اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

هزینه های اقتصادی ایران هسته ای



سه مقام سابق آمریکایی اعلام کردند

هزینه های اقتصادی ایران هسته ای

تحریم ها و اقدام نظامی ریسک هایی به همراه دارد، اما ایران مجهز به سلاح هسته ای نیز بازار های جهانی را به چالش می کشد.

 

اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

دیپلماسی ایرانی: چارلز راب، دنیس راس و مایکل ماکوسکی با تهیه مقاله ای در خصوص هزینه های اقتصادی ایران هسته ای آن را در روزنامه وال استریت ژورنال منتشر کرده اند.

راب، سناتور سابق آمریکایی از ایالت ویرجینیا است. راس، نیز هم اکنون در موسسه سیاست شرق نزدیک واشینگتن فعالیت می کند و تا چندی پیش مشاور ویژه اوباما در امور خلیج فارس بود. ماکوسکی، ریاست مرکز سیاسی دوحزبی آمریکا را بر عهده دارد. هر سه نفر نیز عضو مرکز  ایران تسک فورس ،هستند که اخیرا گزارش هزینه انفعال در مقابل ایران را منتشر کرده است. آنچه در زیر می خوانید متن مقاله آنها در این روزنامه آمریکایی است:

پس از دست و پنجه نرم کردن با بحران اقتصادی، چالش بعدی پیش روی ایالات متحده بازداشتن ایران از دستیابی به توانایی تولید سلاح هسته ای است. زیستن در کنار ایران هسته ای به لحاظ استراتژیک غیر قابل دفاع است. مانند بحران اقتصادی، این هم موضوعی است که هم با اقتصاد و هم امنیت ملی در ارتباط است. جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته ای، ریسک های متعددی دارد اما به نوبه خود قرار گرفتن در موضع انفعالی نیز هزینه های دیگری خواهد داشت، به خصوص پیامد هایی برای بهای نفت و همچنین اقتصاد آمریکا.

تحریم هایی که هم اکنون علیه ایران اعمال می شود، صادرات نفت را محدود کرده و در مقابل به کاهش منابع جهانی و روند صعودی بهای نفت منجر شده است. اما اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی می تواند روند انتقال نفت در منطقه را مختل کند، چرا که مقامات در تهران بارها تهدید کرده اند در مقابل اقدامات تحریک آمیز غرب، تنگه هرمز را مسدود خواهند کرد. این در شرایطی است که یک پنجم منابع نفت جهان از طریق تنگه هرمز عبور می کند.

اختلال در انتقال منابع نفتی می تواند عواقب وخیمی برای اقتصاد به همراه داشته باشد. البته شکست تلاش ها برای متوقف کردن برنامه های هسته ای تسلیحاتی جمهوری اسلامی نیز پیامد های مستقیم و غیر مستقیم زیادی به همراه دارد. ما در راس یک مرکز سیاسی دو حزبی قرار داریم که شامل مقامات منتخب سابق، رهبران نظامی، دیپلمات ها، تحلیلگران انرژی و اقتصاددانانی است که هزینه های مربوط به بخش انرژی ناشی از موضع انفعالی را بررسی می کنند.

بازار های انرژی به انتقال واقعی منابع و همچنین تغییرات مورد انتظار در عرضه و تقاضا واکنش نشان می دهند. یک ایران هسته ای ، احتمال بی ثباتی، اشاعه هسته ای و جنگ را افزایش داده و می تواند بدون ایجاد مشکل در انتقال منابع، بهای نفت را افزایش دهد.

برای کیفیت سنجی چنین پیامدی در بهای نفت ما پنج سناریو را بررسی کردیم که احتمال وقوع آنها با توجه به هسته ای شدن ایران زیاد است: بی ثباتی در عربستان سعودی، انهدام تاسیسات انرژی سعودی ها، تبادل هسته ای ایران و عربستان سعودی، تبادل هسته ای ایران و اسرائیل و بی فایده شده تحریم ها علیه جمهوری اسلامی.

در مورد خطر بدترین سناریو برای بازار نفت – یعنی تبادل هسته ای ایران و عربستان سعودی- ما اینگونه برآورد کرده ایم که چنین احتمالی از صفر در حالی حاضر به 5 درصد در بازه زمانی یک ساله خواهد رسید. زمانی که یکی از این کشور ها به سلاح هسته ای دست یابند. به این ترتیب صادرات روزانه 12 میلیون بشکه نفت یا 13 درصد منابع جهانی حال حاضر دچار مشکل خواهد شد.

