اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

گاردین: درحالیکه مردم در منا جان می دادند، سعودی ها به فکر حساب های بانکی خود بودند



اخبار,اخبار اجتماعی,منا

مسئولان سعودی در سازماندهی جمعیت های گسترده ناتوان هستند و وقوع تراژدی روز پنج شنبه در صحرای منا ضربه ای به مشروعیت رهبری سعودی است.

روزنامه گاردین تاکید کرد مسئولان سعودی در سازماندهی جمعیت های گسترده ناتوان هستند و وقوع تراژدی روز پنج شنبه در صحرای منا ضربه ای به مشروعیت رهبری سعودی است.

با توجه به آن که حدود دو میلیون زائر در مراسم حج شرکت می کنند، تعجبی ندارد که تراکم جمعیت عامل اصلی حادثه روز پنج شنبه در صحرای منا معرفی شود اما درباره تاثیر این عامل در کشتار روز گذشته نباید بزرگنمایی کرد.

 

بویژه که این حادثه در پی آن به وقوع پیوست که پیش از آن بیش از صد نفر از زائران نیز در اثر سقوط یک بالابر جان خود را از دست داده بودند.

تحلیلگر روزنامه گاردین در ادامه نوشته است تعداد بسیار زیاد حجاج، تداوم فعالیت های ساخت و ساز در شهر مقدس اسلام همزمان با برگزاری مراسم حج، سیستم ارتباطی بسیار ضعیف و ناکارآمد و برنامه ریزی ضعیف برای شرایط اضطراری در جریان برگزاری مراسم حج از عوامل اصلی وقوع حادثه روز پنج شنبه در مراسم رمی جمرات هستند.

 

البته منتقدان سعودی، نبود اطلاعات درست و جامع شهری و عدم مسئولیت پذیری مسئولان برگزاری مراسم را از عوامل دیگر وقوع فاجعه روز پنج شنبه معرفی می کنند.

تحلیلگر گاردین نوشته است تعداد زائران مکه از زمان جنگ اعراب و اسرائیل و افزایش قیمت نفت در سال هزار و نهصد و هفتاد و سه به شکل چشمگیری افزایش یافته است. بر اساس آماری که مسئولان عربستانی منتشر کرده اند در سال هزار نهصد و بیست، حدود پنجاه و هشت هزار و پانصد و هشتاد و چهار زائر در موسم حج وارد عربستان شدند اما در سال دو هزار و دوازده این آمار به حدود یک میلیون و هفتصد هزار نفر رسید. یکی از خطرات برای زائران امکانات هوایی بسیار ضعیف برای انتقال حجاج به عربستان است.

 

امروزه همه حجاج برای ورود به عربستان وارد ترمینال حجاج در فرودگاه جدّه می شوند اما خطراتی مانند بمب گذاری های تروریستی، شورش و اغتشاش، هجوم همگانی برای خروج از منطقه، یا ترس ناگهانی زائران در هنگام تردد در مسیرهایی مانند مسیر رمی جمرات و یا عواملی مانند گرمای شدید و پیدایش بیماری های واگیر بشدت زائران را تهدید می کنند.

امسال تعداد زائران حج در مقایسه با سال دو هزار و سیزده کم تر شده بود. مقامات سعودی با اجرای پروژه های سریع ساخت و ساز و ایجاد زیرساخت ها و مسیرهای ارتباطی تلاش می کنند تعداد بیشتری زائر را بپذیرند و از درآمد حاصل از ورود زائران برای بهبود اقتصاد عربستان هم سود ببرند.

 

اما منتقدان معتقدند مسئولان مراسم حج در مکه به هیچ وجه برای برگزاری چنین مراسمی آموزش های لازم را ندیده اند. برای مثال تدابیری که برای برای مواجه به شرایط اضطراری در جریان مراسم حج اتخاذ می شود به هیچ وجه با تعداد زائران متناسب نیست.

 

مسئولان مربوطه عربستان برای اجرای چنین مراسم گسترده و عظیمی به هیچ وجه حرفه ای نیستند.

ظفر بانگاس کارشناس مسلمان در کانادا هم گفته است علاوه بر چالش های طبیعی که در مسیر برگزاری مراسم حج وجود دارد مشکلات ایجاد شده توسط انسان ها هم بر این مشکلات افزوده است. وی گفت ناتوانی همیشگی سعودی ها در برگزاری این مراسم با نخوت و غرور آنها همراه شده است.

