سرگرمی


2 دقیقه پیش

تصاویری که شما را به فکر فرو می‌برد (34)

یک عکس، یک طرح یا یک نقاشی؛ بعضاً چنان تاثیری روی بیننده دارد که شنیدن ساعت ها نصیحت و یا دیدن ده ها فیلم نمی‌تواند داشته باشد. هنرمندانی که به ساده ترین روش ها در طول تاریخ ...
2 دقیقه پیش

دیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماه

دیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماه وبسایت عصرایران: نماز تراویح مسلمانان اندونزی در نخستین شب آغاز ماه رمضان – آچهمعترضان عوارض زیست محیطی یک پروژه انتقال آب در کاتالونیا ...

طنز؛ پیشنهادهایی برای رفاه بیشتر زنان ایران


شهرداری تهران در یک اقدام نمادین، برای جلوگیری از خسته شدن زنان و صرفا جهت رفاه حالشان، آنان را از مشاغل دفتری برکنار کرد. حالا دیگر زنان مجبور نیستند به انجام مشاغل سخت اداری و دفتری مبادرت ورزند.





مجله خط خطی - شایان حسین نژ
اد:  شهرداری تهران در یک اقدام نمادین، برای جلوگیری از خسته شدن زنان و صرفا جهت رفاه حالشان، آنان را از مشاغل دفتری برکنار کرد. حالا دیگر زنان مجبور نیستند به انجام مشاغل سخت اداری و دفتری مبادرت ورزند.

البته اینگونه توزیع رفاه تنها شامل شغل هایی همچون مسئول دفتر، منشی و تایپیست شده است و برای شغل هایی مانند معاونت و مدیریت اتفاقی رخ نداده است و آنان همچنان در شرایط سخت و دشوار کاری مشغول به زحمت کشیدن و عرق ریختن هستند و هیچ مسئولی به فکر رفاه حالشان نیست. امیدواریم بالاخره مسئولان به فکر قشر ضعیف معاونان و مدیران نیز بیفتند و برای سختی کار آنها هم فکری عاجل کنند.

البته واضح و مبرهن است توزیع رفاه و عدالت نباید تنها در سطح شهرداری حدود شود و قسمت های دیگر جامعه نتوانند از این همه آسایش و امنیت استفاده کنند. به همین دلیل کارهای دیگری را که برای رفاه حال زنان در سطح جامعه می توان انجام داد تا هر چه بیشتر در رفاه و آسایش غوطه ور شوند را با هم مرور می کنیم.

1- رانندگی: از آنجایی که در هنگام رانندگی همیشه خطر تصادف وجود دارد پس بهتر است زنان رانندگی نکنند و وظیفه خطیر تصادف کردن و مردن را به مردان بسپارند؛ خودشان در آسایش و امنیت کامل به پیاده روی مشغول باشند!

2- مترو: بهتر است زنان سوار مترو نشوند تا در شلوغی جمعیت نفس شان بند نیاید یا کسی کفش شان را لگد کند. در عوض مردان آنقدر از بوی عرق بدن یکدیگر استشمام کنندتا رنگ پوستشان سبز شود!

3- سینما: اصلا چه دلیلی دارد زنان به سینما بروند و فیلم های ملودرام نگاه کنند و گریه شان بگیرد؟ بهتر است زنان حق ورود به سینما را نداشته باشند تا مجبور به گریه کردن نشوند و غم و غصه بازیگران فیلم ها را مردان به تنهایی بخورند تا جانشان دربیاید!

4- استادیوم: رفتن به استادیوم همواره با شنیدن الفاظ رکیک همراه است؛ پس بهتر است زنان به استادیوم نروند تا پرده گوششان با چنین الفاظ بی ادبانه ای پر نشود. در عوض مردان به این کار سخت و دشوار مبادرت ورزند تا پرده گوششان از این الفاظ رکیک پاره پوره شود.

5- خرید: چه دلیلی دارد زن ها مجبور به خرید کردن باشند و در هر مغازه ای به چانه زدن با فروشنده بپردازند تا فکشان درد بگیرد؟ بهتر است برای رفاه حالشان آنان را از خرید کردن منع کنیم تا فقط مردان چانه بزنند تا استخوان فکشان لق شود.

6- کلاس های موسیقی: البته برگزاری کلاس های موسیقی هم برای زنان و هم برای مردان مضر است و باعث می شود گوش شان از شنیدن صداهای ناهنجار سازهای مختلف آسیب ببیند؛ پس چه بهتر که به طور کلی کلاس های آموزش موسیقی منحل شود تا جامعه در رفاه و آسایش دست و پا بزند و آرامش در جامعه نهادینه شود.