با توجه به این سناریو و دیگر سناریو های محتمل، اینگونه نتیجه گیری کردیم که ریسک مضاعفی که بازار مطلع نفت پس از هسته ای شدن ایران متحمل می شود به این معنی است که به همان میزان بهای نفت نیز افزایش می یابد. اما حتی در صورتی که هیچ یک از این سناریو ها نیز عملی نشوند، مجموع ریسک های برآورد شده می تواند ضرر های اقتصادی قابل توجهی داشته باشد:

- احتمال افزایش بهای نفت بین 10 تا 25 درصد در سال نخست وجود دارد( 11 تا 27 دلار برای هر بشکه). در شرایطی که بی ثباتی و تنش به قوت خود باقی بماند احتمال افزایش قیمت ها بین 30 تا 50 درصد ( 30 تا 55 دلار برای هر بشکه) ظرف مدت 3 سال وجود دارد.  

- همچنین احتمال افزایش قیمت بنزین نیز بین 10 تا 20 درصد در سال نخست وجود دارد. در زمانی 3 ساله، قیمت بنزین می تواند بیش از 30 درصد ( بیش از 1 دلار و 40 سنت برای هر لیتر) بالا برود. چنین روند صعودی در قیمت ها پیامد های منفی برای اقتصاد آمریکا خواهد داشت.

- به این ترتیب نرخ تولید ناخالص داخلی آمریکا در نخستین سال 0.6 درصد کاهش می یابد که هزینه ای 90 میلیارد دلاری برای اقتصاد جهان به همراه خواهد داشت. این کاهش نرخ رشد تولید ناخالص داخلی در بازه ای 3 ماهه می تواند 2.5 درصد کاهش یابد که ضرر اقتصادی ناشی از 360 میلیارد دلار خواهد بود. چنین روندی برای نرخ رشد اقتصادی کنونی آمریکا کافی است تا آن را به رکود بکشاند.

- همچنین احتمال افزایش 0.3 درصدی نرخ بیکاری در سال نخست و افزایش 1 درصدی در 2 سال اول وجود دارد که به منزله از دست رفتن یک میلیون و 500 هزار فرصت شغلی برای آمریکایی هاست.

این ضعف اقتصادی می تواند در شرایطی ایجاد شود که حتی هیچ اختلالی در روند انتقال منابع نفتی پدید نیامده باشد. اما در شرایطی که یکی از سناریو های ایران – عربستان، ایران – اسرائیل یا دیگر سناریو ها عملی شود، مشکلات واقعی در تامین منابع نفتی بازار پدید می آید و به این ترتیب پیامد ها وخیم تر خواهد بود. این روند می تواند به دو برابر شدن بهای نفت، افزایش قیمت بنزین به 2 دلار و 75 سنت برای هر لیتر و کاهش نرخ تولید ناخالص داخلی آمریکا تا 8 درصد منجر شود. از سوی دیگر 5 میلیون آمریکایی نیز شغل خود را از دست خواهند داد.

درحالی که آمریکایی ها و سیاستگذاران به دنبال یافتن راهی برای مقابله با مقاصد هسته ای ایران هستند، آنها نباید از پیامد های کوتاه مدت فشار اقتصادی یا اقدام نظامی غافل شوند. در دوره ای میان مدت یا دراز مدت، نیز ایران هسته ای پیامد های اقتصادی بادوام تر و واقعی تری را ایجاد خواهد کرد./دیپلماسی ایرانی

 


ویدیو مرتبط :
نقد مسائل هسته ای و اقتصادی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تخمین هزینه های اقتصادی جنگ اسرائیل با ایران



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

یک روزنامه صهیونیستی منتشر کرد

تخمین هزینه های اقتصادی جنگ اسرائیل با ایران

درحالی‌که که بسیاری از وزرای رژیم اسرائیل پیش نویس و مقدماتی در مورد جنگ با ایران آماده دارند، اما بیشتر آن‌ها در خصوص جزئیات این جنگ احتمالی سکوت کرده‌اند. همچنین در حالی که هیچ کس نمی‌داند که آیا اسرائیل به ایران حمله خواهد کرد و در صورت حمله پاسخ ایران چه خواهد بود، آنچه بیش از همه در این میان عیان است،هزینه هایی است که این جنگ در برخواهد داشت.

