سرگرمی
2 دقیقه پیش | تصاویری که شما را به فکر فرو میبرد (34)یک عکس، یک طرح یا یک نقاشی؛ بعضاً چنان تاثیری روی بیننده دارد که شنیدن ساعت ها نصیحت و یا دیدن ده ها فیلم نمیتواند داشته باشد. هنرمندانی که به ساده ترین روش ها در طول تاریخ ... |
2 دقیقه پیش | دیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماهدیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماه وبسایت عصرایران: نماز تراویح مسلمانان اندونزی در نخستین شب آغاز ماه رمضان – آچهمعترضان عوارض زیست محیطی یک پروژه انتقال آب در کاتالونیا ... |
تقویت حافظه با 10 حرکت متفاوت
روانشناسان در زمینه بهبود حافظه مطالعات فراوانی کردهاند تا بتوانند به دغدغههای افرادی که نگران افت عملکرد حافظهشان هستند، پاسخ مناسبی بدهند. ده نکتهای که در ذیل ارائه میشود، نتیجه تحقیقات روانشناسان است که میتواند حافظهتان را تقویت کند.
بسیاری از افراد به محض آن که نمیتوانند مطلبی را که مطالعه میکنند به ذهن بسپارند به خود انگ میزنند و خود را کودن و کمهوش میدانند، اما به یادنیاوردن مطالبی که یک دانشجو یا دانشآموز به خاطر سپرده است، میتواند دلایل متـــعددی داشته باشد. یکی از مهمترین این دلایل رعایت نکردن مواردی است که میتواند حافظه و یادسپاری مطالب را بهبود بخشد.
1ـ توجهتان را بر مواردی که مطالعه میکنید، متمرکز کنید.
توجه، یکی از مولفههای مهم حافظه است. برای انتقال حافظه از حافظه کوتاهمدت به بلندمدت نیاز است که شما به صورت فعال به اطلاعاتی که مطالعه میکنید، توجه کنید. سعی کنید در مکانی مطالعه کنید که چیزهایی مثل تلویزیون، موسیقی و تفریحات دیگر وجود نداشته باشد که بتواند حواس شما را پرت کند.
2ـ با در نظر گرفتن ساعتهای منظم برای مطالعه از باشتاب یادگرفتن اجتناب کنید.
به گفته ژورک، روانشناس تربیتی، مطالعه در چند جلسه به شما زمان کافی برای پردازش اطلاعات میدهد. محققان نشان دادهاند دانشجویانی که به صورت منظم مطالعه میکنند بهتر از دانشجویانی که در یک جلسه طولانی و ماراتنی مطالعه میکنند، اطلاعات را به خاطر میآورند.
3ـ اطلاعات مورد مطالعه را سازماندهی کنید.
سعی کنید مفاهیم و اصطلاحات مشابه را با هم گروهبندی کنید یا طرح کلی از یادداشتهایتان و آنچه خواندهاید داشته باشید تا به گروهبندیکردن مفاهیم مرتبط کمک کنید.
4ـ از شیوههای حفظکردن برای یادآوری اطلاعات استفاده کنید.
شیوههای حفظی تکنیکی هستند که اغلب توسط دانشجویان و دانشآموزان برای کمک به یادآوری اطلاعات استفاده میشوند. این شیوه صرفا روشی برای یادآوری اطلاعات هستند. برای مثال، ممکن است اصطلاحی که نیاز دارید یادتان باشد، به یک مورد رایج که برایتان بسیار آشناست ارتباط دهید. بهترین روشهای حفظی آنهایی هستند که از تصویرسازی، شوخی یا ابتکار مثبت استفاده شده باشد.
5ـ اطلاعاتی که مطالعه میکنید تکرار کنید و آن را برای خودتان شرح دهید.
