اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چرا ظریف سر کری داد زد؟



اخبار,اخبارسیاست خارجی,ظریف و کری


اخبار سیاست خارجی - چرا ظریف سر کری داد زد؟

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با بیان اینکه به آمریکایی‌ها بدبین هستیم، تصریح کرد:‌ آمریکا حق ندارد مشکلات خود را به هزینه ما و یا به هزینه به خطر انداختن توافق ژنو حل کند.

به گزارش فارس، سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت خارجه و عضو  ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان شنبه شب در برنامه شب آفتابی شبکه 5 سیما ضمن تشریح توافقنامه ژنو به سؤالات مطرح شده پاسخ داد.

وی در پاسخ به سؤالی درباره عصبانیت ظریف در مذاکرات ژنو 2 و اینکه آیا این راهبرد سیاسی بود و وزیر خارجه از کوره در رفت،؟ عنوان کرد: ایشان از کوره در نرفت، این یک راهبرد بود و ما باید آن شب این برخورد را می‌کردیم و در مورد زیاده‌خواهی‌های آنها که می‌خواستند از توافق حاصل شده امتیازات بیشتری بگیرند،‌ ایستادگی کنیم و مجبور بودیم در مقابل آنها محکم بایستیم و این برخورد تند را بکنیم.

عراقچی اضافه کرد: در برخی مذاکرات لازم می‌شد ایشان تند شود و من سعی می‌کردم مسیر را برگردانم و تقسیم نقش به خوبی صورت می‌گرفت و برخی جاها لازم بود من محکم صحبت کنم.

معاون وزیر خارجه در خصوص اظهاراتی که ظریف در آن زمان بیان کرد نیز ‌گفت: این عبارات محرمانه نیست، ولی طرح آن به دور از صداقت مذاکرات است و زمانی که برخوردهای ریز در مذاکرات را اصلاح کنیم طرف مقابل ممکن است در آینده مواضعش عوض شود. هنوز مذاکرات تمام نشده و مذاکرات اصلی هنوز در راه است.

وی در پاسخ به این سؤال که عده‌ای معتقدند اظهارات تند ظریف از اظهارات ملایم آن در تهران ملایم‌تر است، عنوان کرد: ‌اصلا این گونه نیست. آقای ظریف برخلاف قیافه خندانی که دارد در مذاکرات خیلی تند و صریح مواضع اتخاذ می‌کند و به موقع و به جا عصبانی هم می‌شود. ظاهر خندان زمانی است که در مقابل دوربین‌ها قرار می‌گیریم و پس از آنکه دوربین‌ها خارج می‌شوند صورت‌ها تغییر می‌کند و صحبت‌ها عوض می‌شود.

عراقچی درباره اینکه گفته می‌شود ظریف در مذاکرات ژنو 2 سر جان کری داده زده نیز ‌گفت:‌این خبر تقریبا درست است. در نشست ژنو 2 به توافق خیلی نزدیک بودیم ولی به خاطر رفتار یکی از اعضای 1+5 توافقات حاصل نشد و در جلسه‌ای که تا 12 شب به طول انجامید و وزرای خارجه 6 کشور نیز بودند، جلسه پرتنشی بود و آقای ظریف صریح و تند صحبت کرد و روی صحبت ایشان با همه اعضای نشست بود، ولی مخاطب اصلی وزیر خارجه آمریکا بود.

معاون وزیر خارجه اضافه کرد: فکر نمی‌کنم صحبت‌ها و تعابیری که آقای ظریف به کار برد، هیچ کسی در تاریخ آمریکا اینقدر محکم و قوی چنین تعابیری را در مورد وزیر خارجه آمریکا آن هم در جمع به کار برده باشد.

عراقچی در خصوص واکنش کری به این اظهارات عنوان کرد: ‌ایشان خیلی خودش را نگه داشت زیرا تقصیر به نتیجه نرسیدن مذاکرات بر عهده آن طرف بود و خودشان می‌دانستند. آقای کری در پاسخ یکی دو جمله محترمانه به کار برد.

عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای در خصوص اظهارات وزیر خارجه آمریکا که گفته تناقض در رفتار آمریکا را جبران می‌کند، اظهار داشت: آمریکایی‌ها با موقعیت سختی مقابل کنگره، دوستان در منطقه و رژیم صهیونیستی مواجهند و به خاطر توافق ژنو مورد اعتراض زیادی قرار گرفتند و کنگره به دنبال وضع تحریم‌های جدید است تا جایی که اوباما مجبور شد تهدید کند که لایحه جدید را وتو می‌کند.

وی در خصوص اظهارات اوباما که گفته همه گزینه‌ها روی میز قرار دارد، خاطرنشان کرد: ما باید درک کنیم که در آمریکا با یک واحد یکپارچه مواجه نیستیم و اوباما برای پایبندی به تعهدات ژنو هم در مقابل دوستان در منطقه و هم مقابل کنگره کار سختی دارد و مجبور است برای راضی‌ کردن آنها تعابیری به کار برد که این تعابیر مورد پسند ما نیست.

عراقچی اضافه کرد:من به صراحت و علنی اعلام کردم آمریکا حق ندارد مشکلات خود را به هزینه ما و یا به هزینه به خطر انداختن توافق ژنو حل کند.

وی با اشاره به عباراتی که شرمن، کری و اوباما به کار بردند، گفت:‌این اظهارات ظاهرا به خاطر توجیه کنگره یا کاهش تنش در کنگره و ممانعت از تحریم‌ها و راضی کردن دوستان آمریکا در رژیم صهیونیستی و برخی جاهای دیگر در منطقه است که تعابیر خوبی نیست و در عمل توافق و مذاکره را به خطر انداخته است.

معاون وزیر خارجه در این خصوص به قطع مذاکرات کارشناسی در وین و بازگشت تیم مذاکره کننده ایرانی به کشور اشاره کرد و در پاسخ به این سؤال که آیا بازگشت این تیم تصمیم شما بوده؟ گفت: این تصمیم را تیم مذاکره کننده اتخاذ و آقای ظریف تصمیم  نهایی را گرفت که این مذاکرات متوقف شود و تیم مذاکره کننده به کشور بازگردد.

وی بعیدی‌نژاد رئیس هیئت مذاکره کننده ایرانی در مذاکرات کارشناسی با 1+5 را مذاکره کننده متبحر در بحث خلع سلاح برشمرد که در مذاکرات خلع سلاح و نیویورک شرکت داشته است.

وی در پاسخ به این سؤال که پالس مثبت و منفی از آمریکا کدامیک جدی و کدامیک تاکتیکی است؟ گفت:‌ما همه را به صورت کامل رصد و ارزیابی می‌کنیم؛ اما در داخل کشور هر دو مورد با هم منعکس نمی‌شود و معمولا قسمت‌های منفی برجسته‌تر منعکس می‌شود.

عراقچی اضافه کرد: اینکه اوباما در مقابل کنگره تهدید به وتو کرده امری نادر در سیاست داخلی این کشور است، اوباما و دولتش تلاش می‌کنند جلوی تحریم‌های بیشتر کنگره را بگیرند و از طرف دیگر به این بهانه در مذاکرات زیاده خواهی‌هایی را عنوان می‌کنند. از جمله در فهرست قرار دادن شرکت‌های جدید در تحریم‌ها که ما هر دوی این موارد را ارزیابی می‌کنیم و با هم می‌بینیم.

وی تصریح کرد: ما کاملا به آمریکایی‌ها بدبین هستیم.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایرانی در پاسخ به این پرسش که آیا واقعا به آمریکایی‌ها بدبین هستید حتی بیشتر از فرانسوی‌ها و انگلیسی‌ها؟ اظهار داشت:‌ ما قطعا به آمریکایی‌ها بدبین هستیم، همه آنها در یک کمپ قرار دارند و ما همه آنها را در یک کمپ و جبهه مقابل خود می‌بینیم و به هیچ کدام اعتماد و خوشبینی نداریم و با بدبینی وارد مذاکرات شدیم.