7- نفس کشیدن: برای چه زنان هوایی را تنفس کنند که همراه خود سرب و مونواکسید کربن و هزار جور دود و درد و مرض دارد؟ بهتر است هوا را مردان تنفس کنند تا دچار بیماری های قلبی و تنفسی و سرطان شوند و نسلشان منقرض شود! والا با این مرداشون!


ویدیو مرتبط :
رفاه و آسایش مردم ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

زنان ایران قبل از عصر مغول



 

 

زنان ایران قبل از عصر مغول

 

در دورهای گوناگون تاریخ ایران بعد از اسلام، هیچگاه زن رسما" در امور سیاسی مملکتی دخالت نداشته است، مگر در مواردی خاص و استثنائی که شامل چند زن پادشاه یا حاکم و یا زنانی که براساس لیاقت و شهامت خاص و دارا بودن هوش و استعداد فوق العاده از پوسته خود بیرون آمده و در عرصه جامعه وسیاست قدم نهاده اند. و از این زنان تا به امروز آثاری زیادی برجا مانده است.
در دوران استیلای عنصر ترک بر ایران که پیش ازهجوم مغول در حدود دو قرن ونیم به طول انجامید، از لحاظ شباهت بیش از حد آداب و رسوم و سنتهای قبیله ای ترک و مغول، جابجا به اهمیت وقدرت سیاسی زن بر می خوریم وهمین خود سبب فراهم کردن زمینه ای موافق ومساعد در ایران برای او در زمان حکومت های بعدی می شود.
در زمانی که مغول به ایران حمله کرد، حدود دو قرن ونیم می گذشت که قبایل ترک آسیای مرکزی بر ایران مسلط شده بودند و حکومتهای کم و بیش بزرگ و مهمی تشکیل داده بودند. هر چند که در این دوره ها ایرانیان تلاش و کوشش زیادی انجام داده بودند که تمدن و فرهنگ، سنن و آداب خود را همچنان دست نخورده و پابرجا نگهدارند و البته تا حدودی هم موفق شدند. که در این میان میتوان به وضع زن در جامعه ایرانی که بنابر سنت قبیله ای آسیای مرکزی حقوقی بالاتر و مقامی والاتر از آنچه داشت دریافت کرد.
ترکها همجون مغولها برای زنان اهمیت واحترامی زیادی قائل بودند و زن ومرد از حقوق مادی و معنوی مساوی برخودار بودند. زنان در کارهای خانه، گردش چرخ اقتصادی، جنگ و همچنین در امور سیاسی و مسائل گوناگون همپای مردانشان مشغول فعالیت بودند. همچنین زنان در این دوره اموال و ثروتهای خاص خویش داشتند و به مقامات مهم نائل می شدند و همچنین در موقع لزوم زمام امور قبیله و یا ایل را در دست می گرفتند.


حال به مقام و اهمیت زن در دوره های مختلف را بطور اجمالی مورد بررسی قرار میدهیم:

 

دوره غزنوی (351-582):
در این دوره زنان نقش خود را بطور غیر مستقیم و در خلال اقدامات سیاسی، مانند مساله جانشینی سلاطین، سیاست نزدیکی با دولتهای همجوار، عقد معاهدات صلح و نظیر آن ایفا کرده است.
در این دوره ازدواجهای سلاطین با دختران حاکم رواج داشت که بیشتر جنبه سیاسی و مادی داشتند که بمنظور نزدیکی به سلطان و یا تشدید رابطه دوستی با او بوده است

یکی از رایجترین ازدواجها در این دوره ازدواج شاهزاده خانمهای غزنوی با حکام خوارزم (خوارزمشاهیان) میباشد که معروفترین آنان یکی حره کالجی دختر سبکتکین خواهر سلطان محمود است که به همسری ابوالعباس خوارزمشاه در آمد. که این گونه ازدواج ها رواج زیادی داشت.
در این دوره زنانی که در توطئه ها شرکت می کردند و یا بالعکس زنانی که از لحاظ با سوادی، پارسائی، خانه داری وخدمت به دستگاه غزنویان معروفیتی زیادی داشتند. در این دوره حرمسرای شاهان و شاهزادگان پر از زنان گوناگون عقدی و غیر عقدی، نجیب زاده و کنیز بوده که این حرمسراها خود دستگاهی مستقل و مفصل داشته که اشخاص زیادی مشغول به کار می باشند و از اینرو زنانی که نقشهای سیاسی ایفا کرده باشند در این دوره بسیار نادراند.

