اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

کسری ۲.۵ میلیارد دلاری نفتی در بودجه ۹۳/ جزئیات تازه از کاهش درآمدهای نفتی ایران



اخبار,اخباراقتصادی,درآمدهای نفتی ایران

 

 اخبار اقتصادی  - کسری ۲.۵ میلیارد دلاری نفتی در بودجه ۹۳/ جزئیات تازه از کاهش درآمدهای نفتی ایران

قیمت جهانی نفت در حالی روز به روز ارزان تر می‌شود که با توجه به شکاف بشکه‌ای ۲۰ دلاری قیمت فعلی نفت ایران و قیمت نفت بودجه سال جاری، پیش بینی می‌شود تا پایان اسفند ماه میزان کسری بودجه دولت تدبیر و امید از مرز ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار عبور کند.

سقوط آزاد قیمت طلای سیاه در بازارهای جهانی ادامه دارد به طوری که متوسط قیمت هر بشکه برنت دریای شمال هفته جاری به محدوده ۸۲ دلار رسید و بهای سبد نفتی اوپک و نفت شیرین وست تگزاس آمریکا به کمتر از ۸۰ دلار در هر بشکه کاهش یافت.

همزمان با کاهش قیمت جهانی نفت، درآمدهای نفتی ایران و دیگر کشورهای عضو اوپک هم سقوط آزاد داشته است به طوری که حسن روحانی رئیس جمهوری اخیرا از کاهش ۳۰ درصدی درآمدهای نفتی کشور خبر داده است.

کاهش قیمت نفت خام در بازار جهانی زنگ خطر کسری بودجه دولت تدبیر و امید در سال جاری را هم به همراه داشته است با این وجود مسئولان اقتصادی دولت هر گونه کسرب ودجه در سال جاری را رد می کنند.

بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده توسط وزارت نفت متوسط قیمت سبد نفت خام سبک و سنگین صادراتی ایران تا اواسط آبان ماه سال جاری حدود ۱۰۲ دلار در هر بشکه بوده است.

با این وجود ادامه روند کاهش بهای نفت در بازار جهانی و به تبع آن قیمت نفت خام صادراتی ایران در بازارهای مختلف، کاهش تدریجی متوسط قیمت فروش نفت از ابتدای سال جاری تاکنون را به همراه داشته است.

مطابق با ظآمارهای ارائه شده توسط شرکت ملی نفت ایران در شرایط فعلی به طور متوسط روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت خام از ایران صادر می شود که با احتساب گنجانده شدن قیمت نفت ۱۰۰ دلاری در بودجه سال جاری، باید به طور میانگین روزانه ۱۰۰ میلیون دلار درآمد نفتی به خزانه کشور واریز شود.

این در حالی است که متوسط قیمت فروش نفت ایران در طول پنج ماه گذشته تاکنون حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است به عبارت دیگر هم اکنون روزانه حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیون دلار به دلیل کاهش قیمت نفت، این کالای استراتژیک زیر قیمت گنجانده شده در قانون بودجه توسط دولت در بازار به فروش می رسد.

از سوی دیگر با توجه به زمان ۱۳۵ روزه باقی مانده تا پایان سال جاری و در صورت تثبیت قیمت نفت در محدوده بشکه ای ۸۰ دلار در مجموع بیش از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار کسری به بودجه دولت تدبیر و امید تحمیل خواهد شد.

آژیر قرمز کاهش قیمت نفت و به تبع آن کسر بودجه در سال جاری در حالی از چند هفته گذشته در راهروهای ساختمان پاستور و به ویژه معاونت برنامه ریزی نهاد ریاست جمهوری شنیده می شود که منتقدان دیپلماسی انرژی دولت و به ویژه وزارت نفت را این روزها زیر سوال برده اند.

سید مسعود میرکاظمی رئیس سابق کمیسیون انرژی مجلس و وزیر اسبق نفت این روزها به عنوان مهمترین منتقد وزارت نفت خواستار ارائه پیشنهاد برگزاری نشست فوق العاده اوپک توسط ایران است و خواستار استفاده از ابزار دیپلماسی انرژی توسط دولت تدبیر و امید و به ویژه وزارت نفت برای مدیریت قیمت نفت در بازار است.

با این وجود وزارت نفت که در طول چند ماه گذشته حتی کرسی معاونت امور بین‌الملل خود را به دلیل کوچ معاون سابق این مدیریت به آلمان خالی می بیند تاکنون هیچ گونه واکنش رسمی و غیر رسمی برای همگرایی در بین اعضای اوپک به منظور انجام اقدامی به منظور متوقف ساختن روند کاهشی قیمت نفت را انجام نداده است.

یکی از اعضای ارشد کابینه دولت تدبیر و امید در گفتگو با مهر با بیان اینکه اگر ایران پیشنهاد برگزاری نشست فوق العاده اوپک را ارائه کند کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با آن مخالفت می‌کنند، گفت: بر این اساس ارائه پیشنهاد برگزاری نشست فوق العاده اوپک توسط ایران هیچ گونه نتیجه ای به همراه ندارد.

در همین حال رسانه های بین المللی با اشاره به این که اثرات کاهش قیمت نفت بر اقتصاد ایران با تاخیر ۵ ماهه ظاهر می شود گزارش داده اند: اگر قیمت نفت در حد ۸۰ دلار باقی بماند، ایران باید اصلاحات اقتصادی را به منظور کاهش وابستگی به نفت در دستور کار قرار دهد.

