، مردم عادی، بخش خصوصی و موسسات غیرانتفاعی کمک کند که تصمیم‌های درست‌تری بگیرند.

* سفر آقای روحانی به سازمان ملل بسیار مثبت بود و همه ما هم امیدوار هستیم.

* امیدوارم روندی که آغاز شده تداوم داشته باشد و از این شرایط خوب و فضای مثبت ایجاد شده بتوانیم واقعاً استفاده کنیم.

* به نظر من مساله ایران تنها با آمریکا و اروپا نیست و‌ ایران باید در منطقه هم بتواند خودش را بهتر نشان دهد.

* هر چقدر که ایران نشان دهد سیاست‌های عقلانی استفاده می‌کند می‌تواند خودش را در منطقه از نظر قدرت اقتصادی و سیاسی منسجم‌تر کند.

*صندوق بین‌المللی پول از من دعوت کرده روز 16 اکتبر یکی از کارهای علمی را که انجام داده‌ام ارائه کنم. من هم از این فرصت استفاده کردم و راجع به «چالش‌ها و چشم‌انداز اقتصاد ایران» پنلی گذاشتم تا مسائل اقتصادی ایران بیشتر در آمریکا مطرح شود.

*امیدوارم بتوانم شانس بیشتری داشته باشم و در شرایط فعلی فضای مثبتی که ایجاد شده من بتوانم بیشتر در مورد ایران برنامه داشته باشم./انتخاب