اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چه کسی نامه اوباما را به ایران آورد؟



 

 

تحریم‌های نفتی , نامه اوباما

 

 «ایران در صورت تشدید تحریم‌های نفتی، تنگه هرمز را خواهد بست.» این جمله‌ای است که این روز‌ها محل اصلی تنش بین ایران و غرب را به خلیج فارس و تنگه هرمز منتقل کرده است و فریاد غربی را بلند کرده چرا که بستن تنگه هرمز مساوی است با جلوگیری از انتقال ۴۰ درصد از محصولات نفتی به سراسر جهان و این یعنی اقتصاد در چالش غرب، متلاطم‌تر خواهد شد.

اما اولین واکنش غرب به این سخنان مسئولان نظامی ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز این بود که ایران قدرت بستن تنگه هرمز را ندارد و اگر تنگه بسته شود به راحتی باز خواهد شد.

ایران هم در جواب به این ادعای غرب و آمریکا ترجیح داد پاسخ عملی قاطع و دندان شکنی ارائه کند وبرای همین رزمایشی در آبهای خلیج فارس برگزار کرد تا‌ای ادعای واهی غرب را از ریشه بی‌اساس جلوه دهد.

نتیجه این شد که با برگزاری رزمایش ولایت ۹۰ در آبهای جنوبی ایران و اظهارات اخیر مقامات تهران درباره توان ایران در بستن تنگه هرمز، نگرانی و وحشت کشورهای غربی و هم پیمانان منطقه‌ای آنان بیشتر شده است. کار به جایی رسیده است که نیویورک تایمز مدعی شده، رئیس جمهور آمریکا نگرانی خود درباره تنگه هرمز را به مقام معظم رهبری اعلام کرده است و نامه‌ای درباره وضعیت تنگه هرمز به رهبری نوشته است.

هر چند این ادعای نیویورک تایمز هنوز تایید نشده است اما این واقعیت اساسی را نشان می‌دهد که ایالات متحده از قدرت ایران در بستن تنگه استراتژیک هرمز نگران است.

«نیویورک‌تایمز» مدعی شده که دولت آمریکا در پیامی به ایران اعلام کرده بستن تنگه هرمز «خط قرمز» واشنگتن محسوب می‌شود. در هر حال این نامه هنوز از سوی مقامات ایرانی تایید نشده و در صورت حقیقت بودن این ادعا از پاسخ ایران و آدرس دقیق کانال ارسال پیام هم اطلاعی در دسترس نیست.

مقام‌های آمریکایی تنها گفته‌اند که این کانال دولت سوییس؛ یعنی حافظ منافع آمریکا در ایران نیست. به نوشته نیویورک‌تایمز «نگرانی اصلی» آمریکایی‌ها این است که یک کاپیتان نیروی دریایی ایران «به خواست خود» دست به اقدامی تحریک‌کننده بزند که موجب شکل گرفتن رویارویی دو طرف شود و واشنگتن ناچار به پاسخ.

«فیلیپ جی کارنی»، سخنگوی کاخ سفید در رابطه با کانال ارسال پیام اوباما به «نیویورک‌تایمز» گفته که «به‌طور مرتب درخصوص طیفی از مسایل از این مکانیسم‌ها استفاده کرده‌ایم.»

البته «کارنی» برای آنکه گمانه‌زنی ویژه‌ای نشود این را هم اضافه کرده که «هر پیامی ما به دولت ایران داده‌ایم مشابه‌‌ همان چیزی است که به طور علنی اعلام کرده‌ایم»؛ مطلبی که بیشتر یک اطمینان خاطر به هم‌پیمانان آمریکا در مواجهه با جمهوری اسلامی می‌ماند تا توضیح اضافی برای مخاطبان «نیویورک‌تایمز.»

اما گمانه زنی‌ها درباره اینکه نامه اوباما چطور به ایران رسیده است همچنان ادامه دارد. در همین ارتباط، «پاتریک کلاوسن»، معاون مرکز تحقیقات «موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن» در مصاحبه با بخش خبری «یاهو»، گفته است که محتمل‌ترین گزینه‌ای که پیام اوباما را به ایران منتقل کرده باشد، داوود اغلو وزیر خارجه ترکیه است که هفته گذشته سفری دو روزه به ایران انجام داده است.

این در حالی است که تا کنون مقامات دو کشور خبر ارسال و یا دریافت نامه‌ای با چنین مضمونی را تایید نکرده‌اند اما این احتمال نیز می‌تواند به واقعیت نزدیک باشد چرا که تنها مقام خارجی که این روز‌ها به ایران آمده و با مقامات ایرانی دیدار داشته است وزیر خارجه ترکیه است.

داوود اغلو در روز‌های اخیر هم پیش از اینکه با علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران دیدار کند با «بیل برنز» معاون وزیر خارجه آمریکا در ترکیه دیدار کرده و بعد از آن بلافاصله به دیدار لاریجانی رفته است.

