اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

4 عامل افزایش قیمت دلار



اخبار ,اخبار اقتصادی ,افزایش قیمت دلار

 

اخبار اقتصادی - 4 عامل افزایش قیمت دلار

بر اساس مشاهدات میدانی و اظهارنظر فعالان و تحلیل‌گران بازار، افزایش 30 تومانی دلار در روز گذشته را می‌توان ناشی از چهار عامل ذیل دانست: افزایش تقاضا، کاهش صادرات میعانات گازی، ایجاد مشکل در نقل و انتقالات اعتباری با چین و مقاومت فعالان غیررسمی.

 به گفته تحلیل‌گران بازار یکی از دلایل افزایش نرخ دلار این است که به‌طور سنتی از شهریورماه تا آذرماه، موعد ثبت سفارش برای واردات بالا می‌رود و با افزایش ثبت سفارش‌ها نیز، متقاضیان واقعی ارز وارد بازار می‌شوند. همچنین گروهی که موفق به دریافت ارز از مرکز مبالات نمی‌شوند، سعی می‌کنند ارز خود را از بازار آزاد تهیه کنند. به‌نظر می‌رسد تقاضای این گروه برای ارز، سر فصل جدیدی به تقاضای بازار افزوده است و افزایش تقاضا یکی از عوامل افزایش قیمت‌ها بوده است.

از سویی دیگر آمار و صادرات و واردات مردادماه که به‌تازگی ازسوی گمرک منتشر شده، نشان می‌دهد در ماه گذشته «صادرات میعانات گازی» تقریبا نصف شده است؛ بنابراین به‌نظر می‌رسد به‌طور طبیعی عرضه ارز حاصل از این صادرات در شهریورماه کاهش یافته است و همین عامل، علت دیگری برای افزایش جزئی اخیر در قیمت‌ها بوده است. از طرفی تعدادی از کارشناسان می‌گویند اخباری از بروز مشکل در نقل و انتقال اعتباری با چین به گوش رسیده است و این اختلالات موجب افزایش تقاضا برای حواله ارزی و درنتیجه، رشد جزئی نرخ ارز شده است.

 

البته برخی از فعالان غیررسمی بازار نیز عنوان می‌کنند: «زمانی که دلار شنبه هفته جاری از سطح مقاومتی (3150 تومان) عبور کرد، انتظار می‌رفت که بانک مرکزی با مداخله و تزریق ارز مانع از تداوم نوسان قیمت در سطوح بالاتر از این نرخ شود؛ ولی به‌نظر می‌رسد با توجه به عدم مداخله از سوی این نهاد، تعدادی از فعالان به این باور رسیده‌اند که دلار در سطح جدید تثبیت شده است؛ بنابراین با توجه به نیازهای خود، شروع به خرید ارز مورد نیاز خود کرده‌اند.» این در حالی است که بانک مرکزی پیش از این اعلام کرده بود که سیاست مداخله در بازار ارز برای تثبیت قیمت را که در دوره گذشته در مقاطعی وجود داشت، در دوره جدید ادامه نخواهد داد. ب

ه گفته مسوولان این نهاد، مداخله در بازار فقط درصورت نوسان‌های قیمتی شدید صورت خواهد گرفت. در نتیجه افزایش‌های جزئی مثل موارد اخیر که موجب می‌شود سطح نرخ ارز به‌صورت تدریجی تعدیل شود و در تعادل با شرایط و عوامل جدید قرار بگیرد، با ممانعت این نهاد مواجه نمی‌شود. به‌عنوان مثال، یکی از انتقاداتی که اخیرا ازسوی برخی از کارشناسان به بانک مرکزی وارد شده این بوده که با وجود ادامه تورم دورقمی، نرخ اسمی ارز افزایش پیدا نکرده است و درنتیجه «نرخ واقعی» ارز کاهش یافته که به افزایش بیشتر واردات درمقایسه با واردات در ماه‌های اخیر منجر شده است.

البته برخی از فعالان غیررسمی دیدگاه‌های دیگری دارند و بعضا شایعات دیگری نیز در بازار ارز به گوش می‌رسد. به‌عنوان مثال، از سوی عده‌ای گفته می‌شود که در گذشته وقتی تحریمی صورت می‌گرفت، دلار در یک روز حداقل 100 تومان افزایش می‌یافت؛ ولی درحال‌حاضر در روزهایی که اخبار نگران‌کننده منتشر می‌شود، بازار در سطوح محدودی نوسان می‌کند که به اعتقاد آنها، دلیل این نوسان‌های جزئی این بود که بانک مرکزی با تزریق ارز به بازار، جلوی نوسان‌های یکباره را گرفته است.

موضوعی که ازسوی بانک مرکزی تکذیب شده و مشاهدات نیز حاکی از چنین اقداماتی در بازار ارز نبوده است. از طرفی روز سه شنبه، هم تعداد دلالان در بازار و هم تحرکات آنها در بازار افزایش یافته بود. به‌نظر می‌رسد که نوسان‌های اخیر فرصتی را برای برخی از فعالان غیررسمی ایجاد کرده که عدم کسب سود خود در حدود سه ماه گذشته را با سودگیری از نوسانات بازار جبران کنند.

