اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چرا چینی‌ها در سه سال بیشتر از یک قرن آمریکا سیمان مصرف کردند؟!



مصرف سیمان چین در فاصله سالهای 2011 تا 2013، بیشتر از مجموع مصرف سیمان ایالات متحده در تمام قرن بیستم بوده، این در حالی است که قرن بیستم دوره توسعه شدید ایالات متحده هم بوده است؛ در این قرن بود که تقریبا همه جاده‌ها و پل‌های آمریکا، شبکه ارتباطی بین ایالات، سد هوور و بسیاری از بلندترین آسمانخراش‌های دنیا ساخته شدند.

مصرف سیمان چین در فاصله سالهای 2011 تا 2013، بیشتر از مجموع مصرف سیمان ایالات متحده در تمام قرن بیستم بوده است.

به گزارش تابناک و به نقل از واشنگتن پست، این آمار چنان شگفت‌انگیز بوده که حتی واکنش بیل گیتس را در پی داشته است. ولی آیا این آمار می‌تواند درست باشد یا خیر و اگر درست است چگونه؟

بله؛ اقتصاد چین با سرعتی غیرعادی رشد کرده است و این کشور جمعیتی چهار برابر جمعیت ایالات متحده دارد. ولی قرن بیستم دوره توسعه شدید ایالات متحده هم بوده است؛ در این قرن بود که تقریبا همه جاده‌ها و پل‌های آمریکا، شبکه ارتباطی بین ایالات، سد هوور و بسیاری از بلندترین آسمانخراش‌های دنیا ساخته شدند. چین و ایالات متحده از نظر اندازه جغرافیایی هم نزدیک به هم هستند و به ترتیب سومین و چهارمین کشورهای بزرگ دنیا هستند.

 

اخبار,اخبار اقتصادی ,مصرف سیمان چین

 
آمار فوق به نظر باورنکردنی هستند ولی بنا به منابع دولتی و صنعتی به نظر می‌رسد که دقیق هستند. بررسی این آمار واقعیت‌های جالبی را در باره تفاوت‌های دو کشور و نیز سر تحولات در چین نشان می‌دهد.

منبع آمار اعلام شده توسط بیل گیتس، مورخی به نام واسلاو اسلیم است که سیمان را مهم‌ترین ماده با حجم انبوه مورد استفاده در تمدن ما می‌داند. اسلیم این آمار را از منابعی آمریکایی (U.S. Geological Survey) استخراج کرده است که مصرف سیمان در ایالات متحده را به صورت زیر نشان می‌دهد.

این نمودار واقعیات مهمی از جمله کاهش مصرف سیمان در دوره رکود بزرگ بین دو جنگ جهانی، در دوره جنگ جهانی دوم و نیز دوره رکود در دهه 1980 میلادی را نشان می‌دهد. مجموع مصرف سیمان ایالات متحده در قرن بیستم، حدود 4.4 میلیارد تن بوده است.

در مقابل؛ چین در دوره سه ساله 2011 تا 2013 حدود 6.4 میلیارد تن سیمان مصرف کرده است. منبع آمار مربوط به چین، نشریه‌ای صنعتی و مستقر در لندن است که آمار آن در باره مصرف سیمان در ایالات متحده مشابه آماری است که مرکز آمریکایی که در بالا به آن اشاره شد، اعلام کرده است. به گفته هندریک فون اوس متخصص کالاهای اساسی معدنی در موسسه USGS، مصرف سیمان چین در دوره 2010 تا 2012، چهل درصد بیشتر از مجموع مصرف سیمان در ایالات متحده در قرن بیستم بوده است.

 

اخبار,اخبار اقتصادی ,مصرف سیمان چین

 

سوال این است که چینی‌ها چگونه این حجم عظیم سیمان را مصرف کرده‌اند؟


مساله اول رشد شهرنشینی در چین با نرخی تاریخی است، یعنی بیشتر از چیزی که در قرن بیستم در ایالات متحده اتفاق افتاد. هر سال بیش از بیست میلیون چینی به شهرها نقل مکان می‌کنند که بیشتر از مجموع افرادی است که در سه شهر نیویورک سیتی، لس انجلس و شیکاگو زندگی می‌کنند. این تغییر عظیم طی کمتر از پنجاه سال صورت پذیرفته است. در سال 1978، کمتر از یک پنجم جمعیت چین شهرنشین بودند ولی پیش‌بینی می‌شود در سال 2020، این میزان به شصت درصد برسد.