 

زنان ایران قبل از عصر مغول

 

دوره سلجوقی (429-590)
در این دوره که بتدریج زمینه نفوذ پذیری سنن قبیله ای زیاد شد و مثل گذشته تظاهر و تعصب مذهبی نداشتند زنان از پس پرده بیرون آمدند و قدرت و مقامی را که در سرزمینهای موطن خود داشتند باز یافتند. در این دوره به زنان بسلطنت و حکومت رسیده و یا به زنانی که مستقیم یا غیر مستقیم در کار سلطنت شوهران یا فرزندان خود شریک بودند بسیار فراوان می باشد.
قابل ذکر است که منابع ایرانی مسلمان ما با بی میلی و خشکی از زنان این دوره یاد کرده اند و از ذکر وقایع مربوط به آنان خیلی سریع گذشته اند ولی در میان همین نوشته های کوتاه و خشک آثاری فوق العاده را میتوان پیدا کرد.
از زنان معروف این دوره میتوان ترکان خاتون، همسر ملکشاه دختر طمغاج خان، نوه ایلک خان از آل افراسیاب یا ایلک خانیه است که در کار سلطنت شوهر دخالت مستقیم داشته است و یکی از مهمترین کارهای که انجام شده توسط این ملکه برکناری خواجه نظام الملک وزیر معروف سلجوقی است که بر سر مسائل جانشینی بخصوص با یکدیگر اختلاف داشته اند که گویا تا مدتها این اختلافات حل نشد و ترکان خاتون در این مبارزه پنهانی پیروز گردید.
از زنان دیگر این دوره پادشاه خاتون دختر قتلغ ترکان می باشد که او نیز بر کرمان فرمان رانده است که زنانی فوق العاده مهم و با اصالتی بوده است.
همچنین درباره پادشاه خاتون می گویند که زن عالمه عادله ای بود و در نفس او خیلی خاصیتهای مثبتی بود که هنرمند، خطاط و همچنین شاعر و با دانشمندان و اهل فضل زیاد در تماس بود و در عهده این پادشاه شعر رونقی تمام گرفت و همچنین مدارس علم را برپا کرد و رونقی جدید بخشید و این چند بیت شعر زیر از این پادشاه خاتون شاعر می باشد:


من آن زنم که همه کار من نکو کاریست

بزیر مقنعه من بسی کله داریست

بهر که مقنعه ای بخشم از سرم گوید

چه جای مقنعه تاج هزار دیناریست


همانطور که میدانید در زمان حکومت سلجوقی و سپس اتابکان زنان نقش بسیار موثری را در تشکیل و دوام حکومتهای محلی ایران به عهده داشته اند و موفقیتهائی در مقابل ایلخانان به دست آورده اند.

 

 

دوره خوارزمشاهی (490-628)
عصر خوارزمشاهیان دوره مهمی از لحاظ حکومت زن بر ایران است. در نتیجه ازدواجها وسیله نزدیکی حکام و سلاطین به یکدیگر می شدند.
از اولین زن مشهور خاندان ترکان خاتون همسر سلطان ایل ارسلان است که یکی از مهمترین و بزرگترین زنان دوره خوارزمشاهی به حساب می آید. وی در زمان شوهر مورد مشورت او و بنا بر سنت ترکان در کار مملکت نظارت مستقیم داشت. وقتی شوهرشان فوت شد ایشان خود به تنهایی زمام امور به دست گرفت که در جنگهای بسیار هم شرکت کرد.
ترکان خاتون که در دوره فرمانروایی سلطان محمد رسما حکومت خوارزمی را بعهده داشت در اداره مملکت هم پایه پسرش بود و در سراسر قلمرو خوازمشاهی هنگامی که از جانب وی و سلطان دوفرمان جداگانه ومختلف در یک قضیه میرسید تنها تاریخ فرمان را نگاه می کردند هر کدام تاریخی موخر داشت آن فرمان را به کار می بستند
ترکان خاتون وزیر مخصوص داشت وهفت تن از دانشمندان مشهور در دیوان انشای او به کار مشغول بودند.
ترکان خاتون زنی ستمکار و سنگدل بود وسبب نابودی بسیاری از خاندان های کهن و اصیل ایرانی شد. همچنین او زنی عیاش و خوشگذران بود و پیوسته درخفا مجالس انس و طرب برپا می کرد.
و سرانجام به حمله مغول ها به ایران توسط چنگیز خان دستگیر شد و تا زمانی که سلطان جلال الدین در قید حیات بود از اخبار ترکان خاتون خبری بدست می آمد ولی پس از مرگ وی دیگر از سرنوشت این خاتون در ایران اطلاعی به دست نیامد.
پس میتوان نتیجه گرفت که مغول سنت احترام و اهمیت نسبت به زن را بر زمینه مطلوب و استواری که در طول دو قرن و نیم در ایران فراهم شده بود، گسترد.