اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بدشانسی «توافق» در آستانه انتخابات!



اخبار,اخبار سیاست  خارجی ,انتخابات در ایران و آمریكا

از بدشانسی‌های توافق مذاكره هسته‌ای یكی هم این است كه این توافق در زمان رقابت‌های حزبی و تشكیلاتی جناح‌های سیاسی برای انتخابات در ایران و آمریكا اعلام شد.

در ایران در اسفند ماه امسال دو انتخابات مهم انجام خواهد گرفت، انتخابات مجلس شورای اسلامی و دیگری خبرگان رهبری. اگرچه انتخابات مجلس خبرگان تنها در دایره صلاحیت روحانیون با شرایط علمی مشخص می‌چرخد و چندان كنش و واكنش در رقابت‌های عمومی سیاسی ندارد، اما انتخابات مجلس شورای اسلامی از مهمترین جایگاه رقابت جناح‌های سیاسی با گرایش‌های گوناگونی برخوردار است. بدشانسی توافق، اعلام آن در تلاطم این رقابت‌های سیاسی است، بخصوص كه رئیس جمهوری هرجا كه فرصت پیدا می‌كند، پرده از این واقعیت برمی‌دارد كه توافق بساط كاسبكاران از تحریم را بهم ریخته است و آنها حق دارند كه به‌شدت عصبانی و نگران اجرای آن و منسوخ شدن دوران تحریم‌ها باشند!

مدت‌ها مخالفان و موافقان قبل از اعلام نتیجه و موفقیت مذاكره براین اصل تأكید داشتند كه اساساً این پرونده سیاسی نیست و دارای جنبه‌های فنی و حقوقی است و اگر مشكلات و اختلاف‌های فنی و حقوقی حل و فصل شود، چندان مانور مخالفت سیاسی باقی نمی‌ماند. اما امروز معلوم شده است كه نگاه مسلط در مخالفت با این توافق در ایران و آمریكا سیاسی است و از منظر سیاسی دو جناح شكل گرفته است. بخشی كه می‌خواهند با این توافق، دوره جدیدی از روابط دو و چندجانبه را با جمهوری اسلامی ایران رقم بزنند و ادعا می‌كنند گام به گام در عادی شدن روابط ایران با غرب، بحران‌ها در خاورمیانه تعدیل و راه‌حل سیاسی پیدا خواهد كرد.

 

روحانی هم می‌گوید با عبور از مرحله تحریم، برنامه‌ریزی‌های مدیریت كلان در كشور از جنبه‌های داخلی و خارجی فصل جدیدی پیدا می‌كند متفاوت از گذشته (دوران تحریم‌ها) و وعده سامان جدیدی از مدیریت براساس تدبیر و تعامل را می‌دهد. این مسیر، پایان عمر سیاسی كسانی است كه با تحریم و در دوران تحریم كادر فعال سیاسی، اقتصادی و شخصیت‌های مطرح بودند. در فصل جدید، فصلی كه آن را «پساتحریم» می‌خوانند، میدان برای جدیدی‌ها باز می‌شود كه با ذهنیت مدیریت تحریم در گذشته فرسنگ‌ها فاصله دارند یا اساساً آن را قبول ندارند.

چندان غیرعادی نیست، همه كسانی كه به چرخه دوران تحریم عادت كرده‌اند و نگرش‌های فكری و اجرایی خود را براساس آن تنظیم كرده‌اند و سامان داده‌اند، چندان رضایتی از توافق و عبور از دوران تحریم‌ها نداشته باشند. اگرچه به قول رئیس جمهوری از این طیف، بخشی كاسبكاران دوران تحریم هستند كه سیاست و اقتصاد را به دایره تحریم‌ها قفل كرده‌اند!

در آمریكا نیز چنین است، رقابت دو حزب حاكم در این كشور، آن هم در آستانه انتخابات كه حزب جمهوریخواه اكثریت كنگره آمریكا را در اختیار و حزب دمكرات رئیس جمهوری (قوه مجریه) و كاخ سفید را از آن خود دارد، با نظریه‌پردازی و بررسی «طرح توافق با ایران» شدت گرفته است. «اوباما» در سال پایانی از دوره هشت ساله ریاست جمهوری خود است. سال آینده، سال انتخابات سراسری در آمریكا است كه هم رئیس جمهوری جدید و هم دوسوم نمایندگان كنگره از سوی مردم انتخاب می‌‌شوند. در آمریكا میدان این نبرد سیاسی انتخاباتی، سوژه توافق هسته‌ای شده است و رقابت‌های سیاسی درباره‌ آن محور اصلی و عمده در واشنگتن است.