 

این مشکلات با توجه به هزینه های سنگینی که مقامات سعودی برای برگزاری مراسم حج تعیین کرده اند به هیچ وجه قابل قبول نیست. خاندان سلطنتی سعود تنها با افزایش حساب های بانکی خود هزینه های حج را افزایش داده است به نحوی که افراد بسیاری از تامین این هزینه ها ناتوان هستند.

 

برخی از زائران هم معتقدند ساخت و سازهای گسترده سعودی ها در اماکن مقدس اسلامی در مکه و مدینه باعث شده است این اماکن از روح اسلامی و معنوی دور شوند.

 

یک مسلمان انگلیسی که چند هفته قبل به مکه رفته است و مشکلات را مشاهده کرده است گفته است من به دیگران پیشنهاد می کنم با توجه به فضای کنونی و مشکلات آن از سفر به مکه برای زیارت خودداری کنند.

یک زن عربستانی هم گفت عبارت « مهمانان خدا » عبارتی است که برای توصیف زائران خانه خدا بکار گرفته می شود و گفته می شود همه در این مکان با هم برابر هستند.

 

اما واقعیت این است که برخی افراد با پرداخت هزار ریال سعودی شب ها را در هتل های مجلل و لوکس بسر می برند در حالی شمار زیادی از حجاج هم به علت نبود امکانات مالی ناچارند شب ها را در زیر خیمه ها و چادرهای موقت و در شرایط بسیار دشوار از جمله در گرما سپری کنند.

ماداوی الراشد یکی از چهره های دانشگاهی مخالف آل سعود گفت تراژدی روز پنج شنبه اثبات کرد که مسئولان سعودی برای سازماندهی جمعیت های گسترده ناتوان هستند به همین علت برگزاری تظاهرات کوچک هم در این کشور ممنوع شده است.

 

وی گفت وقوع تراژدی روز پنج شنبه در صحرای منا ضربه ای به مشروعیت رهبری عربستان سعودی است زیرا آنها مدعی هستند که محافظان مکه و مدینه بعنوان دو مکان مقدس مسلمانان هستند. هر حادثه ای از این نوع اعتبار خاندان سعود را در جهان اسلام تضعیف خواهد کرد.

اخبار اجتماعی - تیک


ویدیو مرتبط :
داشتن یک حساب بانکی ممنوع!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آخرین اطلاعات از سردخانه های عربستان/ سعودی‌ها ناخن جان‌باختگان فاجعه منا را برای آزمایش جدا کرده‌اند



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

رئیس سازمان حج و زیارت، گفت: براساس آماری که خود مقامات عربستانی اعلام می کنند تعداد جان باختگان فاجعه منا به مرز ۶ هزار نفر رسیده‌ است.

سعید اوحدی پس از بازگشت از عربستان در فرودگاه امام خمینی (ره) در مصاحبه با خبرنگاران به تشریح جزئیات فاجعه منا پرداخت و افزود: متاسفانه در روز عید قربان درحالیکه زائران در لباس احرام و در بهترین حالات روحانی قرار داشتند قربانی سوء مدیریت و سوء تدبیر مسئولان عربستان سعودی شدند.

وی گفت: در همان روز اول فاجعه منا، با تلاش مرکز پزشکی حج و زیارت کشورمان، مدیران بعثه مقام معظم رهبری و امدادگران و کمیته گم‌شدگان بیش از ۱۰۰ نفر از زائران مظلومی که طلب کمک می کردند به طور معجزه آسایی در محل وقوع حادثه نجات یافتند.

اوحدی با بیان اینکه در روزهای نخست فاجعه منا ستاد بحران و ۸ کمیته زیرمجموعه برای پیگیری کارها تشکیل دادیم افزود: بلافاصله کارهای میدانی شروع شد و البته عمق فاجعه به حدی بود که ۴ هزار مجروح حادثه در روزهای ابتدایی که خود مسئولان عربستانی اعلام کردند به بیمارستان های مختلف در شهرهای این کشور انتقال یافتند.