 

برخی از کارشناسان معتقدند اقدامات این فعالان نیز یکی از دلایل مقاومت بازار در مقابل بازگشت و کاهش قیمت ارز محدوده بالای 3150 تومان به سطوح پایین‌تر پیشین بوده است؛ اما برخی دیگر از کارشناسان معتقدند با توجه به حجم قابل توجه گردش روزانه ارز در بازار کشور، معاملات جزئی این دلال‌ها به خودی خود نمی‌تواند تغییر چندانی در سطح قیمتی ایجاد کند و توصیه می‌کنند که سیاست‌گذاران، عوامل بنیادی اثرگذار بر قیمت ارز را مورد توجه قرار دهند و مشابه دوره پیشین، با اقداماتی سطحی مثل برخورد با معامله‌گران خیابانی دلار، برای مسائل اقتصادی چاره‌جویی نکنند. روز گذشته دلار در بین معامله‌گران غیررسمی در محدوده خیابان‌های منتهی به میدان فردوسی، با نرخ‌هایی متفاوت بین 3175 تومان تا 3183 تومان در بازار خرید و فروش می‌شد و در ساعات مختلف روز این نرخ نیز تغییر می‌کرد.
اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد

 


ویدیو مرتبط :
علل افزایش قیمت دلار؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

افزایش تدریجی قیمت دلار آزاد



 

 

دلار

 

 

قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد ۱۰۸۵ تومان شد. روز گذشته هر دلار آمریکا با ۵ تومان افزایش به نرخ ۱۰۸۵ تومان در چهار راه استانبول دست به دست شد.

قیمت دلار آزاد دیروز نسبت به ۱۰ روز پیش ۲۵تومان افزایش نشان می دهد. در حالی که قیمت دلار دولتی در صرافی ها در قبال ارائه بلیت تایید شده و گذرنامه معتبر تا سقف ۲۰۰۰ دلار همچنان ۱۰۵۰ تومان است. دیروز البته صرافی متعلق به یکی از موسسات اعتباری دلار را با شرایط ذکر شده تا ۱۰۴۵ تومان هم فروخت.

از زمان آشفته شدن بازار خرید و فروش ارز به ویژه دلار آمریکا بیش از یک ماه می گذرد. این مشکل که از یک سو با تعلل بانک مرکزی در واکنش به موقع و هیجانات بازار از سوی دیگر نرخ حواله دلار را حتی تا ۱۲۵۰ تومان بالا برده بود، بالاخره با دخالت بانک مرکزی در تزریق دلار به بازار پایان یافت. از سوم مهر ماه قیمت دلار از ۱۰۶۰ تومان به سرعت طی یک هفته به دلیل بسته شدن امکان حواله ارز از طریق دبی، افزایش یافت .بانک مرکزی از اواخر هفته اول در قبال کارت ملی به هر نفر ۲۰۰۰ دلار به نرخ ۱۰۷۵ تومان می فروخت. تشکیل صف های طولانی برای خرید دلار دولتی با نرخ کمتر از سطح ۱۱۰۰ تومانی بازار آزاد، (قیمت دلار در بازار آزاد پس از اوج گرفتن تا حد ۱۲۰۰ تومان تا سطح ۱۱۰۰ تومان برای چندین روز ثابت ماند) از ابتدایی ترین پیامدهای عدم شفافیت در اطلاع رسانی و ابهام در سیاست گذاری ها بود. ازدحام برای خرید دلار آمریکا و تب خرید آن به میان زنان خانه دار نیز کشیده شد. تلاش بانک مرکزی برای کنترل تقاضا بالاخره چاره ای جز فروش ارز به مسافران واقعی با توسل به بلیت تایید شده نداشت. قیمت دلار آمریکا به تدریج در بازار آزاد تا حد ۱۰۹۰ تومان و سپس تا کف ۱۰۶۵ تومان افت کرد. اما در روزهای اخیر مجددا بازار شاهد افزایش قیمت تا ۱۰۸۵ تومان است.

اکنون با گذشت تقریبا دو هفته از اتخاذ تصمیم برقراری سقف فروش ۲۰۰۰ دلار برای مسافران واقعی به نظر می رسد میزان ۲۰۰۰ دلار برای مسافران کافی نبوده و علاوه بر رفع محدودیت حواله به خارج از کشور، تقاضای خرد برای دلار آمریکا همچنان بدون پاسخ مانده و با وجود اراده بانک مرکزی برای کنترل قیمت، فعلا دلالان در چهار راه استانبول دلار را با قیمت خود می فروشند. پوشیده نیست که چند نرخی شدن قیمت در بازار ارز به ابهام در تعیین دقیق قیمت کالا و خدمات در کشور می انجامد. این در حالی است که تک نرخی شدن قیمت ارز پس از انقلاب در کشور سابقه ای ۸ ساله دارد..../تحلیل:دنیای اقتصاد