پس از دیدار لاریجانی و داوود اغلو، رئیس مجلس ایران در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد که ایران تمایل دارد مذاکراتی جدی با غرب در مورد موضوع هسته‌ای برگزار کند که این امر احتمال نامه رسان بودن وی را به حقیقت نزدیک می‌کند. وی همچنین اعلام کرد که همه موضوعات با مذاکره حل خواهد شد، اما مذاکراتی جدی و نه بی‌فایده.

در هر حال منابع دیپلماتیک در اروپا اعلام کردند دولتهای غربی در حال رایزنی با یکدیگر برای روبرو شدن با وضعیت اضطراری بسته شدن تنگه هرمز توسط ایران هستند.

روزنامه آلمانی «زوددویچه سایتونگ» نیز در تحلیلی به قلم «رودولف چیملی» در مطلبی به بررسی عواقب بسته شدن تنگه مهم و استراتژیک هرمز توسط ایران به عنوان پاسخی به اقدامات خصمانه غرب علیه کشورمان پرداخته و در این زمینه به کشورهای غربی هشدار داد.

در این میان به نظر می‌رسد پنتاگون تلاش می‌کند تا روابط واشنگتن-تهران را عادی نشان دهد و «جرج لیتل» سخنگوی مطبوعاتی پنتاگون ۲۱ دی ماه در یک کنفرانس خبری در واشنگتن گفت: تنش در روابط واشنگتن-تهران کاهش یافته است.

«جانکربی» دیگر سخنگوی پنتاگون نیز اعزام دو ناو هواپیمابر به آبهای خلیج فارس را بی‌ارتباط به تهدیدات ایران برای بستن تنگه هرمز دانست و تاکید کرد که این ناو‌ها به حرکت خود ادامه خواهند داد.

آنچه مسلم است، تنگه هرمز تنها به دلیل انتقال نفت و فرآورده‌های نفتی برای آمریکا مهم نیست. آمریکا ۳۰ میلیارد دلار بابت جنگنده‌های «اف-۱۵ اس آ» از عربستان می‌گیرد و سه و نیم میلیارد دلار بابت سامانه ضدموشک «تاد» از شیخ‌نشین امارات دریافت می‌کند. لندن هم برای آنکه از این دلارهای نفتی که خرج مهمات می‌شوند بی‌نصیب نماند، آنگونه که «رویترز» به نقل از منابع وزارت دفاع بریتانیا گزارش داده می‌خواهد ۴۸ جنگنده «تایفون یورو فای‌تر» به عربستان بفروشد که تمامی این‌ها نیاز آمریکا و غرب به تنگه هرمز را بیشتر می‌کند.

ارسال نامه از سوی اوباما به مقام معظم رهبری نیز درباره این تنگه نشان از اهمیت بسیار تنگه هرمز برای مقامات آمریکایی است و باید منتظر ماند و دید وجود این نامه از سوی مقامات کشور تایید می‌شود یا خیر و در ‌‌نهایت باید دید پیغام رسان آمریکا به ایران چه کسی بوده است؟../شفاف



ویدیو مرتبط :
نامه اوباما به رهبر ایران / نجف زاده

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ادعای ویکی لیکس: احمدی نژاد از اینكه اوباما بجای او به رهبر ایران نامه نوشته شدیداً ناراحت شد



 

 

ادعای ویکی لیکس: احمدی نژاد از اینكه اوباما بجای او به رهبر ایران نامه نوشته شدیداً ناراحت شد

 

احمدی نژاد علاقه خود را به گفتگوی دوجانبه با امریكا، با ارسال نامه تبریك انتخاب شدن به ریاست جمهوری، به پرزیدنت اوباما، نشان داد. او دلخور شد وقتی پاسخی دریافت نكرد. او «درمضیقه» دید وقتی پرزیدنت اوباما تصمیم گرفت، به جای آنكه به نامه او پاسخ دهد، با رهبر ایران مكاتبه كند، این كار اوباما اثری بسیار منفی بر احمدی نژاد نهاد. زیرا او «مردی بسیار مغرور » است. بعد از انتخابات با «اكثریت بزرگ»، موقعیت او بسیار مستحكم است.

بعداز گذشت 15 سال از افشای مذاكرات محمدجواد لاریجانی با نیك براون، دیپلمات انگلیسی كه در آن به اختلافات میان حكومت و تقاضا برای حمایت غرب از یك جناح ایران اشاره شده بود، سایت ویكی لیكس جزئیات مذاكره ادعایی 20 ماه قبل میان اسفندیار رحیم مشایی و پوستل، سفیر اتریش در تهران را افشا كرد.