رئیس سازمان حج و زیارت گفت: در مدت چهار روز ۴۰۰ زائر مجروح ایرانی را با انتقال به بیمارستان های منا و بیمارستان هلال احمر کشورمان در مکه منتقل و به آنها سر و سامان دادیم و ظرف کمتر از دو هفته وضعیت آنها را تحت مدیریت کامل قرار دادیم.

اوحدی با اشاره به تشکیل چهار گروه تجسس برای حضور در سردخانه ها و کسب اطلاع از دیگر زائران ایرانی افزود: بر اساس آماری که خود مقامات عربستان اعلام می کنند، ۶ هزار جان باخته در فاجعه منا وجود دارد که به دلیل نداشتن امکانات به سردخانه های جده، طائف، منا و عرفات منتقل شده بودند.

وی گفت: از بین این تعداد جان باخته پیداکردن حجاج ایرانی کار بسیار سختی بود که در این بین اتفاق بسیار تلخ شرایط عزیزان جان باخته مان بود به نحوی که خود مقامات عربستان هم دچار آشفتگی شده بودند.

رئیس سازمان حج و زیارت افزود: ۲۵ تریلری اجساد جان باختگان فاجعه منا را در شرایط بسیار بدی به سردخانه بزرگ معیصم منتقل کردند.

اوحدی گفت:‌ جان باختگان ما حتی یک روز هم بیشتر در این تریلی ها نماندند.

رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: تا این لحظه پیکر مطهر ۳۹۵ جان باخته ما شناسایی شده اند و از سرنوشت ۳۶ نفر هم تا این لحظه اطلاعی نداریم.

اوحدی افزود: متاسفانه در مقطعی پیکر ۲۹ تن از عزیزان ما در مقبره الشهدای مکه دفن شدند که البته محل و اسامی کامل آن‌ها مشخص و قابل شناسایی است.

وی گفت: همه توانمان را متمرکز کرده ایم تا از وضعیت ۳۶ نفری که تاکنون مشخص نشده اند مطلع شویم که در این راستا وزارت امورخارجه نیز با همکاری سرکنسولگری مان در جده کمیته ویژه ای را تشکیل داده اند.

رئیس سازمان حج و زیارت افزود: روز پنجشنبه جلسه بسیار خوبی با مقامات عربستان سعودی در مکه داشتیم و توافق شد تا مسئولیت رسمی پیگیری این حادثه را به عهده بگیرند و در این راستا کمیته مشترکی تشکیل شد که از سوی آن ها مقام وزارت بهداشت این کشور و از طرف ما سرکنسول گری مان در جده ریاست آن را برعهده دارد.

اوحدی گفت: یکسری وظایف برای طرف سعودی و وظایفی هم برای ما تعریف شد که امیدواریم بتوانیم وضعیت این ۳۶ عزیز را با سرعت بیشتری مشخص کنیم.

وی افزود: همچنین قرار شد ۵ نفر از متخصصان و کارشناسان پزشکی قانونی کشورمان با توجه به صدور ویزای آن ها از طرف عربستان به این کشور بروند و با در دست داشتن دی ان ای و اثر انگشت، شناسایی این عزیزان را با سرعت انجام دهند.

اوحدی با بیان اینکه چند روز در ایران خواهم بود تا هماهنگی های لازم صورت گیرد گفت: فردا عصر جلسه ای با مسئولان پزشکی قانونی که قرار است به عربستان اعزام شوند خواهیم داشت تا جزییات ماوقع و نیز توافقی را که با مقامات سعودی صورت گرفته است به آن ها ارائه کنیم.

وی افزود: لازم می دانم که تاکید کنم دو کمیته تفحص و جستجو در مکه باقی مانده اند و با قوت کار پیگیری و شناسایی عزیزانی را که تاکنون وضعیت شان مشخص نشده است ادامه می دهند.

رئیس سازمان حج و زیارت گفت: قرار شد در جلسه دوشنبه آخرین اطلاعات از سردخانه های عربستان جمع آوری و به ما داده شود.

اوحدی افزود: مجموعه سازمان حج، بعثه، دستگاه دیپلماسی و پزشکی قانونی کشورمان همه ظرفیت های خود را بسیج کرده اند تا خانواده های عزیزانی که وضعیت شان هنوز مشخص نیست از نگرانی رهایی یابند.