معاون وزیر خارجه اضافه کرد: یک مذاکره جدی و پیچیده به این شکل به خاطر بدبینی‌های موجود در مذاکرات است و عدم اعتماد باعث می‌شود مذاکرات سخت و پیچیده شود.

عراقچی در پاسخ به پرسشی درباره حق غنی سازی، عنوان کرد: ما نیازهای زیادی به غنی سازی داریم و در مذاکرات این نیازها را تعریف خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه براساس توافق ژنو غنی سازی زیر 5 درصد ادامه می‌یابد، گفت:‌ ما غنی سازی 20 درصد را به خاطر نیاز راکتور تحقیقاتی تهران انجام دادیم و در حال حاضر نیاز خود را تامین کرده‌ایم و تا سال‌های بعد سوخت مورد نیاز این راکتور را در اختیار داریم.

معاون وزیر خارجه با ذکر این نکته که غنی سازی سه و نیم درصد ادامه می‌یابد، اظهار داشت:‌ساعت‌ها ما سر کلمه Involve جنگیدیم که براساس آن راه‌حل جامع برنامه هسته‌ای ایران شامل یک برنامه غنی سازی خواهد بود.

وی عنوان کرد: حق ما برای غنی سازی در معاهده ان پی تی آمده و این حق را این معاهده می‌دهد نه آمریکا و نه 1+5.

عراقچی پرسید: ما برای چه 10 سال مبارزه کردیم؟ چون آنها به اجرای حق ما احترام بگذارند.

وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ما هیچ برنامه مخفی نداریم، افزود: ما دنبال سلاح نیستیم. ما مشکلی با اصل اطلاع دادن و اعتمادسازی و شفاف سازی نداریم و دسترسی‌های داده شده به آژانس دسترسی مدیریت شده است.

معاون وزیر خارجه گفت‌: آنچه از توافق ژنو به دست آوردیم، غنی سازی است که دستاورد بزرگی است و آن را دست کم نگیریم. 10 سال مقاومت کردیم که آنها به غنی سازی ما احترام بگذارند و بپذیرند که ما غنی سازی انجام داده‌ایم.

وی درباره مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 که در ژنو در جریان است، عنوان کرد که این مذاکرات پیشرفت اندکی داشته است.

عراقچی همچنین درباره گام نهایی نیز گفت: مذاکرات سخت و پیچیده‌ای درباره گام نهایی در پیش خواهیم داشت و قرار نیست این مذاکرات بیش از یک سال طول بکشد و قرار نیست وارد مذاکراتی شویم که بی انتها باشد. ممکن است زودتر درباره راه‌حل نهایی و گام نهایی به جمع بندی برسیم.

وی همچنین درباره توافق ژنو عنوان کرد: این توافق را از نگاه کلان نگاه کنیم. من معتقدم که این توافق در جزییات تعادل به نفع ایران است و آن را دست کم نگیریم زیرا محصول 10 سال مقاومت مردم ایران و رهبری حکیمانه مقام معظم رهبری است و ما در 10 سال در یک نبرد اراده‌ها شرکت کردیم.

عراقچی درباره حسی که پس از توافق ژنو داشت نیز گفت: حس عجیبی بود نه خوشحالی و نه ناراحتی و وقتی به حس خوشحالی تبدیل شد که پیام رهبری را شنیدم.

وی در خصوص اینکه آیا گفت‌‌وگو با خانم دیپلمات سخت‌تر است یا آقای دیپلمات؟ عنوان کرد: در سطح اروپایی‌ها خیلی تفاوت ندارد و مواضع آنها تقریبا یکسان است. شاید برخی مواقع با آقایان راحت‌تر می‌شود صحبت کرد.

معاون وزیر خارجه همچنین 1+5 را شش کشوری خواند که دارای 6 نگاه مختلف هستند.