برای یادآوری اطلاعات نیاز دارید آنچه مطالعه میکنید در حافظه بلندمدتتان رمزگذاری کنید. یکی از سودمندترین روشهای رمزگذاری مرور ذهنی مشروح است. یک نمونه از این روش وقتی است که بخواهید تعریف یک اصطلاح کلیدی را بخوانید، ابتدا تعریف آن اصطلاح را مطالعه کنید و سپس یک توصیف مفصلتر از آنچه آن اصطلاح معنی میدهد بخوانید. بعد از تکرار این فرآیند در چند دفعه، بهتر میتوانید اطلاعاتی که خواندهاید به یاد بیاورید.
6ـ اطلاعات جدید را به چیزهایی که قبلا میدانستهاید ارتباط دهید.
موقعی که اطلاعات ناآشنایی را مطالعه میکنید، زمانی را صرف این کنید که چگونه این اطلاعات به چیزهایی که در حال حاضر میدانید ارتباط دارد. با ایجاد روابط بین ایدههای جدید و ایدههای قبلی میتوانید احتمال یادآوری اطلاعاتی که بتازگی آموختهاید، افزایش خیرهکنندهای دهید.
7ـ مفاهیم را تجسم کنید.
بسیاری از افراد معمولا از تصویرسازی اطلاعاتی که مطالعه میکنند سود میبرند. به شکلها، نمودارها و دیگر طرحها در کتاب یا مقالهای که مطالعه میکنید، توجه کنید. اگر مطلبی که میخوانید اشارههای تصویری که کمکتان کند، نداشته باشد، سعی کنید خودتان شکلی را بکشید. نمودارها یا شکلهایی را در حاشیه یادداشتتان ترسیم کنید یا از ماژیکهای برجستهکننده در رنگهای مختلف استفاده کنید تا بتوانید ایدههای مرتبط با هم را گروهبندی کنید.
8 ـ مفاهیم جدید را با شخص دیگری بیاموزید.
تحقیقات نشان دادهاند که خواندن موارد مختلف با صدای بلند به طرز معناداری به یادسپردن آن مواد را افزایش میدهد. متخصصان علوم تربیتی و روانشناسان همچنین در یافتهاند دانشجویانی که واقعامفاهیم جدید را به دیگران یاد میدهند فهمشان و یادآوریشان را افزایش میدهند. شما میتوانید از این رویکرد با آموزش مفاهیم و اطلاعات جدید به یک دوست یا همکلاسی استفاده کنید.
9ـ بر اطلاعات دشوار توجه مضاعف داشته باشید.
آیا تا به حال ملاحظه کردهاید چگونه گاهی اوقات در آغاز یا پایان یک فصل، یادآوری اطلاعات سادهتر است؟ محققان دریافتهاند که نوع اطلاعات میتواند در یادآوری آن نقش داشته باشد. هنگام مطالعه اطلاعات دشوار میتوانید با صرف زمان بیشتری برای تکرار اطلاعات بر آن غلبه کنید. راهکار دیگر دوباره سازماندهی کردن اطلاعات است؛ به صورتی که برای یادآوری سادهتر شود.
10ـ شیوه عادی مطالعهتان را تغییر دهید.
روش مهم دیگر برای افزایش یادآوری این است که گاهی اوقات شیوه مرسوم مطالعهتان را تغییر دهید. اگر به مطالعه در یک مکان خاص عادت کردهاید، سعی کنید به یک جای دیگر برای مطالعه بروید. اگر در غروب مطالعه میکنید، سعی کنید هر صبح چند دقیقه را صرف مرور اطلاعاتی کنید که شب قبل مطالعه کردهاید. با افزودن یک عنصر تازه به دورههای مطالعهتان میتوانید سودمندی تلاشهایتان را افزایش دهید و به طرز معناداری یادآوری بلندمدتتان را ارتقا دهید.
ویدیو مرتبط :
مقدمه تقویت حافظه (سری فیلم های تقویت حافظه)
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
حافظه کودکان را تقویت کنیم
یادداشت برداری از فعالیت های روزانه را به فرزندتان بیاموزید. به فرزندتان آموزش دهید آنچه به نظرش مهم میرسد را در دفتر یادداشت مخصوصی بنویسد . آنچه که بسیاری از ما بدان نمی اندیشیم این است که حافظه نیز مانند ماهیچه و عضلات نیازمند ورزش و تحرک است.