درحالی‌که که بسیاری از وزرای رژیم اسرائیل پیش نویس و مقدماتی در مورد جنگ با ایران آماده دارند، اما بیشتر آن‌ها در خصوص جزئیات این جنگ احتمالی سکوت کرده‌اند. همچنین در حالی که هیچ کس نمی‌داند که آیا اسرائیل به ایران حمله خواهد کرد و در صورت حمله پاسخ ایران چه خواهد بود، آنچه بیش از همه در این میان عیان است، این است که درگیری در یک جنگ با ایران، میلیاردها شکل برای اسرائیل هزینه بر خواهد بود.

به گزارش تابناک، این جملات بخشی از گزارشی است که روزنامه اسرائیلی هاآرتص آن را منتشر ساخته. این گزارش، بخشی شامل سخنان یاروم آریاو، مدیر ارشد وزارت اقتصاد در سال‌های 2007 تا 2009 است که از وی به عنوان یکی از متخصصین در حوزه بودجه نظامی یاد می‌شود.

وی اشاره کرده است که: قبل از سخن گفتن در مورد تبعات و آثار منفی جنگ با ایران، باید مد نظر داشت که در نظر گرفتن گزینه دوم نیز برای اسرائیل هزینه بر است. منظور وی از گزینه دوم، قبول یک ایران هسته ای است و گفته: هسته ای شدن ایران نیز برای اسرائیل هزینه های اقتصادی بسیاری در بر دارد زیرا منجر به افزایش سرسام آور هزینه‌ها در امر امنیت و دفاع می‌شود.

وی یادآور شده که بعد از جنگ دوم لبنان – جنگ 33 روزه – که تنها با یک جبهه درگیری وجود داشت و نیاز به استفاده از تمامی قوای نظامی کشور نبود، 8.2 میلیارد شکل به شکل فوق‌العاده و برای بازسازی و تقویت مجدد نیروی نظامی هزینه از خزانه اسرائیل هدر رفت. بعلاوه آنکه دولت مجبور به پرداخت 7 میلیارد شکل، در راستای جبران خسارات و بازسازی مناطق آسیب دیده شد.

آریاو افزوده است: و این نکته بایستی ذکر شود که این میزان هزینه در زمانی بود که ما هنوز مانند زمان حال به تجهیزات و سیستم‌های تسلیحاتی سنگین و هزینه بر فعلی مجهز نبودیم. بنابراین جنگ با ایران بسیار پر هزینه تر خواهد بود.

وی اذعان کرده است: در این میان نباید از خسارات جانبی نیز غافل ماند. در حال حاضر تولیدات داخلی اسرائیل چیزی در حدود روزانه 3 میلیارد شکل است. سؤال اینجا است که در صورت وقوع جنگ، تا چه مدت زمانی اقتصاد ما فلج خواهد شد؟ در صورتی که دست کم 50 درصد از ظرفیت اقتصاد فلج شود، روزانه رقم 1.5 میلیارد خسارت به کشور وارد می‌شود که در بلند مدت غیر قابل اغماض است.

وی همچنین با اشاره به این امر که در صورت وقوع جنگ با ایران، در طی جنگ رتبه اعتباری، توریسم و تجارت خارجی اسرائیل به شدت آسیب خواهد دید، گفته است: اقتصاددانان، دهه بعد از وقوع جنگ «یوم کیپور» را دهه شکست نامیده‌اند، زیرا طی این دهه سطح استاندارد زندگی در اسرائیل به شدت افت کرد. طی این دهه حجم عظیمی از سرمایه‌ها به بهای کاهش بودجه شهروندان، هزینه بازپروری نیرو و قوای نظامی شد.

هاآرتص در ادامه گزارش خود آورده است که: در ماه آوریل، موسسه رتبه بندی فیتچ، گزارش داده بود که رتبه اعتباری اسرائیل در صورت کاهش تنش‌ها با ایران افزایش میابد. یک مدیر اجرایی در یکی از بانک‌های سرمایه گذاری بین‌المللی در این هفته اشاره کرده است که سرمایه گذاران خارجی به شدت نگران چالش اسرائیل با ایران هستند. وی گفته بود که فعالیت سرمایه گذاران خارجی در بازار سرمایه تل‌آویو، این روزها و در پی افزایش تنش‌ها با ایران به صفر نزدیک شده است./تابناک