اخبار سیاست خارجی - فارس

 


ویدیو مرتبط :
‫روایت یک شاهد عینی از دیدار ظریف و اوباما/ کری، ظریف را به اوباما معرفی کرد‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ظریف در مذاکرات ژنو سر جان کری فریاد زد؟



اخبار,اخبار سیاست خارجی,دور مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5دور مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5


اخبار سیاست خارجی - ظریف در مذاکرات ژنو سر جان کری فریاد زد؟

معاون اروپا آمریکای وزیر امور خارجه ایران در گفت و گویی به موارد بسیاری از جمله مونولوگ یک ساعته وزیر خارجه کشور در مذاکرات هسته‌‌ای، ادعاهای موجود در مورد مطرح شدن شدن موشک‌های بالستیک ایران در مذاکرات، صحت و سقم ماجرای فریادهای ظریف بر سر وزیر خارجه آمریکا و ... اشاره کرد.

مجید تخت روانچی، معاون اروپا آمریکای وزارت امور خارجه کشورمان از ابتدای مذاکرات ایران و 1+5 در دولت یازدهم در تیم مذاکره کننده حضور داشته است. روانچی که از او به عنوان دیپلمات آرام و کارکشته ایرانی یاد می‌شود، متولد سال 1337 است و از 25 سالگی به عنوان دیپلمات مشغول به فعالیت بوده. سفیر سابق ایران در سوئیس بوده، در آمریکا مهندسی عمران در دانشگاه کانزاس خوانده و در همانجا فوق لیسانس این رشته را دریافت کرده است.

وی دارای مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد سیاسی از دانشگاه فوردهام آمریکا بوده و مدرک دکترای علوم سیاسی خود را نیز از دانشگاه برن سوییس دریافت کرده است.

آخرین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 در پایتخت اتریش در حالی به پایان رسید که دو طرف با ابراز رضایت از این دور از مذاکرات توافق کردند دور بعدی گفتگوها در آخرین‌ روزهای سال 1392 برگزار شود.

حال پس از مذاکرات وین، معاون اروپا آمریکای وزیر امور خارجه ایران به گفتگو با باشگاه خبرنگاران نشست و به موارد بسیاری از جمله، مونولوگ یک ساعته وزیر خارجه کشور در جلسات، ادعاهای موجود در مورد مطرح شدن موشک‌های بالستیک ایران در مذاکرات، ماجرای فریادهای ظریف بر سر وزیر خارجه آمریکا و ... پرداخت. به دلیل حساسیت موضوع مصاحبه، در بخش‌هایی از متن زیر عین واژه‌های به کار برده شده از سوی معاون اروپا آمریکای وزارت امور خارجه به رشته تحریر در آمده است. 

در پایان مذاکرات وین عنوان شد که نه چیزی به نام paper داریم و نه Non-paper، آمریکایی‌ها پس از توافق ژنو، با شیطنت‌ها و اظهاراتی که داشتند برخلاف روح توافق عمل کردند. حال براساس توافق صورت گرفته در وین چه تضمینی وجود دارد آمریکایی‌ها این بار نیز اقداماتی برخلاف مذاکرات انجام ندهند؟
اینکه اتفاقی ممکن است بیفتد ما باید حواس‌مان باشد، باید هوشیار بوده و توقع هر اتفاقی را داشته باشیم و در صورت مشاهده هر نوع ناهنجاری و بداخلاقی از طرف مقابل،‌ حال چه به صورت موضع یا چه به صورت علنی، این‌ها را تذکر می‌دهیم و به آن‌ها هشدار داده‌ایم که این اقدامات عواقب خوبی ندارد.

برای مثال در حالی که مذاکرات در حال انجام است، برخی از مقامات غربی حرف از روی میز بودن همه انتخاب‌ها می‌زنند که البته این امر باعث نگرانی ما نبوده و از این بابت احساس نگرانی نمی‌کنیم، اما به آنها( گروه 1+5) تذکر دادیم که این اقدامات نشان می‌دهد طرف مقابل جدی نیست و این خوب نیست. به آنها گفتیم شما در مذاکرات یا جدی هستید یا نیستید. نمی‌توانید در مذاکرات بگویید که جدی هستیم و می‌‌خواهیم کار را پیش ببریم، ولی در بیرون، مواضعی اتخاذ کنید که نشان دهد شما در کارهای خود جدی نیستید.