وی همچنین سفر وزیر بهداشت و رئیس هلال احمر کشورمان را به مکه برای پیشبرد امور بسیار راهگشا اعلام کرد.

سعودی‌ها ناخن جان‌باختگان فاجعه منا را برای آزمایش جدا کرده‌اند
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: سعودی ها ناخن تمامی اجساد جان باختگان فاجعه منا را که در این کشور دفن شده اند جدا کرده‌اند تا برای آزمایش دی ان ای استفاده کنند.

اوحدی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه گفته می شود سعودی ها اجساد جان باختگان فاجعه منا را با بیل مکانیکی جابجا کرده اند، افزود: در فاجعه به این بزرگی دامنه شایعات به طور طبیعی افزایش زیادی می‌یابد.

وی گفت: اینکه رفتار مقامات عربستان با جان باختگان مناسب نبوده است خود مقامات سعودی تایید می کنند و می گویند شرایط نگهداری اجساد صحیح و استاندارد نبوده است که این باعث شده حتی در چهره فیزیکی جان باختگان تغییر ایجاد شود.داما اینکه بخواهیم بگوییم توهین یا جسارتی به اجساد فاجعه منا صورت گرفته است بنده ندیدم.

اوحدی ادامه داد: آنها پیکر اجساد را روی برانکارد می گذاشتند و چون کف تریلی جابجایی اجساد استاندارد نبود، آن ها برانکارد را با لیفتراک داخل تریلی می گذاشتند.

رئیس سازمان حج و زیارت افزود: تا این لحظه سعودی ها در ۱۴ ردیف و در هر ردیف ۳۰۵ پیکر مطهر جان باخته منا را به صورت انفرادی دفن کرده اند.

اوحدی گفت: من فضای دفن جان باختگان و حتی نوع قبور را دیدم که با رعایت همه مسایل شرعی، اجساد دفن شده اند.

وی افزود: با مقامات سعودی توافق کردیم بعد از شناسایی ۲۹ عزیز، قطعا براساس تصمیم خانواده آنها مبنی بر اینکه اجساد این عزیزان در مقبره الشهدای عربستان باقی بماند یا خیر عمل می شود.

اوحدی گفت: مقامات سعودی اعلام کردند دفن اجساد جان باختگان در این کشور با حکم حکومتی و جلوگیری از انتشار بار میکروبی صورت گرفته است.

وی افزود: از تمامی اجساد، ناخن جان باختگان را برای دی ان ای برداشته اند و همچنین اثر انگشت گرفته اند.

رئیس سازمان حج و زیارت در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه آیا دستگیری زائران ایرانی به ویژه آقای رکن آبادی صحت دارد، گفت: من تا این لحظه نگفته بودم که با آقای رکن آبادی توفیق آشنایی و دوستی چندین ساله دارم، براساس پیگیری هایی که برای تعدادی از این عزیزان داشتیم مشخص شد تا این لحظه خبری از دستگیری این عزیزان به دستگاه دیپلماسی ما به ویژه سرکنسول گری مان در جده داده نشده است.

اوحدی افزود: امیدواریم با حضور تیم پزشکی قانونی کشورمان و پیگیری کمیته مشترک به زودی شاهد خبرهایی از شناسایی وضعیت عزیزانی که وضعیت شان مشخص نیست باشیم.

وی همچنین گفت: متاسفانه بسیاری از کشورها چندین روز بعد از فاجعه منا شروع به شناسایی جان باختگانشان کردند به نحوی که اندونزی تا روز پنجم اعلام می کرد دو نفر جان باخته دارد درحالیکه هم اکنون اعلام می کند ۲۲۰ جان باخته دارد و این یکی از دلایلی است که کشورها و حتی مقامات سعودی نتوانستند آمار مشخصی ارائه دهند.

رئیس سازمان حج و زیارت همچنین درباره تعداد مقامات رسمی کشورمان در حج امسال و در بین جان باختگان فاجعه منا تاکید کرد: در این خصوص آمار دقیقی ندارم.

اوحدی در پایان از تلاش مسئولان رسانه ملی در کمک به اطلاع رسانی صحیح از حج امسال به ویژه فاجعه منا قدردانی کرد.

اخبار اجتماعی - مهر