همانطور که شما برای ورزش و سلامت جسم خود به کلاس های مختلف می روید برای بهبود وضعیت حافظه نیز ملزم به انجام تمرینات خاصی هستید در غیراین صورت حافظه تان به تدریج رو به تحلیل می رود. در ذیل به برخی از راهکارهای بهبود حافظه اشاره میکنیم :
یادداشت برداری از فعالیت های روزانه را به فرزندتان بیاموزید. به فرزندتان آموزش دهید آنچه به نظرش مهم میرسد را در دفتر یادداشت مخصوصی بنویسد. نوشتن، جزئیات ذهن را به سمت نکات مهم جذب و آن ها را به خاطر میسپارد . عمل نوشتن چندین برابر گوش دادن میتواند در فعال سازی ذهن نقش داشته باشد (فرزند شما می توانند آنچه که نوشته است را با صدای بلند بخواند. این روش، علاوه بر ذهن، حس شنوایی را نیز تحریک میکند.) به فرزندتان بیاموزید متن و یا نوشته هایش را آرام آرام بخواند، زیرا در این صورت ذهن فرصت جذب و دریافت اطلاعات راخواهد داشت.
درخلال بهبود حافظه بهوسیله خواندن متون مختلف درک مطلب نیز بالا میرود.
به فرزندتان یادآوری کنید آنچه می آموزد را یادداشت و نکته برداری کند.
ساعت مطالعه او را افزایش دهید؛
برای فرزندتان چرخه یادگیری و به حافظه سپردن را توضیح دهید؛ به اوبگویید ۵ دقیقه بعد از خواندن مطلبی که باید به حافظه سپرده شود،آن را طی ۱ یا ۲ دقیقه مرور کند و یک ساعت بعد دوباره نکته های اصلی را در چند دقیقه دوره نماید.
ـ ۳ ساعت بعد مرور سوم انجام شود.
ـ ۶ ساعت بعد دوباره تکرار شود.
ـ شب هنگام قبل از رفتن به خواب نیز دوره کند.
ـ اکنون برای مطمئن شدن از به حافظه سپرده شدن،۳ روز پیوسته مطلب را در چند دقیقه تکرار نماید. با طی این مسیر مطلب مورد نظر علاوه بر حافظه کوتاه مدت، در حافظه بلند مدت نیز ثبت خواهد شد و به احتمال زیاد به فراموشی سپرده نمیشود. این روند یک روش اعجاب انگیز برای بهبود حافظه است.آنچه که باید موردتوجه قرار گیرد آن است که تأثیر روشهای بهبودحافظه در افراد متفاوت است و این موضوع نباید باعث نگرانی شما شود وبه جای آن سعی کنید در پی یافتن راه های متفاوت و تأثیرگذار بهبود حافظه بر روی فرزندتان باشید.
حفظ کردن شعر یا متنهای ادبی کمک زیادی به بهبود حافظه میکند.
خواندن کتاب های داستانی و پلیسی که ذهن را درگیر حل معما کند.
اگر فرزندتان راست دست است از او بخواهید به عنوان تفریح و سرگرمی برخی کارهایش را با دست چپ انجام دهد و یا بالعکس (مثلاً با دست چپ مسواک بزند، موهایش را شانه کند و ...)
یادگیری زبان یا فعالیت های هنری جدید را به او پیشنهاد دهید.
به او بگویید لطیفه ها و یا داستان های خنده دار را به حافظه اش بسپارد(به طور طبیعی انسانها مطالب جالب و خنده دار را بسیار راحت تر به ذهن می سپارد)
از طریق سرنیام مطالب را به حافظه اش بسپارد.( سرنیام تکنیکی است که با گذاشتن اول اسامی در کنار هم به یک کلمه بامعنی و یا حتی بی معنی می رسیم که کار حفظ کردن را ساده می کند. مثلا برای حفظ این ۵ شهر " بابل، شیراز، تبریز، بوشهر، آمل " می توانید با کنار هم گذاشتن اول این اسامی، آنها را راحت تر به خاطر بسپارید.مانند: شبتاب.) روزنامه آفتاب یزد