 

لابی قوی صهیونیستی در نیویورك و واشنگتن موتور چنین رقابتی را روشن نگه داشته، به خصوص كه «نتانیاهو» به صورت علنی خواهان رد آن از سوی نمایندگان كنگره آمریكا (مجلس و سنا) شده است. جمعیت یهودیان آمریكا حداكثر 2درصد از كل جمعیت این كشور است، اما همه می‌دانند كه «آپك» سازمان و مركزیت لابی صهیونیست‌های آمریكا با سرمایه‌ مالی و نفوذ سیاسی بزرگ كه در اختیار دارد، قدرت تعیین‌كننده در انتخابات و در كنگره است. تا چهل روز دیگر سرنوشت رد یا قبول توافق با رأی‌گیری در سنا و مجلس نمایندگان مشخص خواهد شد. «اوباما» چندین بار گفته است كه در صورت رد آن از سوی كنگره، مصوبه آن را «وتو» خواهد كرد. بر اساس قانون برای رد وتوی رئیس جمهوری، كنگره نیازمند دو سوم آراء خواهد بود كه تا اینجای كار بر اساس نظرسنجی‌ها چنین حدی از رأی نمایندگان در رد وتوی رئیس جمهوری دیده نمی‌شود. بدشناسی طرح توافق در آمریكا نیز چنین است كه اولاً «اوباما» در سال پایانی دوران ریاست جمهوری است و ثانیاً توافق با ایران به طوفان سیاسی انتخابات با محوریت مخالفت كنگره دچار شده است!

اما این بدشناسی برای توافق، پایان راه نیست. زیرا فعلاً اتحادیه اروپا كه بخش عمده از گروه 1+5 است، نه تنها توافق را پذیرفته است، بلكه قدم در راه اجرایی تنظیم روابط جدید با ایران گذاشته و در عمل از فاز تحریم‌ها عبور كرده است. روسیه و چین نیز بازگشت به برنامه‌ تحریم‌های گذشته را غیرممكن می‌دانند و موانع گذشته پرونده هسته‌ای ایران برای روابط با جمهوری اسلامی را منسوخ می‌شمارند. در شورای امنیت سازمان ملل نیز مهر تأیید بر این توافق زده شده است. در نگاه به این واقعیت‌ها است كه «اوباما» به كنگره پیغام داد، كه در صورت رد آن، آمریكا منزوی می‌‌شود و در عمل اتحاد با همراهان خود در گروه 1+5 را از دست خواهد داد! اجرای توافق، با همراهی آمریكا یا بدون آن انجام می‌گیرد.

بسیاری از تحلیلگران سیاسی معتقدند، اگرچه توافق گرفتار بدشناسی زمان انتخابات و رقابت‌های سیاسی و فاصله انتخاب جنگ یا صلح شده است، اما این مخالفت‌ها «ایذایی» است و در نهایت قادر نخواهند بود بازگشت به نقطه صفر را عملی سازند. دو نتیجه از مخالف و موافق درباره سند «برجام» دیده می‌شود؛ مخالفان بر ادامه تقابل و تحریم‌های گذشته تأكید دارند و موافقان به گشایش مسیر جدید برای آینده. براساس نظرسنجی‌ها اكثریت مردم ایران و آمریكا موافق اجرای سند توافق «برجام» هستند.

*ابوالقاسم قاسم زاده


 اخبار سیاست  خارجی  -  انتخاب 


ویدیو مرتبط :
نا آرامی در آستانه انتخابات

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

توافق ایران و عراق در آستانه انتخابات اوپک


ایران و عراق به عنوان دو نامزد اصلی انتخابات دبیرکلی ، پس از توافق بر روی افزایش صادرات و ترانزیت گاز، اخیرا به منظور توسعه فعالیت‌های نفتی در صنایع حفاری به توافق‌های جدیدی دست یافته‌اند.

خبرگزاری مهر: ایران و عراق به عنوان دو نامزد اصلی انتخابات دبیرکلی اوپک، پس از توافق بر روی افزایش صادرات و ترانزیت گاز، اخیرا به منظور توسعه فعالیت‌های نفتی در صنایع حفاری به توافق‌های جدیدی دست یافته‌اند.

 همزمان با آغاز شمارش معکوس برگزاری انتخابلت دبیرکلی اوپک، ایران و عراق به عنوان دو کشور رقیب در این انتخابات، به یک توافق جدید در بخش بالادستی صنعت نفت دست یافتند.

 بر این اساس پس از توافق دو کشور در زمینه صادرات گاز طبیعی و گازوئیل، ترآنزیت و سواپ برخی از فرآورده‌های نفتی، در توسعه فعالیت‌های حفاری چاه‌های نفت هم به یک توافق جدید دست یافته اند.