ما در طول مذاکرات این موارد را به طرف مقابل تذکر دادیم و خواهیم داد، به همین دلیل باید مراقب باشیم تا سوءاستفاده نکنند و در آینده هم مراقب هستیم که چنین اتفاقی نیافتد.

 آمریکایی‌ها تا به حال چند تذکر از سوی هیئت ایرانی دریافت کرده‌اند؟
تعدادشان زیاد است، اما دقیقا نمی‌دانم. از زمان مذاکرات ژنو موارد لازم را به طرف غربی تذکر داده‌ایم، در ابتدای مذاکرات وین، آقای ظریف قبل از آغاز مذاکرات در سطح معاونین، در جلسه‌ای که با خانم اشتون داشتند، حدود 45 دقیقه صحبت کردند و قسمت عمده آن شاید همین تذکراتی که شما می‌گویید بود، حالا اینکه بخواهیم تعداد مشخص کنیم، خیلی جالب نیست که چند تذکر صورت گرفته، موضوع کیفیت آن هست، موضوع محکم‌ طرح کردن مسئله است، موضوع این است که شما حواستان باشد که چیزی از قلم نیفتد و ما این کار را به دفعات در طول چند ماه گذشته انجام دادیم.


در جریان مذاکرات وین، خبرنگار کشورمان سوالی از سرگئی ریابکوف درباره مطرح شدن بحث موشک‌های بالستیک ایران در جریان مذاکرات پرسید که مذاکره‌کننده ارشد روسیه درباره ادعاهای مطرح شده درباره طرح موضوع موشک‌های بالستیک ایران در مذاکرات از طرف آمریکایِی‌ها گفت: این بحث برای ایرانیان سخت است و ما دلایل آن را می‌دانیم.حال سوالی که مطرح می‌شود این است آیا واقعا آمریکا بحث موشکی ایران را در مذاکرات چه به صورت دوجانبه و چه در جلسات غیر رسمی مطرح کرده است یا خیر و آیا تذکری از طرف ایران در این زمینه هم دریافت کردند؟
نمی‌خواهم وارد محتوای مذاکرات بشوم که آنها چه گفتند و ‌ما چه گفتیم، ولی ما خیلی روشن به طرف مقابل گفتیم که نمی‌پذیریم موضوعات خارج از بحث هسته‌ای مطرح بشود، ‌حالا این موضوع می‌تواند بحث دفاعی ما باشد، می‌تواند بحث فناوری ما باشد، هر بحثی که خارج از بحث هسته‌ای است ما نمی‌پذیریم و فکر می‌کنیم این را طرف مقابل هم درک کرده است.

 

یعنی این گونه نیست که بگوییم آ‌نها در یک عالم دیگری هستند، احساس ما این است که برای طرف مقابل هم کاملا روشن است که اگر بخواهیم مذاکرات پیشرفتی داشته باشد باید تنها روی که کاری که اکنون روی دستمان است تمرکز کنیم.

‌بنده در برنامه گفتگوی ویژه خبری هم عنوان کردم که اجازه نمی‌دهیم توافق ژنو مجددا مورد مذاکره قرار بگیرد و این را هم گفتیم در مذاکرات، به هیچ وجه بحث مذاکره مجدد وجود نخواهد داشت، در بحث دفاعی‌مان هم به آنها این مسئله را متذکر شده‌ایم و احساس من این است که آنها هم این مسئله را درک کردند.

وندی شرمن پس از پایان مذاکرات وین به سرزمین‌های اشغالی رفت و در آنجا با اشاره به اینکه لغو کامل تحریم‌های ایران منوط به اطمیان کامل از صلح‌آمیز بودن برنامه‌ هسته‌ای ایران است گفت: همه چیز مبتنی بر راستی آزمایی و راستی آزمایی و راستی آزمایی و همچنین درباره اقدامات عینی و گام هایی است که به ما نشان دهد که ما می توانیم به این اهداف برسیم.