شهرهای چین باید متناسب با ایجاد فضای مسکونی برای چنین سیل جمعیتی تغییر کنند. تخمین‌ها نشان می‌دهد که نیمی از زیرساخت‌های چین از سال 2000 به بعد ساخته شده است که شامل شبکه جدید راه اهن، راه‌های بین شهرها، سدها، فرودگاه‌ها و نیز مجتمع‌های عظیم مسکونی در سراسر کشور می‌شود. برای مثال، تصویر زیر تغییر در بخشی از مناطق شرقی شانگهای در فاصله سالهای 1987 تا 2013 را نشان می‌دهد.

 

اخبار,اخبار اقتصادی ,مصرف سیمان چین

 
شگفت‌انگیزتر از تغییر شانگهای، رشد دلتای رود مروارید (Pearl River Delta) ابرشهری در چین و نزدیک به منطقه هنگ‌کنگ است. طبق گزارش بانک جهانی، این قطب صنعتی چین در سال 2010، جمعیتی برابر با 42 میلیون نفر را در خود جای می‌داده است. اگر همه این منطقه را یک شهر در نظر بگیریم – که به نظر کاری منطقی می‌آید- آن گاه، دلتای رود مروارید پرجمعیت‌ترین و وسیع‌ترین شهر دنیا خواهد بود.

علاوه بر این شهرهای عظیم، مساله‌ای که باید به آن توجه داشت، تعداد شگفت‌انگیز شهرهایی ظاهرا کوچک‌تر چین است که اسمی از آن هم شنیده نشده است. در سال 2009، چین دارای 221 شهر با جمعیت بیش از یک میلیون نفر بوده است و این در حالی است که همه قاره اروپا 35 شهر با چنین جمعیتی دارد. حتی شهرهای گمنامی مانند ژنگ ژو و جینان بیشتر از لس‌انجلس و شیکاگو جمعیت دارند.

علاوه بر رشد شدید شهرنشینی در چین، چند عامل دیگر نیز در مصرف عظیم سیمان در چین موثر هستند. همان گونه که گلدمن ساکس به آن اشاره کرده است، اگر چه جمعیت فعلی چین حدود چهار برابر جمعیت آمریکا است ولی 15 برابر جمعیت آمریکا در ابتدای قرن بیستم و نه برابر جمعیت آمریکا در سال 1950 است.

دنیا همیچنین شاهد تغییر در نوع استفاده از مواد ساختمانی بوده است. در سال 1950، تولید فولاد و سیمان در جهان تقریبا برابر بوده است ولی تا سال 2010، در حالی که تولید فولاد تقریبا هشت برابر شده، تولید سیمان 25 برابر شده است. ضمن این که در چین به علت کمبود الوار استفاده از چوب در بخش ساختمان کمتر است. برعکس ایالات متحده، در چین بیشتر مردم در ساختمان‌های کوچک و بزرگ سیمانی زندگی می‌کنند.

عامل موثر دیگر، این است که صنعت سیمان چین بزرگتر از چیزی است که باید باشد. بسیاری از صنایع سیمان چین دولتی هستند و از حمایت‌های دولتی و نیز سرمایه ارزان برخوردار هستند. همانند دیگر صنایع بیشتر از نیاز چین، مانند آلومینیوم، فولاد و کشتی‌سازی، صنعت سیمان چین هم دوره‌ای از رشد شدید بدون توجه به کیفیت و سوددهی را پشت سر گذاشته است.

این صنعت بزرگ سیمان، آسیب‌های فراوانی را هم به محیط زیست وارد کرده است. به عقیده دانشمندان، صنعت سیمان پنج درصد تولید دی اکسید کربن جهان را به خود اختصاص داده و چین نیمی از صنعت سیمان جهان را در اختیار دارد.

مساله دیگر این است که کیفیت پایین سیمان چین باعث می‌شود که بعضی از ساختمان‌های چین بعد از بیست یا سی سال از بین برود. طبق آمار گلدمن ساکس، یک سوم از سیمان مصرفی چین، کیفیتی پایین دارد که در دیگر کشورها قابل استفاده نیست.