 حمیدرضا گلپایگانی در تشریح توافق جدید نفتی با عراقی‌ها، با اشاره مذاكره با شركت حفاری عراق در زمینه توسعه همكاری‌های نفتی به‌ویژه انجام خدمات فنی چاه‌های نفت وگاز، گفت: استفاده از توانمندی‌های هر فنی حفاری ایران و عراق، توافقی حاصل شده است تا یك كارگروه مشترك، زمینه همكاری‌های فنی، تخصصی و آموزشی را بررسی كرده و شرایط عقد قرارداد را فراهم کند.

 مدیرعامل شركت ملی حفاری ایران با اعلام اینکه با این توافق دوجانبه مقرر شده است تا كارشناسان عراق از امكانات، تجهیزات عملیات حفاری و چگونگی ارائه خدمات فنی مهندسی یكپارچه ملی حفاری بازدید کنند، تصریح کرد: از این رو مقدمات انجام كار از طریق واحد بازاریابی و همكاری‌های بین‌المللی شرکت ملی حفاری در حال برنامه‌ریزی و پیگیری است.

 این مقام مسئول با اشاره به ارتقای سطح علمی و فنی صنعت حفاری ایران، اظهار داشت: هم اکنون خدمات فنی و مهندسی به ویژه در زمینه آموزش و مسائل پیچیده صنعت حفاری به برخی از کشورها همچون بولیوی صادر می شود.

 وی با اشاره به اینکه به‌زودی تعدادی از كارشناسان شركت حفاری عراق از خدمات آموزشی، آكادمیك و میدانی صنعت حفاری ایران در زمینه عملیات حفاری و خدمات فنی و مهندسی به‌ویژه حفاری انحرافی استفاده می‌کنند، تبیین کرد: در شرایط فعلی شرکت ملی حفاری راهبری و هدایت عملیات حفاری 74 دستگاه حفاری خشکی و دریایی را در اختیار دارد.

 به گزارش مهر، همزمان با این تغییر و تحولات روابط اقتصادی و سیاسی ایران و عراق به عنوان دو کشور بزرگ تولیدکننده و دارنده ذخایر نفت جهان و اوپک روز به روز در حال توسعه و بهبود است و حتی این دو کشور در بازار نفت دارای سیاست‌های مشابهی با یکدیگر هستند.

 در شرایط فعلی ایران و عراق یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر و تولید نفت در بین کشورهای اوپک و جهان هستند به طوری که حجم ذخایر نفت این دو کشور در مجموع بیش از 300 میلیارد بشکه برآورد می‌شود و حتی پیش بینی می شود تا چند سال آینده با توسعه فعالیت‌های اکتشافی میزان ذخایر طلای سیاه این دو کشور افزایش یابد.

 در طول یکسال گذشته تاکنون چندین قرارداد استراتژیک نفتی امضا کرده‌اند که صادرات گاز، فروش کالا و تجهیزات، ساخت و راه‌اندازی برخی از تاسیسات نفت، گاز و CNG، امضای قراردادهای بلندمدت صادرات فرآورده‌های نفتی و سوآپ سوخت و توافق به‌منظور توسعه مشترک برخی از میادین مرزی از مهمترین توافق های نفتی این دو کشور نفتی است.

 با افزایش مبادلات نفت و انرژی ایران و عراق، این دو کشور بزرگ نفت‌خیز هر دو طرفدار قیمت‌های بالای طلای سیاه هستند به طوری‌که عراق با توجه به برنامه‌ریزی به‌منظور افزایش تولید نفت تا مرز 6 تا 8 میلیون بشکه و ایران هم به دلیل تحریم نفت، هر دو از قیمت‌های بالای 100 دلار طلای سیاه در بازار جهانی حمایت می‌کنند.

 در طرف مقابل عربستان و دیگر کشورهای عربی منطقه خلیج فارس سعی دارند که قیمت نفت را در سطح متوسط حفظ کنند و بدین ترتیب کشورهای صنعتی خریدار نفت را از خود راضی نگاه دارند، از این رو عراق رفته رفته از عربستان فاصله گرفته و در داخل چارچوب اوپک به ایران نزدیک تر شده که این تغییر رویه به افزایش قیمت نفت و هر چه سیاسی تر شدن روند تصمیم گیری‌ها در اوپک منجر شده است.

 تمامی این تغییر و تحولات منجر به شکل‌گیری یک اتحاد نفتی بین ایران و عراق در بازار جهانی و حتی اوپک شده است و از این رو با توجه به خروج نامزد عربستان و واگذاری ریاست تحقیقات اوپک به سعودی‌ها، ایران و عراق را باید به عنوان فینالیست‌های این انتخابات تاثیرگذار معرفی کرد.

 در حال حاضر غلامحسین نوذری نامزد پیشنهادی ایران برای دبیرکلی اوپک بوده که دارای سابقه بیش از 12 سال مدیریت کلان و در رده های بالا در شرکت ملی نفت و وزارت نفت ایران است در دوران وزارتش تعامل و همگرایی تکرار نشدنی در بین اعضای اوپک ایجاد کرد.