به گزارش خبرنگار «آینده»، در این سند ادعا شده است: در این دیدار كه به تقاضای مشایی در دفتر رییس جمهور انجام شده است، مشایی با انتقال اختلافات مسئولان ایرانی در موضوع هسته ای به غرب، از مشاوران رهبری با عنوان اشكال تراشان یاد كرده و از نارضایتی شدید احمدی نژاد از اوباما، برای بی پاسخ گذاشتن تبریك وی و در عوض نامه نگاری با رهبر انقلاب خبر داده است.

ویكی لیكس می نویسد:

گفتگوهای ۱ فوریه ۲۰۱۰، پوستل با رحیم مشائی، رئیس دفتر احمدی نژاد، به تقاضای او و در دفتر او، انجام گرفته اند. این دو گفتگوهای خود را با گفتگو بر سرمسئله اتم آغاز كردند. پوستل از مشائی پرسید: شما وعده داده بودید كه در ماه سپتامبر، نماینده ایران به ژنو می آید و رفتاری سازنده خواهد داشت. پس چرا در گفتگوهای ۱ اكتبر در ژنو، او این رفتار را نداشت؟ مشائی توضیح داد كه به دو دلیل رفتار ایران تغییر كرد:

بتازگی قادر به متقاعد كردن «اشكال تراش ها» در دولت ایران شده است به این كه اكنون زمان خوبی برای رفتن به جلو با دادن پیشنهاد به آژانس بین المللی انرژی اتمی است.  این اشكال تراشان منفی باف بر این نظر بودند كه ایران آن اندازه اورانیوم غنی شده ندارد كه ۱۲۰۰ كیلوی آن را بر طبق پیشنهاد، به غرب تحویل دهند. كار بدتر از بد می شود اگر طرفهای مقابل به تعهد خود عمل نكنند. پیشنهاد هنوز هم ارزش آنرا دارد كه مورد موافقت قرار گیرد. هرگاه احزاب دیگر با موافقت خود با این توافقنامه، دنبال كردن آنرا میسر كنند. از همه مهمتر، اگر تبادل موفقیت آمیز بود، پذیرش بین المللی حق ایران برای غنی سازی می شد.

گزارش دهنده توضیح می دهد كه پوستل، تا پایان سال ۲۰۰۹، سفیر اتریش در ایران بوده و با زبان فارسی آشنا است و ارتباطهای بهتری از دیگر دیپلماتهای غرب با حكومت ایران داشته است. بخصوص در ایام پیش از انتخابات، مشائی خواسته است از طریق پوستل پیام بدهد كه حكومت تغییر سیاسی در باره پیشنهاد ۶ كشور و آژانس داده است. بسا ایران، و بطور خاص، احمدی نژاد خواسته است با استفاده از این مجرا، نسبت به فرجامی كه مسئله اتمی می تواند پیدا كند، تردید و ابهام بوجود بیاورد و زمان وضع مجازاتها و یا هراقدام دیگری برضد ایران را به اندازه كافی به تأخیر بیاندازد. تا در نزاع بر سر قدرت، در خود ایران، موقعیت بهتری بدست آورد.

مشائی مدعی شد كه ایران هنوز به گفتگو با امریكا علاقمند است. هیأت نمایندگی ایران برای گفتگوهای اول اكتبر به ژنو آمد زیرا به گفتگو با امریكا علاقمند است. بخصوص به گفتگوهای دوجانبه با امریكا علاقمند است.

او گفت ایران از گفتگوها با روسیه و فرانسه احساس حرمان می كند و ترجیح می دهد بطور مستقیم با امریكا گفتگو كند. او خاطر نشان كرد كه انگلستان چندین بار در گفتگوهای ایران با كشورهای ۵ +۱ اشكال تراشی كرده است. احمدی نژاد علاقه خود را به گفتگوی دوجانبه با امریكا، با ارسال نامه تبریك انتخاب شدن به ریاست جمهوری، به پرزیدنت اوباما، نشان داد. او دلخور شد وقتی پاسخی دریافت نكرد. او «درمضیقه» دید وقتی پرزیدنت اوباما تصمیم گرفت، به جای آنكه به نامه او پاسخ دهد، با رهبر ایران مكاتبه كند و نامه ای به رهبر معظم آیت الله خامنه ای نوشت.

مشائی گفت: این كار اوباما اثری بسیار منفی بر احمدی نژاد نهاد. زیرا او «مردی بسیار مغرور » است. بعد از انتخابات ماه ژوئن و انتخاب شدنش با «اكثریت بزرگ»، موقعیت او بسیار مستحكم است. در مقابل، مقامات ایران بر این باور هستند كه پرزیدنت اوباما در موقعیت ضعیف تری است. چرا كه در مورد ایران نتوانسته است پیروزی بدست آورد. اینست كه حكومت او نیازمند برداشتن قدمهای دیگری است.

گفتنی است سال گذشته نیز رسانه های مختلف اخباری درباره مذاكرات مشایی و پوستل منتشر كردند كه هیچ كدام تكذیب نشد.../تحلیل:عصرایران