همزمان اولی هاینونن، رئیس پیشین بازرسان تسلیحاتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و عضو ارشد موسسه " بلفر" نیز ادعا کرده است که روند راستی‌آزمایی وقت‌گیر خواهد بود و سال‌ها طول خواهد کشید و کاخ‌سفید و هم‌پیمانانش به دنبال تمدید توافق ژنو برای حصول اطمینان حداقلی درباره برنامه هسته‌ای ایران هستند.

با این وجود به نظر شما در صورت دستیابی به توافق نهایی آیا تمام تحریم‌ها لغو خواهند شد؟ این راستی‌آزمایی که آمریکایی‌ها ازآن صحبت می‌کنند چیست؟
اینکه خانم شرمن در سرزمین‌های اشغالی یا در واشنگتن یا در هر جای دیگری چه اظهاراتی مطرح می‌کنند، در حقیقت ملاک کار ما نیست. ممکن است آمریکایی‌ها برای مصارف داخلی خودشان هزار تا حرف بزنند.گرچه ما صحبت‌ها و مواضع مقامات آمریکایی را رصد می‌کنیم، ولی حساب زیادی روی این صحبت‌ها باز نمی‌کنیم.

ما براساس توافق ژنو باید در مورد گام نهایی، در مورد دوره‌ای که مطرح است و در مورد اینکه در گام نهایی آن عناصری که باید روی آنها تفاهم بشود مانند تحریم‌ها، در مورد زمان شروع و پایان تحریم‌ها هم به توافق برسیم و این لزوما به این معنا نیست که اگر در دوره نهایی گام نهایی یک تعداد سوال وجود داشته باشد، حالا من نمی‌خواهم رقم به شما بدهم،‌ زیرا نمی‌خواهم مشخص کننده نظر ما باشد، ولی آن دوره لزوما به این معنا نیست که تحریم‌ها در پایان آن لغو خواهد شد، این‌ها مواردی است که باید در مذاکرات به آن رسید.

ممکن است خانم شرمن رقم‌هایی را اعلام کنند و البته آن‌ها می‌دانند که از دید ما این رقم‌ها اصلا قابل قبول نیست. خیلی به این حرف‌ها توجه نکنید.

در زمان انجام مذاکرات ژنو، برخی از سایت‌ها به نقل از یک منبعی که معلوم هم نبود، مدعی شدند، دکتر ظریف دوبار پیاپی بر سر جان کری فریاد کشیده‌است، آیا شما این موضوع را تایید می‌کنید؟
خیر، بحث داد زدن اصلا در شأن نیست که بخواهیم به این چیزها متوصل شویم. طبیعتا آقای ظریف، ‌بنده و ‌آقای عراقچی خیلی صریح نظرات‌ خود را بیان کردیم و خیلی هم محکم گفتیم، اگر در زمانی که اسناد مرتبط منتشر شود، مشخص خواهد شد که مثلا جلسه ژنو 2 که تا دیروقت طول کشید وزرای خارجه همه نشسته بودند آقای ظریف آنجا شاید حدود یک ساعت صحبت کرد و وزیر خارجه یک کشور که نمی‌خواهم از او نامی ببرم، خیلی صریح و روشن، راحت حرفش را زد و انتقادش را کرد.

ما نگرانی نداریم از اینکه بخواهیم خیلی صریح صحبت کنیم، رودربایستی هم با کسی نداریم،‌ براساس منافع ملی خود عمل می‌کنیم، حالا فلان وزیر بدش بیاد، خوشش بیاد ولی اینکه بخواهیم خدای ناکرده جار و جنجال کنیم، داد و بیداد کنیم اصلا در شأن نیست، ما نیازی به این کار نداریم، منطق ‌ما آنقدر قوی هست که اصلا نیاز به این کار نداریم.

در صورتی که احساس شود منافع ملی در مذاکرات به خطر خواهد افتاد، آیا ممکن است گفتگوها منجر به توقف شود؟
امیداریم به آنجا نرسیم ولی بالاخره اگر با زیاده‌روی و زیاده‌خواهی طرف مقابل مواجه بشویم خود به خود ما هم تصمیماتی که لازم باشد را اتخاذ می‌کنیم.
 اخبار سیاست خارجی - باشگاه خبر نگاران