بیل گیتس در وبلاگ خود در مطلبی در باره مصرف عظیم سیمان در چین به نقش مواد اولیه در کمک به فقیرترین مردم در بهبود وضعیت زندگی خود اشاره کرده است، استفاده از سیمان در جاده‌سازی به کشاورزان امکان رساندن محصولاتشان به بازار را فراهم کرده، کودکان را به مدرسه نزدیک‌تر کرده و باعث شکوفایی اقتصادی می‌شود. در چین هم سرعت گرفتن ساخت و ساز، باعث رشد اقتصادی شده و صدها میلیون نفر را از فقر خارج کرده است.

روی دیگر صنعت سیمان چین، هدر رفتن منابع در اقتصادی دستوری و آلودگی محیط زیست است که می‌تواند در آینده مسائل جدیدی را پیش بیاورد.

 

اخبار اقتصادی - تابناک

 


ویدیو مرتبط :
سه ابرقدرت جدید قرن ۲۱ در کنار آمریکا را بشناسید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سفیر عربستان در آمریکا: حالا زمان مقابله با ایران است/ایران در سه سال بمب اتمی می سازد!



 

سفیر عربستان در آمریکا: حالا زمان مقابله با ایران است/ایران در سه سال بمب اتمی می سازد!

 

 

سفیر عربستان در آمریکا: حالا زمان مقابله با ایران است/ایران در سه سال بمب اتمی می سازد/ملک عبدالله می گوید اگر حمله کنیم احمدی نژاد محبوب نمی شود

در یکی از اسناد ویکی لیکس به ضیافت ناهار سفیر عربستان در امریکا برای جانشین سفیر امریکا در عربستان  و عناد مقامات این کشور با ایران اشاره شده است. این سند در 20 نوامبر سال 2007 تنظیم شده است.

در این سند ویکی لیکس آمده است: در روز 20 نوامبر، سفیر عربستان در امریکا ، جانشین سفیر {آمریکا} و معاونانش را به اقامتگاهش در ریاض برای ناهار دعوت کرد. عادل الجبیر موضع تندی علیه ایران اتخاد کرد.

وی گفت کرد که بعید است که هر تحریم اقتصادی در اینده ی نزدیک برای جلوگیری از ایران برای دستیابی به تسلیحات هسته ای کافی باشد.

الجبیر ساخت سلاح هسته ای توسط ایران! را برای عربستان یک فاجعه خواند.

سفیر عربستان به جانشین سفیر{امریکا} گفت که حالا زمان مقابله با ایران است.

وی گفت که ایران عامل مشکلاتی است که امریکا و عربستان در سال های اخیر با آن در منطقه مواجه شده اند! عادل الجبیر گفت: هیچ کس تا حالا جلوی انها نایستاده است.

وی گفت که امریکا باید به طور موثر با دخالت ایران در منطقه مقابله کند. الجبیر ادعا کرد که مذاکرات اخیر امریکا و ایران در بغداد ایران را تشویق کرده است.

الجبیر اضافه کرد که این مذاکرات، تفکر و عقیده ی حکومت ایران را مبنی بر اینکه جایگاه امریکا در منطقه در حال تضعیف است و نفوذش در حال کاهش است، را تقویت کرده است. وی گفت: دو سال پیش زمان گفتگو با ایران بود، اما نه الان.

در ادامه این سند آمده است: سفیر عربستان گفت: ایران از زمان انقلاب 1357 واکنش هایی با قدرت و قاطعیت داشته تا اشتی جویانه.

الجبیر گفت: موضع ملک عبدالله در مورد ایران روشن است.  وی گفت: ملک عبدالله معتقد است که تنها یکبار نمایش قدرت امریکا ، باعث توقف سیاست های توسعه طلبانه ایران و برنامه ی هسته ای این کشور می شود!

وی افزود: روشن است که برنامه هسته ای ایران برای تولید سلاح های هسته ای است!