از سوی دیگر مقامات وزارت نفت و شرکت میل نفت ایران بر خلاف سال گذشته دیگر بر روی نفت خام های گران قیمت بشکه ای ۱۰۰ و حتی ۹۰ دلاری برای بودجه سال ۹۴ دولت دیگر حساب باز نمی کنند.

منصور معظمی معاون برنامه ریزی وزارت نفت با تاکید بر اینکه به دنبال تعیین یک قیمت منطقی در قالب لایحه قانون بودجه سال آینده دولت هستیم، گفته است: دولت سال آینده بر روی نفت ۱۰۰ و یا ۹۰ دلاری حساب باز نمی‌کند.

در همین حال سید محسن قمصری مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران با ارائه پیشنهادی به دولت خواستار گنجانده شدن قیمت نفت بشکه ای ۷۰ تا ۷۵ دلاری در قالب لایحه قانون بودجه سال ۱۳۹۴ شده است.

 اخباراقتصادی  -  مهر


ویدیو مرتبط :
کمترین وابستگی به درآمدهای نفتی در بودجه سال 94

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آژانس بین المللی انرژی :کاهش 40 میلیارد دلاری درآمد نفتی ایران



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد

کاهش 40 میلیارد دلاری درآمد نفتی ایران

تحریم های اعمالی علیه ایران درآمدی نفتی این کشور را در سال 2012 ، به میزان 40 میلیارد دلار کاهش داده و تولید نفت در ماه گذشته به کمترین میزان در سه دهه اخیر رسیده است.

دیپلماسی ایرانی: آژانس بین المللی انرژی در گزارشی که امروز (چهارشنبه)منتشر کرده اعلام کرده است که تحریم های اعمالی علیه ایران درآمدی نفتی جمهور اسلامی را در سال 2012 ، به میزان 40 میلیارد دلار کاهش داده و تولید نفت در ماه گذشته به کمترین میزان در سه دهه اخیر رسیده است.

به گزارش رویترز، آژانس بین المللی انرژی برآورد کرده است که تولید نفت ایران در ژانویه به 2 میلیون و 650 هزار بشکه در روز رسیده که در مقایسه با اواخر سال 2011 کاهش چشمگیری داشته است. در ماه های پایانی 2011، زمانی که هنوز تحریم های نفتی و بانکی آمریکا و اروپا علیه ایران اعمال نشده بود، تولید روزانه نفت به 3 میلیون و 700 هزار بشکه در روز می رسید.

آژانس بین المللی انرژی در گزارش ماهیانه خود برای بازار نفت پیش بینی کرده است که روند نزولی تولید نفت در ایران در ماه های آتی ادامه داشته باشد و در این زمینه به تحریم های جدید آمریکا اشاره می کند که از هفته قبل علیه جمهوری اسلامی به اجرا گذاشته شده است. تحریم های جدید آمریکا به طور موثری درآمد ناشی از صادر نفت ایران را به خرید کالاهای تولیدی کشورهای وارد کننده نفت ایران محدود کرده و از ورود دلارهای نفتی به ایران جلوگیری می کند. آژانس می گوید توسعه تحریم های اخیر می تواند درآمد نفتی را به طور قابل ملاحظه ای محدود کند و  هم اکنون نیز مقادیر قابل توجهی از دلارهای نفتی متعلق به ایران در کشورهای وارد کننده نفت، بلوکه شده است.

این در حالی است که بنابر برآوردهای آژانس بین المللی انرژی احتمال کاهش صادرات نفتی ایران به زیر یک میلیون بشکه در روز وجود دارد. از سوی دیگر کره جنوبی نیز در ماه ژانویه واردات نفت از ایران را از 185 هزار بشکه در روز به 130 هزار بشکه کاهش داده است. در بخش دیگری از گزارش آژانس به این نکته اشاره شده که به نظر نمی رسد تا پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران در خرداد سال آینده، راهی برای پایان دادن به مجادله های کنونی بر سر مساله هسته ای ایران پیدا شود که منشاء اصلی اعمال تحریم ها به شمار می رود.

همزمان با انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی در خصوص کاهش تولید و صادرات نفت ایران که در نتیجه آن درآمد نفتی نیز کاهش یافته است، شرکت سامسونگ کره جنوبی نیز اعلام کرده که به خرید نفت از ایران پایان می دهد و این در حالی است که تا کنون تنها یک محوله نفتی از ایران خریداری کرده است. مدیر این شرکت در گفت و گو با خبرگزاری رویترز این خبر را اعلام کرده و این در شرایطی است که پیش از این خبر انعقاد قرارداد نفتی با سامسونگ با استقبال تهران مواجه شده بود.

 به گفته مدیر سامسونگ؛ شرکت توتال مراتب نارضایتی خود از خرید نفت از ایران را به شرکت سامسونگ و دیگر شرکای اش اعلام کرده و تاکید دارد که با این سیاست موافق نیست چرا که طبق قوانین پیش نمی رود. مدیر سامسونگ این نکته را خاطرنشان ساخت که خرید نفت از ایران معامله خوبی بود اما به آن پایان داده می شود.

برخی کارشناسان می گویند؛ارزان بودن نفت ایران از جمله دلایلی بوده که سامسونگ را بار دیگر به خرید نفت از جمهوری اسلامی ترغیب کرد. چرا که این شرکت با توجه به فشار آمریکا و اتحادیه اروپا در سال گذشته واردات نفت از ایران را متوقف کرده بود./دیپلماسی ایرانی