سفیر عربستان در امریکا متذکر شد که ملک عبدالله این قضیه را قبول ندارد که حمله نظامی علیه ایران باعث محبوبیت احمدی نژاد می شود! الجبیر گفت: ملک معتقد است که برعکس این قضیه اتفاق می افتد!

وی اضافه کرد که عربستان امیدوار است که متحدان احمدی نژاد در انتخابات مجلس در سال 2008 بازنده شوند. سفیر امریکا در عربستان گفت: او سپس به یک ادم بی قدرت تبدیل می شود!

الجبیر در ادامه تصریح کرد: ما نمی دانیم که ایا این باعث می شود که دست و پنجه نرم کردن با این فرد اسان تر شود یا خطرناک تر؟

وی همچنین به توانایی تحریم های اقتصادی برای جلوگیری از ایران برای دستیابی به سلاح های هسته ای مطمئن نبود.

در ادامه این سند ویکی لیکس آمده است: به نظر الجبیر، از وقتی که تهران دارای 3 هزار سانتریفیوژ شد، این کشور توانایی ساخت بمب اتمی را در مدت 3 سال دارد.

وی گفت که مسئولان سعودی می ترسند که تغییرات اتی دولت و جرخه ی انتخابات امریکا به ایران فرصت کافی برای کامل کردن چرخه ی سوخت هسته ای بدهد.

الجبیر اضافه کرد که تحریم های اقتصادی حداقل در حالت کنونی، ممکن است که برای جلوگیری از پیشرفت سریع ایران در خصوص سلاح هسته ای کافی نباشد.

در این سند ویکی لیکس آمده است: وی گفت که تحریم های سخت تر ممکن است که جواب دهد.

سفیر عربستان در امریکا گفت: دو مانع بزرگ برای متوقف کردن برنامه هسته ایران از طریق تحریم های سازمان ملل چین و روسیه هستند.

الجبیر در خصوص روسیه گفت: باید پاچه خواری پوتین را کنیم.

وی تصریح کرد: روس ها می خوانهد که مثل ابر قدرتی که فکر می کنند هستند، با انها رفتار شود.

عادل الجبیر گفت: از نگاه پوتین، او رهبر دومین کشور قدرتمند دنیا است و هنوز امریکا از او به خاطر انتخابات و حقوق بشر انتقاد می کند.

وی گفت که کسب همکاری روسیه در مورد تحریم های علیه ایران نیاز دارد که چنین نگرانی هایی کنار گذاشته شود و بر روی چیزی های مهم و ضروری تمرکز شود که ایران را متوقف کند.

سفیر امریکا در عربستان همچنین توصیه کرد که در خصوص چین هم چنین رویکردی اتخاذ شود.

الجبیر گفت که عربستان می تواند نقش خود را در این قضیه با رشوه دادن به روسیه و چین ایفا کند.

وی گفت: عربستان می تواند به روسیه پیشنهاد همکاری در حوزه انرژی و توافقات اقتصادی را دهد تا این کشور بتواند هر ضرری را که به خاطر کاهش رابطه با ایران متحمل می شود را جبران کند.

عادل الجبیر گفت: ما چنین کارهایی را می توانیم انجام دهیم اما نمی توانیم به انها مشروعیت و احترام بدهیم.

وی ادامه گفت: تنها شما (امریکا) می توانید این کار را انجام دهید.

سفیر امریکا در عربستان گفت: روابط قوی با چین می تواند کلید توقف ایران در دستیابی به سلاح هسته ای باشد.

توضیح سند ویکی لیکس: دیدگاه های عادل الجبیر به عنوان یک مشاور بلندپایه سلطنتی در طی 8 سال گذشته و یکی از معتمدان نزدیک به ملک عبدالله، دنباله روی سیاست پادشاهی سعودی است.

اظهارات او مشخص می سازد که نگرانی های سعودی در خصوص برنامه ی هسته ای ایران در حال افزایش است و اعتماد دولت سعودی به توانایی تحریم های اقتصادی کنونی برای تغییر رفتار ایران محدود باقی می ماند.

وی همچنین به نظر می رسید که معتقد است که تحریم های سخت تر بر روی ایران ممکن است جواب دهد مخصوصا اگر روسیه و چین هم همکاریشان به دست اید، اما این کار هزینه ی زیادی دارد.../تحلیل:انتخاب